Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δύσκολη πολιτική απόφαση η υψηλή φορολογία

Τα άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία»

Αφιερωμένο στην Ελλάδα είναι το τελευταίο τεύχος του περιοδικού European Business Review (EBR), με αφορμή τα 20 χρόνια κυκλοφορίας του. Η Ελλάδα φαίνεται να πατάει και πάλι στα πόδια της ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια βαθιάς κρίσης, υπογραμμίζει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο εκδότης Χρήστος Κ. Τρικούκης τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια έχουν σημειωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα μεγάλες αλλαγές.

«Η Ελλάδα άλλαξε επίσης ριζικά. Σχεδόν 10 χρόνια βαθιάς κρίσης μας υποχρέωσε να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας. Η Ελλάδα φαίνεται να ανακάμπτει αργά, αλλά σταθερά. Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την 20η μας επέτειο με ένα τεύχος αφιερωμένο στο μέρος από το οποίο ξεκίνησε η ιστορία του European Business Review», αναφέρει ο κ.Τρικούκης για το αφιέρωμα στην Ελλάδα με τίτλο «Τα 20 χρόνια σηματοδοτούν ένα ορόσημο στη ζωή όλων των ανθρώπων».

Στο αφιέρωμα δημοσιεύεται άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία», το οποίο βασίζεται στην ομιλία του στο ελληνικοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Εκτός από το άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το αφιέρωμα περιλαμβάνει συνεντεύξεις από τους πρέσβεις των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ, ο οποίος αναφέρει ότι είναι αντιληπτό στην Ουάσιγκτον ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ευημερούσα Ευρώπη χωρίς μια Ελλάδα ευημερούσα, της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπύ ο οποίος τονίζει ότι η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση και οι Γάλλοι επενδυτές βλέπουν ξανά προς την Ελλάδα, της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ ο οποίος αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει ένας ουσιαστικός και επιτυχημένος επιχειρηματικός προορισμός και της Ισπανίας Ενρίκε Βιγκέρα Ρούμπιο ο οποίος υπογραμμίζει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Δημοσιεύονται επίσης συνεντεύξεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελου Μυτιληναίου, της διευθύνουσας συμβούλου της Pharmathen Νέλλυ Κάτσου, της διευθύνουσας συμβούλου της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Πέγκυ Αντωνάκου, του προέδρου του ΔΣ του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ. Βασίλη Αποστολόπουλου, της περιφερειακού προέδρου του Dow Central Europe Δέσποινας Αναστασίου, του προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων Νίκου Καραγεωργίου και του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ευάγγελου Καλούση και άρθρα με τίτλο «Τεχνολογία και καινοτομία, στοιχεία κλειδιά για το νέο οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας» , «το ελληνικό (και ευρωπαϊκό) success story» και «η Ελλάδα ανακάμπτει αργά αλλά σταθερά».

Τα άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία»

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται για πρώτη φορά τα τελευταία τρία συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που έχει να συμβεί από το 2006, ενώ οι ενδείξεις μας λένε πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εκείνο των προβλέψεων, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή αξιοπιστίας στις εκτιμήσεις που δεν έχει καμία σχέση με τις προβλέψεις των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα των πρώτων ετών της κρίσης, όταν μιλούσαν για οριακή ανάπτυξη όλη την ώρα, αλλά υπήρχε συνεχόμενη ύφεση, και μάλιστα μια βαθιά ύφεση, αναφέρει άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία», το οποίο βασίζεται στην ομιλία του στο ελληνικοαμερικανικό Επιμελητήριο.

«Η ανεργία από το υψηλότερο ποσοστό της στα τέλη του 2014 έχει μειωθεί τώρα περίπου κατά 7 μονάδες, με τη δημιουργία περίπου 300.000 νέων θέσεων εργασίας και είναι κοντά στο πρώτο ορόσημο του 20%. Στον δημοσιονομικό τομέα, έχουμε επιτύχει μια ιστορική, αξιόπιστη προσαρμογή για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης. Με αυτή τη θετική δυναμική, θα καλωσορίσουμε το Νέο Έτος και άρα, το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, με τη χώρα να αφήνει πίσω της τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, και μαζί τους, θα έλεγα, μια ολόκληρη εποχή, μια ολόκληρη ιστορική εποχή, και να εισέρχεται στην επόμενη μέρα με ισχυρά ποσοστά ανάπτυξης, ανανεωμένη και, το πιο σημαντικό, με εμπιστοσύνη στις δικές της δυνάμεις.

