Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Στο εδώλιο μια ακόμη ιστορία αστυνομικής αυθαιρεσίας

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου ξεκινά στο Β΄ Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη για τα βασανιστήρια που είχε υποστεί Χιλιανός κρατούμενος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2010 από αστυνομικούς του Α.Τ. Ακροπόλεως

Εξι συνολικά είναι οι κατηγορούμενοι που κάθονται στο εδώλιο με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, αλλά από την ομάδα των αστυνομικών που συμμετείχαν στα βασανιστήρια, είτε ως αυτουργοί είτε ως απλοί συνεργοί, ο ένας μόνον έχει παραπεμφθεί με την κατηγορία των βασανιστηρίων και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος αντιμετωπίζει την κατηγορία της απόπειρας κατάχρησης εξουσίας, ενώ ο ίδιος και οι υπόλοιποι τέσσερις παραπέμπονται για «διακεκριμένη μορφή της έκθεσης» (έβλεπαν και δεν έκαναν τίποτα να το αποτρέψουν).

Ολα ξεκίνησαν το μεσημέρι της 31ης/12/2009. Το καρτοτηλέφωνο ήταν χαλασμένο, οι κρατούμενοι είχαν αρχίσει να διαμαρτύρονται, γιατί δεν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν και -κατά τη διάρκεια της έντασης- ένας αστυνομικός οδήγησε τον μετανάστη -ο οποίος φαίνεται ότι διαμαρτυρόταν έντονα- σε άλλο δωμάτιο.

Εκεί -σύμφωνα με τον δικηγόρο του θύματος, Χάρη Λαδή- ο αστυνομικός άρχισε να χτυπάει με το κλομπ τον κρατούμενο, ο οποίος το έπιασε αμυνόμενος και έσπρωξε τον θύτη.

Στη συνέχεια ο αστυνομικός επέστρεψε δριμύτερος μαζί με άλλους συναδέλφους του και, αφού του πέρασαν χειροπέδες, άρχισαν να τον χτυπούν μεθοδευμένα και αδιάκοπα για ώρες.

Τα χτυπήματα έγιναν με μπουνιές, κλοτσιές και με κλομπ σ’ όλο του το σώμα, ενώ ανάμεσα στα βασανιστήρια του φόρεσαν ένα κράνος και άρχισαν να τον χτυπούν πάνω από αυτό.

Η υπερασπιστική γραμμή των αστυνομικών προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ο βασικός κατηγορούμενος μετέφερε τον κρατούμενο σε άλλο δωμάτιο, για να ηρεμήσει, και τότε εκείνος του επιτέθηκε, προσπαθώντας να αποδράσει. Μάλιστα ο κατηγορούμενος έκανε και μήνυση στον μετανάστη βασιζόμενος σε αυτόν τον ισχυρισμό.

Η ιατροδικαστική γνωμάτευση όμως είναι ιδιαίτερα γλαφυρή και αποκαλυπτική για το μέγεθος της βίας που υπέστη ο κρατούμενος, κάνοντας λόγο -ανάμεσα σε άλλα- για πολλαπλές θλαστικές κακώσεις στο κεφάλι και σε όλο του το σώμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περπατήσει, για οξεία νεφρική ανεπάρκεια, για διαφυγή αέρα από τους πνεύμονες στον θώρακα και για ραβδομυόληση, δηλαδή καταστροφή των μυϊκών ινών, και καταλήγει -αναφέροντας- ότι, εάν δεν νοσηλευόταν, θα είχε πεθάνει.

Σύμφωνα με τον Χ. Λαδή, μετά τα βασανιστήρια ο κρατούμενος μεταφέρθηκε χτυπημένος στο κελί του, όπου και παρέμεινε υπό το βλέμμα των αστυνομικών φρουρών της βάρδιας, χωρίς να του παρασχεθεί οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα, μέχρι το επόμενο πρωί που άλλαξε η βάρδια.

«Η κατάχρηση εξουσίας, τα βασανιστήρια και ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι δείγματα βαρβαρότητας. Μιας βαρβαρότητας που προσβάλλει ευθέως τις αρχές του κράτους δικαίου, τη δημοκρατία, τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας, υπονομεύοντας την προσπάθειά μας να συνυπάρχουμε ειρηνικά, με κατανόηση και ανθρωπιά. Οποιος θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, όχι μόνο δεν έχει θέση στην Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά θα λογοδοτεί και θα τιμωρείται παραδειγματικά. Παραδειγματικά θα τιμωρηθούν και οι υπαίτιοι του συγκεκριμένου περιστατικού», είχε δηλώσει ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Για «ένστολους βρικόλακες στο κέντρο της Αθήνας», είχε κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ).

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών