Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Λευκά κολάρα στο σκαμνί για το Τ.Τ.

Την παραπομπή σε δίκη γνωστών επιχειρηματιών της χώρας αλλά και μεγαλοστελεχών τραπεζών ζητά η εισαγγελέας Μαρία Σουκαρά – Κατσικάδη για την υπόθεση των επισφαλών δανείων που χορηγούσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού στο δικαστικό συμβούλιο καλούνται να λογοδοτήσουν για σειρά κακουργηματικών πράξεων, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Περικλής Λίβας, Δημήτρης Μπακατσέλος, Βίκτωρας Ρέστης, Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα, ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης, καθώς και η Αναστασία Σακελλαρίου, τότε επικεφαλής του Risk Management του Τ.Τ. και μέλος της επιτροπής πιστοδοτήσεων του Ιδρύματος, η οποία σήμερα βρίσκεται επικεφαλής στο Ταμείο Χρηυματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μάλιστα, η εισαγγελέας κατά περίπτωση αποδίδει στους κατηγορούμενους σειρά κακουργηματικών πράξεων, ορισμένα από τα οποία τιμωρούνται με ποινή ως ισόβιας κάθειρξης.

Το ιστορικό

Μιλάμε για την πολύκροτη υπόθεση με τα αποκαλούμενα ως «επισφαλή δάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προς επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα, η διερεύνηση της οποίας είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 με παραγγελία της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Τ.Τ. χορηγούσε δάνεια σε επιχειρηματίες με αδιαφανείς διαδικασίες, μηδενικά επιτόκια ή με προσωπικές εγγυήσεις που όμως δεν είχαν καμία διασφαλιστική αξία. Μάλιστα, σε μια περίπτωση η διοίκηση του Ταμιευτηρίου έβαλε ρήτρα σε ομολογιακό δάνειο ότι «δεν θα υποχρεούται καθ’ οιονδήποτε χρόνο να παρακολουθεί, να διαβεβαιώνει ή να επαληθεύει τη χρήση του προϊόντος του ομολογιακού δανείου».

Τότε, η υπόθεση αφού ερευνήθηκε, οδήγησε τον Ιανουάριο του 2009 στην άσκηση ποινικών διώξεων από την επίκουρη εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Πόπη Παπανδρέου, ενώ μετά τη διαβίβαση δε της δικογραφίας σε ανακριτή διαφθοράς, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος κατηγορούμενων επιχειρηματιών και των στελεχών του Ταμιευτηρίου.

Τεράστια κατασπατάληση

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη πρόταση της εισαγγελέως, γίνεται λόγος για πάρτι κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ γύρω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς και για ζημία εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του δημοσίου.

Στην πρόταση περιγράφονται οι πολυδαίδαλοι μηχανισμοί που φέρονται, κατά την εισαγγελέα, να χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου δεκάδες εκατομμύρια που δόθηκαν ως επιχειρηματικά δάνεια να καταλήξουν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, σε σπίτια ή ακόμα και να χαθούν εντελώς τα ίχνη τους.

«Στην κατηγορία των “Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων”, υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 03-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος», αναφέρει μεταξύ άλλων στην πρότασή της η εισαγγελέας.

Σε ό,τι αφορά στη ζημία που προκλήθηκε σε βάρος της Τράπεζας και του δημοσίου η εισαγγελέας, επισημαίνει: «Η συνολική εκτιμηθείσα ζημία της περιουσίας της στο ποσό των 209.768.000 ευρώ, με την συνολική ανεπάρκεια προβλέψεων να διαμορφώνεται στο ποσό των 88.077.000 ευρώ. Συγκεκριμένα η πιθανή ζημία για τις ελεγχθείσες επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις ανήλθε στο ποσό των 208.154.000 ευρώ και επακόλουθα η ανεπάρκεια των προβλέψεων ανήλθε στο ποσό των 87.699.000 ευρώ».

Για ποιους ζητεί παραπομπή

Η εισαγγελέας με την πρότασή της προς το συμβούλιο Εφετών ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη οι:

• Άγγελος Φιλιππίδης: για τις αξιόποινες πράξεις α) απάτη από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε το Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστία από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση. Είχε αφεθεί ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 2 εκατ. ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

• Αναστασία Σακελλαρίου: για απιστία από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση. Η ισχυρή κυρία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διετέλεσε στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μέλος της Επιτροπής Χρηματοδοτήσεων το έτος 2012. Ο τότε υπουργός Οικονομικών τής παρείχε στήριξη.