Επίσης, πρόσφατα, μια πολύ θετική εξέλιξη με ισχυρή σημασία ήταν το έγκαιρο κλείσιμο του τεχνικού τμήματος της 3ης Αξιολόγησης, και, το πιο σημαντικό, με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία, παρά τις γνωστές Κασσάνδρες, δεν συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αντίθετα, η αξιοπιστία της δημοσιονομικής μας προσπάθειας επέτρεψε όχι μόνο την αποτροπή νέων μέτρων, αλλά και την ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους, με τη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 30% κατά μέσο όρο.

Παρομοίως, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και συστάσεις του ΟΟΣΑ, έχουν επιτευχθεί αλλαγές στις αγορές προϊόντων, η άρση γραφειοκρατικών των εμποδίων και η δημιουργία ενός κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις. Τέλος, έχουμε διασφαλίσει μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας πως θα αποτραπεί η αναγκαστική πώληση δημόσιας περιουσίας, όπως ορισμένοι θα ήθελαν ή επιθυμούν. Η δημόσια περιουσία θα αναβαθμιστεί και θα αξιοποιηθεί με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινότητες.

Οι αγορές έχουν ήδη τοποθετήσει την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και το πράσινο φως για την τελική έξοδο από τα μνημόνια σε μερικούς μήνες από σήμερα, το επόμενο καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 2018, έχει δοθεί. Αυτή είναι η εικόνα», αναφέρει ο πρωθυπουργός .

«Η καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που δεν μπορούν να δεχθούν, δεν μπορούν να καταλάβουν πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, είναι τα αποτελέσματα. Τα πραγματικά γεγονότα όπως αντανακλώνται στους οικονομικούς δείκτες μας, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας, οι εκθέσεις των διεθνών αναλυτών, η έξοδός μας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το περασμένο καλοκαίρι, μια ιστορική στιγμή έπειτα από σχεδόν 7 χρόνια, έως τη θετική υποδοχή των ελληνικών ομολόγων αυτό το καλοκαίρι, αλλά και πριν από μερικές ημέρες από τις διεθνείς αγορές.

Η Ελλάδα απέκτησε τελικά την κουλτούρα της αλλαγής και της μεταρρύθμισης.

Δεν φοβόμαστε πλέον τις αλλαγές και οι δεσμοί με τα συμφέροντα του παρελθόντος που εμπόδιζαν τις αλλαγές έχουν διαρραγεί οριστικά.

Η αναγνώριση αυτή μεταφράστηκε σε έμπρακτη στήριξη με συμμετοχές σε ελληνικές εταιρίας, σε αυξήσεις κεφαλαίων σε εισηγμένες εταιρίες και επενδύσεις σε μεγάλα πρότζεκτ.

Ως εκ τούτου επιδιώκουμε η ανοδική τάση της ελληνικής οικονομίας να έχει διατηρήσιμα χαρακτηριστικά στο μέλλον.

Ο κύριος σκοπός μας είναι να περάσουμε τα θετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης στην ίδια την οικονομία, με τη μορφή καλά αμοιβόμενων θέσεων εργασίας και ισχυρών δομών κοινωνικής προστασίας.

Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση ενός νέου και δίκαιου παραγωγικού μοντέλου, παράλληλα με την εμβάθυνση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Γιατί μετά τον Αύγουστο του ’18 δεν έχουμε προαπαιτούμενα για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν θα σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε με το δικό μας σχέδιο βαθιών τομών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία. Και θα πρέπει να αρχίσουμε αυτό τον διάλογο τώρα. Η χώρα δεν πρέπει να σταματήσει να κινείται προς τα εμπρός, να αλλάζει με τολμηρές τομές και μεταρρυθμίσεις. Μόνο που αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν τη δική μας σφραγίδα, την ευρεία συναίνεση των παραγωγικών δυνάμεων, των υγιών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, και βέβαια την εμπιστοσύνη και τη συναίνεση του ελληνικού λαού», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

«Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τους εθνικούς πρωταθλητές αλλά περνάει μέσα από την ενίσχυση της διακλαδικής συνεργασίας και αλληλεξάρτησης.

