Προκαλούν οι Τούρκοι στην Αμμόχωστο – O Αναστασιάδης θέτει το θέμα στην ΕΕ

- Advertisement -

Διμερείς επαφές με την ηγεσία της ΕΕ θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία της μετάβασής του για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις 20 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα θέσει το θέμα της Αμμοχώστου.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου έχει διευθετήσει διμερείς επαφές κατά την επικείμενη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσει το θέμα της Αμμοχώστου και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Επίσης, θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ.

Ερωτηθείς για τις ενέργειες της Κυβέρνησης για την Αμμόχωστο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «oι διπλωματικές ενέργειες και επαφές συνεχίζονται και θα συνεχίζονται. Επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ στα άλλα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Κυβέρνηση και έχουν ήδη αποφασιστεί, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά. Να είστε βέβαιοι ότι θα τα ανακοινώσουμε όταν θα πρέπει».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πάντοτε κινούμαστε μέσα σε πλαίσια πολιτικά, διπλωματικά και νομικά. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά, και θα προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες στα πλαίσια που έχω αναφέρει».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που ακολούθησαν τις τουρκικές εξαγγελίες για την Αμμόχωστο, το καλοκαίρι του 2019, τόσο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσο και σε επίπεδο ΓΓ του ΟΗΕ και Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας ότι «η κυπριακή κυβέρνηση δεν έμεινε αδρανής».

«Θετικά αποτελέσματα για ‘Spitfire’»

Κληθείς εξάλλου να πει κατά πόσο υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα σε σχέση με τις ενέργειες της Κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε στον χώρο του ‘Spitfire’, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε «ναι, κάποια θετικά αποτελέσματα υπάρχουν.

«Δεν έχει τελειώσει το θέμα πλήρως, αλλά πιστεύουμε σε θετική κατάληξη σύντομα» κατέληξε.

Την ίδια στιγμή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επέκρινε τη συνάντηση που έγινε στο Βαρώσι το Σάββατο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Νταγιαλόκ, και επέκρινε το γεγονός ότι αυτή έγινε πριν τις παράνομες εκλογές.

Ο Ακιντζί είπε ακόμα ότι είναι πολύ λανθασμένη η συνάντηση όσον αφορά τόσο τους στόχους της, που μπορεί εύκολα να καταλάβει ο καθένας, όσο και το εύρος και το χρονοδιάγραμμα της συμμετοχής.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανήρτησε την ανακοίνωση του σε λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας πως η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, «δεν πρέπει να μείνει αδρανής», ωστόσο πρόσθεσε ότι θα έχει νόημα να συζητηθεί το θέμα εντός του διεθνούς δικαίου, χωρίς αντιπαράθεση με τα ΗΕ, με έναν τρόπο που θα συμβάλλει στην επίτευξη λύσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στη σύσκεψη που είχε γίνει στο «προεδρικό» τον Ιούλιο του 2017, με τη συμμετοχή του Τουρκικού ΥΠΕΞ και τη συμμετοχή όλων των «κοινοβουλευτικών κομμάτων», είχε συμφωνηθεί να δοθεί προτεραιότητα στην πρωτοβουλία για τους Μαρωνίτες και να πραγματοποιηθεί «περαιτέρω μελέτη για το περίπλοκο θέμα των Βαρωσίων, το οποίο έχει και διαστάσεις που σχετίζονται με τα Ηνωμένα Έθνη».

Στην πορεία, η τότε «τετραμερής κυβέρνηση» δεν προχώρησε με το θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών, ενώ η νυν «κυβέρνηση» ανακοίνωσε χωρίς καμία διαβούλευση με την «προεδρία» την πρωτοβουλία για τα Βαρώσια πέρυσι το καλοκαίρι, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δήμος Αθηναίων: Από 1ης Απριλίου 3ετές πρόγραμμα δωρεάν άθλησης στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Από εκμάθηση κολύμβησης, μέχρι Yoga, Pilates, Πολεμικές τέχνες και Τάι Τσι.

Συνεργασία Δημάρχου Νέας Ιωνίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θάνο Ασκητή

Στο τραπέζι οι τρόποι ενίσχυσης των κοινωνικών δομών και των δομών Υγείας του Δήμου.

Στα δικαστήρια Παπανικολάου και Κωνσταντάτος για τα όρια των Δήμων Γλυφάδας – Ελληνικού (ΧΑΡΤΕΣ)

Η αγωγή του Δήμου Γλυφάδας κατά του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με επίδικο γεωτεμάχιο έκτασης 809,00 τ.μ. στα όρια δύο «γειτόνων».

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.

Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση: «Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει το σταυρό του

Παραλαμβάνει ένα έργο υπερώριμο, στρωμένο με εξαφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ».

Αφρικανική σκόνη: Τι μεταφέρει και πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία

Η σκόνη είναι ένας τύπος σωματιδίων (PM) που προέρχεται από την έρημο Σαχάρα στη Βόρεια Αφρική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σφραγίζονται» ως επικίνδυνες 12 παιδικές χαρές σε γειτονιές της Αθήνας (ΛΙΣΤΑ)

Για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές οι παιδικές χαρές προς ανακατασκευή, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις κοντινές παιδικές χαρές.