Παράταση του πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις: Πώς αντιδρά η αγορά

Στόχος της κυβέρνησης να περιοριστούν οι μεγάλες αυξήσεις στις εμπορικές μισθώσεις λόγω του πληθωρισμού – Αντιδρά η ΠΟΜΙΔΑ

Την παράταση του πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις, για ένα ακόμα χρόνο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που φαίνεται πως η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να «εκτροχιάσουν» τα ενοίκια και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στον εμπορικό κόσμο.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες αντιδρούν στις ανακοινώσεις, με την ΠΟΜΙΔΑ να θεωρεί «μονομερή και κοινωνικά άδικη» την παράταση του πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις και για το 2023.

Με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη διαμαρτύρεται καθώς το μέτρο ανακοινώθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση και με την πλευρά των ιδιοκτητών.

Ο Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναφέρει πως: «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απεχθές μέτρο που αν συνεχιστεί εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους για την οικονομία και την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς, γιατί στο βάθος τέτοιων μέτρων είναι η επιστροφή στο Ενοικιοστάσιο».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της ΠΟΜΙΔΑ έχει ως εξής:

«Προς τον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη

Ενταύθα Αθήνα, 6.12.2022

ΘΕΜΑ: Μονομερής και κοινωνικά άδικη η παράταση του πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις!
Αξιότιμε κε Πρόεδρε, κε Υπουργέ

Ως γνωστόν, με το άρθρο 121 του Ν.4926/2022, επιβλήθηκε ως προσωρινό μέτρο ανώτατο ποσοστό αύξησης (3%) των μισθωμάτων στις μισθώσεις ακινήτων που υπάγονται στην κατηγορία των εμπορικών μισθώσεων για το έτος 2022. Σημειωτέον ότι το δεσμευτικό αυτό μέτρο επιβλήθηκε αποκλειστικά σε βάρος των μικρομεσαίων ιδιοκτητών καταστημάτων και γραφείων, ενώ εξαιρέθηκε ρητά από αυτό όλη η μεγάλη επιχειρηματική και επενδυτική ιδιοκτησία.

Χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση και με την πλευρά των ιδιοκτητών, με έκπληξή μας ακούσαμε σήμερα την εξαγγελία ότι η εις βάρος τους μονομερής και κοινωνικά άδικη αυτή ρύθμιση θα παραταθεί και για το επόμενο έτος 2023!

Το μέτρο αυτό, χωρίς κανένα αντίβαρο υπέρ των θυμάτων του, σε προσωπική βάση φέρνει σε απόγνωση σημαντικό αριθμό εκμισθωτών οι οποίοι από τα ποσά των μισθωμάτων που εισπράττουν υποχρεούνται να καλύψουν το βαρύτατο φόρο εισοδήματος, του οποίου δεν αλλάξατε στο παραμικρό την «δημευτική» κυριολεκτικά κλίμακα ενοικίων, που φθάνει έως και το 45% χωρίς αφορολόγητο, τον ΕΝΦΙΑ τον οποίο αυξήσατε δραματικά για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 400.000 ευρώ, τις δανειακές υποχρεώσεις όσων αγωνίζονται να είναι συνεπείς σε αυτές, παρότι αυξήθηκαν σημαντικά τα επιτόκια το τελευταίο διάστημα και την πολυδάπανη επερχόμενη υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους, επί ποινή εξαέρωσης της αξίας τους. Αντίθετα για την πλευρά των ευνοουμένων από τη ρύθμιση αυτή επαγγελματιών, έχει ληφθεί και λαμβάνεται σωρεία πλουσιοπάροχων μέτρων ενίσχυσής τους.

Η άποψη μας, που θεμελιώνεται στην εμπειρία μας τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, είναι ότι η αγορά αυτή αυτορυθμίζεται πολύ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα μέσα από τη συνεννόηση των ενδιαφερομένων πλευρών, παρά από κάθε είδους κρατικές παρεμβάσεις, που, παρότι προσωρινές, αναπόφευκτα φέρουν μέσα τους το σπέρμα των μακροχρόνιων και καταστροφικών ενοικιοστασιακών πρακτικών του παρελθόντος, οι οποίες ερείπωσαν κυριολεκτικά το κτιριακό δυναμικό της χώρας μας…

Γι΄αυτό πιστεύουμε κε Πρόεδρε, κε Υπουργέ, ότι αντί για την παράταση του άδικου και επικίνδυνου αυτού μέτρου, η καλύτερη άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση που μπορεί και πρέπει να κάνετε υπέρ των ενοικιαστών, είναι επιτέλους η δραστική εκλογίκευση της φορολογικής επιβάρυνσης των μικρομεσαίων ιδιοκτητών των μισθωμένων επαγγελματικών ακινήτων και όχι η συνεχής λήψη μονομερών μέτρων εις βάρος τους!»

Την ικανοποίησή του για τη διατήρηση του πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις για ένα ακόμη χρόνο, εκφράζει με σημερινή του ανακοίνωση το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)

«Ήταν ένα αίτημα των παραγωγικών τάξεων που ικανοποιήθηκε, το οποίο συμβάλλει στη συγκράτηση του κόστους και την τιθάσευση του πληθωρισμού», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης.

Υπογραμμίζει δε, ότι με αυτή τη χρονική παράταση, οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να συγκρατήσουν τα επιβαρυμένα λειτουργικά τους έξοδα.

Την ικανοποίησή του για τη διατήρηση του πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις για ένα ακόμη χρόνο, εκφράζει με σημερινή του ανακοίνωση το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

«Ήταν ένα αίτημα των παραγωγικών τάξεων που ικανοποιήθηκε, το οποίο συμβάλλει στη συγκράτηση του κόστους και την τιθάσευση του πληθωρισμού», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης.

Υπογραμμίζει δε, ότι με αυτή τη χρονική παράταση, οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να συγκρατήσουν τα επιβαρυμένα λειτουργικά τους έξοδα.

Πηγή

Share it!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Φθιώτιδα: Νταλίκα «σκαρφάλωσε» στο διαχωριστικό στηθαίο

Εκτροπή νταλίκας  το απόγευμα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας...

Απάτη στην Πάτρα με θύμα 78χρονη – «Πέταξε» από το μπαλκόνι 3.000 ευρώ

Νέα υπόθεση απάτης στην Πάτρα σε βάρος ηλικιωμένης, με το πρόσχημα του τραυματισμού της...

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Δύσκολο βράδυ με νέο κύμα χιονοπτώσεων – Τι θα ισχύσει με Δημόσιο και καταστήματα την Τρίτη

Ακόμη ένα δύσκολο βράδυ φέρνει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», που σαρώνει τη χώρα με πολικές...

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία στη Μαλακάσα – Ταλαιπωρία για 100 επιβάτες

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολογίο Θεσσαλονίκη – Αθήνα ακινητοποιήθηκε στη Μαλακάσα. Ταλαιπωρία...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