Αυτό σημαίνει δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας και προώθηση συνεργειών.

Πάνω απ΄όλα, θα έλεγα ότι, η αναπτυξιακή διαδικασία είναι κυρίως μια κοινωνική διαδικασία και θα ακυρώναμε την έννοιά της αν την περιορίζαμε στο οικονομικό πεδίο. Η αγορά δημιουργεί νέο πλούτο και αξία, αλλά την ίδια στιγμή παράγει όλων των ειδών τις ανισότητες, εισοδηματικές, εκπαιδευτικές ανισότητες στις ευκαιρίες και στην πρόσβαση σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Η συμμετοχή της κοινωνίας ως ενός ενεργού και συστατικού αναπτυξιακού παράγοντα εγγυάται τη βιωσιμότητα και την ευδοκίμησή της μακροπρόθεσμα. Αυτό αποδεικνύεται από την εμπειρία επιτυχημένων αναπτυξιακών παραδειγμάτων, οπουδήποτε στον κόσμο.

Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενες, δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες, αλλά θα έλεγα πως είναι αλληλοεξαρτώμενες και στενά συνδεδεμένες έννοιες.

Δεν προσπαθώ να περιγράψω μια ιδανική κατάσταση. Υπάρχουν ακόμη προβλήματα και δυσκολίες και καλούμαστε να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η υψηλή φορολόγηση.

Είναι μια πολύ δύσκολη πολιτική απόφαση, υπό την πίεση των έκτακτων συνθηκών στις οποίες βρέθηκε η χώρα και την πίεση των πιστωτών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στην κρίση.

Ωστόσο η πεποίθησή μας όταν λάβαμε αυτή την πολιτική απόφαση ήταν και συνεχίζει να είναι ότι αυτές οι συνθήκες δεν μπορεί να είναι μόνιμες αλλά προσωρινές.

Και η έξοδος από την κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Αυτό θα γίνει σύντομα, άμεσα και προβλέπεται από τα όσα συμφωνήσαμε και ψηφίσαμε στη Βουλή, από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Από το 2019 θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί και, βέβαια, αυτό θα βασίζεται κυρίως στην επιτυχία της οικονομίας και των δυναμικών για βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμμαχός μας είναι η αξιόπιστη και διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή την οποία με συστηματικό τρόπο διαμορφώσαμε.

Γιατί ξέρετε ήδη πως αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε από το πουθενά αλλά έχει βαθιές ιστορικές αιτίες που εκτείνονται σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Έχουμε εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες εδώ και δεκαετίες, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών, ο νόμος για την εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων, μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, η εντατικοποίηση των ελέγχων των προμηθειών του δημοσίου, ο έλεγχος και ο περιορισμός των δαπανών των υπουργείων όπου είναι δυνατό, και έτσι έχουμε τώρα την ευκαιρία να αυξήσουμε τις κοινωνικές δαπάνες σε επιδόματα κατά 30% και να μην περικόψουμε οικογενειακά επιδόματα. Επειδή περικόψαμε δαπάνες περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ από κάθε υπουργείο. Βέβαια, όχι δαπανών που δεν μπορούν να προβλεφθούν αλλά εκείνων που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν σπατάλη.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να κάνω μια έκκληση να αλλάξουμε το όραμά μας, να αλλάξουμε το όραμά μας από το χθες, ακόμη και από το σήμερα, στο αύριο, και να δούμε τον μεγάλο ορίζοντα. Η δραματική περίοδος των μνημονίων, όλα όσα έχουμε ζήσει, μπορεί να γίνουν όπως οποιαδήποτε άλλη επώδυνη εμπειρία, μια ευκαιρία για θετικά μαθήματα και για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας για την επόμενη μέρα της χώρας.

Η παρούσα κατάσταση μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν μας επιτρέπει να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

TOP NEWS

Ε. Τσακαλώτος: Παροχολογία έκαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αυξάνοντας το έλλειμμα και το χρέος της χώρας

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη του Στο Κόκκινο τόνισε πως «δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη. Το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήτανε το κομμάτι προστασία της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα».

Στα περί «παροχολογίας» απαντά μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως εάν το να χτίσεις ένα κοινωνικό κράτος είναι παροχές, τότε «σηκώνω τα χέρια».


