Connect with us

TOP NEWS

Τσίπρας : Θα διαψευστούν όσοι ελπίζουν πως θα δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις μας

 «Η πολιτική μας πάλη έχει στην αφετηρία της αμετακίνητες αρχές και αξίες, αλλά δεν εξαντλείται σ’ αυτές»

Tόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ήμασταν πάντα και είμαστε και τώρα» πρόσθεσε  «υποχρεωμένοι να υπηρετούμε αυτές τις αρχές και αξίες, χαράζοντας μια αποτελεσματική και έξυπνη τακτική, που παίρνει υπόψη τους συσχετισμούς δύναμης, τις διαθέσεις των εργαζομένων και του λαού, τις δυνατότητες του κινήματος σε κάθε στιγμή και σε κάθε στροφή, τις ανάγκες της χώρας » .

Όσοι ελπίζουν πως θα δραπετεύσουμε από τις δυσκολίες και τις δεσμεύσεις μας, θα διαψευστούν, σημείωσε με έμφαση καθώς όπως τόνισε μπορεί «να είμαστε το νέο, αλλά δεν είμαστε χθεσινοί».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε παράλληλα  ο πρωθυπουργός στην επίδραση που ασκούν οι δηλώσεις των στελεχών του κόμματος και της κυβέρνησης . Πρόκειται για μια νέα ευθύνη, σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Κάθε απόφασή μας, κάθε διαπίστωση στα ντοκουμέντα μας, κάθε τακτική μας κίνηση, κάθε δημόσια τοποθέτησή μας, έχει επίδραση όχι μόνο στο σήμερα και στο αύριο της Αριστεράς, ή των κινημάτων προόδου, αλλά στο σήμερα και στο αύριο της Ελλάδας και του λαού της. Πρόκειται για μια νέα ευθύνη. Σε μια εντελώς νέα κατάσταση. Και είμαι βέβαιος ότι είμαστε σε θέση να κρατήσουμε στους ώμους μας» .

Απαντώντας δε στην κριτική για την διαπραγμάτευση ο κ Τσίπρας  ανέφερε ότι «Υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να χαράξει μια «αποτελεσματική και έξυπνη τακτική, που παίρνει υπόψη τους συσχετισμούς δύναμης, τις διαθέσεις των εργαζομένων και του λαού, τις δυνατότητες του κινήματος σε κάθε στιγμή και σε κάθε στροφή, τις ανάγκες της χώρας».

«Αυτό είναι εκατό φορές πιο απαραίτητο σε συνθήκες όπως οι σημερινές, που ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορικά πρωτοφανή πρόκληση: Να προωθήσει την κοινωνική και πολιτική αλλαγή, από θέσεις όχι διαμαρτυρίας και αντιπολίτευσης, αλλά από θέση κυβερνητικής ευθύνης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Πολλά άλλαξαν από την 25η Ιανουαρίου και μετά, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας  «πολλά  από εκείνα που για χρόνια θεωρούνταν αναλλοίωτα και αμετακίνητα. Είπαμε όχι ένα, αλλά πολλά, αλλεπάλληλα ‘όχι’ μέσα σε λίγες ημέρες παρά τις πιέσεις που σε ορισμένες στιγμές έγιναν αφόρητες και πήραν το χαρακτήρα εκβιασμού».

Ως προς την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την μετονομασία της τρόικας σε θεσμούς ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η τρόικα ως ενιαίος εξωθεσμικός και πέραν κάθε ελέγχου και δημοκρατικής νομιμοποίησης, μηχανισμός εποπτείας και επικυριαρχίας τελείωσε και τυπικά. Και τον τελείωσε η νέα ελληνική κυβέρνηση. Είναι επίσης σαφές: Τα μνημόνια είναι παρελθόν. Και τυπικά, αφού διαχωρίστηκαν από τη δανειακή σύμβαση, δεν τη συνοδεύουν πια.

» Αλλά και ουσιαστικά, με την έννοια ότι τα παράλογα μέτρα της λιτότητας δε συνοδεύον πια τη νέα συμφωνία μας».

Ασκώντας  δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση δήλωσε  ότι «πήγαμε στη μάχη της Ευρώπης με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα. Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση. Με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης. Με στόχο δηλαδή τη λεγόμενη αριστερή παρένθεση».

Πρόσθεσε πως προεκλογικά είχε προβλεφθεί αυτή η κατάσταση, αυτό όμως δεν μείωσε τις δυσκολίες, καθώς μετά τις εκλογές δεν υπήρξε καθόλου χρόνος προετοιμασίας. «Δεν είχαμε αντικειμενικά κανένα άλλο όπλο, παρά μόνο την αποφασιστικότητά μας να ανταποκριθούμε στη θέληση του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε εκλογικά».

Η κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση, όπως τόνισε  «ελίχθηκε ανάμεσα σε διαφοροποιημένα συμφέροντα και στρατηγικές προς όφελος των ελληνικών θέσεων, αν και βρέθηκε απέναντι και σε ένα άξονα δυνάμεων, με πρωτεργάτες τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, που για ευνόητους πολιτικούς λόγους, επιχειρούσαν να οδηγήσουν όλη τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού» ενώ «τελικά επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός που εξασφάλισε σε μας και στη χώρα την ανάσα που χρειαζόμασταν, ενώ ταυτόχρονα αποφύγαμε τα χειρότερα που μας ετοίμαζαν και τα οποία θα είχαν απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη».

Σημείωσε παράλληλα πως η κυβέρνηση νομιμοποίησε στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη την απαλλαγή από τα μνημόνια και τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας «Η απαλλαγή από τα μνημόνια και τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας δεν είναι πλέον μόνο επιθυμία και λαχτάρα, που εκφράστηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα.Η κυβέρνησή μας τη μετέτρεψε σε πολιτική πράξη, τη “νομιμοποίησε” στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και στα ευρωπαϊκά όργανα, την κατέστησε αντικείμενο αναμέτρησης και διαπραγμάτευσης.» «Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Αυτό ο καθένας μπορεί να το καταλάβει. Η πρώτη δύσκολη μάχη σε ένα μακρύ και δύσκολο πόλεμο» σημείωσε ο κ Τσίπρας.

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην απόφαση για την ανάκληση  της άδειας Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

«Σκοπός μας είναι με αυτή την κίνηση να προασπίσουμε, με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, δύο μείζονες προτεραιότητες για την κυβέρνησή μας: Το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.

Και η απάντησή μας στις αντιδράσεις που σημειώθηκαν είναι απλή και κατηγορηματική:

Γι’ αυτό ακριβώς ο λαός μας εμπιστεύτηκε.

Γιατί για μας οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ’ όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν» κατέληξε ο πρωθυπουργός.