• Δημήτρης Κοντομηνάς: για τις αξιόποινες πράξεις α) απάτη από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε το Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) άμεση συνέργεια κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Ο επιχειρηματίας είχε συλληφθεί στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 4 εκατ. ευρώ.

• Βίκτωρας Ρέστης: για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας) σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.

• Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: για τις αξιόποινες πράξεις α) άμεση συνέργεια από κοινού και άπαξ (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας) σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

• Περικλής Λίβας για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

• Radomir Zivanic και Δημήτριος Μπακατσέλος για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας, άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.

• Γεώργιος Δασκαλάκης, για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.

• Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

• Παναγιώτης Ευθυμίου και Ευάγγελος Αποστολάτος για τις αξιόποινες πράξεις της άμεσης συνέργειας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

• Μαγδαληνή Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου και Ευάγγελος Ευθυμίου για τις αξιόποινες πράξεις της άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Ακόμη η εισαγγελέας ζητεί την παραπομπή των:

• Κλεάνθη Παπαδόπουλου, Φωτεινής Κρέστα, Διονύσιου Γκολφινόπουλου, Χαράλαμπου Σιγανού , Χρήστου Μαρουσού, Δημήτριου Κυπαρίσση, Γεωργίου Ξυφαρά του Δημητρίου, Αθανασίου Χασάπη του Αιμίλιου, Χαράλαμπου Γιαγκούδη του Ιωάννη, Λυμπέρη Κατσιουλέρη του Αντωνίου, Γεωργίου Στάμνου του Ζέππου, Γεωργίου Μπρίνταλου του Κωνσταντίνου, Σπυρίδωνα Πολίτη του Αθανασίου, Αντωνίου Καμινάρη του Δημητρίου, Περικλή Χανάκη του Γεωργίου, Ιωάννη Τσαγδή του Αγγελή, Αναστασίας Σακελλαρίου του Χρήστου, για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.

• Δημητρίου Παπαγεωργόπουλου του Γεωργίου, Λυδίας Κεκρίδου του Ευσταθίου, Ιωάννη Λεβεντίδη του Γεωργίου και Σπυρίδωνα Παντελιά του Χρήστου, για την αξιόποινη πράξη της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας).

• Μάριου Βαρότση του Δάντη – Αντωνίου, για τις αξιόποινες πράξεις της: α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και γ) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

• Παναγιώτας Μπέζα του Θεοφάνη, για τις αξιόποινες πράξεις της απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και β) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

• Αλεξάνδρας Λιακοπούλου του Δημητρίου και Ιωάννη Ρόρρη του Γεωργίου, για την αξιόποινη πράξη της απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Αντίθετα, η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή για επιμέρους πράξεις των Σοφίας Τόλου, Γεώργιου Μπρίνταλου, Διονύση Γκολφινόπουλου, Σπυρίδωνα Πολίτη, Δημητρίου Κυπαρίσση και Γεωργίου Ξυφαρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρεται στις σχέσεις ανάμεσα σε κάποιους κατηγορούμενους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «υπήρξαν περιπτώσεις, που δανειολήπτες εκμεταλλευόμενοι, αφενός τις μεταξύ τους σχέσεις και αφετέρου τις σχέσεις με πρόσωπα σε καίριες θέσεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και τις ευκαιρίες που παρείχε στο παρελθόν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε επίπεδο τραπεζικού δανεισμού, αποκόμισαν περιουσιακά οφέλη, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος της περιουσίας τη Τράπεζας και εντεύθεν του Δημοσίου».

Τα δάνεια

Στην πρότασή της των 1.000 περίπου σελίδων, η εισαγγελέας αναφέρεται αναλυτικά σε όλες τις υποθέσεις επισφαλών δανείων που οδήγησαν στη ζημιά εκατομμυρίων ευρώ αλλά ακολουθεί και τις διαδρομές των χρημάτων από τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες εισέπραξαν τα δάνεια.

Συγκεκριμένα για τον Όμιλο Κοντομηνά η εισαγγελέας αναφέρεται τόσο σε επιχειρηματική σύμπραξη του Δημήτρη Κοντομηνά με το Τ.Τ. όσο και σε δάνεια που χορηγήθηκαν στον όμιλο ΔΕΜΚΟ και φέρονται, κατά την πρόταση, να κατέληξαν στην τσέπη του επιχειρηματία.

