Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

New York Times: «Ελέφαντας στο δωμάτιο» του ΝΑΤΟ η τουρκική επιθετικότητα

Την προκλητικότητα της Τουρκίας η οποία την έχει μετατραπεί «σε ελέφαντα στο δωμάτιο» για το ΝΑΤΟ αναλύουν σε άρθρο του οι New York Times.

Στο άρθρο που υπογράφει ο δημοσιογράφος Στίβεν Ερλένγκερ αναφέρει ότι Η Τουρκία έχει αψηφήσει κάθε κριτική της συμπεριφοράς της ως «αδικαιολόγητη». Ωστόσο, κάποιοι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Τουρκία αντιπροσωπεύει πλέον μια ανοιχτή πρόκληση στις δημοκρατικές αξίες και στη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας.

Μια πιο επιθετική, εθνικιστική και θρησκόληπτη Τουρκία έρχεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους της σχετικά με τη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Ρωσία καθώς και τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η μεταστροφή της Τουρκίας προς το «δίκαιο του ισχυρού» ύστερα από 17 χρόνια με ηγέτη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι κάτι που επίσης έχει θορυβήσει άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

«Καθίσταται δύσκολο να περιγράψει κανείς την Τουρκία ως σύμμαχο των ΗΠΑ», αναφέρει ο Φίλιπ Χ. Γκόρντον, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και πρώην βοηθός γραμματέας του κράτους, ο οποίος είχε αναλάβει τα ζητήματα που αφορούσαν την Τουρκία όσο καιρό ήταν στην εξουσία ο Ομπάμα.

Παρόλα αυτά, η Τουρκία μοιάζει να αποκτά μια ελευθερία κινήσεων, λένε αναλυτές, καθώς ο δρόμος μένει ανοιχτός για εκείνη λόγω μιας έλλειψης συνοχής στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία οξύνθηκε περαιτέρω από την περιφρόνηση του προέδρου Τραμπ για το ΝΑΤΟ και του ξεκάθαρου θαυμασμού του για τον Ερντογάν.

«Δεν μπορεί κανείς να καταλάβει ποια είναι η πολιτική των ΗΠΑ για την Τουρκία και δεν φαίνεται καν ποια είναι η θέση του Τραμπ», εξηγεί ο Γκόρντον. «Είναι ένα μεγάλο δίλημμα για την πολιτική των ΗΠΑ, όπου φαίνεται να διαφωνούμε στρατηγικά σχεδόν σε όλα τα θέματα».

Το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ λειτουργεί – σύμφωνα με τους New York Timew – σε μια βάση «συναίνεσης» κι έτσι οι αντιρρήσεις που εκφράζονται από την Τουρκία μπορούν να φρενάρουν οποιαδήποτε πολιτική και οι διπλωμάτες της είναι επιμελείς και πεπειραμένοι «σχετικά με κάθε ζήτημα», σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία έχει επίσης χρησιμοποιήσει το αποτελεσματικό της βέτο για να κυνηγήσει τα εθνικά της συμφέροντα αλλά ποτέ για να υπονομεύσει τη συλλογική άμυνα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει σταθεί εμπόδιο σε συνεργασίες με χώρες τις οποίες «αντιπαθεί», όπως το Ισραήλ, η Αρμενία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ελλάδα – Τουρκία

Αναφορά γίνεται και στις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για την απαίτηση της Τουρκίας να λάβει μερίδιο από τα ευρήματα φυσικού αερίου το 2015 στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που οδήγησε σε συμφωνίες και συμμαχίες μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Οι θαλάσσιες διεκδικήσεις είναι υπό αμφισβήτηση και ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε τον Ιούνιο ότι «ο στόχος ήταν να φυλακίσουν τη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, σε μια παράκτια λωρίδα από όπου μπορείς μοναχά να πιάσεις ψάρια με καλάμι».

Στη συνέχεια έστειλε πλοία ανοιχτά της Κύπρου για να κάνουν έρευνες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων από την Ευρώπη, και ανέφερε ότι θα έκανε το ίδιο και κοντά στη Ρόδο, οδηγώντας την Ελλάδα στο να απειλήσει με στρατιωτική απάντηση. Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ παρενέβη και παρότρυνε τον Ερντογάν να καθυστερήσει τις δράσεις του, καθώς προωθούνται συνομιλίες.

Με πληροφορίες από: Καθημερινή, New York Times

Πηγή

Continue Reading
Advertisement