Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας : Όλα για τις Τράπεζες

Επί της ουσίας οι τράπεζες θα καταστούν οι απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού στο πλιάτσικο της περιουσίας των ολοκληρωτικά απροστάτευτων πολιτών.

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκαιο των …τραπεζών. Αυτό τουλάχιστον προκρίνεται στην τροποποίηση του κώδικα πολιτικής νομοθεσίας που αναμένεται να ψηφιστεί στις 22 Ιουλίου από τη Βουλή

Μια τροποποίηση που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και τέθηκε ως προαπαιτούμενο για την επίτευξη της συμφωνίας. Μια τροποποίηση που αλλάζει άρδην το σύστημα απονομής δικαιοσύνης έχοντας προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς όπως έχει επισημανθεί και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «παραβιάζει κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα δικαιώματα και έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της Δίκαιης Δίκης» .Από την πλευρά δε των Δικηγορικών Συλλόγων τονίζεται ότι πλήττονται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών. Μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο οπότε για πρώτη φορά είχε επιχειρηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά η τροποποίηση του κώδικα οι δικηγορικοί σύλλογοι σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «οι διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση φαλκιδεύουν τα δικαιώματα των οφειλετών των τραπεζών, ιδίως σε ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων, ενισχύουν δε τα προνόμια των τραπεζών περιορίζοντας εν γένει δικαιώματα εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, υπέρ των προνομίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Επί της ουσίας οι τράπεζες θα καταστούν οι απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού στο πλιάτσικο της περιουσίας των υπερχρεωμένων και ολοκληρωτικά απροστάτευτων πολιτών
Τρεις είναι οι βασικές τομές της νομοθεσίας που επέρχεται μέσω της τροποποίησης του κώδικα, όπως μας διευκρινίζει, ο Βασίλης Παπαστεργίου μέλος του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών:
Πρώτον : Οι πλειστηριασμοί γίνονται με διαδικασίες fast Track καθώς επισπεύδονται οι προθεσμίες, ο αριθμός των ανακοπών ενώ οι πλειστηριασμοί γίνονται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου.
Συγκεκριμένα:
Ο οφειλέτης στερείται του δικαιώματος αναίρεσης κατά της απόφασης ανακοπής του ενώ για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου που κατάσχεται, θα λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία,όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης. Εν ολίγοις θα είναι εύκολο για τις τράπεζες να προσδιορίζουν χαμηλές εμπορικές αξίες αποσβένοντας έτσι μικρότερο ποσό χρέους. Έτσι αφενός το υπόλοιπο του χρέους του δανειολήπτη θα παραμένει υψηλό ενώ οι τράπεζες θα έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών στην κυριολεξία για ένα κομμάτι ψωμί. Με δυο λόγια θα δούμε πολλαπλές κατασχέσεις για την ίδια οφειλή. Παράλληλα διευρύνεται με έμμεσο τρόπο η δυνατότητα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών καθώς καταργείται η απαρίθμηση των ακατάσχετων πραγμάτων και αντικαθίσταται από μια γενικής έννοιας διατύπωση.
Και βεβαίως για να αισθανθούμε έτι περαιτέρω Ευρωπαίοι, η διαδικασία των πλειστηριασμών εκσυγχρονίζεται καθώς όπως προβλέπεται στην αιτιολογική έκθεση :« η διενέργειά τους θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα(ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί) ενώ με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί θα καθορίζονται οι ειδικές προϋποθέσεις για τη διενέργειά του.»
Δεύτερον: Οι τράπεζες προηγούνται έναντι των δικαιωμάτων του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και των εργαζομένων αφού θα κατατάσσονται πρώτες και καλύτερες οι τραπεζικές απαιτήσεις στο 65% του πλειστηριάσματος. Με δυο λόγια καταστρατηγούνται τα δικαιώματα του δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών αλλά και των εργαζομένων καθώς σε περίπτωση πτώχευσης επιχειρήσεων και εκποίησης των ακινήτων τους πρώτα θα κατατάσσονται οι τραπεζικές απαιτήσεις στο 65% ενώ το ποσοστό ικανοποίησης των εργαζομένων συρρικνώνεται στο 25%, όπως και οι απαιτήσεις του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ενώ στο 10% παρέχεται στους ιδιώτες (μη προνομιούχους πιστωτές).
Τρίτο : Καταργείται στην ουσία η προφορική διαδικασία στα αστικά δικαστήρια και η δημοσιότητα της δίκης, με την υποκατάσταση των μαρτυρικών καταθέσεων από ένορκες βεβαιώσεις και την κατ’ εξαίρεση εξέταση μαρτύρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον δικαστή.
Πάντως, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση « η κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν από την ισχύ του κώδικα το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια (προστασία πρώτης ή μοναδικής κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές στις τράπεζες) ενώ διαβεβαιώνει ότι σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα παράσχει de facto προστασία στους πολίτες που υπάγονται στις διατάξεις αυτές.» Πώς είπατε; Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα παράσχει προστασία στους πολίτες ; Κύριε Σταθάκη μου είστε και χιουμορίστας

Continue Reading
Advertisement

Trending