«Η Κιβωτός του Νώε» : Απο την επιστημονική φαντασία στην πραγματικότητα

- Advertisement -

Υπό την ονομασία «Η Κιβωτός του Νώε» επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου στη Μόσχα θα δημιουργήσουν την πρώτη και μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο, στην οποία θα καταγραφεί το γενετικό υλικό όλων των έμβιων οργανισμών ακόμη και αυτών που τελούν υπό εξαφάνιση ή έχουν εκλείψει.

russia-begins-project-noahs

«Ονομάζω το πρόγραμμα αυτό ‘Κιβωτό του Νώε’. Θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός αποθετηρίου – μιας βάσης δεδομένων για την αποθήκευση κάθε έμβιου είδους στη Γη, αλλά και όσων κινδυνεύουν με εξαφάνιση ή έχουν εκλείψει», δήλωσε ο υφηγητής του Πανεπιστημίου, Βίκτορ Σαντιβνίτσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γιγαντιαία «κιβωτός» αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2018 σε έναν χώρο που θα έχει επιφάνεια 430 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χτισμένο σε μία από τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. «Αυτή η Κιβωτός θα μας επιτρέψει να καταψύξουμε μέσω της κρυογονικής και να αποθηκεύσουμε διάφορα γενετικά υλικά, τα οποία, εν συνεχεία, θα μπορέσουμε να αναπαράγουμε. Θα περιλαμβάνει επίσης πληροφοριακά συστήματα», πρόσθεσε ο δρ. Σαντιβνίτσι.

Άποψη του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας

Το γραφείο Τύπου του Πανεπιστημίου επιβεβαίωσε ότι η βάση δεδομένων θα περιλάβει βιολογικό υλικό από όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένων του Βοτανικού Κήπου, του Μουσείου Ανθρωπολογίας, του Μουσείου Ζωολογίας και άλλων. Όλα τα τμήματα θα εμπλακούν στην ερευνητική διαδικασία. Το πρόγραμμα έχει ήδη λάβει ενίσχυση-ρεκόρ ύψους 1 δισ. ρουβλίων (περίπου 194 εκατ. δολάρια) και σκοπός του είναι η προώθηση της συμμετοχής της νέας γενιάς των επιστημόνων στην ερευνητική διαδικασία.

16.si

Παράλληλα, ο καθηγητής Σαντοβνίτσι επισήμανε πως η τράπεζα δεδομένων θα διασυνδεθεί και με άλλες εγκαταστάσεις αυτού του τύπου τόσο στην Ρωσία όσο, ενδεχομένως, και στο εξωτερικό. «Εφόσον υλοποιηθεί, τότε θα πρόκειται για ένα άλμα στην ιστορία της Ρωσίας, ως της πρώτης χώρας που δημιουργεί μια πραγματική Κιβωτό του Νώε με όλα τα είδη», σημείωσε.

Η Ρωσία δεν είναι, πάντως, η μοναδική χώρα που επιχειρεί να δημιουργήσει μια βιολογική βάση δεδομένων DNA. Πρόσφατα, η Μεγάλη Βρετανία ολοκλήρωσε το δικό της πρόγραμμα υπό την ονομασία «Παγωμένη Κιβωτός» (σ.σ. «Frozen Arc), σε μια προσπάθεια να καταγράψει το γενετικό υλικό από όλα τα είδη της πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση. Μάλιστα, οι επιστήμονες την έχουν χαρακτηρίσει ως ισοδύναμη και ισάξια με τη «Τράπεζα Σπόρων της Χιλιετίας», ένα πρόγραμμα το οποίο ταυτοποιεί και περιλαμβάνει όλα τα είδη σπόρων που συναντώνται στον πλανήτη Γη.

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εργαστήριο αναπαλαίωσης επίπλων από τον Δήμο της Αθήνας

Παλιά αγαπημένα αντικείμενα μπορούν να πάρουν ζωή και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Πάρνηθα: Αγωγή σε γνωστό youtuber για κοπή δέντρων στο λαβωμένο βουνό (VIDEO)

Έμεινε για 3 ημέρες στο βουνό, χωρίς φαΐ, χωρίς νερό, χωρίς sleeping bag και έκοψε δέντρα για να ζεσταθεί.

Μέχρι τις 2 Απριλίου η προκαταβολή του τέλους κοινόχρηστου χώρου στον Δήμο Αθηναίων

Αφορά στο 20% επί της οφειλής για χρήση τραπεζοκαθισμάτων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

This is Athens – City Festival: Το μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πόλης

32 ημέρες με πάνω από 250 εκδηλώσεις σε συνολικά 129 γειτονιές.

Επιστρέφει η θερινή ώρα | Μια ώρα μπροστά τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής

Η αλλαγή της ώρας σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδίως στις γυναίκες

Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρδιακής νόσου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις γυναίκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