Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Βαρουφάκης: “Θέλουν να μας διχάσουν αλλά δε θα πετύχουν”

Οι διαρροές για τις “διαφορές” Αλέξη Τσίπρα – Γιάνη Βαρουφάκη αποτελούν μια προσπάθεια διχασμού της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggerο ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει κατηγορηματικά πως: «Προσπαθούν να μας διχάσουν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά θα αποτύχουν με θεαματικό τρόπο, διότι ο Αλέξης και εγώ είμαστε πολύ κοντά».

«Μπήκα σε αυτή την προσπάθεια για να τον βοηθήσω και για να βοηθήσω την χώρα. Αυτό που δεν με ενδιαφέρει καθόλου είναι η πολιτική εξουσία», επισήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προβολή του από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών, μεταξύ άλλων τονίζει ότι «δεν αγαπά την προβολή στα ΜΜΕ», διότι -όπως λέει- «όσο σε ανεβάζουν, τόσο κινδυνεύεις να πονέσεις όταν πέσεις».

“Ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας με μεγάλα χρέη θεωρείται ένας αδύναμος κρίκος. Αν επιτίθενται σε εμένα, φτάνουν στον πρωθυπουργό και στο σύνολο της κυβέρνησης”, συμπληρώνει.

Ερωτηθείς για τον ενδεχόμενο να θελήσουν κάποιοι να ελέγξουν τους τραπεζικούς του λογαριασμού απαντά πως δεν θα βρουν πολλά χρήματα, καθώς ήταν ακαδημαϊκός σε όλη του τη ζωή, δεν έχει πολλά αγαθά ούτε χρήματα.

«Μπορούν και να παρουσιάσουν το διαμέρισμά μου στην Αθήνα ως υπερπολυτελές, αλλά όσοι το επισκέφθηκαν ξέρουν ότι δεν είναι έτσι. Δεν είναι ούτε δικής μας ιδιοκτησίας. Εγώ έχω μόνον μια αποστολή και αυτό προσπαθώ να εκτελέσω: να αλλάξω τον ψευδή τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε η Ελλάδα και η ευρωπαϊκή κρίση. Να πω την αλήθεια. Και είναι αυτό που θα συνεχίσω να κάνω, πάση θυσία», συνεχίζει.

Σχετικά με την ελληνική κρίση, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει: «Ξέρουμε καλά ότι για σειρά ετών η οικονομία μας δεν ήταν βιώσιμη, αλλά όποιος, σε εκείνα τα “καλά χρόνια”, έλεγε ότι η ανάπτυξη ήταν ψεύτικη, στην Ευρώπη εθεωρείτο εκκεντρικός. Την εποχή εκείνη όλοι γιόρταζαν το ελληνικό θαύμα και σε εμάς που λέγαμε “θα υπάρξει άσχημο τέλος”, μας φέρθηκαν σαν να ήμασταν αντιευρωπαϊστές. Στην συνέχεια, όταν ξέσπασε η κρίση, όταν ζητήσαμε να πληρώσουν εκείνοι που δεν είχαν πληρώσει ποτέ, όταν διαμαρτυρηθήκαμε λέγοντας ότι η λύση δεν ήταν περισσότερα δάνεια και περισσότερη λιτότητα, μας συμπεριφέρθηκαν και πάλι σαν να ήμασταν αντιευρωπαϊστές».

«Δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές. Είμαστε σίγουρα το μόνο ισχυρό κόμμα της αριστερής πτέρυγας που τάσσεται υπέρ της Ευρώπης. Τι σημαίνει σήμερα να είμαστε Ευρωπαίοι; Να δεχόμαστε παθητικά τα όσα επιβάλουν οι ισχυρές εξουσίες;», διερωτάται.

Στην τελευταία ερώτηση για τις «δηλώσεις ενός Έλληνα υπουργού, ο οποίος απειλεί να ανοίξει τα σύνορα σε μετανάστες και σε τρομοκράτες, ως αντίποινα κατά της Γερμανίας», ο υπουργός Οικονομικών απαντά: «Πρόκειται για σκουπίδια. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να λέει τέτοια πράγματα, αλλά και να υπήρχε, θα τον κατέκρινα. Στην φάση αυτή πρέπει να προσέξουμε πολύ, πάρα πολύ, να μην περιορίσουμε την συναίνεση που έχουμε εξασφαλίσει στην Ευρώπη. Το να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον, δεν βοηθά».