Επίσης αναφέρει πως «μέσα στους περιορισμούς και μέσα στον συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει, έχουμε μία επιστροφή της ανάπτυξης και επεκτατικούς προϋπολογισμούς». Αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίλυση του «Μακεδονικού», τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο ζήτημα της ανόδου της ακροδεξιάς, σημειώνοντας πως στις επερχόμενες ευρωεκλογές οι δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και οι Πράσινοι «πρέπει να βάλουν μία ατζέντα που να έχει διαχωριστικές γραμμές».

«Παροχολογία είναι να δίνεις παροχές σε συγκεκριμένους ανθρώπους για να κερδίσεις εκλογές χωρίς να έχεις τα χρήματα, να αυξάνεται μετά το έλλειμμα του Δημοσίου και μετά να αυξάνεται και το χρέος. Αυτό κάνανε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πριν από το 2008 και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε», σημείωσε σχολιάζοντας τα περί «παροχολογίας με φόντο της εκλογές». «Εμείς με πολύ σοβαρό και σταδιακό τρόπο αρχίσαμε να κάνουμε μία δημοσιονομική αναπροσαρμογή, πέτυχε, γίναμε αξιόπιστοι και  χτίζουμε ένα κοινωνικό κράτος, κάνουμε και πράγματα για την ανάπτυξη σταδιακά», πρόσθεσε.

«Από το 2018, αρχίσαμε τα αντίμετρα, δεν άρχισαν σήμερα με αυτό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Ήδη από το 2018 ξοδέψαμε πάνω από 200 εκατομμύρια για τα παιδιά γιατί η Ελλάδα έπρεπε να έχει μία πολιτική για τα παιδιά (…) Αυτό θα συνεχιστεί και το 2019 και θα έχουμε επιπλέον και επιδόματα στέγασης γιατί η Ελλάδα από όλες τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξοδεύει σχεδόν τίποτα για στέγαση» ανέφερε επίσης ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν το βλέπω εγώ παροχολογία. Αν το να χτίσεις ένα κοινωνικό κράτος είναι παροχές, τότε σηκώνω τα χέρια».

Σε σχέση με το ύψος των δημοσίων επενδύσεων στον προϋπολογισμό, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως «οι επενδύσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ακριβώς αυτό που ήτανε πέρυσι. Αυτό που εννοεί η αντιπολίτευση είναι ότι είναι μικρότερο από αυτό που είχαμε γράψει μέσα στο μεσοπρόθεσμο. Άρα δεν υπάρχει πραγματική μείωση των επενδύσεων». Πρόσθεσε δε πως «και να χρειαστούμε περισσότερες επενδύσεις, αυτά τα πράγματα λύνονται και στην πορεία, μπορείς να μεταφέρεις πόρους από κομμάτια της κυβέρνησης που έχουν υπο-καταναλώσει, για να τα πας σε κάποιο άλλο σημείο». «Δεν νομίζω ότι είναι σοβαρό ζήτημα αυτό που βάζει η ΝΔ», σχολίασε και τόνισε πως «το ποσό θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο βεβαίως αλλά είναι κάτι που είναι ικανοποιητικό».

Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις που διατυπώνει η αντιπολίτευση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «εμείς έχουμε κάποιους στόχους που είναι μέχρι το 2022. Αυτοί οι στόχοι είναι 3,5%, -πολύ αυστηροί στόχοι, χρειάζεται η Ευρώπη να αλλάξει  πορεία και να υπάρχει λιγότερη λιτότητα και πολλές χώρες αρχίζουν να το λένε αυτό όπως λέγαμε και εμείς από πριν από το 2015 και δεν το συζητούσε κανένας και τώρα το συζητούν». «Μέσα σε αυτούς του στόχους», συνέχισε «δημιουργούμε χώρο που μπορούμε συγχρόνως να φτάσουμε στο 3,5% και να ξοδέψουμε επιπλέον και αυτό το επιπλέον είναι 3,5 δις συσσωρευτικά μέχρι το 2022».

