Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Στηρίζω με συνέπεια και ευθύνη τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Μητσοτάκης

Ομιλία του βουλευτή Επικρατείας Τάκη Θεοδωρικάκου επί του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ.

Στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για καθοριστική μεταρρύθμιση η οποία όπως είπε προωθεί την αξιοκρατία στο Δημόσιο:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που ενισχύει την αξιοκρατία στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο, καθώς και τον ρόλο του ΑΣΕΠ στην διαχείριση του δημόσιου τομέα. Εκφράζω την ικανοποίησή μου, γιατί ο κύριος Βορίδης ως νέος Υπουργός Εσωτερικών, χωρίς καμία καθυστέρηση προώθησέ προς ψήφιση το νομοσχέδιο αυτό, με βάση το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Πρόκειται για μια καθοριστική μεταβολή, μια μεταρρύθμιση στην πράξη. Μία εμβληματική μεταρρύθμιση για το κράτος όπως την έχει χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατείχε κεντρική θέση στον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στην Ελλάδα του σήμερα, μεταρρύθμιση είναι ακόμη να υλοποιείς τη λογική του αυτονόητου. Είναι ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που πραγματοποιήσαμε αυτόν τον ενάμιση χρόνο στο Υπουργείο Εσωτερικών».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μεταρρύθμιση που αποδείχθηκε – όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται. «Αναγκάστηκε να ψηφίσει αλλά τώρα δαιμονοποιεί».

Ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι «είναι ανάγκη να ξεκινήσει η καμπάνια ενημέρωσης των Ελλήνων του εξωτερικού αμέσως, έχει γίνει όλη η προεργασία. Είναι η ώρα που ενώνουμε τους Έλληνες σε όλη τη γη και αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει την πολιτική του τεχνητού διχασμού. Οι παρεμβάσεις για την κυβερνησιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και την δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα στις υπηρεσίες της, το σπουδαίο πρόγραμμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα που προστάτευσε 3 εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά από τέλη και πρόστιμα, 1.5 δισεκατομμύριο €. Βάζοντας τάξη στους δήμους και στα νοικοκυριά, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών».

Παράλληλα τόνισε ότι χρειάστηκαν πολλές ώρες για να συνταχθεί το νομοσχέδιο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η επιτροπή υπό την προεδρία του κυρίου Λασκαράτου, συνεδρίασε 17 φορές και εργάστηκε εκατοντάδες ώρες ,για να προετοιμαστεί αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της επιτροπής για την σπουδαία δουλειά που έκαναν ιδιαιτέρως την γενική γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών η οποία είχε και το μεγαλύτερο βάρος αυτής της δουλειάς, από την πλευρά του υπουργείου.

Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν τα θέματα των προσλήψεων στο ελληνικό δημόσιο αντιμετώπισε με θετικό, προοδευτικό τρόπο ο νόμος 2190 γνωστός ως νόμος Πεπονή . Ενός ευπατρίδη πολιτικού ,που άφησε το αποτύπωμα του στο δημόσιο βίο της χώρας, για το ήθος και την αξιοπιστία του. Εκείνη την εποχή, εκείνος ο νόμος ήταν μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, ένα άλμα μπροστά. Προέβλεπε μάλιστα ο νόμος από τότε την δυνατότητα γραπτών εξετάσεων για την εισαγωγή στο δημόσιο.

Από τότε μέχρι σήμερα αυτό εφαρμόστηκε ελάχιστες φορές.

Ο νόμος 2190 τροποποιήθηκε 137 φορές!».

Ο κ. Θεοδωρικάκος, όπως είπε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, είχε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς και ήταν προσωπικό του στοίχημα η προετοιμασία του κράτους για την επόμενη μέρα.

Ο κύριος Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι στηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Η χώρα συνεχίζει να διανύει μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αποδείχτηκε πόσο κρίσιμο είναι για την ενίσχυση και την αποτελεσματικότητα του κράτους, να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα κάνει και η νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ. Η συνέχεια που είχαμε προγραμματίσει στο υπουργείο εσωτερικών περιλάμβανε την θεσμοθέτηση της τηλεργασίας ,του εθελοντισμού και την προώθηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Μιας καθοριστικής για τη δομή του κράτους μεταρρύθμισης, που έχει συζητηθεί ευρέως με την τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από περιφερειακά συνέδρια της ΚΕΔΕ και πολλές συζητήσεις με τις Περιφέρειες και την Ένωση Περιφερειών, έχει υπάρξει μια πολύ μεγάλη προεργασία, από την αρμόδια επιτροπή υπό την προεδρία του κυρίου Κοντιάδη. Είναι τμήμα της φιλοσοφίας ,που ακολουθήσαμε στο ΥΠΕΣ για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες, ευθύνες, πόρους και προσωπικό, την περαιτέρω ενδυνάμωση της αυτοτέλειας της.

Και όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αυτονόητο για μένα, όπως από την αρχή έχω πάρει μέρος σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια, θα συνεχίσω να στηρίζω με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, που έχει ανάγκη η χώρα, μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στις αξίες της παράταξης μας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και του υπεύθυνου πατριωτισμού. Αυτές εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης με τον οποίο ταυτίστηκα από την αρχή της προσπάθειας του προτού καν εκλεγεί πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας και συνεχίζω να το κάνω με αξιοπιστία και αίσθημα ευθύνης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή