Connect with us

TOP NEWS

Τα F-16 και η συμφωνία Τραμπ -Τσίπρα για δανειστές & ΣΥΡΙΖΑ

Αίσθηση προκάλεσε στην Αθήνα το… κουστούμι που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί για την Ελλάδα, ύψους -σύμφωνα με αμερικανικά χείλη- 2,4 δισ. δολαρίων.

Αίσθηση προκάλεσε στην Αθήνα το… κουστούμι που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί για την Ελλάδα, ύψους -σύμφωνα με αμερικανικά χείλη- 2,4 δισ. δολαρίων.


Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, τόσο κατά την υποδοχή όσο και στη συνέντευξη Τύπου, ακούστηκαν θερμά και υποστηρικτικά λόγια για την Ελλάδα που δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «σφραγίζουν» την εμβάθυνση των σχέσεών τους με την Ελλάδα, και το καθιστούν σαφές διεθνώς.

Η αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα αφήνοντας τα χειρότερα πίσω, η προτροπή για επενδύσεις, οι αναφορές στο πόσο έμπιστος και σταθερός εταίρος είναι η Αθήνα, αλλά και η στήριξη που προσέφερε στο ελληνικό αίτημα για απομείωση του χρέους προκάλεσαν πλατιά χαμόγελα στην Αθήνα, που ανέμενε «βοήθεια» στην προσπάθεια που κάνει να ξεκολλήσει από την οικονομική αβεβαιότητα. Ενδεικτική της στήριξης στο οικονομικό επίπεδο είναι η δημιουργία κοινής ομάδας μεταξύ των υπουργών Οικονομίας των δύο χωρών, προκειμένου να εξετάσουν και να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της καινοτομίας.

Ο πρωθυπουργός στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο αναφέρθηκε εκτενώς στα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στον γεωστρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε μια «εύφλεκτη» περιοχή, όπου διακυβεύονται και αμερικανικά συμφέροντα.

Οι προθέσεις των ΗΠΑ

Και κάπου εκεί η συζήτηση πήγε στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Η αμερικανική πλευρά περιέγραψε προθέσεις που ακούστηκαν «αλμυρές», καθώς η Ελλάδα, που για να εξοικονομήσει 1% του ΑΕΠ κόβει συντάξεις το 2020, εμφανίζεται έτοιμη να δαπανήσει 2,4 δισ. δολάρια (τόσα ανέφερε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ) για την ενίσχυση του οπλοστασίου της με αναβάθμιση υπαρχόντων F-16, αλλά πιθανότατα και αγορά νέου τύπου (μάλλον μεταχειρισμένων) μαχητικών, αφού ο κ. Τραμπ κάτι τέτοιο υποστήριξε κάνοντας ονομαστική αναφορά στην εταιρεία Boeing, η οποία δεν κατασκευάζει F-16, αλλά F-15 και άλλα αεροσκάφη.

Συμφωνία για θέσεις εργασίας στις… ΗΠΑ!

Το πικρό αστείο στην υπόθεση είναι η αναφορά επίσης του Ντόναλντ Τραμπ ότι η συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και ειδικά η αναβάθμιση των μαχητικών θα αυξήσει την απασχόληση δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες...

Αυτά τα μεγέθη ήταν που προκάλεσαν αμηχανία στην Αθήνα, και γι” αυτό ο Πάνος Καμμένος, που συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική, έσπευσε να αποσαφηνίσει με… tweet ότι τα χρήματα που θα βάλει η Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από 1 δισ. και τα άλλα αφορούν αντισταθμιστικά οφέλη (αυτά που οι εννέα στους δέκα ορίζουν ως την «πηγή των πληγών» στις εξοπλιστικές αγορές).