«Το πρώτο κομμάτι από αυτό είναι τα 910 εκατομμύρια –ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 750 εκατομμύρια, με τη συζήτηση πήγε στα 910. Αυτά τα λεφτά τα έχουμε. Τι προτείνει η αντιπολίτευση; Να τα κρατήσουμε καβάτζα;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας: «Δεν το καταλαβαίνω γιατί αυτοί μας κατηγορούσαν πριν ότι εμείς δημιουργούμε υπερπλεόνασμα για να το ξοδέψουμε στο τέλος του χρόνου ως μέρισμα. Εμείς δεν κάνουμε τώρα αυτό. Εμείς τώρα εκ των προτέρων ξοδεύουμε με μόνιμα μέτρα αυτά τα λεφτά που υπάρχουν για να φτάσουμε στο στόχο». Υπογράμμισε δε πως τη μόνη συζήτηση που ο ίδιος θα κατανοούσε  είναι να πει κανείς «εγώ δεν θέλω να το ξοδέψετε στη στέγαση,  θέλω να το ξοδέψετε για την υγεία», «αυτό το καταλαβαίνω, είναι μία σοβαρή συζήτηση πού ακριβώς να το ξοδέψουμε, δεν είναι προφανές ότι πάντα έχουμε δίκιο εμείς. Πάντα υπάρχει συζήτηση αλλά είναι συζήτηση με προτεραιότητες εντός ενός φακέλου 910 εκατομμύρια».

Για το πώς πρόκειται να κατανεμηθούν τα χρήματα αυτά, ο ίδιος ανέφερε πως ένα μέρος του θα πάει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους –πέρασε ο νόμος την προηγούμενη εβδομάδα-. Επίσης, αναφέρθηκε στις τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων. Το επόμενο διάστημα θα πάει στη Βουλή το στεγαστικό επίδομα που είναι 400 εκατομμύρια. «Όλα αυτά μαζί με κάποια άλλα μικρά που είναι σημαντικά όμως», όπως  η βοήθεια στο σπίτι και η ειδική αγωγή, ανέφερε «κάνει ένα πακέτο που έχει και πράγματα που είναι για να βοηθήσουν, να τονώσουν την οικονομία από τη μεριά των εισφορών και από την μεριά των δαπανών».

Απαντώντας στο αφήγημα της αντιπολίτευσης περί «καθηλωμένης οικονομίας», ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως «Έχω μία συνήθεια στη Βουλή που την έχω κρατήσει εδώ και 1,5 χρόνο. Κάθε φορά που παρουσιάζουμε είτε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είτε στην Ολομέλεια, λέω τα καλά νέα που υπάρχουν από την προηγούμενη φορά που παρουσιάστηκαν. Και κάθε φορά έχω καλές ειδήσεις για το τι γίνεται από την τελευταία φορά που μίλησε για τη βιομηχανία που αυξήθηκε, ή για την αύξηση της απασχόλησης ή τη μείωση της ανεργίας, ή για το λιανικό εμπόριο ή για τις εξαγωγές». «Αν τα βάλετε όλα αυτά είναι μία σημαντική βελτίωση τον τελευταίο 1- 1,5 χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάρα πολύ κόσμο που είναι πολύ ζορισμένος και λέμε δύο πράγματα. Δεν λέμε ότι τα πράγματα είναι καλά και έχουμε κάνει θαύματα. Μέσα στους περιορισμούς και μέσα στον συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει, έχουμε μία επιστροφή της ανάπτυξης και έχουμε και πιο επεκτατικούς προϋπολογισμούς. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι λύνονται όλα τα προβλήματα, η λιτότητα παραμένει αλλά μειώνεται στον χρόνο. Αυτό έχουμε υποσχεθεί και αυτό μπορέσαμε να κάνουμε».

Ερωτηθείς για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε αρχικά για τον πήχη που θέτει η αντιπολίτευση πως «θα μπορούσε να είναι πολύ ψηλότερος και θα τον περνάγαμε και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω τη στρατηγική της ΝΔ. Δεν το λέω αυτό σαν ρητορικό σχήμα, πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι κερδίζουν που λένε ότι όλα τα πράγματα είναι καταστροφικά, δεν θα βγούμε από το μνημόνιο, θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν υπάρχουν αντίμετρα και τώρα όχι μόνο δεν μειώνονται οι συντάξεις αλλά και υπάρχουν αντίμετρα και θα υπάρχει ανάπτυξη».

