Κυκλοφόρησαν αδημοσίευτες φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα

Η εφημερίδα El Pais δημοσίευσε άγνωστες φωτογραφίες-ντοκουμέντα από το νεκρό σώμα του Τσε Γκεβάρα.

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα γεννήθηκε στις 14 Μαΐου του 1928 στο Ροσάριο της Αργεντινής και δολοφονήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1967 στη Λα Ιγκέρα της Βολιβίας.

Σαράντα επτά χρόνια μετά τον θάνατο του, η ισπανική εφημερίδα El Pais φέρνει στη δημοσιότητα νέα, άγνωστα μέχρι σήμερα, φωτογραφικά ντοκουμέντα της σορού του Τσε.

che1

Τα πλάνα είχαν ληφθεί από φωτορεπόρτερ που έδωσε τα αντίγραφα τους σε ιερέα, φοβούμενος πως δεν θα μπορούσε να τις βγάλει από τη Βολιβία.

che

Τα καρέ βρέθηκαν μέσα σε ένα πακέτο πούρων στην ισπανική Σαραγόσα. Στο πακέτο βρίσκονται και δύο σπάνιες εικόνες της συμπολεμίστριας του Τσε Γκεβάρα, Ταμάρα Μπούνκε.

Τις φωτογραφίες τράβηξε ο Μαρκ Χούτεν, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Κάποια άλλα πλάνα που συμπεριλαμβάνονταν στο κουτί είναι αναγνωρίσιμα, μιας και πρόκειται για αντίγραφα εκείνων που είχαν παρουσιαστεί για “επιθεώρηση” από αστυνομικούς.

che2

Ο Χούτεν έδωσε αργότερα αντίγραφα των φωτογραφιών στον ισπανό ιερέα Λουίς Κουαρτέρο, μέλος ιεραποστολής στη Βολιβία, επειδή δεν ήταν σίγουρος πως θα μπορούσε να τις βγάλει από τη χώρα, όπως και έγινε.

che3

Οι φωτογραφίες έμειναν σε ένα κουτί πούρων αφού ο Αρτεάγα επέστρεψε στην Ισπανία. Ο ανιψιός του ιερέα, Ιμάνολ Αρτεάγα, τις ανακάλυψε πρόσφατα και τις έδωσε στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα αντικείμενα του Τσε Γκεβάρα που διέθεταν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους διώκτες του, ανήκε και το ημερολόγιό του, στο οποίο καταγράφονταν τα γεγονότα που σχετίζονταν με τη δράση του αντάρτικου σώματος στο έδαφος της Βολιβίας.

che4

Η πρώτη καταχώρηση σε αυτό έγινε στις 7 Νοεμβρίου του 1966, λίγο καιρό μετά την εγκατάσταση του Τσε Γκεβάρα στην περιοχή Νιανκαουασού, ενώ η τελευταία καταγραφή σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1967, μία ημέρα πριν την σύλληψή του. Στο ημερολόγιο αναφέρεται πώς οι αντάρτες αναγκάστηκαν να προβούν σε επιχειρήσεις πρόωρα, εξαιτίας της ανακάλυψης τους από τον βολιβιανό στρατό, όπως και οι λόγοι για τους οποίος ο Γκεβάρα αποφάσισε να διαχωριστεί η φάλαγγα σε δύο μονάδες, χωρίς να καταφέρουν έκτοτε να έρθουν σε επαφή, περιγράφοντας συνολικά τα αίτια της αποτυχίας του αντάρτικου στρατού.

Το ημερολόγιο τυπώθηκε μετά από ελέγχους της γνησιότητάς του, στις 22 Ιουνίου 1968 στην Κούβα.

Η διανομή του έγινε δωρεάν και συγχρόνως δημοσιεύτηκε σε άλλα έντυπα ανά τον κόσμο.

Και ένα τραγούδι ύμνος, για τον μεγάλο επαναστάτη που δίδαξε την ελευθερία με τίμημα την ζωή του:

 

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

314 βόμβες Αεροπορίας εντοπίστηκαν μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού

Τις είχαν αποθηκεύσει οι Γερμανοί 2 μέτρα ακριβώς κάτω από τις πρώην εγκαταστάσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

Νέος ιατρικός εξοπλισμός 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Αθήνα την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Κλειστά θα παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ, από τις 5 έως και τις 7 Μαίου.

Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης.

Γιατί βάφτηκε κόκκινος ο ουρανός?

Το φαινόμενο μελετήθηκε τον 19ο αιώνα από τον λόρδο Rayleigh και ονομάζεται προς τιμή του «σκέδαση Rayleigh».

Αποχαιρετούμε την Ολυμπιακή Φλόγα πριν το ταξίδι της για το Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε ειδική τελετή ελεύθερη για το κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποχαιρετούμε την Ολυμπιακή Φλόγα πριν το ταξίδι της για το Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε ειδική τελετή ελεύθερη για το κοινό.