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τη στρατηγική της χώρας στην περιοχή, τους ενισχυμένους δεσμούς με μια σειρά από χώρες, που αναβάθμισαν σημαντικά τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο, αφήνοντας συνεχώς αιχμές για την επικίνδυνη και πολλές φορές παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, στηρίζοντας όμως την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων, που κρατούν στα χέρια τους και ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Όσο για τη βάση της Σούδας, ο μεν Τραμπ ευχαρίστησε τους Έλληνες για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων, ο δε Τσίπρας απάντησε με… χρησμό, χωρίς χρονικό όριο αλλά με τη βεβαιότητα ότι οι εργασίες αναβάθμισης θα ολοκληρωθούν.

Αντμέτωπος με ΣΥΡΙΖΑ και Ευρωπαίους ο Τσίπρας

Δύο ακροατήρια θα κληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το ένα είναι το Ελληνικό στην Αθήνα, όπου θα πρέπει να εξηγήσει και σε συντρόφους του αν υπάρχουν τα χρήματα για… κανόνια την ώρα που κόβονται συντάξεις από αριστερή κυβέρνηση.

Το δεύτερο είναι το ακροατήριο στην Ευρώπη, σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Παρίσι, όπου μάλλον δεν θα τους πολυαρέσουν τα όσα ακούστηκαν χθες. Η χημεία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι άλλωστε κάτι στο οποίο χρειάστηκε να αναφερθεί επαρκώς ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε «δηλητηριώδη» ερώτηση στον Κήπο των Ρόδων για την αντι-Τραμπ ευχή που είχε κάνει πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Το ήξεραν οι Ευρωπαίοι για τα F-16;

Αδιευκρίνιστο παραμένει ως τώρα το αν η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 ήταν ο απόλυτος αιφνιδιασμός, τουλάχιστον όσον αφορά στον τρόπο που δημοσιοποιήθηκε, όπως επίσης το αν είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι από το 2015 απαιτούν να περιοριστούν οι αμυντικές δαπάνες.

Από τις πρώτες υπογραφές στο τρίτο Μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2015, είχε προκαλέσει απορία στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο για ποιον λόγο η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προτιμήσει περικοπές αμυντικών δαπανών -χωρίς να θίγεται το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων- αντί περικοπών στις συντάξεις.

Τι προβλέπει το Μνημόνιο για αμυντικές δαπάνες

Εν αναμονή των λεπτομερειών της νέας συμφωνίας, που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και των ενδεχόμενων αντιδράσεων από τους Θεσμούς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο έχει δεσμευθεί για «οροφή» δαπανών 3,290 δισ. ευρώ ως το 2021 για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εκ των οποίων τα 530 εκατ. ευρώ αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα.

 

TOP NEWS

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ- Β. Κορέας

Οι πρώτες λεπτομέρειες για το κείμενο που υπέγραψαν ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ στην Σιγκαπούρη αρχίζουν τώρα να διαρρέουν.

Οι πρώτες λεπτομέρειες για το κείμενο που υπέγραψαν ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ στην Σιγκαπούρη αρχίζουν τώρα να διαρρέουν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο  Βορειοκορεάτης ηγέτης δεσμεύτηκε για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής χερσονήσου και ο Ντόναλντ Τραμπ να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Πιονγιάνγκ.

Και μπορεί, βέβαια, αυτό να ακούγεται εξαιρετικά σημαντικό, αλλά αναλυτές σημειώνουν ότι ο Κιμ έχει ήδη δεσμευτεί να εργαστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου στις συνομιλίες που είχε με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν τον Απρίλιο στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών. Υπογραμμίζουν δε ότι μένει να αποδειχθεί αν η Πιονγιάνγκ και η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνονται το ίδιο πράγμα όταν μιλούν για «πλήρη αποπυρηνικοποίηση».

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της Ουάσιγκτον για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση»,  αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, ερωτηθείς νωρίτερα από τον δημοσιογράφο Τζιμ Ακόστα του CNN αν η Βόρεια Κορέα συμφώνησε στην αποπυρηνικοποίησή της απάντησε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει «πολύ σύντομα».

