Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θέλω ισχυρή εντολή για να μη γίνει παρένθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

[dropcap size=big]Γ[/dropcap]ια τα διλήμματα των εκλογών:

 • Ισχυρή εντολή για να μην πραγματοποιηθεί το σχέδιο ακραίων συντηρητικών κύκλων, για να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ παρένθεση. Ισχυρή εντολή σε προγραμματική βάση. Ο λαός θα κρίνει τι θέλει; Το κρίσιμο δίλημμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ θα κυβερνήσει;
 • Οι πολίτες θέλουν να ξεφύγουμε από τις παλιές πολιτικές πρακτικές της διαπλοκής και του ρουσφετιού και να ανορθώσουμε τη χώρα. Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση; Οι 6 μήνες ή τα 40 χρόνια;
 • Η ΝΔ δε λέει συγκρίνετε το πρόγραμμά μας με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά συγκρίνετε το ΣΥΡΙΖΑ με το ΣΥΡΙΖΑ. Τι έλεγε και τι έκανε. Η ΝΔ δεν υπάρχει στο κάδρο. Η ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν φταίνε τα 40 χρόνια αλλά οι 6 μήνες. Αστεία πράγματα.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως διεκδίκησε και μάτωσε έτσι θα πορευτεί. και όταν πρέπει να κάνει δύσκολες επιλογές με κομματικό κόστος για να διαφυλάξει το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας κάνει τις δύσκολες επιλογές.
 • Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι οι απαιτήσεις των δανειστών.
 • Να απαντήσει η Γεννηματά που συμπεριλαμβάνει που συμπεριλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ; στο παλιό ή στο νέο; Μέρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας επευφημούσε το ΣΥΡΙΖΑ και η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στοιχίζεται πίσω από το Μεϊμαράκη που είναι το κόμμα της Μέρκελ. Το κόμμα που καθοδηγείται από το Βενιζέλο δεν μπορεί να είναι το νέο.
 • Η βασική αντίπαλη δύναμη εξουσίας είναι η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει τομή στο πολιτικό σύστημα εκφράζοντας συγκεκριμένες κοινωνικές δυνάμεις που δεν σχέση με την ολιγαρχία.
 • Οδηγηθήκαμε στις εκλογές γιατί μια ομάδα βουλευτών αρνήθηκε την ψήφο εμπιστοσύνης. Λογικό να υπάρχει μούδιασμα σε ένα μέρος του εκλογικού σώματος. Ποιος θέλει να τον κυβερνήσει είναι το δίλημμα για τον ελληνικό λαό. Ξεμπερδεύουμε με το παλιό ή το αφήνουμε να γυρίσει πίσω. Θα δώσουμε στην Αριστερά την ευκαιρία να κριθεί ή θα γίνει παρένθεση;

 

Για το αν ισχύει η δήλωσή του ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας:

 • Τεχνητό δίλημμα που δεν υπάρχει. Αυτός που θα έρθει πρώτος θα δημιουργήσει κυβέρνηση. Γιατί δημιουργείται αυτό το τεχνητό δίλημμα; Μέρα με τη νύχτα ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Ο Μεϊμαράκης δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί προγραμματικά και θέλει να δημιουργήσει την αίσθηση ότι όλοι ίδιοι είναι. Εγώ υπηρετώ ένα συλλογικό πολιτικό σχέδιο. Η αναφορά μου εξυπηρετεί αυτό το συλλογικό σχέδιο. Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν το ΣΥΡΙΖΑ σε κομμάτι του παλιού. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.
 • Η χώρα θα κυβερνηθεί και χωρίς αυτοδυναμία. Διεκδικούμε την απόλυτη πλειοψηφία για να μη βάλει το παλιό πολιτικό σύστημα όρους και προϋποθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ και να τον έχουν όμηρο.

