Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δύσκολη πολιτική απόφαση η υψηλή φορολογία

Τα άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία»

Αφιερωμένο στην Ελλάδα είναι το τελευταίο τεύχος του περιοδικού European Business Review (EBR), με αφορμή τα 20 χρόνια κυκλοφορίας του. Η Ελλάδα φαίνεται να πατάει και πάλι στα πόδια της ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια βαθιάς κρίσης, υπογραμμίζει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο εκδότης Χρήστος Κ. Τρικούκης τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια έχουν σημειωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα μεγάλες αλλαγές.

«Η Ελλάδα άλλαξε επίσης ριζικά. Σχεδόν 10 χρόνια βαθιάς κρίσης μας υποχρέωσε να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας. Η Ελλάδα φαίνεται να ανακάμπτει αργά, αλλά σταθερά. Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την 20η μας επέτειο με ένα τεύχος αφιερωμένο στο μέρος από το οποίο ξεκίνησε η ιστορία του European Business Review», αναφέρει ο κ.Τρικούκης για το αφιέρωμα στην Ελλάδα με τίτλο «Τα 20 χρόνια σηματοδοτούν ένα ορόσημο στη ζωή όλων των ανθρώπων».

Στο αφιέρωμα δημοσιεύεται άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία», το οποίο βασίζεται στην ομιλία του στο ελληνικοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Εκτός από το άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το αφιέρωμα περιλαμβάνει συνεντεύξεις από τους πρέσβεις των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ, ο οποίος αναφέρει ότι είναι αντιληπτό στην Ουάσιγκτον ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ευημερούσα Ευρώπη χωρίς μια Ελλάδα ευημερούσα, της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπύ ο οποίος τονίζει ότι η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση και οι Γάλλοι επενδυτές βλέπουν ξανά προς την Ελλάδα, της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ ο οποίος αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει ένας ουσιαστικός και επιτυχημένος επιχειρηματικός προορισμός και της Ισπανίας Ενρίκε Βιγκέρα Ρούμπιο ο οποίος υπογραμμίζει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Δημοσιεύονται επίσης συνεντεύξεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελου Μυτιληναίου, της διευθύνουσας συμβούλου της Pharmathen Νέλλυ Κάτσου, της διευθύνουσας συμβούλου της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Πέγκυ Αντωνάκου, του προέδρου του ΔΣ του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ. Βασίλη Αποστολόπουλου, της περιφερειακού προέδρου του Dow Central Europe Δέσποινας Αναστασίου, του προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων Νίκου Καραγεωργίου και του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ευάγγελου Καλούση και άρθρα με τίτλο «Τεχνολογία και καινοτομία, στοιχεία κλειδιά για το νέο οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας» , «το ελληνικό (και ευρωπαϊκό) success story» και «η Ελλάδα ανακάμπτει αργά αλλά σταθερά».

Τα άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία»

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται για πρώτη φορά τα τελευταία τρία συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που έχει να συμβεί από το 2006, ενώ οι ενδείξεις μας λένε πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εκείνο των προβλέψεων, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή αξιοπιστίας στις εκτιμήσεις που δεν έχει καμία σχέση με τις προβλέψεις των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα των πρώτων ετών της κρίσης, όταν μιλούσαν για οριακή ανάπτυξη όλη την ώρα, αλλά υπήρχε συνεχόμενη ύφεση, και μάλιστα μια βαθιά ύφεση, αναφέρει άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία», το οποίο βασίζεται στην ομιλία του στο ελληνικοαμερικανικό Επιμελητήριο.

«Η ανεργία από το υψηλότερο ποσοστό της στα τέλη του 2014 έχει μειωθεί τώρα περίπου κατά 7 μονάδες, με τη δημιουργία περίπου 300.000 νέων θέσεων εργασίας και είναι κοντά στο πρώτο ορόσημο του 20%. Στον δημοσιονομικό τομέα, έχουμε επιτύχει μια ιστορική, αξιόπιστη προσαρμογή για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης. Με αυτή τη θετική δυναμική, θα καλωσορίσουμε το Νέο Έτος και άρα, το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, με τη χώρα να αφήνει πίσω της τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, και μαζί τους, θα έλεγα, μια ολόκληρη εποχή, μια ολόκληρη ιστορική εποχή, και να εισέρχεται στην επόμενη μέρα με ισχυρά ποσοστά ανάπτυξης, ανανεωμένη και, το πιο σημαντικό, με εμπιστοσύνη στις δικές της δυνάμεις.

