Εγκρίθηκε το συνολικό αντιπλημμυρικό της Δυτικής Αθήνας (ΧΑΡΤΗΣ)

“Πράσινο φως” πήρε μελέτη για νέο μεγάλο έργο αποχέτευσης ομβρίων στην Δυτική Αθήνα, μέρος του οποίου είναι δύο φράγματα στο Χαϊδάρι και δεξαμενές ανάσχεσης σε Πετρούπολη, Περιστέρι, Αιγάλεω, Καματερό. Προτείνονται επίσης έργα διευθέτησης σε ρέματα του Χαϊδαρίου, του Καματερού, και της Πετρούπολης.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την «Μελέτη κατασκευής δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και διατάξεων ανάσχεσης της πλημμυρικής απορροής στους Δήμους Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας», η οποία έλαβε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η έγκριση της μελέτης επιτρέπει την σύνταξη τευχών δημοπράτησης και εν συνεχεία την δημοπράτηση. Δεν πρέπει βέβαια να περιμένουμε την συνολική ολοκλήρωση της παρέμβασης με έναν διαγωνισμό, αλλά προφανώς το μέγεθος του έργου επιβάλλει την τμηματική του υλοποίηση.

Η περιοχή της μελέτης περιλαμβάνει την ανατολική λεκάνη απορροής του Ποικίλου, με κλίση από τα βορειοδυτικά (ανάντη) προς τα νοτιοανατολικά (κατάντη) καταλήγοντας στον Κηφισό ποταμό.

Τα τελικά αντιπλημμυρικά έργα – έργα διευθετήσεων υπολογίστηκαν να καλύπτουν τη μέγιστη στάθμη ροής που προβλέπεται για συνθήκες πλημμύρας περιόδου 50 ετών.

Με τα έργα στα ανοικτά τμήματα αποκαθίσταται η ομαλή υδραυλική λειτουργία των ρεμάτων καθώς εξασφαλίζεται το απαιτούμενο εύρος της κοίτης για την ομαλή διέλευση της πλημμυρικής παροχής ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται και τα πρανή της κοίτης από τη διάβρωση.

Τα φράγματα

Ένα φράγμα ανάσχεσης πλημμύρας (Φ4) θα κατασκευαστεί στο Χαϊδαρόρεμα, πριν αυτό εισέλθει στο στρατόπεδο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων (ΚΕΔΒ). Το φράγμα θα έχει μέγιστο ύψος 18m, συνολικό μήκος στέψης 89m και θα δημιουργεί ταμιευτήρα ανάσχεσης ωφέλιμου όγκου 21.300m3.

Ένα φράγμα ανάσχεσης πλημμύρας (Φ5) θα κατασκευαστεί ανατολικά του Χαιδαρορέματος, πριν αυτό εισέλθει στο στρατόπεδο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων (ΚΕΔΒ). Το φράγμα θα έχει μέγιστο ύψος 15m, συνολικό μήκος στέψης 108m και θα δημιουργεί ταμιευτήρα ανάσχεσης ωφέλιμου όγκου 50.700m3.

Το φράγμα ανάσχεσης πλημμυρών είναι ένα φράγμα συλλογής της επιφανειακής απορροής νερού υδάτινων ρεμάτων για τη ρύθμιση της ροής στις κατάντη περιοχές του φράγματος. Τα φράγματα ανάσχεσης πλημμυρών χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μείωση των πλημμυρικών καταστροφών ή τη διαχείριση της παροχής του νερού εντός του ρέματος. Επίσης να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων αλλά και τη συγκράτηση των ιζημάτων.

Έργα διευθέτησης

Προτείνονται επίσης έργα διευθέτησης ρεμάτων τόσο σε διαμορφώσεις πρανών και πυθμένα όσο και σε κατασκευή διατομών από συρματοκιβώτια ή από σκυρόδεμα, στα ρέματα Βόρειος και Νότιος Κλάδος (Ρέματος Καματερού), Γεώργιζας Καματερού, Κοιμητηρίου Πετρούπολης και Χαϊδαρορέματος Χαϊδαρίου.

Έργα ανασχέσεων

Τα έργα ανασχέσεων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

1. Μία ανοιχτή δεξαμενή ανάσχεσης στον Δήμο Καματερού, η οποία χωροθετείται επί της ανοικτής κοίτης του Νοτίου Κλάδου του ρέματος Καματερού, 300 μ. περίπου ανάντη της εκβολής του ρέματος της Εσχατιάς, στο τμήμα του μεταξύ των οδών Βοσπόρου και Πετμεζά.

