Λουκέτο σε 63.000 μικρές επιχειρήσεις το επόμενο εξάμηνο «βλέπει» το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ

[dropcap size=big]Α[/dropcap]ντιμέτωπο με άμεσο κίνδυνο «λουκέτου» βρίσκεται το 27,3 % των μικρών επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC.

Βάσει της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.005 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στο διάστημα 21 έως 27 Ιουλίου, εκτιμάται ότι το επόμενο εξάμηνο θα κατεβάσουν οριστικά ρολά περίπου 63.000 (κυρίως πολύ μικρές) επιχειρήσεις, γεγονός που συνεπάγεται κίνδυνο απώλειας 138.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

Όπως αναφέρει η ναυτεμπορική το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων, που θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να έχουν το επόμενο διάστημα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, σε βαθμό που θα κινδυνεύσουν να κλείσουν, επανήλθε στα επίπεδα των προηγούμενων ετών.

Συγκεκριμένα, το 46,3% των επιχειρήσεων θεωρεί ως πολύ πιθανό τον κίνδυνο λουκέτου (έναντι 32,9% στην αντίστοιχη έρευνα Φεβρουαρίου 2015).

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΙΜΕ- ΓΣΕΒΕΕ, η αποτίμηση του πρώτου εξαμήνου του 2015 καταδεικνύει τη διάψευση των θετικών προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί στο προηγούμενο εξάμηνο, καθώς το 84,3% των ερωτώμενων δηλώνει επιδείνωση της γενικής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, γεγονός που οδηγεί χρονικά στα μεγέθη που αποτυπώθηκαν το 2012.

Ο μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε στο 21,23%, ενώ σωρευτικά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η συνολική μείωση από την έναρξη της κρίσης και μετά το 2010 αγγίζει μεσοσταθμικά το 78%.

Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις διαπιστώνουν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση της ζήτησης (75,4%), των παραγγελιών (77,1%) και επιδείνωση της ρευστότητας (81,7%).

Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές αφορά τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, ΔΕΚΟ). Επίσης σημαντική αύξηση, από 25,5% σε 29,1%, σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με την έρευνα, μείωση προσωπικού το τελευταίο εξάμηνο ανέφερε το 11% των επιχειρήσεων ενώ αύξηση ανέφερε μόλις το 4,8%.

Σε απόλυτα μεγέθη η απώλεια θέσεων συνολικής απασχόλησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά το προηγούμενο εξάμηνο του 2015 ανέρχεται στις 25.000, εκ των οποίων οι 15.000 ήταν μισθωτής απασχόλησης.

Share it!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε η βρεφονηπιοκόμος για τον ξυλοδαρμό παιδιών

Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση χωρίς αναστολή σε 47χρονη βρεφονηπιοκόμο που καταγγέλθηκε για ξυλοδαρμούς μικρών παιδιώνΣε φυλάκιση...

Μεταξουργείο: Νέος συναγερμός για την αρπαγή 13χρονης

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την αρπαγή 13χρονης από το Μεταξουργείο.Όπως αναφέρεται...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αργυρούπολη – Ελληνικό και Γλυφάδα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν για τη διεξαγωγή του αγώνα δρόμου που θα...

Ναυπακτία: Πώς απέσπασαν 38.000 ευρώ από ανυποψίαστη γυναίκα

Νέο περιστατικό απάτης σημειώθηκε, με θύμα αυτή τη φορά μία γυναίκα από περιοχή της...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε η βρεφονηπιοκόμος για τον ξυλοδαρμό παιδιών

Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση χωρίς αναστολή σε 47χρονη βρεφονηπιοκόμο που καταγγέλθηκε για ξυλοδαρμούς μικρών παιδιώνΣε φυλάκιση...