LIVE

 

Τα τέσσερα βασικά σημεία της συμφωνίας Τραμπ – Κιμ, όπως αναφέρει το BBC, αναφέρουν:

  1.  ΗΠΑ και ΛΔΒΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας) δεσμεύονται να βάλουν σε νέα βάση τις διμερείς τους σχέσεις σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο κρατών για ειρήνη και ευημερία.
  2.  ΗΠΑ και ΛΔΒΚ θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης, σταθερής ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.
  3. Επιβεβαιώνοντας τη διακήρυξη του Πανμουντζόν [αναφορά στη συνάντηση Κιμ-Μουν Τζάε Ιν στη μεθόριο των Βόρειας και Νότιας Κορέας] της 27ης Απριλίου, η ΛΔΒΚ δεσμεύεται να εργαστεί προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
  4. ΗΠΑ και ΛΔΒΔ δεσμεύονται για την ανάκτηση των σορών των αιχμαλώτων πολέμου και των πεσόντων [στον πόλεμο της Κορέας 1950-1953] περιλαμβανομένου και του άμεσου επαναπατρισμού όσων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Πρώτες αντιδράσεις αναλυτών: «Άνθρακες ο θησαυρός»

Η συμφωνία προκάλεσε χλιαρές αντιδράσεις από αναλυτές.

«Πω, πω. Αν περί αυτού πρόκειται… τότε είναι καταθλιπτικό. Ακόμη λιγότερο απ’ ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι σκεπτικιστές. Θα περίμενα να πάρει τουλάχιστον ο Τραμπ κάποιους πυραύλους, ή να κλείσουν κάποιες εγκαταστάσεις, ή κάτι συγκεκριμένο. Αυτό εδώ δείχνει πολύ γενικόλογο…», σχολίασε στο Twitter o Μπιλ Νίλι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Πουσάν.

«Αυτό ακριβώς δεσμεύτηκαν να κάνουν πριν από 25 χρόνια. Την ίδια μέρα!», συμπληρώνει ο Βιπίν Ναράνγκ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο MIT. Ενώ ο Τσαντ Ο’Κάρολ του Korea Risk Group διερωτάται πώς θα κάνει ο Τραμπ αξιόπιστες τις εγγυήσεις ασφαλείας προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας,  σημειώνοντας ότι από την απάντηση θα εξαρτηθεί το χρονοδιάγραμμα για την «αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου».

Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν ότι οι γενικόλογες και ασαφώς διατυπωμένες δεσμεύσεις των δύο πλευρών δεν σηματοδοτούν κάποια πρόοδο αναφορικά με προηγούμενες συμφωνίες ΗΠΑ -Βορεία Κορέας τις περασμένες δεκαετίες.

Σημειώνουν, όμως, ότι θα ακολουθούσουν περαιτέρω συναντήσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των δύο πλευρών, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα της συνόδου.

Ο Τραμπ επέστησε εξάλλου την προσοχή στην «χημεία» του με τον Κιμ, υποστηρίζοντας ότι σηματοδοτεί μια σημαντικότατη εξέλιξη.

Ανάλογες συμφωνίες το 1994 και το 2005 περιείχαν ανάλογες δεσμεύσεις, αλλά κατέρρευσαν λόγω διαφορετικής ερμηνείας από τις δύο πλευρές ως προς το περιεχόμενό τους και λόγω των αντιδράσεων της Πιονγιάνγκ στη διαδικασία της επαλήθευσης.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τις δύο πλευρές χωρίζει ένα χάσμα αναφορικά με το τι εννοούν όταν κάνουν λόγο για αποπυρηνικοποίηση. Οι ΗΠΑ ζητούν το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η διαδικασία της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, ενώ η το κομμουνιστικό καθεστώς επιδιώκει μια ανοικτή διαπραγμάτευση όπου θα αντιμετωπίζεται ως ισότιμος εταίρος.

