Κίνδυνος οφθαλμικών λοιμώξεων από την καθημερινή χρήση των φακών επαφής

Οι άνθρωποι που φοράνε καθημερινά φακούς επαφής, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στη Νέα Ορλεάνη, οι φακοί επαφής διαταράσσουν την ισορροπία των μικροοργανισμών των ματιών, μεταφέροντας βακτήρια από το δέρμα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τη μικροβιολόγο Μαρία-Γκλόρια Ντομίγκεθ-Μπέλο, πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις και ανακάλυψαν μεταβολές στη σύνθεση του μικροβιώματος στην επιφάνεια των ματιών ατόμων που φορούσαν διαρκώς φακούς επαφής.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το να εισάγει κανείς στο μάτι του ένα ξένο αντικείμενο, όπως ο φακός επαφής, δεν είναι κάτι ουδέτερο. Η σύγκριση με άτομα που δεν χρησιμοποιούν καθόλου φακούς επαφής, δείχνει ότι η καθημερινή χρήση των φακών τριπλασιάζει τον αριθμό ορισμένων ειδών βακτηρίων (μεθυλοβακτηρίων, λακτοβάκιλων, ψευδομονάδων κ.α.), γεγονός που καθιστά το μάτι πιο ευάλωτο σε φλεγμονές και λοιμώξεις».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διερεύνηση του θέματος, ώστε να διευκρινιστεί κατά πόσο αυτή η αλλαγή στο μικροβίωμα οφείλεται κυρίως στα δάχτυλα που αγγίζουν τα μάτια κατά την τοποθέτηση των φακών ή στη συνεχή πίεση που ασκούν οι φακοί πάνω στα μάτια και η οποία με κάποιο τρόπο επηρεάζει τους μικροοργανισμούς που ζουν εκεί.

Από την άλλη όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν φακούς επαφής, χωρίς να παρατηρείται αλλοίωση των οφθαλμικών μικροβιακών κοινοτήτων. Τα δε περιστατικά απώλειας της όρασης εξαιτίας των φακών επαφής δεν ξεπερνούν τα έξι περίπου ανά 100.000 χρήστες, ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τη δεκαετία του ’70 που κυκλοφόρησαν οι μαλακοί και εύκαμπτοι φακοί επαφής, παρατηρείται διαχρονικά μια αύξηση στις λοιμώξεις των ματιών από βακτήρια, όπως οι ψευδομονάδες, που εμφανίζονται σε μεγαλύτερη αφθονία στα μάτια όσων φοράνε τους φακούς συνεχώς. Επειδή αυτά τα βακτήρια μπορεί να προέρχονται από το δέρμα, οι γιατροί συστήνουν καλό πλύσιμο των χεριών πριν την τοποθέτηση των φακών επαφής, καθημερινή αλλαγή του υγρού συντήρησης και τακτικό καθάρισμα της θήκης φύλαξης.

Επιπλέον, όσοι φοράνε καθημερινά φακούς επαφής, πρέπει να τους αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τις συστάσεις του κατασκευαστή. Επιπλέον, θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον οφθαλμίατρο, ιδίως αν νιώθουν ενοχλήσεις στα μάτια, όταν φοράνε τους φακούς επαφής.

Πηγή: in.gr

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΕΦΕΤ: «Προσοχή τι αγοράζετε για το τραπέζι του Πάσχα»

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για την ασφάλεια των τροφίμων και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εκδήλωσης νοσημάτων.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Μ.Δευτέρα το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO.

Άσκηση κατάσβεσης και διάσωσης εγκλωβισμένων της Πυροσβεστικής (VIDEO)

Στην άσκηση συμμετείχαν, η ομάδα πυρασφάλειας της εταιρείας, το Α.Τ. Αυλώνα , ο Δήμος Ωρωπού και η Π.Ε. Αν. Αττικής.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων την Μ.Εβδομάδα

Την Κυριακή του Πάσχα την Δευτέρα και την Τρίτη τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΦΕΤ: «Προσοχή τι αγοράζετε για το τραπέζι του Πάσχα»

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για την ασφάλεια των τροφίμων και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εκδήλωσης νοσημάτων.