Μύλος Αργυρίου: Η περιοχή της Αθήνας που κάποτε είχε ανεμόμυλους (ΦΩΤΟ)

Ταξιδεύουμε στην Παλιά Αθήνα συχνά μέσα από φωτογραφίες οι οποίες μας δείχνουν μια άλλη όψη της πόλης, διαφορετική απ’ ό,τι την έχουμε συνηθίσει. Για παράδειγμα, βλέπουμε λεωφόρους να μοιάζουν με ατελείωτα χωράφια και επίπεδες εκτάσεις εκεί που σήμερα συναντούμε πολυκατοικίες στη σειρά. Η εικόνα της Αθήνας έχει αλλάξει πολλές φορές μέσα στους αιώνες και υπάρχουν διάφορα σημεία κατατεθέν που έχουν μείνει να θυμίζουν τις εικόνες του πάλαι ποτέ. Για παράδειγμα ήξερες ότι σε μια από τις πιο γνωστές και πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας υπήρχε κάποτε ένας ανεμόμυλος; Ο Μύλος Αργυρίου στο Μετς. Σήμερα, βέβαια, το σκηνικό δε θυμίζει τίποτα εκείνες τις εικόνες του παρελθόντος.

Μέτς Μύλος Αργυρίου: Η περιοχή που είχε ανεμόμυλους

Πιθανόν να έχεις ακούσει κάποτε για τον Μύλος Αργυρίου. Αλλά να μην ξέρεις πού βρισκόταν και για την ακρίβεια πόσο κοντά σου. Κι όμως υπήρξε μια εποχή (όχι τόσα πολλά χρόνια πριν) που ανεμόμυλοι βρίσκονταν διάσπαρτοι στην Αττική, ακόμη και σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας.

Έτσι και ο Μύλος Αργυρίου έστεκε για χρόνια στο λόφο Πετρίτη στο Μετς. Ήταν, μάλιστα, και ο τελευταίος ανεμόμυλος που απέμεινε στην Αθήνα. Προτού εξαφανιστούν όλοι. Εξάλλου δεν ήταν πια χρήσιμοι σε κάτι. Ο συγκεκριμένος ανεμόμυλος ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Αν βρεθείς στην περιοχή αξίζει να την επισκεφθείς και να φέρεις στο μυαλό σου, βλέποντας τις φωτογραφίες πώς θα μπορούσε να είναι.

Υπολόγισε, βέβαια, ότι καμία σχέση δεν είχε η περιοχή την εποχή της Τουρκοκρατίας. Εξαφάνισε από το μυαλό σου κτίρια, σπίτια και δρόμους. Επρόκειτο για μια κυριολεκτικά ακατοίκητη περιοχή με ανεμόμυλους!

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τους μύλους αυτούς και τους φρουρούν με περίπου 100 στρατιώτες τον καθένα. Ο τελευταίος από τους μύλους αποτελεί παρελθόν εδώ και αρκετά χρόνια καθώς κατεδαφίστηκε το 1986 από τον ιδιοκτήτη του.

Το Μετς μέσα στα χρόνια

Το Μετς αποτελεί μια από τις πιο φημισμένες και γραφικές συνοικίες της ανατολικής Αθήνας η οποία είναι κοντά στο Ζάππειο και εκεί είναι και ο Μύλος Αργυρίου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα έως σήμερα ιστορικά στοιχεία η περιοχή πήρε το όνομα Μέτς ως ακολούθως: «Το Παράρτημα του ξενοδοχείου του Ν.Θ. Τσούχλου, το υπό την επωνυμίαν Μέτς και Παντεπόπτης ήρξατο των εργασιών αυτού. Οι προσερχόμενοι θέλουσι μείνει ευχαριστημένοι δια την εξαίρετον ποιότητα των φαγητών του, του Ρητινίτου και των άλλων εκλεκτών ποτών».

Με λίγα λόγια ο ιδιοκτήτης μια μπυραρίας στην περιοχή ήταν Βαυαρός (ο γνωστός Κάρολος Φιξ) και ήταν και αυτός που άθελά του… βάφτισε την περιοχή! Αργότερα η μπυραρία μετατράπηκε σε καφέ με μουσική! Η συνοικία του Μέτς, ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε ονομαζόταν και «παντρεμενάδικα».

Πηγή: exploringgreece

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Με ποντιακές στολές η τελετή αλλαγής Φρουράς | Ρίγη συγκίνησης από τους Εύζωνες για την ημέρα μνήμης (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Τίμησαν τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί συγκινημένο.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Κυριακή το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

O νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α') καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Καρφιά» από τον Θ. Κολυδά για τους μετεωρολόγους που «έφεραν» τον καύσωνα!

«Βγήκαν τα μαχαίρια» για ακόμη μια φορά στον κύκλο των μετεωρολόγων με αφορμή τις αναφορές για τον καύσωνα που τελικά δεν ήρθε.

Έκτακτα μέτρα σε 133 χιλιόμετρα εντός της Αττικής για τον Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πότε κλείνουν οι λεωφόροι Συγγρού και Ποσειδώνος και ποιες είναι οι εναλλακτικές διαδρομές για όσους θα κινηθούν στην Αθήνα.

Mosquito Alert: Η εφαρμογή εντοπισμού επικίνδυνων κουνουπιών

Συνεισφορά των πολιτών για τη διερεύνηση και τον έλεγχο των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

O νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α') καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Καρφιά» από τον Θ. Κολυδά για τους μετεωρολόγους που «έφεραν» τον καύσωνα!

«Βγήκαν τα μαχαίρια» για ακόμη μια φορά στον κύκλο των μετεωρολόγων με αφορμή τις αναφορές για τον καύσωνα που τελικά δεν ήρθε.