Στα πρόθυμα οικονομικού κραχ η ΔΕΗ αφού ξεπέρασαν τα 2 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στα πρόθυρα οικονομικού κραχ βρίσκεται πάλι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ φαίνεται ότι τείνουν να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ…

…περιορίζοντας δραστικά τη ρευστότητα της επιχείρησης, της οποίας οι οφειλές προς όλους τους φορείς της αγοράς αυξάνονται σε επικίνδυνα επίπεδα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι «κόκκινοι» λογαριασμοί έσπασαν το φράγμα των 2 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου, σε σχέση με τα 1,734 δισ. ευρώ που είχαν συσσωρευτεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι καταναλωτές στο δίκτυο της χαμηλής τάσης, νοικοκυριά και επαγγελματίες φέρονται να χρωστούν γύρω στο 1,4 δισ. ευρώ. Η οικονομική κρίση και η αδυναμία πολλών καταναλωτών να πληρώσουν σε συνδυασμό με τους αναποτελεσματικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς της ΔΕΗ αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το οποίο πρακτικά δεν επιτρέπει τη διακοπή της παροχής ρεύματος όταν δεν πληρώνεται ο λογαριασμός, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα.

Σήμερα στο ΚΟΤ είναι ενταγμένα πάνω από 600.000 καταναλωτές. Χρέη της τάξης των 180 εκατ. ευρώ έχει το Δημόσιο και οι διάφοροι φορείς του προς τη ΔΕΗ, ενώ συνεχώς αυξάνουν και τα χρέη των επιχειρήσεων. Καθώς η ΔΕΗ είναι κατά βάση ο μόνος εισπρακτικός μηχανισμός στην αγορά ηλεκτρισμού, τα χρέη μετακυλίονται από τον ένα φορέα στον άλλο.

Η ΔΕΗ χρωστά σήμερα στον ΑΔΜΗΕ, τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας περίπου 400 εκατ. Ευρώ, ενώ 230 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη για το ΕΤΜΕΑΡ, το τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για το βασικό έσοδο του λογαριασμού ΑΠΕ, τον οποίο διαχειρίζεται ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) για να πληρώσει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας. Το ντόμινο χρεών αγγίζει και τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι αποζημιώνονται από τον ΑΔΜΗΕ και φθάνει ως τη ΔΕΠΑ, η οποία προμηθεύει με αέριο τις ιδιωτικές μονάδες.

Share it!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κλειστή η Εγνατία Οδός: Εκτροπή νταλίκας με βοοειδή

Έκλεισε η Εγνατία Οδός λόγω εκτροπής νταλίκας που μετέφερε ζώα - Ισχυρές δυνάμεις της...

Τραγωδία στο Άγιο Όρος: Νεκρός σε τροχαίο συνταξιούχος αστυνομικός

Τραγικό δυστύχημα στην περιοχή της Καψάλας του Αγίου Όρους - Το όχημα που οδηγούσε...

Εργατικό δυστύχημα στο Διδυμότειχο:Νεκρός 50χρονος σε εργοστάσιο ξύλων

Διδυμότειχο: Τραγωδία με θάνατο εργάτη, που καταπλακώθηκε όταν ανατράπηκε φορτωτής σε εργοτάξιο ξύλωνΤραγωδία σήμερα...

Ζεφύρι: Συναγερμός για την εξαφάνιση της 14χρονης Μιράντας

Συναγερμός στο «Χαμόγελο του Παιδιού» για την εξαφάνιση της 14χρονης Μιράντας από το ΖεφύριΌπως...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργατικό δυστύχημα στο Διδυμότειχο:Νεκρός 50χρονος σε εργοστάσιο ξύλων

Διδυμότειχο: Τραγωδία με θάνατο εργάτη, που καταπλακώθηκε όταν ανατράπηκε φορτωτής σε εργοτάξιο ξύλωνΤραγωδία σήμερα...