Επίσης, πρόσφατα, μια πολύ θετική εξέλιξη με ισχυρή σημασία ήταν το έγκαιρο κλείσιμο του τεχνικού τμήματος της 3ης Αξιολόγησης, και, το πιο σημαντικό, με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία, παρά τις γνωστές Κασσάνδρες, δεν συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αντίθετα, η αξιοπιστία της δημοσιονομικής μας προσπάθειας επέτρεψε όχι μόνο την αποτροπή νέων μέτρων, αλλά και την ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους, με τη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 30% κατά μέσο όρο.

Παρομοίως, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και συστάσεις του ΟΟΣΑ, έχουν επιτευχθεί αλλαγές στις αγορές προϊόντων, η άρση γραφειοκρατικών των εμποδίων και η δημιουργία ενός κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις. Τέλος, έχουμε διασφαλίσει μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας πως θα αποτραπεί η αναγκαστική πώληση δημόσιας περιουσίας, όπως ορισμένοι θα ήθελαν ή επιθυμούν. Η δημόσια περιουσία θα αναβαθμιστεί και θα αξιοποιηθεί με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινότητες.

Οι αγορές έχουν ήδη τοποθετήσει την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και το πράσινο φως για την τελική έξοδο από τα μνημόνια σε μερικούς μήνες από σήμερα, το επόμενο καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 2018, έχει δοθεί. Αυτή είναι η εικόνα», αναφέρει ο πρωθυπουργός .

«Η καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που δεν μπορούν να δεχθούν, δεν μπορούν να καταλάβουν πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, είναι τα αποτελέσματα. Τα πραγματικά γεγονότα όπως αντανακλώνται στους οικονομικούς δείκτες μας, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας, οι εκθέσεις των διεθνών αναλυτών, η έξοδός μας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το περασμένο καλοκαίρι, μια ιστορική στιγμή έπειτα από σχεδόν 7 χρόνια, έως τη θετική υποδοχή των ελληνικών ομολόγων αυτό το καλοκαίρι, αλλά και πριν από μερικές ημέρες από τις διεθνείς αγορές.

Η Ελλάδα απέκτησε τελικά την κουλτούρα της αλλαγής και της μεταρρύθμισης.

Δεν φοβόμαστε πλέον τις αλλαγές και οι δεσμοί με τα συμφέροντα του παρελθόντος που εμπόδιζαν τις αλλαγές έχουν διαρραγεί οριστικά.

Η αναγνώριση αυτή μεταφράστηκε σε έμπρακτη στήριξη με συμμετοχές σε ελληνικές εταιρίας, σε αυξήσεις κεφαλαίων σε εισηγμένες εταιρίες και επενδύσεις σε μεγάλα πρότζεκτ.

Ως εκ τούτου επιδιώκουμε η ανοδική τάση της ελληνικής οικονομίας να έχει διατηρήσιμα χαρακτηριστικά στο μέλλον.

Ο κύριος σκοπός μας είναι να περάσουμε τα θετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης στην ίδια την οικονομία, με τη μορφή καλά αμοιβόμενων θέσεων εργασίας και ισχυρών δομών κοινωνικής προστασίας.

Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση ενός νέου και δίκαιου παραγωγικού μοντέλου, παράλληλα με την εμβάθυνση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Γιατί μετά τον Αύγουστο του ’18 δεν έχουμε προαπαιτούμενα για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν θα σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε με το δικό μας σχέδιο βαθιών τομών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία. Και θα πρέπει να αρχίσουμε αυτό τον διάλογο τώρα. Η χώρα δεν πρέπει να σταματήσει να κινείται προς τα εμπρός, να αλλάζει με τολμηρές τομές και μεταρρυθμίσεις. Μόνο που αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν τη δική μας σφραγίδα, την ευρεία συναίνεση των παραγωγικών δυνάμεων, των υγιών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, και βέβαια την εμπιστοσύνη και τη συναίνεση του ελληνικού λαού», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

«Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τους εθνικούς πρωταθλητές αλλά περνάει μέσα από την ενίσχυση της διακλαδικής συνεργασίας και αλληλεξάρτησης.

Αυτό σημαίνει δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας και προώθηση συνεργειών.

Πάνω απ΄όλα, θα έλεγα ότι, η αναπτυξιακή διαδικασία είναι κυρίως μια κοινωνική διαδικασία και θα ακυρώναμε την έννοιά της αν την περιορίζαμε στο οικονομικό πεδίο. Η αγορά δημιουργεί νέο πλούτο και αξία, αλλά την ίδια στιγμή παράγει όλων των ειδών τις ανισότητες, εισοδηματικές, εκπαιδευτικές ανισότητες στις ευκαιρίες και στην πρόσβαση σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Η συμμετοχή της κοινωνίας ως ενός ενεργού και συστατικού αναπτυξιακού παράγοντα εγγυάται τη βιωσιμότητα και την ευδοκίμησή της μακροπρόθεσμα. Αυτό αποδεικνύεται από την εμπειρία επιτυχημένων αναπτυξιακών παραδειγμάτων, οπουδήποτε στον κόσμο.

Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενες, δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες, αλλά θα έλεγα πως είναι αλληλοεξαρτώμενες και στενά συνδεδεμένες έννοιες.

Δεν προσπαθώ να περιγράψω μια ιδανική κατάσταση. Υπάρχουν ακόμη προβλήματα και δυσκολίες και καλούμαστε να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η υψηλή φορολόγηση.

Είναι μια πολύ δύσκολη πολιτική απόφαση, υπό την πίεση των έκτακτων συνθηκών στις οποίες βρέθηκε η χώρα και την πίεση των πιστωτών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στην κρίση.

Ωστόσο η πεποίθησή μας όταν λάβαμε αυτή την πολιτική απόφαση ήταν και συνεχίζει να είναι ότι αυτές οι συνθήκες δεν μπορεί να είναι μόνιμες αλλά προσωρινές.

Και η έξοδος από την κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Αυτό θα γίνει σύντομα, άμεσα και προβλέπεται από τα όσα συμφωνήσαμε και ψηφίσαμε στη Βουλή, από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Από το 2019 θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί και, βέβαια, αυτό θα βασίζεται κυρίως στην επιτυχία της οικονομίας και των δυναμικών για βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμμαχός μας είναι η αξιόπιστη και διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή την οποία με συστηματικό τρόπο διαμορφώσαμε.

Γιατί ξέρετε ήδη πως αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε από το πουθενά αλλά έχει βαθιές ιστορικές αιτίες που εκτείνονται σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Έχουμε εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες εδώ και δεκαετίες, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών, ο νόμος για την εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων, μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, η εντατικοποίηση των ελέγχων των προμηθειών του δημοσίου, ο έλεγχος και ο περιορισμός των δαπανών των υπουργείων όπου είναι δυνατό, και έτσι έχουμε τώρα την ευκαιρία να αυξήσουμε τις κοινωνικές δαπάνες σε επιδόματα κατά 30% και να μην περικόψουμε οικογενειακά επιδόματα. Επειδή περικόψαμε δαπάνες περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ από κάθε υπουργείο. Βέβαια, όχι δαπανών που δεν μπορούν να προβλεφθούν αλλά εκείνων που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν σπατάλη.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να κάνω μια έκκληση να αλλάξουμε το όραμά μας, να αλλάξουμε το όραμά μας από το χθες, ακόμη και από το σήμερα, στο αύριο, και να δούμε τον μεγάλο ορίζοντα. Η δραματική περίοδος των μνημονίων, όλα όσα έχουμε ζήσει, μπορεί να γίνουν όπως οποιαδήποτε άλλη επώδυνη εμπειρία, μια ευκαιρία για θετικά μαθήματα και για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας για την επόμενη μέρα της χώρας.

Η παρούσα κατάσταση μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν μας επιτρέπει να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βγαίνουμε;»- «Αφού στο λέω εγώ»

Διάλογοι & άλλα δαιμόνια

Στη Λήμνο βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Πέμπτης, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Λέσβο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με πολλούς νησιώτες στην βόλτα με τα πόδια στο λιμάνι και την κεντρική αγορά της Μύρινας της Λήμνου.

Άκουσε τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, που αφορούν κυρίως στη χειμερινή περίοδο, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «γι΄ αυτό είμαστε εδώ» και δεν έλειψαν και οι χιουμοριστικές ατάκες.

«Τώρα την περάσαμε τη φουρτούνα», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας με ψαράδες που έθεσαν το πρόβλημα του πετρελαίου, με έναν εξ αυτών να του… επισημαίνει ότι και τα πρίμα είναι δύσκολο να τα κουμαντάρεις. «Μην κωλώσεις» του είπε κάτοικος έξω απ’ το δημαρχείο. Στο κεντρικό καφενείο του λιμανιού, «τη «Βουλή» της Λήμνου», όπως το χαρακτήρισε, ο πρωθυπουργός χαιρετήθηκε με τους γηραιότερους Λημνιούς που απολάμβαναν τον πρωινό καφέ τους. «Τι κάνετε;», τους είπε. «Μεγαλώνουμε», απάντησαν, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Εδώ μεγαλώνουμε εμείς…».

Σε άλλο κατάστημα του έθεσαν το ζήτημα της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά, με μπηχτές: «Σας καλωσορίζουμε στην αγορά, είμαστε Κολωνάκι και Μύκονος», εννοώντας ότι ο ΦΠΑ θα έπρεπε να είναι χαμηλότερος. «Φάγαμε τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά», είπε ο πρωθυπουργός σε μια καταστηματάρχη, με εκείνη να τον ρωτά: «Βγαίνουμε; (σ.σ. από το πρόγραμμα) και τον Αλέξη Τσίπρα να της απαντά: «Αφού στο λέω εγώ». Άλλος κάτοικος του είπε «είσαι ο πιο χαμογελαστός πρωθυπουργός», με τον ίδιο να σχολιάζει χιουμοριστικά: «ε, κάτι είναι κι αυτό…».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακά μαντάτα στο Κίνημα Αλλαγής!

