Connect with us

TOP NEWS

Τραγωδία στο Φαρμακονήσι: 34 νεκροί πρόσφυγες – 4 βρέφη και 11 παιδιά ανάμεσα τους

Η πρώτη πληροφόρηση έκανε λόγο για περισσότερα από 100 άτομα.

Δημοσιεύτηκε

στις

Ασύλληπτες διαστάσεις παίρνει η τραγωδία ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την ανατροπή ξύλινου σκάφους που μετέφερε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό προσφύγων, με αποτέλεσμα να έχουν περισυλλεγεί μέχρι τώρα οι σοροί 34 ατόμων, μεταξύ των οποίων τέσσερα  βρέφη, ένδεκα παιδιά (έξι αγόρια και πέντε κορίτσια) δέκα γυναίκες και εννέα άντρες.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οχτώ από τους νεκρούς πρόσφυγες βρέθηκαν στο αμπάρι του πλοίου από βατραχανθρώπους του λιμενικού.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα τα πρώτα πλωτά που έφθασαν στην περιοχή κατάφεραν να διασώσουν 68 άτομα, ενώ άλλοι 29 είχαν καταφέρει καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να κολυμπήσουν μόνοι τους στο Φαρμακονήσι.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή μέσω του αριθμού 112 έλαβε επείγον σήμα για λέμβο σε κίνδυνο, με αδιευκρίνιστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων.

Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma, ενώ πλωτά του λιμενικού έσπευσαν στο σημείο από τη Μυτιλήνη.

Από το πρωί η ηγεσία του σώματος είναι επί ποδός για το συντονισμό της όλης επιχείρησης που γίνεται στο Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Για το συμβάν έχει ενημερωθεί ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης, ο οποίος την Κυριακή συμμετείχε σε σύσκεψη για το μεταναστευτικό στη Μυτιλήνη.

Στη θαλάσσια περιοχή οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ούτε από τους διασωθέντες πόσα άτομα επέβαιναν πάνω στο σκάφος. Η πρώτη πληροφόρηση έκανε λόγο για περισσότερα από 100 άτομα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Λιμενικού:

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών και ανάσυρση σορών στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Φαρμακονησίου

Σε ευρεία επιχείρηση διάσωσης ενενήντα οκτώ (98) παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών και ανάσυρσης τριάντα τεσσάρων (34) σορών, προέβη από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Φαρμακονησίου.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τηλεφωνικά από αλλοδαπό ότι, ο ίδιος και ικανός αριθμός ατόμων, επιβαίνουν σε ακυβέρνητο σκάφος και αιτούν συνδρομή.

Άμεσα, κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, έσπευσαν στην περιοχή Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ κινητοποιήθηκαν Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο (02) ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο του FRONTEX. Παράλληλα, στο σημείο εστάλη Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

Από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. εντοπίστηκαν και διεσώθησαν εξήντα οκτώ (68) άτομα ενώ ανεσύρθη και μία σορός βρέφους, τα οποία μεταφέρθηκαν στο λιμένα Λέρου. Επί της ν. Φαρμακονησίου εντοπίστηκαν τριάντα (30) ακόμη άτομα, τα οποία επίσης μεταφέρθηκαν στη Λέρο.

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε από το Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και από το Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ανεσύρθησαν από τη λέμβο, συνολικά τριάντα τρεις (33) σοροί (03 βρέφη, 05 ανήλικα κορίτσια, 06 ανήλικα αγόρια, 10 γυναίκες, 09 άνδρες). Οι ανωτέρω σοροί έχουν εναποθετηθεί επί της Κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού και επί του Π.Α.Θ. Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και πρόκειται να μεταφερθούν στη ν. Ρόδο.

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Χρήστου ΖΩΗ, μεταβαίνουν στη Λέρο ο Αρχηγός Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχος Λ.Σ Αθανάσιος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ και ο Β΄ Υπαρχηγός Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Νικόλαος ΠΑΤΡΙΝΟΣ, για τη συνδρομή και τον συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του περιστατικού.

Παράλληλα, πρωινές ώρες σήμερα, μετά από αίτημα του Αρχηγείου του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ενεργοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών, για την κατάλληλη οργάνωση και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και Υπηρεσιών, για την αποτελεσματική διαχείριση του συμβάντος.

Από τη Λιμενική Αρχή Λέρου ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.

Εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

Η φωτογραφία είναι από την Μυτιλήνη όπου νέοι πρόσφυγες έφτασαν στα βόρεια παράλια του νησιού

Continue Reading
Advertisement

Trending