2. Μία κλειστή υπόγεια δεξαμενή ανάσχεσης – κατακράτησης από σκυρόδεμα χωροθετείται στα όρια του αστικού ιστού, στους πρόποδες του Ποικίλου όρους, εντός του Δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού μεταξύ των οδών Αγίου Νικολάου, Λητούς, Μαργαριτίου και Ολυμπίας, με στόχο την ανάσχεση των πλημμυρικών παροχών του ρέματος Γεώργιζα.

3. Μία κλειστή υπόγεια δεξαμενή ανάσχεσης – κατακράτησης από σκυρόδεμα θα κατασκευαστεί στο Δήμο Περιστερίου, εντός του οικοπέδου πλησίον του υφιστάμενου Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Περιστερίου, στη συμβολή των οδών Αγίου Βασιλείου και Λάρνακας, με εισροή νερού από υφιστάμενο οχετό ομβρίων υδάτων της οδού Αγ. Βασιλείου (συλλεκτήρας Μάσχα).

4. Μία κλειστή υπόγεια δεξαμενή ανάσχεσης – κατακράτησης από σκυρόδεμα θα κατασκευαστεί στο Δήμο Αιγάλεω, πλησίον του 3ου Κοιμητηρίου Αθηνών νοτίως του δημοτικού γηπέδου Ορυζομύλων, κοντά στον κόμβο των λεωφόρων Π. Ράλλη και Θηβών, με εισροή νερού από τον κιβωτοειδή οχετό της οδού Λυκαβηττού (συλλεκτήρας Αγ. Βαρβάρας).

5. Μία ανοιχτή δεξαμενή ανάσχεσης από σκυρόδεμα, χωροθετείται στα όρια του αστικού ιστού στους πρόποδες του Ποικίλου όρους, εντός του Δήμου Πετρούπολης, πλησίον και δυτικά υφιστάμενης ασφάλτινης οδού, που αποτελεί προέκταση της οδού Αγ. Τριάδας που οδηγεί στο αθλητικό κέντρο του Δήμου Πετρούπολης, με στόχο την ανάσχεση των πλημμυρικών παροχών του Βαθυρέματος.

Στα ανωτέρω έργα ανάσχεσης προβλέπονται διατάξεις διευθέτησης της εισόδου των ρεμάτων, διατάξεις καταστροφής ενέργειας και μείωσης της ταχύτητας ροής, διατάξεις εκκένωσης, διατάξεις υπερχείλισης και διατάξεις συγκράτησης φερτών κατά περίπτωση.

Σήραγγα εκτροπής Χαϊδαρορέματος

Συμπληρωματικά προς τα παραπάνω έργα ολοκληρώνεται η μελέτη εκτροπής του Χαϊδαρορέματος προς τη θάλασσα του Σκαραμαγκά, αντί της κατάληξής του στον Κηφισό.

 

Πηγή: ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Share it!

spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Με ποντιακές στολές η τελετή αλλαγής Φρουράς | Ρίγη συγκίνησης από τους Εύζωνες για την ημέρα μνήμης (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Τίμησαν τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί συγκινημένο.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Αττικής που θα διακοπεί σήμερα Κυριακή το ρεύμα

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται λόγω έργων συντήρησης ή αναβάθμισης δικτύων.

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

O νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α') καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Καρφιά» από τον Θ. Κολυδά για τους μετεωρολόγους που «έφεραν» τον καύσωνα!

«Βγήκαν τα μαχαίρια» για ακόμη μια φορά στον κύκλο των μετεωρολόγων με αφορμή τις αναφορές για τον καύσωνα που τελικά δεν ήρθε.

Έκτακτα μέτρα σε 133 χιλιόμετρα εντός της Αττικής για τον Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πότε κλείνουν οι λεωφόροι Συγγρού και Ποσειδώνος και ποιες είναι οι εναλλακτικές διαδρομές για όσους θα κινηθούν στην Αθήνα.

Mosquito Alert: Η εφαρμογή εντοπισμού επικίνδυνων κουνουπιών

Συνεισφορά των πολιτών για τη διερεύνηση και τον έλεγχο των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

O νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α') καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Καρφιά» από τον Θ. Κολυδά για τους μετεωρολόγους που «έφεραν» τον καύσωνα!

«Βγήκαν τα μαχαίρια» για ακόμη μια φορά στον κύκλο των μετεωρολόγων με αφορμή τις αναφορές για τον καύσωνα που τελικά δεν ήρθε.