Viva los Lampicos! Για μια Θεσσαλονίκη χωρίς μουτζούρες…

της Σοφίας Κυρικλίδου-Ζερβαλάκη

Οι εθελοντές της ομάδας καθαριότητας με την ευρηματική ονομασία Los Lampicos είναι αυτό που λέμε ενεργοί πολίτες. Ενοχλημένοι από τις ακαλαίσθητες μουτζούρες και τα συνθήματα σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης αποφάσισαν ότι είναι πιο δημιουργικό να περάσουν από την γκρίνια στην πράξη.

Με σύνθημα «Τοιχορύπανση ΣΤΟΠ» δίνουν ραντεβού σχεδόν κάθε Κυριακή και -εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα- τα κάνουν κυριολεκτικά λαμπίκο! Μια εξαιρετική πρωτοβουλία που μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Όλα ξεκίνησαν ακριβώς πριν ένα χρόνο από μια παρέα φίλων. Κάποιος από την παρέα σχολίασε αγανακτισμένος ένα μουτζουρωμένο παγκάκι στο αναπλασμένο τμήμα της παραλίας που μόλις είχε παραδοθεί στους πολίτες και όλοι συμφώνησαν ότι «κάποιος πρέπει να τα καθαρίσει». Κάποιος άλλος πρότεινε να φτιάξουν ομάδα άμεσης επέμβασης. Για κάποιους μήνες το θέμα έμεινε εκεί, ώσπου την περασμένη άνοιξη εμφανίστηκαν συνθήματα και στο Λευκό Πύργο. Τότε ήταν που από το «κάποιος πρέπει να τα καθαρίσει» πέρασαν στο “θα τα καθαρίσουμε εμείς”! Μέσα σε 48 ώρες τύπωσαν και μοίρασαν φυλλάδια και δημιούργησαν μια σελίδα στο facebook όπου ενημέρωναν για τις προθέσεις τους. Ακολούθησε μια συνάντηση με υπαλλήλους του Δήμου Θεσσαλονίκης οι οποίοι πολύ πρόθυμα τους καθοδήγησαν σχετικά με τον τρόπο καθαρισμού των επιφανειών. Παράλληλα, βρέθηκε και χορηγός, η εταιρεία ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ με έδρα το Βόλο. Μια ελληνική εταιρεία παραγωγής δομικών και βιομηχανικών υλικών η οποία μέχρι και σήμερα τους προσφέρει τα καθαριστικά. Οι Los Lampicos ήταν πια γεγονός!

Η πρώτη τους δράση έγινε πραγματικότητα στα μέσα Απριλίου.

Από τότε έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες δράσεις καθαρισμού, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των τοίχων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, των Δεικτών Μνήμης στην Αρχαία Αγορά και του αντλιοστασίου της ΕΥΑΘ στην παραλία.

Αυτή η τελευταία έγινε σε συνεργασία με το σύλλογο «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας». Οι λεπτομέρειες κάθε δράσης ανακοινώνονται πάντα στη σελίδα της ομάδας στο facebook. Ο βασικός πυρήνας είναι περίπου δέκα άτομα, αλλά είναι πολλοί οι εθελοντές που σε κάθε δράση συστρατεύονται μαζί τους. «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν και είναι συγκινητική. Υπήρξαν περιπτώσεις περαστικών που δάκρυσαν βλέποντάς μας να καθαρίζουμε» αναφέρει η Σουζάνα Καϊλάρη, ιδρυτικό μέλος των Los Lampicos.

Μέσα από τις δράσεις τους θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης ώστε να συμμετέχουν πιο ενεργά στα πράγματα της πόλης. Να τους πείσουν ότι τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να ασχοληθούν λίγο περισσότερο με όσα συμβαίνουν έξω από την πόρτα του σπιτιού τους. Οπλισμένοι με αισιοδοξία και χιούμορ πιστεύουν ότι μπορούν να φέρουν την αλλαγή νοοτροπίας. Σε αυτή τους την προσπάθεια βρίσκουν κάθε μέρα πολλούς συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους, αφού, όπως λέει ο Γιάννης Νισύριος, «υπάρχει μια υγιής μαγιά πολιτών που είναι ικανή να κάνει τη διαφορά, αρκεί να παραδειγματιστεί σωστά». Για το λόγο αυτό προγραμματίζουν στο μέλλον συναντήσεις με σχολεία και φορείς αθλητικών ομάδων για να τους ενημερώσουν και να τους μεταδώσουν το μήνυμα του εθελοντισμού και του σεβασμού των δημοσίων χώρων.

Οι Los Lampicos κάνουν πάρτι! Σας περιμένουν την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 από τις 19.00 στο café-bar-restaurant Comunale στην Παύλου Μελά 36. Μη φέρετε γάντια! Φέρτε, όμως, το κέφι σας! Τα έσοδα θα διατεθούν για την προμήθεια υλικών, ώστε να συνεχίσουν να καθαρίζουν τις μουτζούρες.

https://www.facebook.com/ComunaleSaloniko

www.facebook.com/LosLampicos

www.loslampicos.gr

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Καρφιά» από τον Θ. Κολυδά για τους μετεωρολόγους που «έφεραν» τον καύσωνα!

«Βγήκαν τα μαχαίρια» για ακόμη μια φορά στον κύκλο των μετεωρολόγων με αφορμή τις αναφορές για τον καύσωνα που τελικά δεν ήρθε.

Έκτακτα μέτρα σε 133 χιλιόμετρα εντός της Αττικής για τον Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πότε κλείνουν οι λεωφόροι Συγγρού και Ποσειδώνος και ποιες είναι οι εναλλακτικές διαδρομές για όσους θα κινηθούν στην Αθήνα.

Mosquito Alert: Η εφαρμογή εντοπισμού επικίνδυνων κουνουπιών

Συνεισφορά των πολιτών για τη διερεύνηση και τον έλεγχο των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες.

Red Arrows: Εντυπωσιακές εικόνες στον Φλοίσβο από τη βρετανική Βασιλική Αεροπορία (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Πρόκειται για μία από τις πλέον κορυφαίες ομάδες ακροβατικών επιδείξεων στον κόσμο.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Σάββατο το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ουίσκι άρχισε να εξαπλώνεται σταδιακά σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμη και στο μουσουλμανικό Αϊζερμπαϊτζάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Καρφιά» από τον Θ. Κολυδά για τους μετεωρολόγους που «έφεραν» τον καύσωνα!

«Βγήκαν τα μαχαίρια» για ακόμη μια φορά στον κύκλο των μετεωρολόγων με αφορμή τις αναφορές για τον καύσωνα που τελικά δεν ήρθε.

Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ουίσκι άρχισε να εξαπλώνεται σταδιακά σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμη και στο μουσουλμανικό Αϊζερμπαϊτζάν.