Στα πρόθυμα οικονομικού κραχ η ΔΕΗ αφού ξεπέρασαν τα 2 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

- Advertisement -

Στα πρόθυρα οικονομικού κραχ βρίσκεται πάλι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ φαίνεται ότι τείνουν να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ…

…περιορίζοντας δραστικά τη ρευστότητα της επιχείρησης, της οποίας οι οφειλές προς όλους τους φορείς της αγοράς αυξάνονται σε επικίνδυνα επίπεδα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι «κόκκινοι» λογαριασμοί έσπασαν το φράγμα των 2 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου, σε σχέση με τα 1,734 δισ. ευρώ που είχαν συσσωρευτεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι καταναλωτές στο δίκτυο της χαμηλής τάσης, νοικοκυριά και επαγγελματίες φέρονται να χρωστούν γύρω στο 1,4 δισ. ευρώ. Η οικονομική κρίση και η αδυναμία πολλών καταναλωτών να πληρώσουν σε συνδυασμό με τους αναποτελεσματικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς της ΔΕΗ αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το οποίο πρακτικά δεν επιτρέπει τη διακοπή της παροχής ρεύματος όταν δεν πληρώνεται ο λογαριασμός, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα.

Σήμερα στο ΚΟΤ είναι ενταγμένα πάνω από 600.000 καταναλωτές. Χρέη της τάξης των 180 εκατ. ευρώ έχει το Δημόσιο και οι διάφοροι φορείς του προς τη ΔΕΗ, ενώ συνεχώς αυξάνουν και τα χρέη των επιχειρήσεων. Καθώς η ΔΕΗ είναι κατά βάση ο μόνος εισπρακτικός μηχανισμός στην αγορά ηλεκτρισμού, τα χρέη μετακυλίονται από τον ένα φορέα στον άλλο.

Η ΔΕΗ χρωστά σήμερα στον ΑΔΜΗΕ, τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας περίπου 400 εκατ. Ευρώ, ενώ 230 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη για το ΕΤΜΕΑΡ, το τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για το βασικό έσοδο του λογαριασμού ΑΠΕ, τον οποίο διαχειρίζεται ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) για να πληρώσει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας. Το ντόμινο χρεών αγγίζει και τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι αποζημιώνονται από τον ΑΔΜΗΕ και φθάνει ως τη ΔΕΠΑ, η οποία προμηθεύει με αέριο τις ιδιωτικές μονάδες.

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή!

Γιορτινές εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια με προβολές ταινιών, παιδικές δραστηριότητες, μουσική και βιωματικές δράσεις.

Το κολαστήριο της Κομαντατούρ παραδόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο της Αθήνας

Τα αποτυπώματα των κρατουμένων στους τοίχους των υπογείων του κτηρίου της οδού Κοραή 4, «μιλούν» ακόμα.

Κατεπείγουσα αποκατάσταση των πρανών στα λιμανάκια της Βάρκιζας

Για την εκτέλεση των εργασιών πραγματοποιείται τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Δέκα χριστουγεννιάτικα «χωριά» στην Αθήνα με δωρεάν είσοδο

Ποια είναι, οι ώρες λειτουργίας και οι περιοχές για να επισκεφθείτε οικογενειακώς.

Ρεβεγιόν στις μεγάλες Αθηναϊκές πίστες | Το κόστος για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Χωρίς το… «night pass» όσοι επιλέξουν να κάνουν ρεβεγιόν στις μεγάλες πίστες θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Μελατονίνη στα παιδιά; Οι παιδίατροι προειδοποιούν

Η βιταμίνη D είναι η ορμόνη της ημέρας» και η μελατονίνη είναι ο ανταγωνιστής της, είναι η ορμόνη της νύχτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή!

Γιορτινές εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια με προβολές ταινιών, παιδικές δραστηριότητες, μουσική και βιωματικές δράσεις.