Φωτογραφική έκθεση στη Βασ. Όλγας για τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Τα εγκαίνια της διπλής υπαίθριας φωτογραφικής έκθεσης στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, πραγματοποίησαν σήμερα, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, Μάκης Μάτσας.

Οι δύο εκθέσεις επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941 – 1944» και «Το Τραύμα ως Μνήμη και Ζωή» διοργανώνονται από τον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος και την εικαστικό Άρτεμις Αλκαλάη, καθώς και με την επιμέλεια και τον συντονισμό του Γραφείου Πολιτισμού του δήμου.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, ο Δήμος Αθηναίων για ακόμη μια χρονιά, στέλνει μέσω των δύο εκθέσεων ηχηρό μήνυμα «ποτέ ξανά», ώστε η ανθρωπότητα να μη ζήσει ξανά τέτοιες φρικαλεότητες.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Νόαμ Κατς, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, Δημήτρης Καιρίδης και η Αντιπρόεδρος Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δανιήλ Μπεναρδούτ, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Αθήνας, Αλβέρτος Ταραμπουλούς, η Διευθύντρια της Κοινότητας Τάλυ Μαϊρ και η Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, Ζανέτ Μπαττίνου.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε:

«Είναι σημαντικό να διαφυλάττουμε την ιστορική μνήμη για τα εκατομμύρια θύματα της μεγαλύτερης θηριωδίας που στιγμάτισε την πανανθρώπινη ιστορία. Με αυτήν την έκθεση έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μία αναδρομή: Η Ελλάδα έχασε περισσότερο από το 80% του προπολεμικού εβραϊκού πληθυσμού της. Το τραύμα και η μνήμη, εντός ή εκτός εισαγωγικών, γίνονται “φακός” και ταυτόχρονα “εργαλεία”. Οι οικογενειακές στιγμές και εικόνες στοιχειοθετούν το μνημονικό της βίαιης και αποτρόπαιης μετάβασης από την ειρήνη στον πόλεμο. Το φάσμα του χρόνου συγχέεται και η διαχρονικότητα της δημιουργίας αναδύεται. Η τέχνη αντιστέκεται, η ζωή νικά»

Πληροφορίες για τη διπλή έκθεση

«Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941 – 1944»

Στην έκθεση αποτυπώνονται στιγμές από τη ζωή των Ελληνοεβραϊκών κοινοτήτων, πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης, το οποίο προέρχεται εξ ολοκλήρου από το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, οι επισκέπτες βλέπουν χαρούμενες οικογενειακές στιγμές, φωτογραφίες γάμων, επαγγελματιών, μαθητών, φωτογραφίες από γειτονιές και τόπους προσευχής, οι οποίες ξετυλίγουν τις ζωές ανθρώπων που εκτοπίστηκαν ή χάθηκαν για πάντα.

«Το Τραύμα ως Μνήμη και Ζωή»

Στην έκθεση φωτογραφίας της Άρτεμις Αλκαλάη, η καλλιτέχνιδα θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά. Το κόκκινο κουβάρι της μνήμης ξετυλίγεται και συνδέει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η σκέψη ταξιδεύει στα πριν και τα μετά, στα όμορφα και στα δύσκολα, στα αδιαχώριστα. Η κ. Αλκαλάη προσεγγίζει το θέμα και τη μνήμη του Ολοκαυτώματος χρησιμοποιώντας τα υλικά της οικοτεχνίας και της μικροτεχνίας. Το ύφασμα, ο καμβάς, το χαρτί, το νήμα, το ξύλο και η κόλλα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και καθορίζουν την υλική υπόσταση αλλά και το περιεχόμενο του έργου της. Με ρίζες στην ιστορία και πίστη στην ελληνική πολιτιστική παράδοση, δανείζεται τεχνικές που μετουσιώνει σε ένα σύγχρονο, προσωπικό καλλιτεχνικό ιδίωμα.

Η έκθεση θα διαρκέσει όλο τον Φεβρουάριο.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα στην Ομόνοια (VIDEO)

Το σκηνικό διαδραματίστηκε στην Ομόνοια, μετά από καταγγελία ότι ο ύποπτος έκλεβε χάλκινους σωλήνες από κτίριο της περιοχής.

Ενστάσεις από τους κατοίκους για το πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος

Οι προσφυγές έχουν ασκηθεί από 22 κατοίκους της περιοχής και υποστηρίζονται από τοπικούς φορείς.

Πιλοτική εφαρμογή ανέπαφων πληρωμών στη λεωφορειακή γραμμή Express του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Επέκταση του προηγμένου συστήματος ανέπαφων συναλλαγών έως τα τέλη του έτους σε όλα τα ΜΜΜ αρμοδιότητας ΟΑΣΑ.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Πέμπτη το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Ξεκίνησε από σήμερα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Αθήνα για το Πάσχα

Κλειστά θα παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ, από τις 5 έως και τις 7 Μαίου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα μέχρι και την Παρασκευή για την Ολυμπιακή ΦΛόγα

Την Παρασκευή η ειδική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στους Γάλλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα στην Ομόνοια (VIDEO)

Το σκηνικό διαδραματίστηκε στην Ομόνοια, μετά από καταγγελία ότι ο ύποπτος έκλεβε χάλκινους σωλήνες από κτίριο της περιοχής.