Ξεκίνησε η αναπαλαίωση της οικίας του πρώτου Πρωθυπουργού στην Πλάκα (Video)

- Advertisement -

Επί σειρά ετών τραβούσε τα βλέμματα των περαστικών, πραγματικό σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Πλάκας.

Το εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό του πρώτου πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ιωάννη Κωλέττη, τραβάει τα βλέμματα με την «πήλινη γυναίκα» στην πρόσοψή του.

Κι όμως, ένα τόσο όμορφο κτίριο, στους πρόποδες της Ακρόπολης, με το δικό του σημαντικό κομμάτι στην ιστορία της πόλης μας, παρέμενε εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο, όπως συμβαίνει δυστυχώς με τόσα άλλα ιστορικά κομμάτια αυτής της πόλης.

Διατηρητέο από τη δεκαετία του ’60 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οικία Κωλέττη παραμένει αναξιοποίητη, παρά τις όποιες αναστηλωτικές εργασίες στο παρελθόν. Είναι ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Πλάκας που στα 550 τετραγωνικά του μέτρα προοριζόταν κάποια στιγμή να στεγαστεί το αρχείο Καβάφη, σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά.

Οι εργασίες αναπαλαίωσης

Το 2007 και αντίστοιχα το 2012 ξεκίνησαν αναστηλωτικές εργασίες, που διακόπηκαν πρόωρα, με αποτέλεσμα το κτίριο να έχει χάσει πολλά από τα διακοσμητικά του στοιχεία και να αφεθεί στη λήθη του χρόνου. Οι παλαιότεροι σχεδιασμοί προέβλεπαν στην αξιοποίηση του διώροφου αρχοντικού των περίπου 500 τετραγωνικών για τη στέγαση του αρχείου Καβάφη, αλλά το 2013 με απόφαση της τότε κυβέρνησης, μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθεί μαζί με άλλα ιστορικά κτίρια της Πλάκας, παρόλο που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Με νομοθετική ρύθμιση του 2016 επέστρεψαν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Η πρώην οικία του Ιωάννη Κωλέττη μετά την αποκατάσταση και συντήρηση της εικάζεται ότι θα στεγάσει τα μοναδικά χειρόγραφα, τα βιβλία και πολλά προσωπικά αντικείμενα του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

Ο Michael Miller απαθανάτισε με drone την πορεία των εργασιών:

Ήταν η οικία του πρώτου πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ιωάννη Κωλέττη (1774-1847), ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της περιόδου, με το όνομά του να συνδέεται με διαφθορά, δωροδοκίες, εκλογική νοθεία, απόκτηση τεράστιας προσωπική περιουσίας από την πολιτική, τη συκοφάντηση και τη δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου και τη δίωξη και την εξορία της Μαντώς Μαυρογένους. Πολλοί άνθρωποι έφταναν μέχρι την οικία της οδού Πολυγνώτου για να ζητήσουν ρουσφέτι. Θα τον έλεγες και πρωτοπόρο.

Ο αστικός μύθος θέλει έναν φίλο του Κωλέττη να του φέρνει δώρο μία μαϊμού μετά από ένα ταξίδι στο εξωτερικό, με το συμπαθητικό ζώο να γυρνάει στα δωμάτια του αρχοντικού της Πλάκας και να ενοχλεί τους επιφανείς επισκέπτες της εποχής.

Σε απόσταση αναπνοής στον αριθμό 11 της Πολυγνώτου, βρίσκεται το Ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη που ίδρυσε ο σκηνοθέτης Ζυλ Ντασέν, φίλος της Ελλάδας και σύζυγος της μεγάλης ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού, αμέσως μετά το θάνατό της. Απέναντι από το Ίδρυμα στέκεται ακόμα το νεοκλασικό σπίτι όπου γυρίστηκε η ταινία «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη.

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κλειστό για όλο το 2024 το ΟΑΚΑ | «Αυτοψία» από το 2020 διαπίστωνε σοβαρές φθορές λόγω έλλειψης συντήρησης

Το 2020 η ελληνική εταιρεία ΔΟΜΗ ΑΕ εντόπισε σοβαρότερα προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου.

Σπύρος Δημητρίου: «Θυσιάζω την καριέρα που έχω μέχρι τώρα για να προσφέρω»

Ο ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος του Βορείου Τομέα στην Περιφέρεια Αττικής, έρχεται στο προσκήνιο ως μια προσωπικότητα που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες αντιλαμβάνονται και συμμετέχουν στην τοπική πολιτική.

Πώς να χάσετε τα κιλά των διακοπών υγιεινά, χωρίς στερήσεις!

H Nutrichef σου προσφέρει μια σωστή εξατομικευμένη διατροφή μέσω συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών

Οκτώβριος στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης | Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Οκτώβριος στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Ένα πρόγραμμα για όλους - Μια Αγορά για όλους

Με δύο νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα ενισχύει ο Δήμος Πειραιά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ενισχύεται η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Πειραιά με νέα οχήματα. Τα οχήματα, παρέλαβε σήμερα...

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Για πρώτη φορά εκλογικό επίδομα στην εφορευτική επιτροπή

40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 και 30 ευρώ για την δεύτερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπύρος Δημητρίου: «Θυσιάζω την καριέρα που έχω μέχρι τώρα για να προσφέρω»

Ο ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος του Βορείου Τομέα στην Περιφέρεια Αττικής, έρχεται στο προσκήνιο ως μια προσωπικότητα που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες αντιλαμβάνονται και συμμετέχουν στην τοπική πολιτική.