Πιέσεις ΕΚΤ για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης

Η έλλειψη ρευστότητας, όπως λένε κύκλοι της ΕΚΤ στην εφημερίδα «Αγορά», θα αφορά κατ’ επέκταση και την οικονομία της χώρας, εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και δεν βρεθεί λύση για την «επόμενη ημέρα» με την προληπτική πιστωτική γραμμή.

«Εάν η Ελλάδα είναι εκτός Προγράμματος, τότε πράγματι μέρος του ενεχύρου που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι αυτομάτως επιλέξιμο προκειμένου να λαμβάνουν χρηματοδότηση. Τότε, σε κάθε περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλο ενέχυρο ή να ζητήσουν έκτακτη ρευστότητα (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Η χρήση της «γραμμής» του ELA, που είχε «ανοίξει» το 2012 με χορήγηση έκτακτης ρευστότητας έως 100 δισ. ευρώ, θεωρείται «ακριβή», καθώς το επιτόκιο ανέρχεται σε 4%. Παράλληλα, είναι σημαντικό ότι η ΕΚΤ κινείται προς την κατεύθυνση του περιορισμού της για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Την τρέχουσα περίοδο, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται αρκετά φθηνά από την ΕΚΤ, δίνοντας ως ενέχυρο ομόλογα και έντοκα του Δημοσίου, καθώς και «τιτλοποιήσεις».

Τα ενέχυρα «κουρεύονται» από την ΕΚΤ κατά 70%, αλλά ήδη η Κεντρική Τράπεζα περιορίζει σταδιακά το «κούρεμα» στο 40%, χορηγώντας έτσι επιπλέον σημαντική ρευστότητα.

Όπως εξηγούν στην «Α» οι κύκλοι της ΕΚΤ, στην Ελλάδα γίνεται μια εξαίρεση. Πρόκειται για την «εξαίρεση που έχει δοθεί για τις ελληνικές τράπεζες και είναι μια διαδικασία που ισχύει για τις χώρες που είναι σε Πρόγραμμα και τα ομόλογα των οποίων δεν είναι επιλέξιμα ώστε να μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ».

Τέλος, ερωτηθέντες σχετικά, οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνισαν ότι «τα όποια δημοσιεύματα κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα περί διακοπής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και ανέφεραν ότι ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε κάτι τέτοιο σαν διαπραγματευτικό όπλο».

Share it!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σεπόλια: Πρώτο επισκεπτήριο στη φυλακή για τον Ηλία Μίχο – Πουλάει περιουσία του

Σεπόλια: Το πρώτο του επισκεπτήριο στις φυλακές των Γρεβενών θα δεχθεί ο Ηλίας Μίχος...

Κλήρωση Τζόκερ (26/1/2023): Ένας τυχερός κέρδισε 750.000 ευρώ

Κλήρωση Τζόκερ: Έναν μεγάλο τυχερό ανέδειξε η αποψινή κλήρωση του Τζόκερ - Πόσα χρήματα...

Κλήρωση Τζόκερ (29/1/2023): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν 750.000 ευρώ

Κλήρωση Τζόκερ: Τουλάχιστον 750.000 ευρώ μοιράζει απόψε το Τζόκερ μετά το τζακ ποτ της...

Ηράκλειο: Σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτων στον Εσταυρωμένο

Ηράκλειο: Από τύχη δεν σημειώθηκε κάποιος σοβαρός τραυματισμός - Στο σημείο βρέθηκε και η Πυροσβεστική...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