Σπύρος – Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα: θα είναι ο πρώτος Έλληνας μαύρος βουλευτής;

Εδώ και καιρό διαβάζουμε ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές στη Β’ Πειραιά. Τον συναντήσαμε πρόσφατα σε ένα μικρό ουζερί της Δραπετσώνας, σε ένα από τα στέκια του, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Ήρθε πεζή, σταμάτησε στο απέναντι πεζοδρόμιο για να συνομιλήσει με τον ιδιοκτήτη ενός σκύλου, χάιδεψε στοργικά το ζώο και πέρασε το δρόμο. «Γεια σου Σπύρο!» ακούγεται μια δυνατή φωνή μέσα από ένα διερχόμενο όχημα. Πέρασαν σχεδόν 2 λεπτά για να φτάσει ως το τραπέζι μας, καθώς χρειάστηκε να σταματήσει αρκετές φορές να χαιρετήσει τον κόσμο εκτός και εντός του μαγαζιού.

Ευγενικός και προσηνής, χαιρέτησε όλους τους παρευρισκόμενους έναν προς έναν, οι οποίοι τον προσφωνούσαν με το μικρό του όνομα. Τον παρακολουθούμε όλοι σχεδόν γοητευμένοι, έχει μια έμφυτη οικειότητα με τους ανθρώπους, οι οποίοι ανταποκρίνονται τόσο άμεσα και δεκτικά σαν να είναι δικός τους άνθρωπος.

Πλησίασε στο τραπέζι που τον περιμέναμε και μας χαιρέτισε εγκάρδια. «Είμαι ο Σπύρος, χαίρομαι για τη γνωριμία σας. Θα πρότεινα να μιλάμε στον ενικό». Έβγαλε το σακάκι και τη γραβάτα του, παρήγγειλε ένα ζεστό καφέ και κάθισε στο τραπέζι βιαστικά.

«Σπύρο, πώς νιώθει ένας μαύρος μετανάστης στον Πειραιά;»
Σαν στο σπίτι του! Παρ’ όλο που δεν είναι ο γενέθλιος τόπος μου, ζω χρόνια στον Πειραιά και από την πρώτη στιγμή ένιωσα πολύ έντονα την αγάπη και τη φιλοξενία των Πειραιωτών. Είναι ένας τόπος που ξέρει καλά τι θα πει προσφυγιά. Ήταν επιλογή μου να ζήσω εδώ.

«Ποια είναι τα 3 πράγματα που ξεχωρίζουν τον Πειραιά σήμερα;»
Καταρχάς οι Πειραιώτες είναι ωραίοι άνθρωποι. Έχουν το θάρρος της γνώμης, είναι φιλικοί και υπερήφανοι. Έχουν κάτι αρχοντικό και λαϊκό ταυτόχρονα. Και πολύ φιλότιμο. Ένα μοναδικό DNA. Έπειτα, ο Πειραιάς είναι ένας όμορφος τόπος, με γραφικές γειτονιές, πλούσια πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Τέλος, η διαπολιτισμικότητα. Ο Πειραιάς δέχτηκε πολλές πολιτισμικές οσμώσεις στην ιστορία του. Θα έλεγα ότι είναι ένα δυνατό πολιτισμικό σύμβολο.

«Ποια είναι η καθημερινότητά σου μέσα σε λίγες λέξεις;»
Γενικά δουλεύω πολλές ώρες, οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες μου ως Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με κρατούν πολλές ώρες εκτός σπιτιού. Όμως πάντα βρίσκω λίγο χρόνο να δω τους φίλους μου και να κάνω τζόκινγκ στα αγαπημένα μου Λιπάσματα. Φυσικά θεωρώ την ωραιότερη στιγμή της ημέρας το καθημερινό τηλεφώνημα στον γιο μου. Την αγάπη αλλά και αγωνία του πατέρα μπορώ να πω τη βιώνω και στη δουλειά μου στο πρόσωπο των χιλιάδων προσφυγόπουλων που φιλοξενούμε στις κατά τόπους δομές.

