Σόιμπλε στο ZDF: Πιθανή η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, πιθανά και νέα μνημόνια

[dropcap size=big]Σ[/dropcap]την πιθανότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ενώ δεν απέκλεισε νέα μνημόνια.
«Είχαμε ήδη στο δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο η Ελλάδα δεν μπόρεσε δυστυχώς να ολοκληρώσει, χρόνο αποπληρωμής τα 32,5 χρόνια. Τώρα έχουμε συμφωνήσει την ίδια διάρκεια. Αυτό είναι ήδη εξαιρετικά γενναιόδωρο. Περισσότερο καθοριστικό όμως είναι το πόσο πρέπει μια χώρα κάθε χρόνο να πληρώνει για τόκους και αποπληρωμή του χρέους. Εδώ λέγεται ότι, αν συνολικά αυτά τα δύο δεν υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως, τότε αυτό είναι ακόμη βιώσιμο. Και αυτό το όριο η Ελλάδα για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα το υπερβεί», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, πάνω σε αυτή τη βάση οι θεσμοί και μετά το Eurogroup θα μιλήσουν τον Οκτώβριο με το ΔΝΤ, ενώ «θα δούμε αν τα πρώτα μέτρα, τα οποία θέλουμε να λάβουμε ήδη αυτή την εβδομάδα, θα οδηγήσουν την οικονομία έξω από αυτή την στασιμότητα που δημιουργήθηκε λόγω της καθυστέρησης από την αρχή του έτους».

Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί μάλιστα πως «θα καταλήξουμε σε κοινή αξιολόγηση και ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όπως το έχουμε καθορίσει ως απαραίτητη προϋπόθεση». Υπάρχει ακόμη «κάποιο περιθώριο, τα 32,5 χρόνια δεν είναι το απόλυτο ανώτατο όριο, αλλά είναι σαφές και ότι ούτε τα 100 χρόνια θα ακούγονταν πειστικά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν αυτό το πρόγραμμα θα είναι το τελευταίο για την Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «εάν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα αυτά που έχουν συμφωνηθεί, τότε το σκεπτικό του προγράμματος για τα επόμενα τρία χρόνια είναι τέτοιο που θα πρέπει κανονικά να φέρει την Ελλάδα σε βιώσιμο δρόμο ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές, χωρίς τις εγγυήσεις του ΕΜΣ».

Τόνισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία εξέλιξη για το μέλλον», για να επισημάνει ότι «αυτό που μπορούμε να πούμε αξιόπιστα είναι ότι αυτό που κάνουμε τώρα εδώ, αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί η Ελλάδα και το οποίο ήδη έχει υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό μέσω αποφάσεων της Βουλής, έχει υπολογιστεί σοβαρά».

Κληθείς να απαντήσει τι τον κάνει να πιστεύει ότι μπορεί τώρα να εμπιστευθεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για «αξιοσημείωτες αλλαγές» και πρόσθεσε: «Εκτός αυτού, φτιάξαμε το πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο ώστε, όπως και στο παρελθόν, να κοιτάζουμε πολύ προσεκτικά την υλοποίηση των υποσχέσεων. Για αυτό πάντα θα πηγαίνει βήμα-βήμα. Και είδατε ότι υπήρξαμε συνεπείς όταν λέγαμε ότι το δεύτερο πρόγραμμα δεν θα ολοκληρωθεί. Αυτό θα ισχύει και για το μέλλον. Αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει αυτά που έχει δεσμευθεί, τότε δεν θα ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα».