Για τη σύμπραξη του Τ.Τ. με την εταιρία BESTLINE συμφερόντων κ. Κοντομηνά αφού η εισαγγελέας αναλύει συμβάσεις και δανεισμούς καταλήγει ότι: «Συμπερασματικά, η ως άνω περιγραφόμενη εγκληματική συμπεριφορά των υπαιτίων, όσον αφορά στην εξαγορά της Bestline από το Τ.Τ. υπό τους εξωπραγματικά προνομιακούς και ζημιογόνους για την περιουσία της Τράπεζας όρους της Συμφωνίας Μετόχων, επέφερε ζημία ύψους 138.750.467 ευρώ τουλάχιστον [105.000.000 ευρώ με βάση τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών την 25-11-2013 (78 εκ. ευρώ σε οριστική καθυστέρηση +20 εκ. ευρώ σε ρύθμιση +7 εκ. ευρώ στις καθυστερήσεις) / εκ των οποίων η βέβαιη και οριστική ζημία ανέρχεται στο ποσό των 78.750.000 ευρώ (70%) + 33.750.467 ευρώ αποτέλεσμα Διαιτησίας σε εκτέλεση της Συμφωνίας Μετόχων], με αντίστοιχη περιουσιακή ωφέλεια της εταιρίας ΔΕΜΚΟ και του Δημήτρη Κοντομηνά».

Για τα δάνεια που δόθηκαν στον όμιλο ΔΕΜΚΟ η εισαγγελέας στην πρότασή της αναφέρει: «Την 31-12-2011, η Τράπεζα έφτασε να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της ΔΕΜΚΟ, καθώς την είχε χρηματοδοτήσει, με τον τρόπο και υπό τους όρους που προαναφέρθηκαν, με ποσό ύψους 38.500.000 ευρώ, που αποτελεί το 45,6% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού της. Η συνολική δε ζημία στην περιουσία του Τ.Τ. συνεπεία των ως άνω χρηματοδοτήσεων υπολογίστηκε στο ποσό των 5.292.000 ευρώ, όσον αφορά στην εταιρία ΔΕΜΚΟ, και στο ποσό των 10.829.000 ευρώ, όσον αφορά στις εταιρίες VILLAGE ROADSHOW & VILLAGE FILMS. Ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι “το άνοιγμα του Τ.Τ. προς τον Δημήτρη Κοντομηνά ως φυσικό πρόσωπο, ήτοι σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, στο ποσό των 2.293.000 ευρώ, ποσό που αφορά σε οφειλή της πιστωτικής του κάρτας έναντι της Τράπεζας και είναι ιδιαίτερα υψηλό».

Για τις συναλλαγές του ζεύγους Γριβέα – Βάτσικα η εισαγγελέας αναφέρει ότι το αποτέλεσμα «ήταν να προκληθεί ζημία στην περιουσία της Τράπεζας, από την ανωτέρω χρηματοδότηση, εκτιμώμενη στο 100% της απαίτησης, ήτοι στο ποσό των 17.641.000 ευρώ, έναντι σχηματισθεισών προβλέψεων ποσοστού 90%, η οποία ζημία εν τελεί βαρύνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες η εισαγγελέας αναφέρει: «Το συνολικό δε ποσό του δανείου, (ύψους 17.000.000 ευρώ), το «έσπασαν» σε πενήντα επτά (57) τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιριών, συμφερόντων των ίδιων προσώπων. Η πολυδιάσπαση αυτή του εγκληματικού προϊόντος, δεν επιτρέπει την ακριβή ιχνηλάτηση των επιμέρους ποσών που διακινήθηκαν, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό ότι κάποια από τα ποσά αυτά να μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιριών των ιδίων στην Κύπρο».

Για τα δάνεια προς τον όμιλο τότε του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη η εισαγγελέας επισημαίνει ότι: «Το συνολικό δε ύψος της ζημίας στην προκειμένη περίπτωση ανέρχεται στο ποσό των 105.384.605,82 ευρώ και διαπιστώνει ότι το ποσό αυτό όχι μόνον δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε, αλλά αντιθέτως, κατέληξε σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του κατηγορούμενου, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη».

Πηγή: efsyn.gr