Αναβαθμίζονται τα κτίρια Τσίλερ, Rex και Σικιαρίδειο του Εθνικού Θεάτρου

Στην αναβάθμιση των υποδομών λειτουργίας και προσβασιμότητας στις κτιριακές εγκαταστάσεις Τσίλερ, Rex, Σικιαρίδειο του Εθνικού Θεάτρου προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σκοπός των παρεμβάσεων είναι η αποκατάσταση των κτιρίων-μνημείων, τα οποία διαχειρίζεται το Εθνικό Θέατρο, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς το κοινό.

Η καθολική προσβασιμότητα στον πολιτισμό αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του ΥΠΠΟΑ. Η αναβάθμιση των υποδομών των κτηριακών εγκαταστάσεων του Εθνικού Θεάτρου προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, τόσο στους θεατές όσο και στους εργαζόμενους της τέχνης, καθολικά προσβάσιμες.

Το εμβληματικό κτίριο Τσίλερ επί της Αγίου Κωνσταντίνου, το Κινηματοθέατρο Rex με το αρχιτεκτονικό ύφος της Art Deco, που συνδυάζει στοιχεία των αμερικανικών πολυχώρων ψυχαγωγίας, καθώς και το νεοκλασικό κτίριο του “Σικιαριδείου Πολυιατρείου” επί της οδού Φειδίου, συνθέτουν ένα κτιριακό απόθεμα αντάξιο της ιστορίας του Εθνικού Θεάτρου και με ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα.

Σύμφωνα με την εγκριθείσα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μελέτη -αρχιτεκτονική, ηλεκτρομηχανολογική- προβλέπονται εργασίες βελτίωσης των υποδομών στα κτίρια Rex και Σικιαρίδειο με παρεμβάσεις αρχιτεκτονικές και ενεργειακής αναβάθμισης.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ανακαίνιση και αναβάθμιση της “Σκηνής Παπαδάκη” και της “Σκηνής Κοτοπούλη” του Rex και των χώρων υποδοχής και εξυπηρέτησης του κοινού. Και στα τρία κτήρια Τσίλερ, Rex και Σικιαρίδειο, προβλέπονται εργασίες βελτίωσης της προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, αλλά και αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού τους.

Το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου επί της Αγίου Κωνσταντίνου ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών 1891-1901 με δωρεές Ελλήνων ομογενών του Λονδίνου και χορηγίες από το Δημόσιο Ταμείο, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ερνέστος Τσίλερ και με πρωτοβουλία του βασιλιά Γεωργίου Α’. Σκοπός ήταν να καλυφθεί η ανάγκη μόνιμης θεατρικής σκηνής.

Το κτήριο λειτούργησε με προσκλήσεις ως επίσημο Βασιλικό θέατρο μέχρι το 1908. Έκτοτε δόθηκε σε κοινή χρήση και το 1924 μετονομάσθηκε σε Εθνικό Θέατρο.

Το Rex οικοδομήθηκε κατά την περίοδο 1935-1937 με σκοπό να φιλοξενήσει επάλληλες θεατρικές, κινηματογραφικές αίθουσες και να λειτουργήσει ως κέντρο θεαμάτων και ψυχαγωγίας κατά τα δυτικά πρότυπα. Στο ισόγειο του πολυχώρου λειτουργούσε ο κινηματογράφος Rex και στον όροφο το Θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Το κτήριο εξαγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1983 και περιήλθε στην κυριότητα του Εθνικού Θεάτρου με την ίδρυσή του ως Ν.Π.Ι.Δ., εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Σικιαρίδειο Πολυιατρείο επί της Φειδίου 5, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, πιθανότατα κατά την ίδια περίοδο που ανεγέρθηκαν τα γειτονικά επί της Φειδίου κτήρια της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής και του Ελληνικού Ωδείου, με τα οποία αποτελεί ενιαίο σύνολο. Πρόκειται για νεοκλασικό κτήριο, του οποίου η πίσω πλευρά επικοινωνεί με το Rex.

Πηγή: Αθηνόραμα

Share it!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κορδελιό: Επίθεση Ρομά σε κατάστημα εστίασης – Τέσσερις τραυματίες

Επιτέθηκαν στον ιδιοκτήτη και στους τρεις υπαλλήλους του καταστήματος τραυματίζοντάς τους ελαφρά. Στο κατάστημα...

Ασπρόπυργος: Πυροβολισμοί εναντίον οχημάτων της Πυροσβεστικής

Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιφερειακή Αιγάλεω. Δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέχθηκαν πυρά και...

Ασπρόπυργος: Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους – «Κλείστε πόρτες και παράθυρα»

Ασπρόπυργος: Το 112 προειδοποιεί τους κατοίκους λόγω των πυκνών καπνών που προκλήθηκαν απο τη...

Χατζηδάκης για Σέρρες: Καθήκον μας να σταθούμε στο πλευρό των γονιών

Σέρρες: Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως η πολιτεία και το υπουργείο οφείλουν να κάνουν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ασπρόπυργος: Πυροβολισμοί εναντίον οχημάτων της Πυροσβεστικής

Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιφερειακή Αιγάλεω. Δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέχθηκαν πυρά και...