Ο Σταϊκούρας επιβεβαιώνει Μάρδα για την “μαύρη τρύπα” της κυβέρνησης Σαμαρά

Σε ουσιαστική παραδοχή του ανύπαρκτου success story της κυβέρνησης Σαμαρά προχώρησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαιώνοντας έτσι την αποκάλυψη του Δημήτρη Μάρδα.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας ανέφερε πως σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στις 24 Φεβρουαρίου θα έλειπαν από το κρατικό ταμείο 452 εκατ. ευρώ και δεν θα ήταν δυνατόν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Τις όποιες προσπάθειες για ετεροκατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας τερμάτισε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας, προχωρώντας σε παραδοχή των ανωτέρω λεγομένων, μιλώντας στη Βουλή.

Ο βουλευτής της ΝΔ, που ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τα στοιχεία του διαδόχου του λέγοντας ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 1,9 δισ. ευρώ τέλος Ιανουαρίου με πρόβλεψη για αρνητικό πρόσημο στο τέλος Φεβρουαρίου». «Οι εκτιμήσεις ήταν, και ορθώς αναφέρθηκε ο υπουργός, ότι τέλος Φεβρουαρίου η χώρα θα είχε ανάγκη από νέο δανεισμό», είπε και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να κλείσει την συμφωνία, ώστε να πάρει τη δόση.

Ο κ. Μάρδας έδωσε στοιχεία για το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2015. Τα στοιχεία για τα έσοδα δίνουν προσωρινά το ποσό 16,136 δισ ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού ήταν 15,434 δισ. και τα πραγματικά έσοδα είναι 15,816 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 1,046 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού να το έχουν στο -287 εκατ., όμως το τελικό αποτέλεσμα στο πρωτογενές πλεόνασμα είναι 2,164 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι ήταν «λάθος επιλογή η προεκλογική περίοδος τον Δεκέμβριο που είναι η πιο ζωντανή περίοδος της χρονιάς» και πρόσθεσε: «όταν παραλάβαμε, η αποχωρούσα ηγεσία και αυτή που αναλάμβανε, είχε ένα χαρτί με τις χρηματορροές που έδειχνε 452 εκατ. ευρώ άνοιγμα στις 24 Φλεβάρη».

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα η προηγούμενη κυβέρνηση έβλεπε το άνοιγμα και επίσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί αν δεν επίσπευδε την προεδρική εκλογή που θα γινόταν τον Φεβρουάριο, κινδύνευε να γίνουν εκλογές τον Φεβρουάριο «χωρίς να μπορούν πληρωθούν μισθοί και συντάξεις».

Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε σήμερα, Πέμπτη την ακόλουθη διευκρινιστική δήλωση, με την οποία δεν ακυρώνει επί της ουσίας τα λεγόμενά του:

«Επειδή,

1ον. ορισμένα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα παρουσιάζουν αποσπάσματα από χθεσινή τοποθέτησή μου στην Επιτροπή Ισολογισμού και Απολογισμού της Βουλής και καταλήγουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα, και

2ον. τα αδιέξοδα της πολιτικής της Κυβέρνησης δεν αποτελούν επαρκή λόγο για να θολώνουμε κι άλλο την πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα,

παραθέτω αυτούσια την τοποθέτησή μου από τα πρακτικά της Επιτροπής, προς αποκατάσταση της αλήθειας:

«Μετά τις Βουλευτικές Εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, η χώρα είχε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή, παρέδωσε στη σημερινή κυβέρνηση ταμειακό πλεόνασμα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις ήταν – και ορθώς αναφέρεται σε αυτό ο κ. Υπουργός (κ. Μάρδας) – ότι αν η σημερινή Κυβέρνηση δεν αναλάμβανε οποιαδήποτε πρωτοβουλία το μήνα Φεβρουάριο, στο τέλος Φεβρουαρίου η χώρα θα είχε ανάγκη από νέο δανεισμό. Πράγματι, δηλαδή – δεν θυμάμαι τώρα αν είναι 450, 470 ή 500 εκατομμύρια ευρώ – το πρόσημο θα ήταν αρνητικό τέλος Φεβρουαρίου. Γι’ αυτό το λόγο και η προηγούμενη Κυβέρνηση ήθελε να κλείσει τη συμφωνία εντός διμήνου, ώστε να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τμήμα ή το σύνολο της δόσης, για να καλύψει αυτές τις άμεσες πιεστικές ανάγκες.

Ορθώς, συνεπώς, ο κ. Υπουργός μίλησε γι’ αυτό. Με μια διαφορά, όμως. Ότι ενώ τα γνώριζαν αυτά στην Κυβέρνηση από τέλος Ιανουαρίου (τους είχαμε κάνει αναλυτική ενημέρωση), στις 20 Φεβρουαρίου υπέγραψαν μια συμφωνία, στην οποία έλεγαν – αφού ο Υπουργός Οικονομικών είχε πει νωρίτερα ότι δεν έχουμε ανάγκη τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ – ότι τα 7,2 δισ. ευρώ τελικά τα έχουμε ανάγκη, αλλά στο τέλος της αξιολόγησης. Εδώ υπάρχει τουλάχιστον μια αντίφαση, αν όχι άγνοια της πραγματικότητας».

