Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ : Ρήσεις αντιρρήσεις και αμηχανία

- Advertisement -

Του Θοδωρή Λαπαναΐτη

Η πρώτη μέρα της συνόδου της κεντρικής επιτροπής στο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον χαρακτηρίζεται από μια δόση αμηχανίας των στελεχών του κόμματος μπροστά στις δύσκολες εξελίξεις που προμηνύει η στάση των δανειστών, η οποία συνοψίστηκε στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τη φράση ότι «δεν μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία με εξευτελιστικούς όρους για την κυβέρνηση και το λαό».

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι μάλλον οι τόνοι δεν ήταν υψηλοί, ανάλογοι με αυτή των δηλώσεων που γίνονται στα ραδιόφωνα και τα τηλεοπτικά παράθυρα το τελευταίο διάστημα, αν και οι ομιλίες των στελεχών που δείχνουν να είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο της ρήξης έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή, δεύτερη μέρα των εργασιών. Πάντως δεν έλειψαν και οι φωνές κριτικής με διαφορετικές όμως αποχρώσεις και χωρίς να μπορούν να αθροιστούν σε ένα ενιαίο σύνολο που να συνιστά μια συμπαγή εσωκομματική αντιπολίτευση με σαφές στίγμα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί είναι ένα κλίμα αντιφατικό που διαμορφώνεται ως προς το ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα αναφορικά με το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας με τους δανειστές. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, σχεδόν προεξοφλείται ότι τις επόμενες μέρες θα πρέπει να αρχίσει να γράφεται η συμφωνία στα σημεία στα οποία υπάρχει σύγκλιση των δύο πλευρών, ενώ σύμφωνα με άλλα στελέχη η συζήτηση στην κεντρική επιτροπή δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένη από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία.

Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται ως διαφωνούντες, πρώτα από όλους η Αριστερή Πλατφόρμα τη στιγμή που αυτό στο οποίο επιμένει είναι πως η συμφωνία θα πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι ωστόσο που θεωρητικά δεν διαφέρει από αυτό που υποστηρίζει και η πλευρά του πρωθυπουργού. Αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται στα κομματικά όργανα είναι χαρακτηριστικό και ως ένα βαθμό απηχεί και τα όρια των διαφοροποιήσεων και των εσωτερικών ανακατατάξεων στο κυβερνών κόμμα στα οποία μπορούν να φτάσουν οι διαφωνίες.

Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος τόνισε πως πρέπει να προετοιμαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για εναλλακτική διέξοδο, σε ρήξη με τους δανειστές ακόμα και με έξοδο από το ευρώ. Ο Γιάννης Μηλιός σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει αθέτηση πληρωμών προς τους δανειστές, αλλά εντός του ευρώ, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός η καθυστέρηση πληρωμών. Πάντως ο πρώην υπεύθυνος του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αιχμηρός κατά του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς επέμεινε στο ότι ήταν λάθος η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και σημείωσε ότι «κάποιοι είπαν ότι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για τη ρευστότητα. Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στα καφενεία».

Πάντως ο Γιάννης Μηλιός κατήγγειλε και πρακτικές «αυριανισμού» δείχνοντας προς την πλευρά συνεργατών του πρωθυπουργού στους οποίους αποδίδει τη διοχέτευση σχολίων στον Τύπο με τα οποία υπονομεύονταν τα κίνητρα της κριτικής που ασκεί ο Γ. Μηλιός στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της βουλής Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε ότι η μάχη της διαπραγμάτευσης χάθηκε στις 20 Φεβρουαρίου και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος σε μια συμφωνία με επαχθείς όρους προσδοκώντας μόνο μια όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη συμφωνία, καθώς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δίλημμα συμφωνία ή ρήξη, διότι η ρήξη θα σήμαινε εθνική τραγωδία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινή δήλωση που υπογράφουν 10 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μεταξύ των οποίων οι τρεις βουλευτές Βασίλης Χατζηλάμπρου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Ρούντι Ρινάλντι τονίζοντας ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη για μια συμφωνία γενικά» και κατηγορούν την κυβέρνηση για μνημονιακή διολίσθηση και κεντροαριστερή μετάλλαξη.

«Το τελευταίο διάστημα γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε να περάσει μια συμφωνία μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα, η οποία θα παρουσιαστεί σαν αναγκαία, περίπου σαν νίκη της κυβέρνησης απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους»

αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι

«πολιτικά έχουμε μια κυβέρνηση που υπό το πρόσχημα της διαπραγμάτευσης και του έντιμου συμβιβασμού διολισθαίνει και πιέζεται να περάσει μέτρα και συμφωνίες που δεν θα μπορούσε να επιβάλλει κανένα καθαρόαιμο μνημονιακό σχήμα».

Η πλευρά των στελεχών που εγκρίνουν τη μέχρι σήμερα κυβερνητική γραμμή ουσιαστικά καλεί τις φωνές κριτικής προς την κυβέρνηση να καταθέσουν δική τους ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση αν έχουν.

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη στην Αθήνα λόγω της απεργίας των ταξί

Πώς θα γίνει η κυκλοφορία. Εκτροπές και διακοπές κυκλοφορίας από την Ελληνική Αστυνομία.

Ανανέωση μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση της Μονάδας Υγείας στη Ν.Ιωνία

Έπειτα από συμφωνία του Δημάρχου Π.Μανούρη με τον υπουργό Υγείας Α.Γεωργιάδη.

Απόκριες στην Αθήνα | Μια μεγάλη καρναβαλική φιέστα απλώνεται στις γειτονιές της πόλης

80 εκδηλώσεις σε 55 σημεία από την Τσικνοπέμπτη έως και την Καθαρά Δευτέρα.

«Ζαν και Βεατρίκη» στο Από Μηχανής Θέατρο

Μια γυναίκα που κυνηγά τη συγκίνηση του έρωτα και της αγάπης κι  ένας άντρας που αγαπά τη συγκίνηση του κυνηγιού. Μία ψευδώς ρομαντική , τρυφερά σκληρή αλλά κυρίως Θλιβερή Κωμωδία.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μεσογείων λόγω ανάπλασης του οδικού άξονα

Οι εν λόγω εργασίες περιλαμβάνουν δύο φάσεις - χρονικής διάρκειας 45 ημερών εκάστη - με τις αντίστοιχες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων φέρνουν τις Αποκριές στις γειτονιές της πόλης

Από τη Δευτέρα 26.02 ξεκινάνε τις μουσικές τους περιπλανήσεις σε κεντρικές πλατείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ζαν και Βεατρίκη» στο Από Μηχανής Θέατρο

Μια γυναίκα που κυνηγά τη συγκίνηση του έρωτα και της αγάπης κι  ένας άντρας που αγαπά τη συγκίνηση του κυνηγιού. Μία ψευδώς ρομαντική , τρυφερά σκληρή αλλά κυρίως Θλιβερή Κωμωδία.