Connect with us

TOP NEWS

Τσίπρας: Δεν μπορεί να υπάρχει α λα καρτ κυβερνητική πλειοψηφία

«Δεν μπορεί να υπάρχει α λα καρτ κυβερνητική πλειοψηφία μια φορά με τους μεν μια φορά με τους δε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Κόκκινο, αναφορικά με τη διατάραξη των κομματικών ισορροπιών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, δεν μπορεί ένα κόμμα που ασκεί κυβερνητική εξουσία να λειτουργεί και στην κυβέρνηση με παράλληλα κέντρα εξουσίας, γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λειτουργήσει και είναι αποτελεσματικό.

«Όταν πάρεις απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο πρέπει να τον κυβερνήσεις. Τίθεται θέμα στοιχειώδους αποτελεσματικότητας. Θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, ειδάλλως οι βουλευτές που έχουν διαφορετική άποψη να παραδίδουν την έδρα τους στον επόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τον κ. Τσίπρα, μπορεί να λειτουργεί πολυσυλλεκτικά ένα κόμμα όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Όμως, όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία και αυτό το μοντέλο μεταφέρεται και στο κοινοβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει.

«Αποψή μου», σημείωσε, «είναι ότι δεν μπορείς να λες ότι καταψηφίζω προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά τη στηρίζω. Είναι σουρεαλιστικό».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος είναι εγγυητής της ενότητας, αλλά υπογράμμισε ότι εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα» και πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια να μετατραπεί από κόμμα συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα ήταν μια προσπάθεια έντιμη αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι θα ήταν ο τελευταίος που θα είχε λόγο να θέλει εκλογές αν υπήρχε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο.

Πρόσθεσε ότι αν δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές και πως «αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το κόμμα». 

Ανέφερε ακόμη στη συνέντευξη του πως «Στο τέλος της ημέρας, ανεξάρτητα από το αν οι συσχετισμοί ήταν τόσο ετεροβαρείς που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα, ανεξάρτητα αν οι ισχυροί επέβαλαν την ισχύ τους, αυτό που μένει είναι η επιβεβαίωση του αδιεξόδου δρόμου της λιτότητας και το δίκαιο ενός λαού που αγωνίζεται», σημείωσε.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση μόνο περήφανη μπορεί να είναι για τη μάχη που έδωσε. «Επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το δίκιο ενός λαού και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου», συνέχισε.

Κατά τον κ. Τσίπρα, το τελευταίο εξάμηνο υπήρχε μια κυβέρνηση που διεκδικούσε μια άλλη πορεία, μια άλλη προοπτική και από την άλλη οι θεσμοί που αποδείχθηκε ότι ήταν στρατευμένοι σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Συμπλήρωσε πως υπήρξε για πρώτη φορά μια σκληρή διαπραγμάτευση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδίαζε με τους θεσμούς πώς θα ξεγελάσουν και πώς θα εκβιάσουν τον ελληνικό λαό.

Υπεραμυνόμενος των ενεργειών της κυβέρνησης, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό έναν περίπατο στο δάσος και τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.

«Δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με έναν νόμο, είπαμε ότι θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από το ασφυχτικό πλαίσιο στο οποίο έχει μπει η χώρα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Επί έξι μήνες διαπραγματευόμασταν και παράλληλα υλοποιούσαμε μεγάλο μέρος των προγραμματικών μας δεσμεύσεων».

«Ας μη μηδενίζουμε, αλλά και ας μην ωραιοποιούμε ταυτόχρονα», σημείωσε.

[dropcap size=big]Ο[/dropcap] Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «επιλογή εξαιρετικά υψηλού ρίσκου», αλλά πρόσθεσε ότι ήταν μονόδρομος, με δεδομένο ότι οι δανειστές πρότειναν συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, «λίγο χειρότερα από αυτά που έχουμε τώρα». 

Αποτιμώντας τι κέρδισε η χώρα μετά το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας είπε ότι «από τα 13 δισ. σε πέντε μήνες πήγαμε στα 83 δισ. σε τρία χρόνια συν την αναφορά για την απομείωση του χρέους». 
Πρόσθεσε ακόμη ότι το δημοψήφισμα κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, να απογυμνώσει, όπως σημείωσε, το σκληρό πρόσωπο εταίρων και δανειστών.

Σημείωσε επίσης το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος και αυτό που ήλθε μετά, σε ορισμένα σημεία μοιάζει με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, αλλά στο ερώτημα β, αυτό που ήλθε είναι «η μέρα με την νύχτα». ‘Αρα, στο ερώτημα α υπάρχει μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και στο ερώτημα β υπάρχει βελτίωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν βγήκε να πει στον ελληνικό λαό ότι κάνει δημοψήφισμα για να τον βγάλει από το ευρώ. Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έχει συντελεστεί ζημιά από τα capital controls, αλλά υποστήριξε ότι είναι αναστρέψιμη η κατάσταση.