Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το οικονομικό του πρόγραμμα – Οι 3 πυλώνες για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Το δικό του σχέδιο για την βιώσιμη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά την άρση του lockdown, πάνω στο οποίο βασίζει και πολλές από τις ελπίδες του για τη δική του δημοσκοπική άνοδο, παρουσιάζει σήμερα στις 18.00, σε ειδική εκδήλωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου, σε αντίθεση με την κυβέρνηση η οποία πορεύεται χωρίς σχεδιασμό λαμβάνοντας – πάντα με καθυστέρηση – ημίμετρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο επούλωσης των πληγών που άφησε η πανδημία, υποστήριξης των φορέων της πραγματικής οικονομίας και επανεκκίνησης της με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνει τόσο μέτρα για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, όσο και εργαλεία ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Ταυτόχρονα, θα καταθέσει και το σχέδιό του ΣΥΡΙΖΑ για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους. Δηλαδή ένα μόνιμο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον πτωχευτικό κώδικα που νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ και ο οποίος αποτελεί ταφόπλακα για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχερήσεις, αφού προβλέπει ακόμα και πτώχευση φυσικών προσώπων, ενώ απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Άλλωστε, από το περιβάλλον του προέδρου του Αλ.Τσίπρα σημειώνουν πως σύμφωνα με την Eurostat, το 2020 οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα υπέστησαν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας υπέστησαν την ίδια χρονιά απώλεια 41,6 δισ. Οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με την απειλή λουκέτου καθώς το 23% των επιχειρήσεων αυτών δηλώνουν σε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν, ποσοστό που εκτινάσσεται στους κλάδους με ιδιαίτερη συμμετοχή στην απασχόληση, όπως η εστίαση όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 41.7% και το εμπόριο με ποσοστό 34%.

Όπως έχει γράψει από καιρό το Newsbomb.gr, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες:

  • Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τις τράπεζες. Από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως με δεδομένο ότι από την αρχή, μέχρι και το τέλος του 2020 δημουργήθηκαν 7 δισ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στο σχέδιο τους περιλαμβάνεται η διαγραφή διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών και η αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις, με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο.
  • Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς υπογραμμίζουν ότι περιλαμβάνει σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, όπως η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα χρονικό διάστημα κ.α.
  • Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, με κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου και νέο πλαίσιο με επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας.

Το σχέδιο το πρώτο βήμα στο συνολικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Οι δημιουργοί του υπογραμμίζουν ότι συνδέεται άρρηκτα με την πρόταση του κόμματος για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικότερα των ευρωπαϊκών πόρων, η οποία αποτυπώνει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου προς μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη, διατηρήσιμη και δίκαιη κατεύθυνση.

Στην παρουσίαση της πρότασης, εκτός από τον Αλ.Τσίπρα που θα το παρουσιάσει, θα συμμετάσχουν οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων (Μίχαλος, Χατζηθεοδοσίου και Καββαθάς), η Λούκα Κατσέλη που είχε φτιάξει το αρχικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας και ο Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αυγιτίδης.

Χωρίς Ευκλείδη

Εκτός από της παρουσίες, την εκδήλωση σημαδεύει και ένα όνομα που δεν βρίσκεται στον κατάλογο των ομιλητών, εκείνη του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Θα ήταν, άλλωστε, πολύ δύσκολο για κάποιον να παραβλέψει την απουσία του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας, την περίοδο των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι η δεύτερη στη σειρά φορά που δεν βρίσκεται δίπλα στον Αλ.Τσίπρα σε σημαντική υπόθεση οικονομικής φύσης, καθώς δεν είχε λάβει μέρος ούτε στη συνάντηση του αρχηγού του με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πριν από λίγες ημέρες.

Γίνεται, πλέον, σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί αφενός να στηρίξει τα νέα στελέχη, όπως είναι η Ε.Αχτσιόγλου και ο Αλ.Χαρίτσης και αφετέρου να πάρει αποστάσεις από τη δική του κυβερνητική θητεία, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι στο εσωτερικό του κόμματος που υποστηρίζουν ότι τα αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα τους, ακόμα και σήμερα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή

Continue Reading
Advertisement