Βρέθηκε η ουσία που δίνει άρωμα και γεύση στο αίμα

Σουηδοί επιστήμονες βρήκαν την ουσία που προσδίδει στο αίμα την μεταλλική γεύση την οποία και αναζητούν τα σαρκοφάγα στο κυνήγι τους.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες βρήκαν ποιο είναι εκείνο το χημικό συστατικό στο αίμα που μας κάνει τόσο ακαταμάχητους για δάγκωμα. Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Linkoping της Σουηδίας, οι οποίοι έκαναν πειράματα, χρησιμοποιώντας ζώα από ζωολογικούς κήπους. Το αίμα μας είναι “γλυκό” χάρις σε μια οργανική “αλδεΰδική” χημική ένωση, που ονομάζεται “trans-4,5-epoxy-(E)-2-decenal”.

Οι επιστήμονες πότισαν κομμάτια ξύλου με την εν λόγω οργανική ένωση και είδαν ότι προσέλκυαν τα σαρκοφάγα ζώα των ζωολογικών κήπων όπως τα άγρια σκυλιά της Αφρικής και οι τίγρεις της Σιβηρίας. Από μόνη της η εν λόγω ένωση τους προκαλούσε τις εξής αντιδράσεις: γλύψιμο, δάγκωμα, έντονη κινητικότητα μύτης-συνεχής όσφρηση, και παιχνίδι με τις πατούσες τους όπως κάνουν με τα θηράματα.

sn-carnivoresH

Αντίθετα, τα σαρκοφάγα αγνόησαν εκείνα τα κούτσουρα που μύριζαν φρούτα και άλλες μυρωδιές.

Οι τίγρεις είχαν πιο έντονες αντιδράσεις σε σχέση με τα άλλα σαρκοφάγα, τα οποία έχασαν το ενδιαφέρον τους νωρίτερα. “Για τα αρπακτικά οι μυρωδιές των τροφών είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο μέρος με το αίμα και τη μυρωδιά του“, αναφέρει ο επικεφαλής καθηγητής Matthias Laska, ο οποίος συμπλήρωσε πως ήθελαν να μάθουν ποια είναι εκείνα τα χημικά συστατικά που δημιουργούν τη μυρωδιά του αίματος.

Πριν από την εν λόγω έρευνα υπήρχαν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις ουσίες που δίνουν οσμή στο αίμα.

Η ομάδα χρησιμοποίησε εξελιγμένες τεχνικές χημικής ανάλυσης και αναγνώρισαν 30 υποψήφιες ενώσεις. Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν εμπειρογνώμες, ειδικοί στις οσμές για να καταλήξουν και να ξεχωρίσουν την αλδεΰδη, η οποία δίνει την εν λόγω διακριτική, “μεταλλική” οσμή στο αίμα.

Το πως έχει αναπτυχθεί μέσω της εξέλιξης η χαρακτηριστική μυρωδιά του αίματος είναι ένα ενδιαφέρον ζήτημα προς διερεύνηση. Ίσως υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής για όλα τα παράγωγα αίματος των θηλαστικών“, σημειώνει ο καθηγητής Laska.

Σημειώνεται ότι η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.

Share it!
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Καταιγίδα στην Αθήνα σήμερα. Αναμένεται 3ήμερο ζέστης

Βροχή άνω των 10 χιλιοστών στο κέντρο της Αθήνας

1566: Η υγεία δεν μπορεί να είναι πολυφωνική. Γι’ αυτό τώρα γίνεται πολυκαναλική.

Η ταινία για το 1566 και 1566.gov.gr καθρεφτίζει με υπερβολή αλλά και με χιούμορ την καθημερινή πραγματικότητα

Στην Αθήνα για πρώτη φορά το DOTS International Documentary Film Festival

Θα προβληθούν 36 ταινίες ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από 15 διαφορετικές χώρες, όλες με κεντρικό θέμα τον άνθρωπο.

Αθήνα, Νέα Εποχή Τουριστικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Αυτόνομος τουριστικός προορισμός η πρωτεύουσα Η Αθήνα επανακάμπτει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη, αφήνοντας πίσω...

Η φωνή των γυναικών στην Αθήνα

Χάρης Δούκας: «Δίνουμε βήμα στη φωνή των γυναικών»

Zagori Mountain Running 2025 18,19 & 20 Ιουνίου

Ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος, το Zagori Mountain Running, επιστρέφει στις 18, 19 και 20 Ιουνίου ανανεωμένος με...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθήνα, Νέα Εποχή Τουριστικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Αυτόνομος τουριστικός προορισμός η πρωτεύουσα Η Αθήνα επανακάμπτει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη, αφήνοντας πίσω...

Zagori Mountain Running 2025 18,19 & 20 Ιουνίου

Ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος, το Zagori Mountain Running, επιστρέφει στις 18, 19 και 20 Ιουνίου ανανεωμένος με...