«Στο ερώτημά σας αν έχουμε ξεπεράσει κάποιον πήχη για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, η απάντηση είναι ‘ναι’. Αν θα μπορέσουμε να κάνουμε βιώσιμη αυτήν την ανάπτυξη και να έχουμε κι ανάπτυξη καλή και το 2021, και το 2022, και το 2023, και το 2024 και το 2025, τότε εκεί είναι θέμα και της κυβέρνησης με μία αναπτυξιακή στρατηγική και τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους και τις επιχειρήσεις και τον κοινωνικό τομέα και το συνεταιριστικό τομέα να μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την καλή οικονομική κατάσταση για να κάνουμε ένα καινούργιο, διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι και βιώσιμο», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια και εμείς και το ΤΧΣ και οι ίδιες οι τράπεζες και νομίζω ότι σιγά-σιγά θα αντιμετωπιστεί». Διευκρίνισε πως «δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη. Το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήτανε το κομμάτι προστασία της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα». Επίσης επισήμανε πως «όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη 31/12/2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα. Ακόμη και μόνο η αίτηση να έχει γίνει στον νόμο Κατσέλη, παραμένουν σε αυτό το σύστημα προστασίας πλήρως». Πρόσθεσε δε πως «πολλές από τις διατάξεις, σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη θα παραμείνουν και μετά από το Γενάρη του 2019».

Από εκεί και πέρα, ερωτηθείς για το «μακεδονικό» ζήτημα, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου είτε υποστηρίζει την συμφωνία είτε έχει την άποψη ότι και να μην είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 25 χρόνια στην αναμονή μέχρι να βρεθεί η τέλεια λύση. Αυτό το βλέπω και σε πολλούς κεντρώους ανθρώπους και μάλιστα που είναι πολύ στεναχωρημένοι με την στάση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας». «Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η λύση για τη Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε εκφράζοντας την άποψη πως «όσο η Θεσσαλονίκη κοιτάει προς τον νότο, θα την κερδίζει πάντα η Αθήνα. Αν είναι κλεισμένη η οικονομική ανάπτυξη και η συν-ανάπτυξη με τα Βαλκάνια, η Θεσσαλονίκη δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να γίνει κέντρο των Βαλκανίων ούτε να είναι κέντρο ενεργειακό, εμπορικό, μεταφορικό».

Σε σχέση με τις καταλήψεις στα σχολεία για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημείωσε πως «αυτό το κίνημα κινείται από ακροδεξιές δυνάμεις. Στεναχωριέμαι όταν καθηγητές βάζουν θέμα και τους υποστηρίζουν» και υπογράμμισε πως «η λύση είναι και τα σχολεία και καθηγητές να κάνουν ανοιχτές συζητήσεις -αυτό είναι το σχολείο όπως και το πανεπιστήμιο, είναι χώροι διαλόγου- να συζητήσουν τα θέματα με ανοιχτό τρόπο, πού είναι προβληματική αυτή η λύση, πού δεν είναι προβληματική αυτή η λύση. Νομίζω ότι οι καθηγητές ιδιαίτερα αλλά και το υπουργείο πρέπει να προωθήσει έναν ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά για να δούμε τους προβληματισμούς».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη συνολικά πρέπει να αποτελέσει έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Όπως τόνισε, «πρέπει σε αυτές τις ευρωεκλογές  οι δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας που αποδεσμεύεται από τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και οι Πράσινοι, να βάλουν μία ατζέντα η οποία να έχει διαχωριστικές γραμμές. Μία διαχωριστική γραμμή είναι η ανισότητα, γιατί η ανισότητα, η φτώχεια, οι κακές θέσεις εργασίας ή θέσεις εργασίας που δεν έχουν προοπτική, τροφοδοτεί την ακροδεξιά. Η δεύτερη διαχωριστική γραμμή είναι για τα δικαιώματα του πολίτη και τη δημοκρατία και για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει και η κυβέρνησή μας την συνταγματική αναθεώρηση και η τρίτη διαχωριστική γραμμή έχει να κάνει με τον εθνικισμό».

Κλείνοντας να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα «Η ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας στη μεταμνημονιακή εποχή» που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης (19:00, Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός, Περίπτερο 8, ΔΕΘ).

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βγαίνουμε;»- «Αφού στο λέω εγώ»

Διάλογοι & άλλα δαιμόνια

Στη Λήμνο βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Πέμπτης, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Λέσβο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με πολλούς νησιώτες στην βόλτα με τα πόδια στο λιμάνι και την κεντρική αγορά της Μύρινας της Λήμνου.

