Ο άνθρωπος του Ντενίσοβαν και η εξέλιξη

- Advertisement -

Νέα μελέτη για το DNA των πρώτων ανθρώπων παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Royal Society που έλαβε χώρα στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, το γονιδίωμα των αρχαίων σπηλαιανθρώπων, που ονομάστηκαν Ντενίσοβαν (Denisovan), περιέχει ένα τμήμα του DNA που φαίνεται να έχει έρθει από άλλο είδος που είναι σήμερα άγνωστο στην επιστήμη.

Ο Ντενίσοβαν ζούσε πριν από 30.000 χρόνια, παράλληλα με τους άλλους προγόνους μας και ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στη Σιβηρία πριν από έξι χρόνια.

Τα ευρήματα που εντοπίστηκαν το 2008 δηλώνουν ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν εν ζωή τουλάχιστον τρία μέλη της οικογένειας των συγκεκριμένων ανθρώπων. Οι σπηλαιάνθρωποι, που ονομάστηκαν Ντενίσοβαν (Denisovan), αναγνωρίστηκαν από το DNA που βρέθηκε σε ένα δόντι και ένα κόκαλο δαχτύλου.

neanderthal

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτό το είδος ανθρώπου φαίνεται από είναι το τρίτο γνωστό, μετά τους Νεάντερνταλ (Homo Neanderthalensis) και τον σύγχρονο άνθρωπο (Homo Sapiens Neanderthalensis) και περπάτησε στη Γη κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των Παγετώνων, όταν οι σύγχρονοι άνθρωποι ανέπτυσσαν εκλεπτυσμένα πέτρινα εργαλεία, κοσμήματα και τεχνουργήματα.

Το γενετικό υλικό που βρέθηκε το 2008, ανήκει σε ένα νεαρό κορίτσι ενός εντελώς νέου ανθρώπινου είδους, και έχει ονομαστεί γυναίκα-Χ. Το κορίτσι, που πρέπει να ήταν μεταξύ πέντε και επτά ετών όταν πέθανε, βρέθηκε σε σπηλιά στα βουνά Αλτάι.

Τον Μάρτιο του 2010, Γερμανοί ερευνητές παρουσίασαν γενετικές αναλύσεις που υπεδείκνυαν ότι το DNA του οστού δεν ανήκει ούτε σε Homo sapiens oύτε σε Homo neandertalensis, κάτι που υποδηλώνει ότι ανήκει σε άγνωστο μέχρι σήμερα είδος του γένους Homo, δηλαδή σε ένα άγνωστο ως σήμερα είδος ανθρώπου.

Και φτάνουμε στο 2014.

Η νέα έρευνα δείχνει λοιπόν ότι υπήρχε ανεξέλεγκτη διασταύρωση μεταξύ των αρχαίων ανθρωπίνων ειδών στην Ευρώπη και την Ασία πάνω από 30.000 χρόνια πριν. Αλλά το στοιχείο που παρουσιάστηκε και προξενεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι αυτοί οι σπηλαιάνθρωποι φέρονται να ζευγάρωσαν με ένα μυστήριο είδος από την Ασία. Ένα είδος που δεν ξέρουμε καν αν είναι ανθρώπινο ή Νεάντερταλ.

Η εισήγηση έγινε από τον Chris Stringer, τον επικεφαλής του Τμήματος Καταγωγής του Ανθρώπου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

“Δεν είμαστε σίγουροι για το τι μπορεί να είναι αυτό το μυστήριο είδος με το οποίο ζευγάρωσαν οι πρόγονοι μας”, είπε., μιας και δεν υπάρχουν ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν την ανάμειξη με γνωστό DNA που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα σε κάποιον πρόγονο μας.

Η νέα θεωρία για την εξέλιξη του Ντενίσοβαν

Η διαπίστωση του άνοιξε έναν κύκλο συζητήσεων και αντιδράσεων στην επιστημονική κοινότητα που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της Royal Society. Πολλοί άρχισαν να κάνουν εικασίες για το τι θα μπορούσε να είναι αυτό το άγνωστο είδος.

den

Η κυριότερη τάση της επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζει πως μια ομάδα των Homo heidelbernensis μπορεί να μετακινήθηκε στην Ασία. Ο Homo heidelbernensis κατοικούσε στην Αφρική περίπου μισό εκατομμύριο χρόνια πριν. Θεωρείται πρόγονος των Νεάντερταλ στην Ευρώπη.

Οι μελετητές έχουν επίσης βρει ότι DNA των Ντενίσοβαν υπάρχει στους σύγχρονους της Μελανησίας, δηλαδή του νησιωτικού συμπλέγματος που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Αυστραλίας και περιλαμβάνει τη Νέα Γουινέα.

Αυτό υποδηλώνει σύμφωνα με αυτή την ακαδημαϊκή ομάδα, ότι οι Ντενίσοβαν αναμείχθηκαν με τους προγόνους των Μελανησίων και ότι ενδέχεται να εξαπλωμένοι στην Ασία.

Ωστόσο ο Chris Stringer, επέμεινε στο ότι δεν μπορούν να βγουν ακόμη ασφαλή συμπεράσματα.

Διευκρινίζεται σε κάθε περίπτωση πως δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση των Ντενίσοβαν λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας των απολιθωμάτων τους. Οι γενετιστές και οι ερευνητές πέτυχαν να ανασκευάσουν με μεγάλη ακρίβεια ολόκληρο το γονιδίωμά τους μετά τα ευρήματα του 2010.

Αυτό που αρχίζει να προτείνετε είναι ότι κοιτάμε ένα κόσμο του τύπου “Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”- δηλαδή ότι υπήρχαν πολλοί ανθρωποειδείς πληθυσμοί“, δήλωσε ο Mark Thomas, ένας εξελικτικός γενετιστής στο University College του Λονδίνου.

Ο Ντενίσοβαν πήρε το όνομα του από την ομώνυμη σπηλιά στην οποία εντοπίστηκαν τα απολιθώματα του, στη Σιβηρία

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Πάρνηθα: Αγωγή σε γνωστό youtuber για κοπή δέντρων στο λαβωμένο βουνό (VIDEO)

Έμεινε για 3 ημέρες στο βουνό, χωρίς φαΐ, χωρίς νερό, χωρίς sleeping bag και έκοψε δέντρα για να ζεσταθεί.

Μέχρι τις 2 Απριλίου η προκαταβολή του τέλους κοινόχρηστου χώρου στον Δήμο Αθηναίων

Αφορά στο 20% επί της οφειλής για χρήση τραπεζοκαθισμάτων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

This is Athens – City Festival: Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης

32 ημέρες με πάνω από 250 εκδηλώσεις σε συνολικά 129 γειτονιές.

Επιστρέφει η θερινή ώρα | Μια ώρα μπροστά τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής

Η αλλαγή της ώρας σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδίως στις γυναίκες

Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρδιακής νόσου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις γυναίκες.

Δήμος Αθηναίων: Από 1ης Απριλίου 3ετές πρόγραμμα δωρεάν άθλησης στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Από εκμάθηση κολύμβησης, μέχρι Yoga, Pilates, Πολεμικές τέχνες και Τάι Τσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