Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Οριακή η κατάσταση των κρατούμενων-απεργών πείνας

Για υψηλό κίνδυνο της υγείας των κρατουμένων που συνεχίζουν, από τις 2 Μαρτίου, για 31 μέρες απεργία πείνας, προειδοποίησαν σήμερα οι θεράποντες γιατροί και δικηγόρων των κρατουμένων,σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο « Εμπρός» .

Υπενθυμίζεται ότι οι απεργοί διεκδικούν την κατάργηση του άρθρου 187 τιυ Ποινικού Κώδικα περί «εγκληματικής οργάνωσης», όπως και του 187A περί «τρομοκρατικής οργάνωσης», των φυλακών τύπου Γ, την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και συγγενών μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς και την τροποποίηση της διαδικασίας λήψης και χρήσης του DNA.

«Για πρώτη φορά υπάρχει μια τόσο σκληρή απεργία πείνας σε τόσο μεγάλη έκταση» τόνισε η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου, μιλώντας για κατά περιπτώσεις απάνθρωπες συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης των απεργών πείνας. «Μια ρώσικη ρουλέτα παίζεται. Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα για ένα οδυνηρό συμβάν. Μιλάμε για καταπονημένους οργανισμούς που υπήρξαν απεργοί πείνας και στο παρελθόν» συμπλήρωσε, ενώ από την πλευρά της, η γιατρός Λίνα Βεργοπούλου είπε πως «η κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας είναι οριακή».

«Δεν θα σταματήσουμε αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» είπε κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία, ο απεργός πείνας Δημήτρης Μπουρζούκος, ενημερώνοντας πως ο απεργός πείνας Μιχάλης Νικολόπουλος κινδύνεψε να πάθει ανακοπή καρδιάς την προηγούμενη νύχτα. Τα αιτήματα των απεργών,κατά την τηλεφωνική του παρέμβαση, μιλώντας για υπεκφυγή της νέας κυβέρνησης και κατηγορώντας για παραπληροφόρηση τα ΜΜΕ.

«Τα αιτήματα των απεργών πείνας δεν αποτελούν επαναστατικά αιτήματα, αλλά δίκαιες αξιώσεις νομικού πολιτισμού» τόνισε η δικηγόρος και συνήγορος του Σάββα Ξηρού, Άννυ Παπαρούσου, μιλώντας αναλυτικά για την «αντισυνταγματική διάταξη του 187Α», την τροποποίηση της διαδικασίας λήψης και χρήσης του DNA, προσθέτοντας επίσης για την υπόθεση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, ότι αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας, καθώς καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Έχουμε μια θανατηφόρα πορεία της απεργίας πείνας» τόνισε.

Ο δικηγόρος Σπύρος Φυτράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Σκέψεις για κατάθεση τροπολογίες, που θα δώσει λύση

Το ενδεχόμενο να καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις» που έχει κατατεθεί στη Βουλή, εξετάζει σοβαρά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η τροπολογία θα προβλέπει «τον κατ’ οίκον περιορισμό σε συγκατηγορούμενους συζύγους, συμβίους ή συγγενείς εξ’ αίματος έως δεύτερου βαθμού, εφόσον η αποδιδόμενη πράξη οφείλεται σε σύγκρουση καθηκόντων εξαιτίας της σχέσης αυτής».

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης «απευθύνει προσωπική έκκληση σε όλους για πρόταξη της ζωής ως υπέρτατης αξίας».

Ερμηνεύοντας την επίμαχη τροπολογία που εξετάζει να καταθέσει στη Βουλή ο κ. Παρασκευόπουλος, νομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την Αθηνά Τσάκαλου και η Εύη Τσατήρη.

Υπενθυμίζεται, ότι η Αθηνά Τσάκαλου είναι η μητέρα των δύο αδελφών, που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» η οποία αν και έχει αποφυλακιστεί με όρους, αρνείται να εγκαταλείψει τις φυλακές, διαμαρτυρόμενη για τη μη αποφυλάκιση της Εύης Τσατήρη, συντρόφου του γιου της, Γεράσιμου Τσάκαλου.

Η Αθηνά Τσάκαλου και η Εύη Τσατήρη κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για υπόθαλψη της Αγγελικής Σπυρόπουλου, η οποία φέρεται ως βασικό μέλος της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Πηγή ΑΠΕ