Connect with us

TOP NEWS

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά αν δεν υπάρξει, μπορεί να οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός μιλώντας το βράδυ στο Star, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν έχει την επιθυμία να πάει τη χώρα σε εκλογές.

«Αν καταλήξω να έχω από την άλλη πλευρά συμφωνία που με βγάζει από αυτά τα όρια δεν έχω άλλο αποκούμπι, ο λαός θα αποφασίσει», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα εφαρμοστεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» ενώ ανέφερε πως «τα μνημόνια ήταν το φάρμακο που έκανε τον ασθενή χειρότερα από την ίδια την ασθένεια».

«Δεν είμαι από εκείνους που θεωρούν πως φταίνε οι ξένοι για τα πάντα. Όμως το φάρμακο μας έκανε τρεις φορές χειρότερα. Διότι, η ελληνική οικονομία είναι έτσι διαρθρωμένη που ενώ σε άλλες χώρες τα μνημόνια κατάφεραν να δημιουργήσουν ανταγωνισμό, στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης που λέγεται μνημόνιο, το μόνο που κατάφερε είναι να μας βάλει στον φαύλο κύκλο της ύφεσης- λιτότητας, λιτότητας ύφεσης. Το σίγουρο είναι πως δεν μπορεί κανείς να κάνει μεταρρυθμίσεις την ώρα που υπάρχει πτώση του βιοτικού επιπέδου. Το τρένο το χάσαμε τα χρόνια της ανάπτυξης. Τότε έπρεπε να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όταν ο κ. Σημίτης εξήγγειλε τον εκσυγχρονισμό που δεν έκανε», τόνισε.

Ζήτησε επίσης συστράτευση και υποστήριξε ότι υπάρχει μια εσωτερική τρόικα που αντιστέκεται στην προσπάθεια του. «Ζητάω συστράτευση σε μια κρίσιμη εθνική διαπραγμάτευση για να κερδίσουμε περισσότερα και αντί αυτού βλέπω ότι πράγματα που δεν μπορούν να μου τα πουν οι έξω, μου τα λένε οι μέσα, η εσωτερική τρόικα. Δεν πιστεύω ότι όλοι όσοι βρίσκονται στα κόμματα του χθες ,που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία 40 χρόνια κρατούν την ίδια στάση. Δεν το πιστεύω αυτό. Θεωρώ ότι υπάρχουν υγιείς δυνάμεις, θεωρώ ότι υπάρχουν δυνάμεις που δυσανασχετούν με αυτή τη στάση και την τακτική που κρατά σήμερα η αντιπολίτευση, δυνάμεις που ενδεχομένως θα ήθελαν μια διαφορετική προσέγγιση», είπε.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους λέγοντας αναφορά και με το θέμα της ρευστότητας: «Εδώ και τρεις μήνες ακούγεται ότι δεν θα πληρώσουμε μισθούς συντάξεις αλλά έχουν βρεθεί τα χρήματα. Ναι ισχύει πως έχουμε πρόβλημα ρευστότητας αλλά πιστεύω πως μέχρι τις 9 του μήνα θα έχουμε συμφωνία ώστε η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα να κάνει αυτό που υποχρεούται να κάνει» Σε ερώτηση που δέχτηκε όσον αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν είναι κάτι απλό «θέλει χρόνο και απαιτεί σίγουρα να είναι κανείς συνεπής. Εγώ θέλω να σας πω ότι παρά το γεγονός ότι εμείς ερχόμαστε μέσα από μια έντονη κριτική με πολλά μνημονιακά μέτρα δεν διαφωνούμε όπως είχε αναφέρει κι ο κ. Βαρουφάκης, με μια μικρή υπερβολή ως προς το ποσοστό».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα της υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι «είχε σχεδιαστεί με άλλα δεδομένα, τα οποία δεν βρήκαμε όταν αναλάβαμε την εξουσία, άρα είναι λογικό να υπάρχουν αυξομειώσεις στα όσα είχαμε εξαγγείλει». Για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι «άν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4%, πιστεύουμε να μπορέσουμε στο δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό και θέλω να είμαι ειλικρινής δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν θα μπορέσουμε. Συνεπώς η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αλλά και του αφορολόγητου, έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που θα έχουμε να μπορέσουμε ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Αλλιώς θα πάει για το 2016».

Αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων και στο θέμα των αιώνιων φοιτητών λέγοντας: «Εγώ θεωρώ πως το να βρίσκεται κανείς στις λίστες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν κοστίζει κάτι. Μεγαλύτερο πρόβλημα δημιούργησαν τα ρουσφέτια του κ. Λοβέρδου που έκλεισε τις σχολές και δεν είχαν κόλλα για να γράψουν τα μαθήματά τους οι φοιτητές. Για εμάς το γεγονός ότι υπάρχουν εγγεγραμμένοι στις σχολές σημαίνει πως για κάποιους προσωπικούς λόγους σταμάτησαν και θέλουμε να έχουν την ευκαιρία αν επιθυμήσουν να επιστρέψουν. Γι’ αυτούς του λόγους λέω πως το θέμα των αιώνιων φοιτητών είναι ένα αιώνιο ανύπαρκτο θέμα. Θα σας εκπλήξω αν σας πω ποιος εισηγήθηκε πρώτος να ξαναδούμε το θέμα του ασύλου. Ο κ. Πανούσης ήταν που είπε πρώτος να βάλουμε κάποιους κανόνες ώστε να αποκτήσει την ευθύνη για το σπίτι του ο ιδιοκτήτης του σπιτιού κι όχι να πετάει το μπαλάκι στην αστυνομία» είπε για το θέμα του ασύλου.

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι θεωρεί πως «κάνει καλά την δουλειά της παρόλο που πολλές φορές υπερβάλλει. Εχει όμως ως στόχο να τηρήσει τον κανονισμό της Βουλής, δεν μπορεί ο κανόνας να είναι η μη τήρηση του κανονισμού, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος». «Η στοχοποίηση που γίνεται στο πρόσωπό της τον τελευταίο καιρό είναι πολιτική σκοπιμότητα», υποστήριξε.

Τέλος ερωτήθηκε και για την συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου λίγο πριν το ξεκίνημα της εξεταστικής επιτροπής πράγμα για το οποίο υπήρξαν έντονες αρνητικές κριτικές. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «η εξεταστική δεν γίνεται γιατί εγώ θέλω να εκδικηθώ πολιτικούς αντιπάλους. Τις πολιτικές ευθύνες τις αποδίδει ο λαός. Την κάνουμε για να φωτίσουμε σκοτεινές πτυχές, αλλά αν υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες θα τις αποδώσουμε όσο ψηλά κι αν βρίσκονται εκείνοι που τους βαραίνουν».