Hacking, μια (πολύ) κερδοφόρα επιχείρηση

Ύστερα από μια έρευνα της Kaspersky Lab, της γνωστής εταιρίας γύρω από την ασφάλεια του διαδικτύου, τα κλεμμένα δεδομένα ενός hacker μπορεί να  αξίζουν έως και 20 φορές περισσότερα χρήματα σε σχέση με το κόστος των επιθέσεων τους.

Στο πλαίσιο έρευνας που υλοποίησαν, οι ειδικοί της εταιρείας προχώρησαν στη σύγκριση μεταξύ του κόστους των εργαλείων που χρησιμοποιούν πιο συχνά οι χάκερ σε σχέση με τα χρήματα που αποσπούν μέσα από μια επιτυχημένη κακόβουλη επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον Alexander Gostev, Chief Security Expert της Kaspersky Lab.

“Η αγορά κακόβουλου λογισμικού δεν αποτελεί πρόβλημα. Είναι σχετικά εύκολο να βρει κανείς τέτοια εργαλεία σε διάφορα φόρουμ για χάκερ. Επίσης, το κόστος τους είναι σχετικά φθηνό, γεγονός που τα καθιστά ελκυστικά. Ένας ψηφιακός εγκληματίας που ακολουθεί το δρόμο αυτό, δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες δεξιότητες, καθώς μπορεί να αγοράσει ένα «έτοιμο για χρήση» πακέτο σε μια προκαθορισμένη τιμή και να εξαπολύσει επιθέσεις κατά βούληση. Συνεπώς, οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν τα χρήματα ή τα δεδομένα τους. Πρέπει επίσης να προστατεύουν τις συσκευές τους και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που εκτελούν με αυτές, χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη λύση, όπως το Kaspersky Internet Security – multi-device, για παράδειγμα”

Ενδεικτικά, η δημιουργία μιας ιστοσελίδας phishing που μιμείται ένα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης και η ανάπτυξη μιας αλυσίδας μαζικής spam αλληλογραφίας, με link που θα οδηγεί στην πλαστή ιστοσελίδα, κοστίζει σήμερα $150 κατά μέσο όρο. Ωστόσο, αν οι εγκληματίες εξαπατήσουν 100 online χρήστες, μπορεί να κερδίσουν μέχρι και $10.000 από την πώληση ευαίσθητων δεδομένων. Τα θύματα, με τη σειρά τους, χάνουν πολύτιμες επαφές, προσωπικές φωτογραφίες και μηνύματα.

Kaspersky-Lab_Infographic

Ένα mobile Trojan blocker είναι πολύ πιο δαπανηρό, καθώς η αγορά και η διανομή του κακόβουλου λογισμικού κοστίζει $1.000 κατά μέσο όρο. Ωστόσο, η «απόδοση» είναι επίσης πολύ υψηλότερη. Οι τιμές που έχουν ορίσει οι επιτιθέμενοι για την αναιρέσουν τη φραγή ενός smartphone ξεκινούν από τα $10 και φτάνουν έως τα $200. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κερδίσουν μέχρι και $20.000 από 100 πιθανά θύματα.

Οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να κερδίσουν το ίδιο χρηματικό ποσό χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένο ransomware, αλλά η «αρχική τους επένδυση» θα είναι διπλάσια (περίπου $2.000). Οι απώλειες των χρηστών θα είναι επίσης υψηλότερες, αφού το ελάχιστο ποσό των «λύτρων» που ζητούν οι απατεώνες για να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα που έχουν αποσπάσει είναι συνήθως στα $100.

Για πολύ μεγάλα κέρδη, οι απατεώνες αναζητούν τραπεζικά Trojans που στοχεύουν άμεσα στα χρήματα των online χρηστών. Δαπανώντας περίπου $3.000 σε ένα «πακέτο» κακόβουλου λογισμικού, exploit και spam αλληλογραφίας, οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να κερδίσουν μέχρι και $72.000. Η μέση απώλεια ανά θύμα είναι $722.

 

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Συνελήφθη ένας 27χρονος για ρίψη μολότοφ μετά την Ανάσταση στη Χαμοστέρνας

Σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικού υλικού από κοινού.

Επιστρέφει η καλοκαιρία μετά τις βροχές και τους ισχυρούς ανέμους

Η άνοδος του υδραργύρου θα καταγραφεί και την Τρίτη του Πάσχα με πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου. Πρόκειται για...

Πασχαλινό «Γεύμα Αγάπης» στο Ρουφ

Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους άστεγους συμπολίτες μας, οργανώνοντας ένα πασχαλινό τραπέζι, με «ζεστά» χαμόγελα, αγάπη και πνεύμα προσφοράς.

Οδηγός διατροφής για το Πάσχα από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Συστάσεις για εγκράτεια στο φαγητό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους καρδιοπαθείς.

Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Μία τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πασχαλινό «Γεύμα Αγάπης» στο Ρουφ

Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους άστεγους συμπολίτες μας, οργανώνοντας ένα πασχαλινό τραπέζι, με «ζεστά» χαμόγελα, αγάπη και πνεύμα προσφοράς.