Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Πιο νωρίς οι «διορθωτικές παρεμβάσεις» – Όλα τα ονόματα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στο κυβερνητικό σχήμα, με τις πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία να μιλούν για αλλαγές στα υπουργεία ακόμα και εντός της εβδομάδας.

Ο αρχικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού όπως ήταν σε θέση να γνωρίζει τo Newsbomb.gr, ήταν ο όποιος ανασχηματισμός να γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο ορισμένοι παράγοντες φέρνουν το ενδεχόμενο αυτό πιο νωρίς. Το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και η πρόβα για την πλήρη λειτουργία της αγοράς εργασίας δημιουργούν την ανάγκη, η κυβέρνηση να είναι πλήρως έτοιμη από τη νέα σεζόν.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση όπου έχοντας στην φαρέτρα του τόσο το ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα όσο και το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη για την αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα έρθουν στην χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό θα σηματοδοτηθεί τότε και η νέα πορεία προς την ανάπτυξη, μετά την κρίση του κορονοϊού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους αποκάλυψε κατά κάποιο τρόπο και το μέγεθος των παρεμβάσεων που θα κάνει σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η σωστή λέξη είναι διορθωτικές κινήσεις».

Έτσι, όσο κι αν ορισμένα κοινοβουλευτικά στελέχη προβάρουν υπουργικά κοστούμια, το Newsbomb.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι αλλαγές στις θέσεις των υπουργούν θα είναι λίγες και θα αφορούν κατά κύριο λόγο σε μετακινήσεις, ενώ στο μέτωπο των υφυπουργών θα υπάρξουν αλλαγές, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν θα σημειωθεί «σφαγή εξωκοινοβουλευτικών» όπως αφήνουν κάποιοι να διαρρεύσει.

Σημειώνεται ότι προχθές ο στενός του συνεργάτης, υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει ότι δεν θα γίνουν σαρωτικές αλλαγές στο μοντέλο διακυβέρνησης που σε μεγάλο βαθμό είναι επιτυχημένο.

«Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλά για διορθωτικές κινήσεις, δεν μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξει την πλειονότητα των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών της κυβέρνησης», σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μιλώντας στο Newsbomb.gr τονίζοντας πως «η κυβέρνηση είναι άκρως επιτυχημένη για να χρειάζεται πολλές αλλαγές».

Ποιοι μένουν ποιοι φεύγουν

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, πέραν των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, είχε ήδη σχηματίσει μία εικόνα για το ποια υπουργεία «ρολάρουν» και ποιοι υπουργοί/υφυπουργοί είναι κατώτεροι των περιστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η συζήτηση ξεκινά από αυτούς οι οποίοι θεωρούνται αμετακίνητοι. Αυτοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι: Νίκος Δένδιας, Χρήστος Σταϊκούρας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Βασίλης Κικίλιας, με τον τελευταίο να αλλάζει μόνο εάν αναλάβει υπουργείο σε υψηλότερη θέση στην ιεραρχία.

Από την άλλη, υπό μετακίνηση θεωρούνται κυβερνητικά στελέχη όπως ο Χάρης Θεοχάρης, ο Γιάννης Βρούτσης χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν θα… αφοπλιστούν ή θα αναλάβουν κάποιο νέο χαρτοφυλάκιο.

Αντιστοίχως, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Πολύς λόγος γίνεται επίσης και για τους εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς οι οποίοι αποτελούν και την πλειονότητα στο ευρύτερο υπουργικό σχήμα. Ορισμένες πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να προχωρά σε… «σφαγή» ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για κοινοβουλευτικούς.

Συνομιλητές κυβερνητικών στελεχών ωστόσο μεταδίδουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν «ομολογία αποτυχίας» του σχήματος διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, έτσι αναμένονται καίριες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα υπουργεία. Το Newsbomb.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν περισσότερες από 5-6 αλλαγές στις τάξεις των υφυπουργών.

Τέλος, στις αλλαγές που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα δούμε και κοινοβουλευτικά στελέχη να αναλαμβάνουν ρόλο, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνει όσους ήδη… ράβουν κοστούμια. Παραδείγματα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που έχουν κριθεί θετικά μέχρι στιγμής είναι ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Σπήλιος Λιβανός και άλλοι.

Πηγή