Όλοι ανήκουμε σε όλους

του Ιωσήφ Χαλαβαζή

Ο Joseph McCarthy θα πούλαγε την ψυχή του για την απόκτηση τους. Η ανατολικογερμανική Stasi θα εξαφάνιζε ακόμα και ολόκληρο κράτος για να έχει τον απόλυτο ελέγχο τους. Τι είναι τελικά τόσο πολύτιμο για τους “Μεγάλους Αδελφούς” μας;

Η απάντηση έρχεται μέσα από αυτό που δεν φανταζόμαστε. Τα social media. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε πως μέσα από μια πλατφόρμα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης καταφέρνουμε και ξεχνάμε την έννοια των προσωπικών δεδομένων.

Πιστεύεις στον θεό;  Προτιμάς άντρες ή γυναίκες; Που μένεις; Ποιο είναι το τηλέφωνο σου; Τι θα ψηφίσεις;

Οι παραπάνω ερωτήσεις αν απαντηθούν “λάθος” σε κάποιο κράτος της Ασίας ή της Αφρικής μπορεί να επιφέρουν φυλάκιση ή θάνατο. Αντίθετα στον Δυτικό Κόσμο σήμερα απαντάμε σε αυτά τα ερωτήματα χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν συμπληρωμένα αυτά τα στοιχεία σε κάποιο profile ενώ μπορούν να τα δουν οι “φίλοι” μας ή οποιοσδήποτε μας αναζητήσει. Ακόμα και αν τα διαγράψουμε κάποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτά. Και αυτοί οι κάποιοι είναι η εταιρεία και όσοι πλήρωσαν για να τα αγοράσουν από την εταιρεία.

Πριν την ψηφιακή επανάσταση και την έλευση του διαδικτύου στην καθημερινή μας ζωή οι άνθρωποι ήταν καχύποπτοι και κρατούσαν περισσότερα “μυστικά” από το κράτος. Μπορεί να ήταν βιβλία, γράμματα ή και ιδέες. Ναι, ο Δυτικός Κόσμος δεν ήταν πάντα τόσο… ελεύθερος. Οι κυβερνήσεις δαπανούσαν πολύ μεγάλα ποσά με το πρόσχημα της ασφάλειας για να παρακολουθούν τους πολίτες τους, να ξέρουν αν είναι φιλήσυχοι  ή αν “συμμάχησαν” με τον εχθρό.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια “προεκλογική” περίοδο για το Δημοψήφισμα. Αρκετοί χρήστες των social media που δεν ασχολούνται με την πολιτική για κάποιο λόγο αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην διαδικασία ανοιχτού διαλόγου για το θέμα. Τοποθετήθηκαν χωρίς σκέψη υπέρ ή κατά του Δημοψηφίσματος. Το θέμα είναι όμως πως σπάνια βλέπουμε μια τέτοια στάση από καθημερινά άτομα που δεν είναι πολιτικοποιημένα και δεν αποσκοπούν στο να καλλιεργήσουν μια στάση.

Οι περισσότεροι χρήστες το είδαν ίσως αυτοαναφορικά και προώθησαν τις απόψεις τους σαν μια δήλωση αγανάκτησης, απελευθέρωσης ή διαμαρτυρίας. Το θέμα είναι πως αποκάλυψαν εν μέρει την πολιτική τους ταυτότητα και το τι ψηφίζουν. Αποκάλυψαν αυτό που στην Βόρεια Κορέα σήμερα μπορεί να στείλει σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας εσένα, τους γονείς σου αλλά και τα παιδιά σου. Φυσικά αυτό είναι απίθανο καθώς εδώ έχουμε Δημοκρατία.

Και αν αύριο αυτό αλλάξει; Και αν κάποιος πολιτικός θελήσει να μάθει για εσένα συγκεκριμένα; Πως θα κρυφτείς;

Ότι δημιουργείται και διαμοιράζεται ψηφιακά είναι προσβάσιμο. Αν θες να κρατήσεις κάτι μυστικό μην το ψηφιοποιήσεις.
Τα προσωπικά δεδομένα είναι οι ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες μας που καθημερινά διακινούνται μεγάλα κεφάλαια για την απόκτηση τους εν αγνοία μας. Οι εταιρείες ισχυρίζονται πως είναι για διαφημιστικούς σκοπούς όμως πως είμαστε τόσο σίγουροι;

tumblr_lby91uLQ891qb4n4uo1_1280
Ο κρατούμενος στο Πανοπτικό είναι πάντα αντικείμενο μιας πληροφόρησης αλλά ποτέ υποκείμενο μιας επικοινωνίας

Ο Jeremy Bentham σχεδίασε το Πανοπτικό, ένα τέλειο αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα με δυνατότητα αμφίδρομης επιτήρησης. Η αρχιτεκτονική των social media ως κάτι πολύ φιλικό και αγνό που μας προτρέπει να πούμε τι σκεπτόμαστε και να παράγουμε περιεχόμενο είναι η εξέλιξη του πανοπτισμού. Τα social media είναι πλέον εργαλεία-ταυτότητας που μπορούν να μας χαρακτηρίσουν και να μας εκθέσουν.

Όσο περισσότερο καιρό περνάμε με αυτά και όσο πιο πολύ εξελίσσονται τόσο περισσότερο εξοικιωνόμαστε μαζί τους και τα αντιμετωπίζουμε ως κάτι “φυσικό” και αναπόσπαστο από την καθημερινότητα μας. Το Προσωπικό πλέον διατελείται  στην υπηρεσία του Δημοσίου και “όλοι ανήκουμε σε όλους”. Και κάπως έτσι τα προσωπικά δεδομένα που διασφαλίστηκαν με αγώνες και οδήγησαν εκατομμύρια στο θάνατο γίνονται ιστορία και εμείς χαμογελάμε στον καλύτερο μας φίλο, τον Jerry Brown.

Share it!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θεσσαλονίκη: Τα πρώτα λόγια της 19χρονης συνοδηγού μετά το τροχαίο

Σοκαρισμένη η 19χρονη που βρισκόταν μέσα στο όχημα του 26χρονου Αλβανού ο οποίος παρέσυρε...

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 70χρονος για ενδοοικογενειακή βία

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 70χρονος που καταδικάστηκε για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίαςΣτη φυλακή στέλνει απόφαση του...

Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών ο Τζατζάκης

Έλληνας είναι πλέον ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών μετά τις εκλογές που...

Ελαιόλαδο: Εκτόξευση στην τιμή – Άνοδος 30% για το πράσινο «χρυσάφι»

Ρεκόρ αναμένεται να καταγράψει φέτος η τιμή του ελαιολάδου. Οι ειδικοί του κλάδου της...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 70χρονος για ενδοοικογενειακή βία

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 70χρονος που καταδικάστηκε για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίαςΣτη φυλακή στέλνει απόφαση του...