Πύργος Αθηνών – Ο μοναδικός ουρανοξύστης της Αθήνας

Ο Πύργος Αθηνών κατασκευάστηκε επί της οδού Μεσογείων την περίοδο της χούντας, όταν με νόμο αποφασίστηκε η απελευθέρωση του συντελεστή δόμησης που απαγόρευε την ανέγερση ουρανοξυστών και κτιρίων ύψους πάνω από 35 μέτρα.

Ένα κτίριο πρωτοποριακό για την εποχή που όμως δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται μεγάλη κριτική για την αισθητική του καθώς μοιάζει να είναι παράταιρο με τη συνολικότερη εικόνα του αστικού τοπίου. Εκείνη την εποχή οι αντιδράσεις αφορούσαν και την οικονομική διάσταση της ανέγερσης.

Το κόστος ανερχόταν στα 120 εκατομμύρια και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής ήταν ρουσφέτι, ένα μεγάλο δώρο στους μεγαλοεργολάβους που δεν αρκούνταν στην απομύζηση της αττικής γης αλλά ήθελαν να κερδοφορήσουν ακόμα και από τον ουρανό.

Πρόκειται για συγκρότημα δύο γυάλινων κτιρίων γραφείων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους στο ύψος του πρώτου ορόφου. Στη βάση τους στεγάζουν καταστήματα. Το ψηλότερο κτίριο έχει ύψος 25 ορόφων και το χαμηλότερο 12.

Αρχιτέκτονες ήταν ο Ιωάννης Βικέλας και ο Ιωάννης Κυμπρίτης. Η σύνθεση αποτελεί μίμηση αμερικανικών και ευρωπαϊκών προτύπων και πιο συγκεκριμένα του κτιρίου Σίγκραμ στο Μανχάταν . H χρήση της αισθητικής του γυαλιού εδώ γίνεται με το νεοϊστορικό πνεύμα της διεθνούς αρχιτεκτονικής γοήτρου του ‘60.

Στη διαμόρφωση των όψεων επικρατεί ο κατακόρυφος άξονας με τον τονισμό των υποστυλωμάτων που επενδύονται με λευκό μάρμαρο και των κατακόρυφων διατομών των υαλοστασίων από καφέ ανοδειωμένο αλουμίνιο. Η κατασκευή είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και τα εξωτερικά τοιχώματα από υαλοπετάσματα με σκελετό αλουμινίου.

ΕκεΙΝΗ την εποΧΗ αποτελοΥΣΕ το μοναδικΟ ουρανοξΥΣΤΗ και το υψηλΟΤΕΡΟ κτΙΡΙΟ στα ΒαλκΑΝΙΑ. ΠολΥΣ λΟΓΟΣ εΙΧΕ γΙΝΕΙ για το αν τελικΑ η ελληνιΚΗ πρωτεΥΟΥΣΑ θα ΕΠΡΕΠΕ να ΕΧΕΙ ή ΟΧΙ ουρανοξΥΣΤΕΣ.

Η Αθήνα είναι μια πόλη που αποστρέφεται τους ουρανοξύστες. Από το 1985 μέχρι το 2000 το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ήταν τα 32 μέτρα, από το 2000 εώς το 2012 τα 27 μέτρα και από το 2012 μέχρι σήμερα, τα 32 μέτρα.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική αντιστέκεται ιδεολογικά στη μεγαλομανία της δικτατορίας αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και η σεισμικότητα του αττικού χώρου καθώς και η προσπάθεια διατήρησης της θέας της Ακρόπολης και του Παρθενώνα σε όλο το Λεκανοπέδιο.

 

 

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

314 βόμβες Αεροπορίας εντοπίστηκαν μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού

Τις είχαν αποθηκεύσει οι Γερμανοί 2 μέτρα ακριβώς κάτω από τις πρώην εγκαταστάσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

Νέος ιατρικός εξοπλισμός 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Αθήνα την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Κλειστά θα παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ, από τις 5 έως και τις 7 Μαίου.

Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης.

Γιατί βάφτηκε κόκκινος ο ουρανός?

Το φαινόμενο μελετήθηκε τον 19ο αιώνα από τον λόρδο Rayleigh και ονομάζεται προς τιμή του «σκέδαση Rayleigh».

Αποχαιρετούμε την Ολυμπιακή Φλόγα πριν το ταξίδι της για το Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε ειδική τελετή ελεύθερη για το κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποχαιρετούμε την Ολυμπιακή Φλόγα πριν το ταξίδι της για το Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε ειδική τελετή ελεύθερη για το κοινό.