Connect with us

ΑΡΘΡΑ

Η φάρμα των Αριστερών

Μια διαχρονική δυστοπία

Στις 17 Αυγούστου 1945 δημοσιεύεται ένα από τα σημαντικότερα βιβλία για την παγκόσμια σκέψη, “Η Φάρμα των Ζώων”. Είναι το προτελευταίο βιβλίο του Βρετανού συγγραφέα, δημοσιογράφου και πολιτικού στοχαστή Eric Arthur Blair, γνωστότερος με το ψευδώνυμο George Orwell.

Η “Φάρμα των Ζώων” είναι μια δυστοπική αλληγορική κριτική για τη Σοβιετική Ένωση ενώ έχει χαρακτηριστεί αρκετές φορές αντικομουνιστική. Στην πραγματικότητα είναι μια διαχρονική πολιτική κατακραυγή για τον εκφυλισμό μιας επανάστασης και την εκμετάλλευση των πολιτών από την νέα ηγετική τάξη που προέκυψε από τη βάση.

Για όσους δεν την έχουν διαβάσει, η ιστορία εκτυλίσσεται στη φάρμα του Τζόουνς όπου τα ζώα αγανακτισμένα από την εκμετάλλευση επαναστατούν. Καθώς κερδίζουν την μάχη τα γουρούνια ως τα πιο έξυπνα και πιο ευπροσάρμοστα ζώα αναλαμβάνουν τον ηγετικό ρόλο. Ενώ οι συνθήκες εργασίας και ζωής των ζώων βελτιώνονται ξεκινούν να υπάρχουν αναταράξεις μεταξύ των γουρουνιών. Τελικά επιβάλλεται το πιο ύπουλο και επιθετικό, ο Ναπολέων, και σταδιακά ξεκινά ο εκφοβισμός των ζώων και την άνιση μεταχείριση τους όπως έκανε και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Το τέλος βρίσκει τα γουρούνια να περπατούν στα δύο πόδια, να συναλλάσσονται με τους ανθρώπους και να καταδυναστεύουν τα άλλα ζώα που είναι γεμάτα φόβο από τα τάγματα εφόδου και την προπαγάνδα.

Διαβάζοντας 70 χρόνια μετά την “Φάρμα των Ζώων” μπορούμε να δούμε αρκετές ομοιότητες μεταξύ μιας δυστοπίας και του αληθινού πολιτικού σκηνικού της Ελλάδα.

Για πρώτη φορά στα χρονικά η Αριστερά κατάφερε να εκλεγεί με θριαμβολογίες. Η βάση αυτής της εκλογικής νίκης ήταν η Ελπίδα. Μην ξεχνάμε πως αποτέλεσε και το βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, “Η Ελπίδα έρχεται”. Ο λαός είχε κουραστεί από τα σκληρά μέτρα, την λιτότητα και τα πολιτικά ψέματα οπότε καταψήφισε τον δικομματισμό.

Όμως η τραγική ειρωνεία δεν άργησε να γίνει αντιληπτή. Στην πραγματικότητα ο λαός έδωσε δύναμη σε διψασμένους καιροσκόπους που εύκολα θα ενσάρκωναν λογοτεχνικά τα οργουελικά γουρούνια. Αυτό φάνηκε με την μεγάλη κωλοτούμπα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ από την αντιμνημονιακή πλευρά στην ψήφιση του 3ου Μνημονίου. Φυσικά όσοι διαφώνησαν όπως κορυφαία στελέχη και μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας δεν έχουν ενεργό ρόλο στην κυβέρνηση. Έτσι με ανασχηματισμό, προπαγάνδα, παραγκωνισμό και συστράτευση της αντιπολίτευσης κατά των ιδεολόγων που πίστεψαν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης η Αριστερά ξεχνά ποια είναι.

Θα ήταν πολύ δύσκολο αν “Η Φάρμα των Ζώων” εκδιδόταν σήμερα να διακρίνουμε αν είναι εμπνευσμένη από τα πραγματικά γεγονότα ή αν είναι μια εφιαλτική φανταστική δυστοπία που κάποιοι εμπνεύστηκαν από αυτή και την εφαρμόζουν.

Για το κλείσιμο θα παραπέμψω το ανατριχιαστικό τέλος του βιβλίου που έγινε 70 χρόνων:

Ούρλιαζαν, χτυπούσαν το τραπέζι, λογομαχούσαν έντονα και τα βλέμματα όλων ήταν γεμάτα κακία και υποψία. Αιτία της φασαρίας φαίνεται πως ήταν το γεγονός ότι ο Ναπολέων (Ηγετικό γουρούνι) και ο κύριος Πίλκινγκτον (Άνθρωπος ιδιόκτητης γειτονικής φάρμας) έπαιζαν ταυτόχρονα τον άσο πίκα.

Δώδεκα φωνές ούρλιαζαν από θύμο – κι έμοιαζαν όλες. Τώρα μπορούσε να καταλάβει κάνεις τι ήταν αυτό που ‘χε συμβεί στα πρόσωπα των γουρουνιών. Τα ζώα απέξω κοίταζαν από γουρούνι σε άνθρωπο και από άνθρωπο σε γουρούνι και ξανά από γουρούνι σε άνθρωπο αλλά ήταν πια αδύνατο να αποφανθεί κανείς ποιος ήταν ποιος.