Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζωή Κωνσταντοπούλου : H λιτότητα καταρρακώνει ανθρώπινες υπάρξεις

 

«Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν φτάσει πλέον στην Ελλάδα σε ένα τέτοιο σημείο προσβολής, που πραγματικά κανείς δύσκολα μπορεί να την περιγράψει»

Δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιώργος Σταυρόπουλος μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.  «Είναι μια κατάσταση εξαιρετικά δυσμενής  κατά την οποία θίγονται μια σειρά από δικαιώματα τόσο κοινωνικά όσο και ατομικά…Πρέπει λοιπόν και στη χώρα μας να κατοχυρωθούν ακόμα περισσότερο, να πάψουν οι προσβολές έτσι ώστε και ο Έλληνας πολίτης να νιώσει καλύτερα σε αυτόν τον τόπο», σημείωσε  ο κ. Σταυρόπουλος.

Από τη πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιολόγηση,όπως προτείνεται από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, των επιπτώσεων των συγκεκριμένων πολιτικών στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν μπορεί να αποτιμώνται μόνο οι οικονομικές συνέπειες των πολιτικών..δεν μπορεί να μην αποτιμάται εκείνο που αποτελεί από τα ανεκτίμητα κεκτημένα του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτισμού, η επίπτωση συγκεκριμένων πολιτικών στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα είναι, λοιπόν, μια πρωτοβουλία που θα αναλάβει η Βουλή ανταποκρινόμενη ακριβώς σ’ αυτή την πολύ σωστή και σοφή πρόταση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», σημείωσε η κ Κωνσταντοπούλου.

«Ήταν ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας τόσο η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και μια σειρά από διεθνείς οργανισμούς, διεθνή όργανα, εθνικές και διεθνείς αρχές, με σαφή τρόπο, είπαν αυτό που και η Εθνική Επιτροπή λέει με την πρόσφατη δήλωση της, ότι δηλαδή δεν είναι ανεκτό στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής να συρρικνώνονται και να καταρρακώνονται ανθρώπινες υπάρξεις, κοινωνικά, ατομικά, θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες. Δεν είναι ανεκτό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να δοκιμάζεται η Δημοκρατική λειτουργία και οι θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος στις οποίες ανήκουν και εντάσσονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό ιδρύει ευθύνη, ιδίως των διεθνών θεσμών που συμμετέχουν στη διαδικασία επίσπευσης των μνημονίων, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να αναλογιστούν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκαλούνται από τις προωθούμενες πολιτικές»

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση το γεγονός ότι η ΕΕΔΑ προέβη σε διεθνή δημοσιοποίηση της Δήλωσής της, «ιδίως προς τους υπευθύνους των λεγομένων “Θεσμών”, των διεθνών οργανισμών που αυτή τη στιγμή προωθούν παραβιαστικές των δικαιωμάτων πολιτικές».

 Χθες η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία,μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι: «Τα μέτρα λιτότητας παραβιάζουν θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές και θίγουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του ανθρώπου, όπως την αρχή της ισότητας και την ειδικότερη έκφραση αυτής, ήτοι την συνεισφορά των πολιτών στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, τα δικαιώματα σε ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία, στην ιδιοκτησία, στην υγεία, το δικαίωμα στην εργασία και στην κοινωνική ασφάλιση, τη συνδικαλιστική ελευθερία, την αρχή της αναλογικότητας, την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης καθώς και την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης. Προσβάλλουν την αξία του ανθρώπου, ο σεβασμός και η προστασία της οποίας αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, δυσχεραίνουν σοβαρά την ανάπτυξη της προσωπικότητας καθενός, κλονίζουν το κοινωνικό κράτος δικαίου και υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Παράλληλα επισημαίνεται  ότι «αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα διαπιστώνουν ότι τα μέτρα λιτότητας παραβιάζουν ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα τονίζουν ότι οι όροι χρηματοδότησης των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ή άλλων μηχανισμών, ευρωπαϊκών ή διεθνών, οικονομικής ή χρηματοπιστωτικής στήριξης ενός Κράτους δεν μπορούν να παρακάμπτουν την υποχρέωση σεβασμού των κανόνων του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου δικαιωμάτων του ανθρώπου, ιδιαίτερα όταν δεσμεύει εξίσου και Κράτη που μετέχουν στους μηχανισμούς αυτούς, όπως τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»