Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Συζήτηση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη με την Ελένη Αρβελέρ

Τα διαχρονικά μηνύματα της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και της Μάχης των Θερμοπυλών, σε μια κρίσιμη για την ανθρωπότητα περίοδο, συζήτησαν στο πλαίσιο του 5ου Delphi Economic Forum η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Πρύτανης της Σορβόννης Ελένη Αρβελέρ.

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ, με τίτλο «Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Ο Θρίαμβος της Θέλησης», η κυρία Βαρδινογιάννη επεσήμανε πως η πανδημία άλλαξε τη ματιά μας στον κόσμο, κάνοντας τα πράγματα ρευστά και αβέβαια. Αναφερόμενη στην Επέτειο των 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, είπε πως πρόκειται για ένα «έπος που ξεπερνάει την ιστορία της Ελλάδας, γιατί δίδαξε ήθος και αξίες που ζουν ακόμα».

Η πανδημία του κορονοϊού υπογράμμισε ακόμα περισσότερο το βαθύτερο νόημα της Επετείου των 2.500 χρόνων, τόνισε η κυρία Βαρδινογιάννη: «Το έπος των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας είναι ένα έπος που ξεπερνάει την ιστορία της Ελλάδας. Είναι ένα κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας με ιδιαίτερο βάρος και σημασία. Όχι μόνο γιατί σηματοδότησε τη γέννηση του Δυτικού Πολιτισμού αλλά και γιατί δίδαξε ήθος και αξίες που ζουν ακόμα. Νιώθω πραγματικά πως η παρακαταθήκη τόσων αιώνων ιστορίας που τόσο εύστοχα διατυπώνεται στη σημερινή θεματική ως “Ο θρίαμβος της θέλησης” είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Γιατί τελικά οι Έλληνες είμαστε ίδιοι μέσα στα βάθη των αιώνων! Όποτε η Ελλάδα μας χρειάζεται, όποτε η ανθρωπότητα χρειάζεται την Ελλάδα, μπορεί οι “Θερμοπύλες” να αλλάζουν, εμείς όμως παραμένουμε εκεί. Θεματοφύλακες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, η πανδημία τόνισε ακόμα περισσότερο τη διεθνή σημασία και το βαθύ νόημα του Επετειακού Έτους. Γιατί οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα δεν είναι γεωγραφικοί προσδιορισμοί, αλλά ιδεολογικοί. Δεν είναι οι τόποι όπου έγιναν οι μάχες. Είναι το όραμα και οι αξίες. Είναι οι άνθρωποι και τα ιδανικά για τα οποία αυτοί αγωνίστηκαν».

Η κυρία Βαρδινογιάννη έκανε παράλληλα εκτενή αναφορά στο πώς η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε για το κοινωνικό έργο που έχει υλοποιηθεί με τα κονδύλια του ομώνυμου Ιδρύματος, τα οποία προορίζονταν για τους εορτασμούς του Επετειακό Έτους: «Ακολουθώντας τα νέα δεδομένα, το Ίδρυμά μας οδηγήθηκε στην απόφαση, να βάλει στην άκρη για λίγο τις πολυπρόσωπες εκδηλώσεις και να δώσει προτεραιότητα στο κοινωνικό πρόσωπο αυτού του εορτασμού, αφού για τον άνθρωπο γίνονται όλα. Έτσι σημαντικό μέρος των κονδυλίων που το Ίδρυμά μας θα διέθετε για τις επετειακές εκδηλώσεις έγινε στήριξη και έκφραση αλληλεγγύης προς τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας και συγκεκριμένα σε ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, παιδιά και άστεγοι. Και νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση που συμβάλαμε στην ανακούφιση χιλιάδων ανθρώπων που μέσα στην τρικυμία χρειάζονταν ένα σωσίβιο για να κρατηθούν».

Ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε την Πρύτανη της Σορβόννης Ελένη Αρβελέρ, αν οι Έλληνες δικαιούμαστε να λέμε πως η Σαλαμίνα και οι Θερμοπύλες άλλαξαν τον κόσμο. Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών είπε πως ουδέποτε οι Έλληνες ξέχασαν τον θρίαμβο. Ακόμα και στα χρόνια της μεγάλης σκλαβιάς μας συνόδευε, επεσήμανε η κυρία Αρβελέρ, και με τον ευθύ λόγο που τη διακρίνει είπε πως ο Δημάρατος δεν είχε δίκιο για τους Έλληνες όταν έλεγε πως όταν βρεθούν μπροστά τον ξένο γίνονται μία γροθιά, γιατί ο Ξέρξης πέρασε όλη τη Βόρεια Ελλάδα αμαχητί. Και φτάνει στις Θερμοπύλες. Εκεί η δήθεν ήττα του Λεωνίδα από τον Ξέρξη είναι η μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας, είπε η Ελένη Αρβελέρ.

Πηγή

Continue Reading
Advertisement