Μάλλον δεν θα έχει καλή κατάληξη όλη αυτή η ιστορία με το νέο φορέα …

Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποφάσισαν να εκπροσωπηθούν τα κόμματα που έδωσαν το «παρών»στη μάχη του νέου φορέα αλλά όχι οι υποψήφιοι που έδωσαν τη μάχη για το νέο ηγέτη!


Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους θέλουν το συνέδριο του νέου φορέα για την κεντροαριστερά η πρόεδρος, Φώφη, ο λειτουργών ως βοηθός της στη νέα (;) πορεία πρώην αρχηγός, Σταύρος, και η τιτανοτεράστια προσωπικότητα που ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου!

Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, που θα γίνει την άνοιξη, αποφάσισαν να εκπροσωπηθούν τα κόμματα που έδωσαν το «παρών»στη μάχη του νέου φορέα αλλά όχι οι υποψήφιοι που έδωσαν τη μάχη για το νέο ηγέτη!

Έτσι στο νέο σχήμα που είναι κυρίως προϊόν υπόγειων διαδρομών μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ηγεσίας Ποταμιού και ΚΙΔΗΣΟ, εκπροσωπούνται τα κόμματα αυτά, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης με έναν δικό του εκπρόσωπο, έναν ο Καμίνης, ενώ χωρίς εκπροσώπηση οι Μανιάτης και ο Κωνσταντίνος Γάτσιος καθώς δεν είχαν κόμμα (ειρήσθω εν παρόδω με έναν εκπρόσωπο και ο «δικός τους» Ραγκούσης, δείχνοντας πως ακριβώς σκέφτονται να πλιατσικολογήσουν πάνω στις προσδοκίες του κόσμου που ψήφισε πριν από λίγο καιρό)!

Το επίσης παράδοξο και πρωτοφανές είναι οτι επιχειρείται στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα να διοριστεί το 60% των συνέδρων και να εκλεγεί μόνο το 40%.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως η πρόεδρος Φώφη θέλει ένα νέο κόμμα που να υπηρετεί το σύστημα Χαριλάου Τρικούπη, ακυρώνοντας το όλον για το οποίο καυχιόταν!

Μάλλον δεν θα έχει καλή κατάληξη όλη αυτή η ιστορία με το νέο φορέα που φτιάχνεται στα μέτρα του νικητή και των… ιπποκόμων της!

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή προς Κομισιόν: Ισχύει και για ποιους η Συνθήκη Σένγκεν;

«Ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους Ευρωπαίους πολίτες;

H Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με πρακτικές καθόλα αντίθετες με το πνεύμα των ευρωπαϊκών συνθηκών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, επισημαίνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, για το θέμα των αυστηρών ελέγχων που υφίστανται εσχάτως οι Έλληνες επιβάτες στα αεροδρόμια της Γερμανίας και του Βελγίου και ρωτά γι” αυτό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους Ευρωπαίους πολίτες; Γίνεται κάποιοι να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Ισχύει η Συνθήκη Σένγκεν και για ποιους;».

«Με βάση, δε, την απάντηση της Γερμανίας στο σχετικό διάβημα της χώρας μας, η κυβέρνηση κατηγορείται και σιωπά, για ελλιπή έλεγχο των μεταναστών και των προσφύγων που καταφθάνουν σε ελληνικό έδαφος» αναφέρει η κ. Καϊλή και υπενθυμίζει «τη δυσχερέστατη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τοπικές κοινωνίες των νησιωτικών, κυρίως, περιοχών που «δέχονται» το μεγαλύτερο κύμα εισροών μεταναστών και προσφύγων».

Όπως τονίζει η ευρωβουλευτής, «την ίδια μεταχείριση και συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, αντιμετωπίζουν κι όσοι ταξιδεύουν από και προς την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα σοβαρό πλήγμα για τον τουρισμό και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Σε αυτό το πλαίσιο:

1) Η ΕΕ και η Επιτροπή ερωτώνται πώς επιτρέπουν να υφίστανται διακριτική μεταχείριση και συμπεριφορά πολίτες κράτους-μέλους, εντός, μάλιστα, Συνθήκης Σένγκεν; 2) Εν τέλει, ποιο το «δίχτυ προστασίας» που προσφέρεται από την ΕΕ σε μονομερείς αποφάσεις κρατών-μελών έναντι άλλων;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Trending