Παγκόσμια Τράπεζα: Ο Λίβανος αντιμετωπίζει πρωτοφανή οικονομική κρίση – Το «ναυάγιο» της χώρας

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι μεταξύ των τριών πιο σοβαρών που έχουν καταγραφεί από τα μέσα του 19ου αιώνα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου κινδυνεύει να είναι μεταξύ των χειρότερων οικονομικών κρίσεων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως από τα μέσα του 19ου αιώνα, ανακοίνωσε σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.

“Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση (του Λιβάνου) κινδυνεύει να περιληφθεί μεταξύ των δέκα, συγκεκριμένα μεταξύ των τριών πιο σοβαρών οικονομικών κρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο από τα μέσα του 19ου αιώνα”, τονίζεται στην έκθεση αυτή που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Φέτος η οικονομία του Λιβάνου θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 10% και “δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία ξεκάθαρη καμπή”. Ο Λίβανος αθέτησε τις πληρωμές του χρέους του πέρυσι, το νόμισμά του έχασε περίπου το 85% της αξίας του και η φτώχεια κατέστρεψε τη χώρα η οποία θεωρούνταν πρότυπο ευημερίας στην περιοχή.

Με τίτλο “Το ναυάγιο του Λιβάνου: τοπ 3 των χειρότερων παγκόσμιων κρίσεων”, η έκθεση αναφέρει ότι τέτοιου είδους κρίσεις παρατηρούνται συνήθως έπειτα από έναν πόλεμο.

Διαφθορά και φαινόμενα κακοδιαχείρισης

Η κατάρρευση της οικονομίας του Λιβάνου στη διάρκεια των 18 τελευταίων μηνών οφείλεται κυρίως στη διαφθορά και την κακή διαχείριση της χώρας από την πολιτική ελίτ. “Οι πολιτικές απαντήσεις των Λιβανέζων αξιωματούχων σε αυτές τις προκλήσεις ήταν πολύ ανεπαρκείς”, τονίζει η έκθεση.

Η πολιτική ηγεσία του Λιβάνου δεν κατάφερε να αντιδράσει και να διαχειριστεί τη χειρότερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετώπισε η χώρα σε αυτή τη γενιά, η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία του κορονοϊού και από μια καταστροφική έκρηξη πέρυσι τον Αύγουστο στο λιμάνι της Βηρυτού.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προτείνει να βοηθήσει τον Λίβανο όμως μέχρι στιγμής η χώρα δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση ικανή να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να λάβει διεθνή οικονομική βοήθεια.

“Λόγω της εξαιρετικά αυξημένης αβεβαιότητας, το ΑΕΠ του Λιβάνου αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,5% το 2021”, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα εξαλείφοντας κάθε ελπίδα για γρήγορη ανάκαμψη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 6,7% το 2019 και κατά 20,3% το 2020.

Σχεδόν οι μισοί Λιβανέζοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με την πλειονότητα του πληθυσμού να πληρώνεται σε λίρες Λιβάνου και να έχει δει την αγοραστική του δύναμη να καταποντίζεται.

Λόγω της ραγδαίας ανόδου της ανεργίας, αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, κυρίως σε υπηρεσίες υγείας, επισημαίνεται στην έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Share it!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σεισμός ΤΩΡΑ LIVE: Δείτε πού έγινε σεισμός πριν από λίγο

Σεισμός τώρα – Ειδήσεις: Δείτε τι καταγράφουν LIVE οι σεισμογράφοι στην Ελλάδα. Ψυχραιμία και όχι πανικό...

Σεισμός στην Τουρκία – Συρία: Οι Γιατροί του Κόσμου δίπλα στους πληγέντες

Οι Γιατροί του Κόσμου συντάσσονται στο πλευρό του τουρκικού και συριακού λαού που συγκλονίζονται...

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Στους 40 πόντους το χιόνι στον Άγιο Νικόλαο

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Στεφανάκη, τα σχολεία του δήμου, λόγω των...

Δραματικές σχολές: Προσφεύγουν στο ΣτΕ για το ΠΔ που εξισώνει τα πτυχία τους με απολυτήρια Λυκείου

Στην αίτηση γίνεται λόγος για παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ανώτατη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