 

Για το μνημόνιο και την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ:

 • Η σωστή και γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας θα μας βγάλει από τα μνημόνια και την κρίση. Η συμφωνία που φέραμε είναι χειρότερη από τις προσδοκίες μας αλλά ας δούμε τι θα έφερνε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Θα ήταν καλύτερη; Τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας.
 • Το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση θέλουμε να το αντικαταστήσουμε με ισοδύναμο αλλά χωρίς να επιβαρυνθούν άλλοι.

 

Για τους βουλευτές που ψήφισαν παρών και συμπεριλαμβάνονται στις λίστες:

 • Δεσμεύονται από το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μέρος του οποίου είναι και η συμφωνία. Η ΚΟ θα είναι πιο συμπαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει τη ρετσινιά ότι διαθέτει κρυφό σχέδιο εξόδου από το ευρώ.

Για τον απολογισμό της 7μηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ:

 • Ρωτήστε τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες για το αν πρωτοτύπησα. Ρωτήστε τους αν περίμεναν έναν λαό να απαντά με 62% ΟΧΙ σε μια στιγμή ανάτασης και δημοκρατίας. Πρωτοτύπησα και γιατί είπα ότι αν κερδίσει το ΟΧΙ δεν θα βγούμε από το ευρώ αλλά θα δώσω τη μάχη για μια καλύτερη συμφωνία.

Για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο:

 • Το ν/σ για αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών αποτελεί ριζοσπαστική πρωτοβουλία για να σπάσουμε το θύλακα της διαπλοκής. Με το ΣΥΡΙΖΑ θα μπει τάξη. Με τη ΝΔ θα συνεχιστεί η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Για τις Ελληνορωσικές σχέσεις:

 • Πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική. Αναγκαία η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Η Ελλάδα μπορεί να ανήκει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αλλά δεν μπορεί να μην έχει σχέσεις με παραδοσιακούς της συμμάχους. Ο ρωσικός αγωγός αν περάσει από την Τουρκία πρέπει να περάσει και από την Ελλάδα. Εγώ στη Ρωσία δεν πήγα να ζητήσω λεφτά. Εμπορικές συνεργασίες πήγα να κάνω. Αν κάποιοι είχαν αυταπάτες ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης ας το λύσουν. Εγώ δεν είχα τέτοιες αυταπάτες.

Για το σποτ του Καμμένου:

 • Συμπαθητικό το σποτ Καμμένου όπως και το προηγούμενο. Παρά τις ιδεολογικές διαφορές μας συνεργαστήκαμε έντιμα . Στάθηκε με μεγαλύτερη εντιμότητα από συνεργάτες μου που είχαμε ιδεολογική συγγένεια. Του εύχομαι καλή επιτυχία.

Για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής:

 • Θέλουμε να συνεχιστούν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η απόφαση αναστολής αφορά στο 40% του έργου γιατί η εταιρεία εδώ και τρία χρόνια δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της για να διαπιστωθεί αν επιβαρύνεται το περιβάλλον. Η εταιρεία απαντά εκβιαστικά με τους εργαζόμενους ως ομήρους κλείνοντας το 100% των δραστηριοτήτων της. Δεν εκβιαζόμαστε και η εταιρεία δεν μπορεί να βάζει ως ασπίδα και ομήρους τους εργαζόμενους. Απέναντι στα συμφέροντα δεν θα λυγίσουμε όταν πρόκειται να υπερασπιστούμε το δημόσιο καλό.

Για το Προσφυγικό και το μεταναστευτικό:

 • Στο Αιγαίο ξεβράζεται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Παγκόσμιο δράμα και τεράστια υποκρισία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης χειρότερος λαϊκιστής και από τη Χρυσή Αυγή. Τι θέλει; να βουλιάζουμε τις λέμβους; Από τη ΝΔ δεν παραλάβαμε τίποτα και αντί να απολογείται έχει το θράσος να κάνει και κριτική. Η Ευρώπη πληρώνει μια αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική επεμβάσεων σε χώρες από όπου σήμερα έρχονται οι πρόσφυγες. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πιο κοντινή στάση με τις δικές μας απαιτήσεις.