Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ανασφάλιστοι γονείς πρέπει να πληρώσουν 300 ευρώ για να χειρουργηθεί το 2,5 ετών παιδί τους

Την καταγγελία πως το νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού αρνείται να προβεί σε προγραμματισμένη για τις 8 Δεκεμβρίου επέμβαση σε παιδάκι 2,5 ετών αν οι ανασφάλιστοι γονείς του δεν καταβάλλουν προκαταβολικά 300 ευρώ που απαιτούνται, κάνει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, σε επικοινωνία με το νοσοκομείο ώστε να εξακριβωθεί γιατί δεν προχωρούν στην δωρεάν νοσηλεία του παιδιού, βάσει του νόμου που είναι σε ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο, η απάντηση ήταν πως κανένας ανασφάλιστος δεν έχει λάβει τα προνόμια του νόμου αυτού τουλάχιστον από το «Αγλαΐα Κυριακού», καθώς το υπουργείο δεν έχει απαντήσει σε δύο διευκρινιστικές ερωτήσεις που προέκυψαν.

Τα ζητήματα που προέκυψαν σχετίζονται με το ποιος αναλαμβάνει να ερευνήσει εάν όντως ο αιτούμενος είναι ανασφάλιστος, αλλά και το πώς καλύπτονται τα έξοδα, εφόσον το νοσοκομείο δεν μπορεί να καταβάλει το ποσό.

Ολόκληρη η επιστολή του Μητροπολιτικού Ιατρείου Ελληνικού: 

«Προς το Υπουργείο Υγείας: Πρέπει να θρηνήσουμε ένα νεκρό παιδί για να παρέμβετε;

Είμαστε μάρτυρες μια απίστευτης ιστορίας που εξελίσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού». Ένας μικρός ασθενής μας, 2.5 ετών δεν μπορεί να κάνει την επέμβαση που πρέπει γιατί το νοσοκομείο ζητά 300 ευρώ από τους ανασφάλιστους γονείς του, οι οποίοι δεν έχουν να τα δώσουν. Το σοβαρό της υπόθεσης – πέρα από την κατάσταση της υγείας του μικρού – είναι ό,τι βάσει του ΦΕΚ Β 1465 με ημερομηνία 05/06/2014, οι ανασφάλιστοι πολίτες δικαιούνται δωρεάν νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία. Οι γονείς ακολούθησαν όλη την διαδικασία που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος αλλά από το λογιστήριο του νοσοκομείου τους είπαν πως η προγραμματισμένη επέμβαση για τις 8-12-14 δεν μπορεί να γίνει μέχρι να εγκριθεί το αίτημα από την τριμελή επιτροπή όπως ορίζει ο νόμος.

Εθελοντής γιατρός μας επικοινώνησε την Τρίτη 02/12/2014 με το λογιστήριο του νοσοκομείου και τον παρέπεμψαν στον ιατρικό διευθυντή που είναι υπεύθυνος για την λειτουργία των τριμελών επιτροπών. Ο συγκεκριμένος γιατρός ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, 6 μήνες μετά την δημοσίευση του νόμου, δεν έχει εγκριθεί κανένα αίτημα ανασφάλιστου πολίτη και δεν πρόκειται να εγκριθεί κανένα εκτός εάν το Υπουργείο Υγείας δεν τους απαντήσει σε επιστολή που έστειλε το ΔΣ του νοσοκομείου στις 10-11-2014 και συγκεκριμένα σε δύο ερωτήματα τα οποία διατύπωσαν, και είναι τα εξής:

Ποιος θα αναλάβει την έρευνα για το εάν τα παιδιά είναι όντως ανασφάλιστα;
Θα τους δώσει δώσει ο υπουργός χρήματα για την κάλυψη της νοσηλείας των ανασφάλιστων παιδιών εφόσον το νοσοκομείο δεν έχει, γιατί είναι ήδη χρεωμένο;
Στην συζήτηση που ακολούθησε, ο εθελοντής γιατρός μας του απεύθυνε την εξής ερώτηση: «Εάν έχετε περίπτωση παιδιού με καρκίνο, θα το εγκρίνετε;»

Η απάντηση ήταν αποστομωτική: «Αν ο υπουργός δεν μας δώσει χρήματα, ΟΧΙ!»

Έξι μήνες μετά την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του σχετικού εν ισχύι νόμου, και ενώ ο Υπουργός Υγείας επανειλημμένα και κατηγορηματικά διαψεύδει εμάς αλλά και άλλους φορείς που καταγγέλλουν ό,τι οι ανασφάλιστοι συνεχίζουν να είναι αποκομμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Υπουργείο Υγείας θέτει καθημερινά σε κίνδυνο ζωές ακόμα και μικρών παιδιών, λόγω των κλειστών προϋπολογισμών που έχει επιβάλει στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και λόγω του ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από μέρους του για το εάν οι τριμελείς επιτροπές συνεδριάζουν ή όχι.

Κατά τα φαινόμενα σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει από την ημέρα που ο υπεύθυνος του λογιστηρίου στον Ευαγγελισμό πέταξε εκτός χειρουργείου ανασφάλιστο πολίτη».