Άκουσε τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, που αφορούν κυρίως στη χειμερινή περίοδο, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «γι΄ αυτό είμαστε εδώ» και δεν έλειψαν και οι χιουμοριστικές ατάκες.

«Τώρα την περάσαμε τη φουρτούνα», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας με ψαράδες που έθεσαν το πρόβλημα του πετρελαίου, με έναν εξ αυτών να του… επισημαίνει ότι και τα πρίμα είναι δύσκολο να τα κουμαντάρεις. «Μην κωλώσεις» του είπε κάτοικος έξω απ’ το δημαρχείο. Στο κεντρικό καφενείο του λιμανιού, «τη «Βουλή» της Λήμνου», όπως το χαρακτήρισε, ο πρωθυπουργός χαιρετήθηκε με τους γηραιότερους Λημνιούς που απολάμβαναν τον πρωινό καφέ τους. «Τι κάνετε;», τους είπε. «Μεγαλώνουμε», απάντησαν, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Εδώ μεγαλώνουμε εμείς…».

Σε άλλο κατάστημα του έθεσαν το ζήτημα της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά, με μπηχτές: «Σας καλωσορίζουμε στην αγορά, είμαστε Κολωνάκι και Μύκονος», εννοώντας ότι ο ΦΠΑ θα έπρεπε να είναι χαμηλότερος. «Φάγαμε τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά», είπε ο πρωθυπουργός σε μια καταστηματάρχη, με εκείνη να τον ρωτά: «Βγαίνουμε; (σ.σ. από το πρόγραμμα) και τον Αλέξη Τσίπρα να της απαντά: «Αφού στο λέω εγώ». Άλλος κάτοικος του είπε «είσαι ο πιο χαμογελαστός πρωθυπουργός», με τον ίδιο να σχολιάζει χιουμοριστικά: «ε, κάτι είναι κι αυτό…».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακά μαντάτα στο Κίνημα Αλλαγής!

Μάλλον δεν θα έχει καλή κατάληξη όλη αυτή η ιστορία με το νέο φορέα …

Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποφάσισαν να εκπροσωπηθούν τα κόμματα που έδωσαν το «παρών»στη μάχη του νέου φορέα αλλά όχι οι υποψήφιοι που έδωσαν τη μάχη για το νέο ηγέτη!


Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους θέλουν το συνέδριο του νέου φορέα για την κεντροαριστερά η πρόεδρος, Φώφη, ο λειτουργών ως βοηθός της στη νέα (;) πορεία πρώην αρχηγός, Σταύρος, και η τιτανοτεράστια προσωπικότητα που ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου!

Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, που θα γίνει την άνοιξη, αποφάσισαν να εκπροσωπηθούν τα κόμματα που έδωσαν το «παρών»στη μάχη του νέου φορέα αλλά όχι οι υποψήφιοι που έδωσαν τη μάχη για το νέο ηγέτη!

Έτσι στο νέο σχήμα που είναι κυρίως προϊόν υπόγειων διαδρομών μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ηγεσίας Ποταμιού και ΚΙΔΗΣΟ, εκπροσωπούνται τα κόμματα αυτά, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης με έναν δικό του εκπρόσωπο, έναν ο Καμίνης, ενώ χωρίς εκπροσώπηση οι Μανιάτης και ο Κωνσταντίνος Γάτσιος καθώς δεν είχαν κόμμα (ειρήσθω εν παρόδω με έναν εκπρόσωπο και ο «δικός τους» Ραγκούσης, δείχνοντας πως ακριβώς σκέφτονται να πλιατσικολογήσουν πάνω στις προσδοκίες του κόσμου που ψήφισε πριν από λίγο καιρό)!

Το επίσης παράδοξο και πρωτοφανές είναι οτι επιχειρείται στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα να διοριστεί το 60% των συνέδρων και να εκλεγεί μόνο το 40%.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως η πρόεδρος Φώφη θέλει ένα νέο κόμμα που να υπηρετεί το σύστημα Χαριλάου Τρικούπη, ακυρώνοντας το όλον για το οποίο καυχιόταν!

Μάλλον δεν θα έχει καλή κατάληξη όλη αυτή η ιστορία με το νέο φορέα που φτιάχνεται στα μέτρα του νικητή και των… ιπποκόμων της!

Continue Reading

Trending