«Με την πολιτική ποια είναι η σχέση σου;»
Εντάχθηκα στην ΔΑΠ από όταν ήμουν φοιτητής στη Νομική Αθηνών. Ένιωσα ότι συνδέομαι αξιακά με αυτή την παράταξη. Με παρότρυνση των φίλων μου έβαλα υποψήφιος σύνεδρος στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ και βγήκα πρώτος σε ψήφους στη Β’ Πειραιά. Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα και συγκινήθηκα πολύ. Ξέρετε εγώ δεν προέρχομαι από κάποια πολιτική μήτρα, ξεκίνησα από το μηδέν και για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό που έγινε.

«Και οι φήμες ότι θα είσαι υποψήφιος Βουλευτής με τη ΝΔ;»
Ο Πρωθυπουργός με τίμησε με την εμπιστοσύνη του όταν μου ανέθεσε το έργο του Υποδιοικητή Υποδοχής και Ταυτοποίησης και εργάζομαι πολύ σκληρά να τον δικαιώσω για την επιλογή του. Δεν είμαι άνθρωπος που κυνηγάω οφίτσια, θέλω απλά να υπηρετώ την πατρίδα μου και τον λαό της από όποια θέση που ανατεθεί. Όποια και αν είναι η απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα τη δεχτώ με χαρά και θα εργαστώ το ίδιο σκληρά.

«Η σφυγμομέτρηση κοινού σε κατατάσσει στην πρώτη τριάδα στη Β’ Πειραιά, τι έχεις να πεις γι’ αυτό;»
Θα πρότεινα να μη βιαζόμαστε, όλοι οι υποψήφιοι που μέχρι πρότινος έχουν γνωστοποιηθεί είναι πολύ διακεκριμένοι και έχουν τη δική τους συνεισφορά στη ΝΔ. Δεν μπαίνω στη λογική του ανταγωνισμού των υποψηφίων. Εγώ πάντα λέω ότι ανταγωνίζομαι τον καλύτερο εαυτό μου για να βελτιώνομαι. Θα πολιτευθώ με χαρά εφόσον το επιλέξει ο Πρωθυπουργός.
«Ποιο είναι το μήνυμα που θα έλεγες σε όσους διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη;»
Θα τους ευχαριστούσα για το ενδιαφέρον τους για μένα.

«Σε ευχαριστώ Σπύρο για την ωραία συζήτηση»
Εγώ σ’ ευχαριστώ!

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Με Νίκο Αλιάγα και Νάνα Μούσχουρη το απόγευμα η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στο Καλλιμάρμαρο

Το Ολυμπιακό Φως θα φέρει η πρωταθλήτρια του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ενώ τελευταίος Λαμπαδηδρόμος στο Καλλιμάρμαρο θα είναι o αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο Γιάννης Φουντούλης.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Παρασκευή το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Προσποιούνται υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής και εξαπατούν πολίτες

Ζητούν από τους πολίτες να διαβιβάσουν προσωπικά τους δεδομένα, με απώτερο σκοπό την υφαρπαγή χρημάτων.

Κώστας Μπακογιάννης: «Επιστροφή στη βάση» | Παρέμβαση για 6 ζητήματα του Δήμου

Τι απαντά στον Δούκα για το Λόφο του Στρέφη, αλλά για τις παραβάσεις νυχτερινών μαγαζιών στο Γκάζι

Opinion Poll: Οι Αθηναίοι αξιολογούν τις 100 πρώτες ημέρες του Χάρη Δούκα

Τι απαντούν για την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, την εγκληματικότητα, το οδικό δίκτυο, αλλά και ποια είναι η σύγκριση με τον προκάτοχό του Κ.Μπακογιάννη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με Νίκο Αλιάγα και Νάνα Μούσχουρη το απόγευμα η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στο Καλλιμάρμαρο

Το Ολυμπιακό Φως θα φέρει η πρωταθλήτρια του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ενώ τελευταίος Λαμπαδηδρόμος στο Καλλιμάρμαρο θα είναι o αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο Γιάννης Φουντούλης.

Opinion Poll: Οι Αθηναίοι αξιολογούν τις 100 πρώτες ημέρες του Χάρη Δούκα

Τι απαντούν για την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, την εγκληματικότητα, το οδικό δίκτυο, αλλά και ποια είναι η σύγκριση με τον προκάτοχό του Κ.Μπακογιάννη.