Πύργος Αθηνών – Ο μοναδικός ουρανοξύστης της Αθήνας

- Advertisement -

Ο Πύργος Αθηνών κατασκευάστηκε επί της οδού Μεσογείων την περίοδο της χούντας, όταν με νόμο αποφασίστηκε η απελευθέρωση του συντελεστή δόμησης που απαγόρευε την ανέγερση ουρανοξυστών και κτιρίων ύψους πάνω από 35 μέτρα.

Ένα κτίριο πρωτοποριακό για την εποχή που όμως δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται μεγάλη κριτική για την αισθητική του καθώς μοιάζει να είναι παράταιρο με τη συνολικότερη εικόνα του αστικού τοπίου. Εκείνη την εποχή οι αντιδράσεις αφορούσαν και την οικονομική διάσταση της ανέγερσης.

Το κόστος ανερχόταν στα 120 εκατομμύρια και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής ήταν ρουσφέτι, ένα μεγάλο δώρο στους μεγαλοεργολάβους που δεν αρκούνταν στην απομύζηση της αττικής γης αλλά ήθελαν να κερδοφορήσουν ακόμα και από τον ουρανό.

Πρόκειται για συγκρότημα δύο γυάλινων κτιρίων γραφείων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους στο ύψος του πρώτου ορόφου. Στη βάση τους στεγάζουν καταστήματα. Το ψηλότερο κτίριο έχει ύψος 25 ορόφων και το χαμηλότερο 12.

Αρχιτέκτονες ήταν ο Ιωάννης Βικέλας και ο Ιωάννης Κυμπρίτης. Η σύνθεση αποτελεί μίμηση αμερικανικών και ευρωπαϊκών προτύπων και πιο συγκεκριμένα του κτιρίου Σίγκραμ στο Μανχάταν . H χρήση της αισθητικής του γυαλιού εδώ γίνεται με το νεοϊστορικό πνεύμα της διεθνούς αρχιτεκτονικής γοήτρου του ‘60.

Στη διαμόρφωση των όψεων επικρατεί ο κατακόρυφος άξονας με τον τονισμό των υποστυλωμάτων που επενδύονται με λευκό μάρμαρο και των κατακόρυφων διατομών των υαλοστασίων από καφέ ανοδειωμένο αλουμίνιο. Η κατασκευή είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και τα εξωτερικά τοιχώματα από υαλοπετάσματα με σκελετό αλουμινίου.

ΕκεΙΝΗ την εποΧΗ αποτελοΥΣΕ το μοναδικΟ ουρανοξΥΣΤΗ και το υψηλΟΤΕΡΟ κτΙΡΙΟ στα ΒαλκΑΝΙΑ. ΠολΥΣ λΟΓΟΣ εΙΧΕ γΙΝΕΙ για το αν τελικΑ η ελληνιΚΗ πρωτεΥΟΥΣΑ θα ΕΠΡΕΠΕ να ΕΧΕΙ ή ΟΧΙ ουρανοξΥΣΤΕΣ.

Η Αθήνα είναι μια πόλη που αποστρέφεται τους ουρανοξύστες. Από το 1985 μέχρι το 2000 το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ήταν τα 32 μέτρα, από το 2000 εώς το 2012 τα 27 μέτρα και από το 2012 μέχρι σήμερα, τα 32 μέτρα.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική αντιστέκεται ιδεολογικά στη μεγαλομανία της δικτατορίας αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και η σεισμικότητα του αττικού χώρου καθώς και η προσπάθεια διατήρησης της θέας της Ακρόπολης και του Παρθενώνα σε όλο το Λεκανοπέδιο.

 

 

Share it!
- Advertisement -
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Για πρώτη φορά εκλογικό επίδομα στην εφορευτική επιτροπή

40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 και 30 ευρώ για την δεύτερη.

Ο Κωστής Μαραβέγιας ξανά στο Θέατρο Άλσος

Ο Κωστής Μαραβέγιας για μια ακόμα φορά στο Θέατρο Άλσος την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου!

Γιάννης Κότσιρας – Μίλτος Πασχαλίδης για λίγες παραστάσεις στο VOX

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ - ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ για λίγες παραστάσεις στο VOX ΙΙ Από το Σάββατο 28 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο & Κυριακή

Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τον Οκτώβρη στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Η ανακαινισμένη παιδική χαρά, το υπαίθριο Gym park, το Skywalk αλλά και το εμβληματικό Παρατηρητήριο με θέα 360°.

Άσκηση Παρμενίων: Σειρήνες και καμπάνες θα ηχήσουν σήμερα σε όλη τη χώρα

Ταυτόχρονα µε την ήχηση των σειρήνων συναγερμού, θα πραγματοποιηθεί κρούση των καμπανών Ιερών ναών της επικράτειας.

Ο Δήμος Αθηναίων αναμόρφωσε πλήρως την παιδική χαρά της Ακαδημίας Πλάτωνος (ΦΩΤΟ)

Το πρώτο βήμα του συνολικού σχεδίου για την ευρύτερη ανάπλαση του ιστορικού πάρκου και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