Και για το θέμα των πρόωρων εκλογών που αναγνώρισε ως λάθος ο κ Μάρδας σημείωσα: «Τώρα για το ποιού επιλογή ήταν οι εκλογές, νομίζω ότι αυτό το ξέρουμε όλοι. Ποιοί τις διεκδικούσαν, ποιός είχε υποσχεθεί και τι προεκλογικά, ποιός έλεγε σε πολίτες να μην πληρώνουν, το αφήνω στην άκρη και κοιτάζω το παρόν.»

Υπενθυμίζεται, ότι την ίδια ακριβώς αναφορά είχα κάνει και στις 24 Απριλίου 2015, και μάλιστα είχα προχωρήσει και στην έκδοση σχετικού Δελτίου Τύπου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής Σχεδίου Νόμου για κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Συγκεκριμένα είχα πει:

«Η πραγματικότητα για τα ταμειακά διαθέσιμα που παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση είναι:

1ον. Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, και παρά την υστέρηση εσόδων λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, η χώρα είχε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Αυτά τα ταμειακά διαθέσιμα παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το Δελτίο Δημοσίου Χρέους, που δημοσίευσε η σημερινή Κυβέρνηση, στο τέλος του 2014, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου ήταν 2,6 δισ. ευρώ. Η συρρίκνωσή τους τον Ιανουάριο οφείλεται στα μειωμένα έσοδα.

2ον. Οι εκτιμήσεις, τότε, ήταν ότι η χώρα, αν η σημερινή Κυβέρνηση δεν αναλάμβανε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, θα άρχιζε να αντιμετωπίζει ταμειακά προβλήματα μετά τις 24 Φεβρουαρίου, μικρά μέσα στο Φεβρουάριο και μεγαλύτερα το Μάρτιο.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η προηγούμενη Κυβέρνηση επιδίωκε να κλείσει εντός διμήνου, με επωφελή για τη χώρα τρόπο, τη συμφωνία για τη λήψη της τελευταίας δόσης του τρέχοντος Προγράμματος.

Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση διαβεβαίωνε την Ελληνική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι γνώριζε την αλήθεια, ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από την τελευταία δόση της δανειακής σύμβασης. Και στη συνέχεια, στις 20 Φεβρουαρίου, προσυπέγραφε ότι αυτή θα εκταμιευθεί, εν συνόλω, στο τέλος της αξιολόγησης. Και έπραξε έτσι, ενώ γνώριζε τις πιεστικές ταμειακές ανάγκες της χώρας.

3ον. Το ταμείο του Κράτους θα έχει πρόβλημα όσο η χώρα βαδίζει χωρίς ρεαλιστικό σχέδιο μέσα σε θολή ατμόσφαιρα.»

Προφανώς με την αποσπασματική πληροφόρηση (παραπληροφόρηση) από θύλακες του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται να ξεπεραστούν οι ασάφειες, οι παλινωδίες και τα λάθη, που έχουν οδηγήσει την χώρα σε όξυνση των αδιεξόδων της.

Η προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή των πολιτών από τα αδιέξοδα, δεν λύνει το πρόβλημα της Κυβέρνησης.

Είμαι πάντα διαθέσιμος για διάλογο με στοιχεία και αλήθειες που είναι και οι μόνες που μπορεί να συμβάλλουν στην αναγκαία ομαλή πορεία της χώρας.”

Share it!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σεπόλια: Πρώτο επισκεπτήριο στη φυλακή για τον Ηλία Μίχο – Πουλάει περιουσία του

Σεπόλια: Το πρώτο του επισκεπτήριο στις φυλακές των Γρεβενών θα δεχθεί ο Ηλίας Μίχος...

Κλήρωση Τζόκερ (26/1/2023): Ένας τυχερός κέρδισε 750.000 ευρώ

Κλήρωση Τζόκερ: Έναν μεγάλο τυχερό ανέδειξε η αποψινή κλήρωση του Τζόκερ - Πόσα χρήματα...

Κλήρωση Τζόκερ (29/1/2023): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν 750.000 ευρώ

Κλήρωση Τζόκερ: Τουλάχιστον 750.000 ευρώ μοιράζει απόψε το Τζόκερ μετά το τζακ ποτ της...

Ηράκλειο: Σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτων στον Εσταυρωμένο

Ηράκλειο: Από τύχη δεν σημειώθηκε κάποιος σοβαρός τραυματισμός - Στο σημείο βρέθηκε και η Πυροσβεστική...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