«Αποκαλυπτήρια» για το νέο Μουσείο των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος (μακέτες)

- Advertisement -

Το «νέο Μουσείο της πόλης των Αθηνών” σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στην περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, συνολικού εμβαδού 14.362 τ.μ. και σε έκταση που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την Ακαδημία Αθηνών.

Είχε προηγηθεί η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στον χώρο στον οποίο χωροθετήθηκε, δια νόμου, από το 2002.

Στην διαγωνιστική διαδικασία – σύμφωνα με πληροφορίες – πάνω από 160 αρχιτεκτονικά γραφεία έδειξαν ενδιαφέρον, από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, με το γραφείο μελετών Tsolakis Architects, που ιδρύθηκε από τον Γιώργο Τσολάκη να αναδεικνύεται ο τελικός νικητής.

Το νέο κτίριο – σύμφωνα με την αρχιτεκτονική -πρόταση – εντάσσεται στο ιστορικό περιβάλλον της Ακαδημίας Πλάτωνος, θα είναι βιοκλιματικό ώστε να έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ θα προσφέρει στα άτομα με αναπηρία απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του.

Ένας διάδρομος συνδέει τον νέο χώρο με την οικοδομημένη σύγχρονη πόλη, μια πορεία μέσα στο πράσινο που μεταφέρει τον επισκέπτη σε ένα περιβάλλον διαφορετικό απ’ το αστικό. Η ισορροπία πράσινου διατηρείται μιας και το κτίριο βρίσκεται κάτω από τεχνητό κεκλιμένο λόφο, με φύτευση στις οροφές του, με χρήση κιονοστοιχιών και ευθεία σύνδεση με την κλασική αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική.

Ποιος είναι ο Γιώργος Τσολάκης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ

Ο Γιώργος Τσολάκης (Λάρισα 1976) σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου αποφοίτησε το 2001. Το 2004 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα στον τομέα “Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός” του Διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στη διάρκεια του μεταπτυχιακού προγράμματος εργάστηκε ως Επικουρικός Βοηθός στο 8ο–9ο εξάμηνο, στο μάθημα “Σχεδιασμός του κτηρίου Ε.Κ.Ε.Β.Ι. στην Πλατεία Κλαυθμώνος” στην περιοχή της Αρχιτεκτονικής σύνθεσης του Ε.Μ.Π. (Ν. Μάρδα Επ. Καθηγήτρια, Κ. Μωραίτης Αν. Καθηγητής). Από το 2001 μέχρι το 2005 συνεργάζεται με το αρχιτεκτονικό γραφείο Άρσις του κ. Κώστα Μωραΐτη, Αν. Καθηγητή Ε.Μ.Π ως υπεύθυνος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Από το 2005 διατηρεί το αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών Tsolakis Architects και ταυτόχρονα συνεργάζεται με διάφορα άλλα γραφεία. Έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς έχοντας διακριθεί με πρώτο βραβείο σε πολλούς από αυτούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα του Ε.Μ.Π. Το έργο του έχει δημοσιευθεί σε εκδόσεις και περιοδικά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

 

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δήμος Αθηναίων: Από 1ης Απριλίου 3ετές πρόγραμμα δωρεάν άθλησης στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Από εκμάθηση κολύμβησης, μέχρι Yoga, Pilates, Πολεμικές τέχνες και Τάι Τσι.

Συνεργασία Δημάρχου Νέας Ιωνίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θάνο Ασκητή

Στο τραπέζι οι τρόποι ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και των δομών Υγείας του Δήμου.

Στα δικαστήρια Παπανικολάου και Κωνσταντάτος για τα όρια των Δήμων Γλυφάδας – Ελληνικού (ΧΑΡΤΕΣ)

Η αγωγή του Δήμου Γλυφάδας κατά του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με επίδικο γεωτεμάχιο έκτασης 809,00 τ.μ. στα όρια δύο «γειτόνων».

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.

Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση: «Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει το σταυρό του

Παραλαμβάνει ένα έργο υπερώριμο, στρωμένο με εξαφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ».

Αφρικανική σκόνη: Τι μεταφέρει και πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία

Η σκόνη είναι ένας τύπος σωματιδίων (PM) που προέρχεται από την έρημο Σαχάρα στη Βόρεια Αφρική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.