Τρελο-επιστήμονας κατάφερε την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού (Pic+Vid)

- Advertisement -

Ένα ακόμη βήμα για τον τελικό στόχο της μεταμόσχευσης κεφαλιού σε άνθρωπο, ανακοίνωσε ότι έκανε μια ιταλο-κινεζική επιστημονική ομάδα, που μεταμόσχευσε ένα κεφάλι πειραματόζωου σε ένα άλλο πειραματόζωο. Επειδή ο αρουραίος κράτησε και το κανονικό κεφάλι του, βρέθηκε να είναι δικέφαλος!

Ο «αιρετικός» νευροχειρουργός Σέρτζιο Καναβέρο, ο οποίος έχει σηκώσει θόρυβο γύρω από το όνομά του από το 2013, αφότου έκανε γνωστό ότι προτίθεται να κάνει μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού – παρά τις έντονες επιφυλάξεις πολλών συναδέλφων του- συνεργάσθηκε με Κινέζους επιστήμονες του Ιατρικού Πανεπιστημίου της πόλης Χαρμπίν για να πραγματοποιήσει την επέμβαση στα πειραματόζωα.

3FD1B2C400000578 0 image m 46 1493675975951

Οι γιατροί έκοψαν το κεφάλι ενός μικρότερου αρουραίου και το προσκόλλησαν στο σώμα ενός μεγαλύτερου αρουραίου, διατηρώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα στο κεφάλι του ζώου δότη. Ένα τρίτο τρωκτικό χρησιμοποιήθηκε για να παρέχεται αίμα και να διατηρηθεί η πίεση του αίματος στο μεταμοσχευμένο κεφάλι, όσο διήρκεσε η χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «CNS Neuroscience and Therapeutics», σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ». Το πείραμα επαναλήφθηκε και με άλλους αρουραίους. Τα περισσότερα δικέφαλα ζώα επιβίωσαν για περίπου 36 ώρες, παρόλα αυτά η διαδικασία θεωρήθηκε επιτυχής, επειδή δεν υπήρξε μεγάλη απώλεια αίματος, ούτε καταστροφή του εγκεφαλικού ιστού στο μεταμοσχευμένο κεφάλι.

3FD1B2B700000578 0 image a 37 1493675911354

Πέρυσι, ο Καναβέρο είχε αποκόψει το 90% του νωτιαίου μυελού ενός σκύλου και μετά το είχε επανακολλήσει, αλλά είναι άγνωστο πόσο έζησε το ζώο. Είχε επίσης πειραματισθεί με την μεταμόσχευση κεφαλιού σε μια μαϊμού, η οποία είχε επιβιώσει μετά για 20 ώρες, προτού υποστεί ευθανασία για βιοηθικούς λόγους.

389A164700000578 3798056 image m 8 1474373350876

Μετά και το πείραμα με τους αρουραίους, ο Ιταλός γιατρός θεωρεί ότι έγινε ένα ζωτικό βήμα για τη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού, κάτι που άλλοι νευροχειρουργοί θεωρούν πολύ πρόωρο και άκρως ριψοκίνδυνο.

Απτόητος ο Καναβέρο και οι Κινέζοι συνεργάτες του δήλωσαν ότι θα επιχειρήσουν την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού σε άνθρωπο στην Κίνα έως το τέλος του 2017. Σύμφωνα με τον Ιταλό νευροχειρουργό, «ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών από όλο τον κόσμο δήλωσαν πρόθυμοι» και ο πρώτος «τυχερός» θα είναι ένας Κινέζος (ακόμη δεν έχει επιλεγεί) και όχι ένας Ρώσος, όπως αρχικά είχε κάνει γνωστό ο Καναβέρο.

«Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν κάτι τέτοιο. Δεν θα επέτρεπα σε κανέναν να κάνει κάτι τέτοιο σε μένα, καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι χειρότερα από τον θάνατο» σχολίασε δυσοίωνα ο δρ Χαντ Μπάτζερ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Νευροχειρουργών.

Διαβάστε την επιστημονική δημοσίευση στο εξής link.

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έφυγε από τη ζωή ο «μετρ της ραπτικής» που έγραψε ιστορία στην Αθήνα, Κώστας Καλυβιώτης

Έχτισε τη δική του αυτοκρατορία στην Αθήνα και έφθασε να έχει γραφείο μέχρι και στο Παρίσι.

Ένας Νέος Αθλητικός Χώρος στο Ρουπάκι Ασπροπύργου

Με τεχνητό χλοοτάπητα και διαγραμμίσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές της FIFA.

Επί ποδός τα συνεργεία της Περιφέρειας για τους καθαρισμούς των ρεμάτων της Αττικής

Μηχανήματα βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να σπεύσουν σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη άμεσης επέμβασης.

Από το Όλον στην OLONEA: Το ταξίδι της δημιουργίας

Πως ο Τάσος Σκιαδόπουλος , Γενικός Διευθυντής της OLONEA και ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής, κατάφεραν να κατακτήσουν τον κλάδο των προβιοτικών.

«Παγκάκια φιλίας» κατά της σχολικής μοναξιάς στα Δημοτικά Σχολεία της Ηλιούπολης

Τοποθετήθηκαν ήδη σε 6 Δημοτικά Σχολεία, ενώ η δράση θα συνεχιστεί σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης.

Με το Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων τιμήθηκε ο εμβληματικός αναμορφωτής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος (ΦΩΤΟ)

Σε ειδική τελετή παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της τέχνης και του πολιτισμού, στο δημαρχείο της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από το Όλον στην OLONEA: Το ταξίδι της δημιουργίας

Πως ο Τάσος Σκιαδόπουλος , Γενικός Διευθυντής της OLONEA και ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής, κατάφεραν να κατακτήσουν τον κλάδο των προβιοτικών.