Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το ΟΧΙ είναι δικό μας και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν

«Είμαι βέβαιος ότι παρά τις δυσκολίες θα περάσουμε τον δύσκολο κάβο».

Με αυτή τη δήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τις εργασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματος.

«Ματώσαμε τους τελευταίους μήνες και δώσαμε μάχες σε συνθήκες αντίξοες, παλέψαμε με θεριά μέσα και έξω από τη χώρα για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα του λαού στην ελπίδα, σε ένα καλύτερο αύριο» ανέφερε έπειτα ο πρώην πρωθυπουργός.

Αιχμές για τους αποχωρήσαντες

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια εξαπέλυσε βολές στους διαφωνούντες, λέγοντας: «όποιος θέλει να πενθήσει, ας πενθήσει. Όποιος θέλει να αποδράσει, ας αποδράσει. Εμείς συνεχίζουμε.»

Η Λαϊκή Ενότητα και το ΟΧΙ

Άσκησε κριτική στους «αυτοδιοριζόμενους εκπροσώπους του ΌΧΙ’», λέγοντας: «Δικό μας πρωτίστως είναι το Όχι. Εμείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι που άνοιξε διάπλατα και με τεράστιο ρίσκο την πόρτα για να περάσει η λαϊκή βούληση με το δημοψήφισμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι εμείς, στηρίξαμε το Όχι και παλέψαμε για αυτό, όταν όλες οι δυνάμεις της αντιδραστικής παλινόρθωσης βυσσοδομούσαν και τρομοκρατούσαν, χέρι με χέρι με τους πιο σκληρούς από τους δανειστές. Αυτό το Όχι δεν θα το χαρίζουμε σε κανέναν.

Ανήκει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση που του έδωσε την ευκαιρία να το εκφράσει. Και το στήριξε ως το τέλος. Και επιτρέψτε μου να πω, ότι αυτό το Όχι δεν τελείωσε με το τέλος της διαπραγμάτευσης. Είναι η πιο μεγάλη μέχρι σήμερα στιγμή της μεγάλης προσπάθειας που αρχίσαμε στις 25 του Γενάρη.

Που θα εμπνέει και θα καθοδηγεί τη δράση μας για πολύ καιρό. Γιατί δεν μπήκε σε κάποια βιτρίνα, κάποιου μουσείου, να το θαυμάζουν οι επίγονοι, όπως πιστεύουν, ελπίζουν, και ισχυρίζονται ορισμένοι. Το ΟΧΙ δεν ήταν, ΝΑΙ στη δραχμή, όπως ισχυρίζονται τώρα ορισμένοι πραγματοποιώντας απίστευτη λαθροχειρία, αφού κανένας τους τότε δεν τόλμησε να το ισχυριστεί.

Αντίθετα εγώ ζήτησα το όχι για να φέρω καλύτερη συμφωνία από αυτή που μας πρότειναν.  Ήταν Όχι στο παλιό και μισητό πολιτικό σύστημα. Ήταν Όχι στη διαπλοκή, στη διαφθορά, στην αναξιοκρατία. Ήταν Όχι στην εξάρτηση, στην επιτροπεία, στον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, στην υποτίμηση της λαϊκής κυριαρχίας. Ήταν Όχι σε όλους εκείνους, βαρόνους, εθνικούς εργολάβους, κόμματα και πολιτικούς, που μεταχειρίζονται την Ελλάδα σαν κτήμα τους και τους εργαζόμενους σαν δουλοπάροικους.

Ήταν όχι σε ένα καθεστώς που από τα κάτω δεν το θέλουν πια. Και από τα πάνω δεν θα μπορέσουν να το παλινορθώσουν. Ήταν Όχι σε ένα κράτος γραφειοκρατικό, αγκυλωμένο, εχθρικό για τον πολίτη και φιλικό για το ρουσφέτι, τη διαπλοκή, τον κομματισμό. Αυτό το βαθύτερο περιεχόμενο του Όχι, η πιο ειλικρινής έκφραση της αντίστασης του ελληνικού λαού, είναι ο πυρήνας του προγράμματός μας για τη νέα τετραετία. Μ’ αυτό το Όχι θα βαδίσουμε συντρόφισσες και σύντροφοι.»

Το νέο σύνθημα, οι εκλογές και η επόμενη μέρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια υπενθύμισε το νέο “μότο” του κόμματος, που λέει πως «θα πάμε μπροστά ή αν θα επιτρέψουμε στο παλιό να επιστρέψει».

Επανέλαβε πως από την αρχή ο στόχος της άλλης πλευράς ήταν η «αριστερή παρένθεση» σε έναν «πόλεμο», όπως τον χαρακτήρισε, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αναφέρθηκε μάλιστα στη στάση που τηρούν ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία προέβαλαν τη διαφωνία ακόμα και του τελευταίου στελέχους του κόμματος ή τον εμφύλιο πόλεμο στους κόλπους της Αριστεράς..

«Δεν χωρούν αυταπάτες. Η κάθε μία και ο καθένας πρέπει να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.»

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το κεντρικό ζήτημα της επόμενης μέρας των εκλογών για το ποιος θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερα τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως η διευθέτηση του χρέους.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις 17ωρες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς και τα όσα πέτυχε η ελληνική πλευρά, όπως το θέμα του Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που θα έχει έδρα την Αθήνα.