Ακόμη και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, είχε μείνει έκπληκτος από το γεγονός ότι 15 υπουργοί ήταν της ίδιας άποψης με τον γερμανό υπουργό και μόνο τρεις είχαν διαφορετική άποψη. «Δεν φέραμε την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού, αλλά καταστήσαμε σαφές ότι η Ευρώπη βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην αλληλεγγύη και ότι πρέπει να τηρούμε κανόνες που έχουμε συμφωνήσει οι ίδιοι. Όταν δεν το κάνουμε, υπονομεύουμε την εμπιστοσύνη και τότε χάνουμε την στήριξη για την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όχι μόνο σε μια χώρα, αλλά σε όλες», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συμπληρώνοντα;: «Φανταστείτε τη μέρα που διεξήγαγε η Ελλάδα το δημοψήφισμα – το οποίο, παρεμπιπτόντως, είχε ως αποτέλεσμα το αντίθετο από αυτό που κάνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση – να είχαμε κάνει και στα υπόλοιπα 18 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης δημοψηφίσματα για το ίδιο θέμα. Όχι. Εάν η Ευρώπη θέλει να εκπληρώσει την αποστολή της, πρέπει να πιέσουμε ώστε όλοι να τηρούν τους κανόνες και τις συμφωνίες. Όποιος δεν μπορεί, τον βοηθούμε. Αλλά πρώτα πρέπει να προσπαθήσει να κάνει αυτό που μπορεί».

Ερωτηθείς σχετικά με την καλύτερή ανάμνησή του από την συνεργασία με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι είχε «πολλές καλές συζητήσεις μαζί του» και σημείωσε ότι θα αναφερόταν με κάποια χαιρεκακία στο γεγονός ότι «στο τέλος της καριέρας του ως μεγάλου σταρ των μίντια, τρία μεγάλα γερμανικά περιοδικά του αφιέρωσαν ταυτόχρονα τα κεντρικά τους θέματα – αυτό δεν ήταν καλό, ούτε για τα περιοδικά».

Ερωτηθείς εάν σκέφτηκε κάποια στιγμή να παραιτηθεί λόγω διαφωνίας με την Άγκελα Μέρκελ στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για παρανόηση των ΜΜΕ: «Δεν σκέφτηκα την παραίτηση. Πρέπει απλώς να διαβάζει κανείς το τι έχει ειπωθεί και να μην μεταδίδει λάθος ειδήσεις ή λάθος ερμηνείες. Ετέθη το ερώτημα αν η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών έχουν την ίδια άποψη. Εγώ είπα ότι ο καθένας έχει την δική του ευθύνη, αλλά βεβαίως η καγκελάριος είναι η καγκελάριος. Οι αποφάσεις διαμορφώνονται από κοινού. Αυτή είναι η αποστολή των υπουργών, αλλά αν δεν μπορεί κάποιος να το στηρίξει, δεν χρειάζεται να συμμετέχει. Είμαι με μεγάλη ευχαρίστηση σε αυτή την κυβέρνηση και ποτέ δεν είπα κάτι διαφορετικό».

Σχολιάζοντας τέλος τον χαρακτηρισμό «καγκελάριος της λογικής» που του αποδόθηκε από πολλά γερμανικά ΜΜΕ, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Μάλλον κάτι δεν κατάλαβαν σωστά. Η καγκελάριος είναι η Άγκελα Μέρκελ και είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και εξαιρετικά σεβαστή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

 

Share it!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Χατζηδάκης: Η Κάρτα Εργασίας φέρνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι ο διάλογος θα ξεκινήσει αμέσως με τις εταιρείες security...

Θεσσαλονίκη: Παιδίατρος και φαρμακοποιός διακινούσαν παράνομα εμβόλια

Στο ιδιωτικό ιατρείο παιδιάτρου βρέθηκαν 60 συσκευασίες παιδικών εμβολίων, που είχε συνταγογραφήσει μέχρι και 8 μήνες...

Το πόρισμα για τον θάνατο της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας Πισπιρίγκου

Τι δείχνει το πόρισμα για τον θάνατο της 59χρονης σπιτονοικοκυράς της Ρούλας Πισπιρίγκου.Με διαβιβαστικό της...

Ποινική δίωξη στον συνταγματάρχη που λήστευε με πλαστική χειροβομβίδα

Κατά το κατηγορητήριο, στον συνταγματάρχη, που χρησιμοποιούσε πλαστικές χειροβομβίδες, αποδίδονται τρεις ληστείες σε Νέα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Παιδίατρος και φαρμακοποιός διακινούσαν παράνομα εμβόλια

Στο ιδιωτικό ιατρείο παιδιάτρου βρέθηκαν 60 συσκευασίες παιδικών εμβολίων, που είχε συνταγογραφήσει μέχρι και 8 μήνες...