Τραμπ: Υπογράψαμε ένα πολύ σημαντικό και περιεκτικό έγγραφο

Νωρίτερα, καθώς ο Τραμπ κάθισε στο τραπέζι και υπέγραψε μαζί με τον Κιμ τα σχετικά έγγραφα, χωρίς να αποκαλύπτει το περιεχόμενό τους είπε:  «Υπογράφουμε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο, ένα πολύ περιεκτικό έγγραφο.»

Από την πλευρά του ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σημείωσε: «Σήμερα είχαμε μια ιστορική συνάντηση κι αποφασίσαμε να αφήσουμε πισω το παρελθόν. Ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας μιας σημαντικής αλλαγής. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ που κατέστησε εφικτή αυτή τη συνάντηση».

Μετά τις πρώτες δηλώσεις έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν τα έγγραφα.

 

Continue Reading

TOP NEWS

Αφημένοι στην τύχη τους για δεύτερη μέρα 629 μετανάστες

Για δεύτερη μέρα παραμένουν στο ακινητοποιημένο πλοίο «Aquarius» 629 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λιβύη που διατάχθηκε να σταματήσει στα ανοιχτά, 37 ναυτικά μίλια από την Ιταλία και 27 από τη Μάλτα, με τις δύο χώρες να αρνούνται να τους δεχτούν.

«Φτάνει: η διάσωση ζωών είναι καθήκον αλλά το να κάνουμε την Ιταλία έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό δεν είναι. Αυτή τη φορά η Ιταλία σταμάτησε να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει. Υπάρχουν αυτοί που λένε “όχι”. Ακόμα και σήμερα είναι το πλοίο SeaWatch3 υπό ολλανδική σημαία, γερμανικής ΜΚΟ, ανοιχτά των ακτών της Λιβύης περιμένοντας να μεταφέρει ακόμη ένα φορτίο μεταναστών, προφανώς στην Ιταλία. Γερμανική ΜΚΟ, ολλανδικό πλοίο… η Μάλτα δεν κάνει πίσω, η Γαλλία απορρίπτει, η Ευρώπη που ενδιαφέρεται…», έγραψε ο σήμερα στο facebook ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι.

Ο ίδιος χθες έδωσε εντολή να κλείσουν τα λιμάνια της χώρας, αλλά το ίδιο έκανε και η Μάλτα που υποστηρίζει ότι η επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα και γι” αυτό το «Aquarius» θα πρέπει να δέσει στο κοντινότερο λιμάνι, που είναι η Λαμπεντούζα

Οι 629 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν χθες μια πολύ δύσκολη νύχτα: ορισμένοι, κυρίως γυναικόπαιδα, κοιμήθηκαν μέσα στο πλοίο αλλά πολλές εκατοντάδες έμειναν στο κατάστρωμα.

Χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση, οι μετανάστες ανησυχούν βλέποντας ότι το πλοίο παραμένει ακινητοποιημένο, ενώ από το κέντρο ελέγχου στη Ρώμη δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μετά τη χθεσινή εντολή να παραμείνουν εκεί.

Δίπλα στο πλοίο έχουν φτάσει πλοία του ιταλικού Λιμενικού για να παράσχουν ιατρική βοήθεια αν χρειαστεί και να τους μεταφέρουν προμήθειες (νερό και τρόφιμα) καθώς οι προμήθειες του πλοίου επαρκούσαν για δύο μέρες.

Το «Aquarius» έχει χωρητικότητα 550 ατόμων αλλά σ” αυτό στοιβάζονται αυτή τη στιγμή σχεδόν 100 άτομα περισσότερα.

Κανείς δεν αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα υγείας, ωστόσο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στο πλοίο να αναφέρουν ότι αρκετοί φέρουν τραύματα και εγκαύματα απ” την πολύμηνη κράτησή τους στη Λιβύη, ενώ φροντίδα χρειάζονται σίγουρα επτά έγκυοι και δεκάδες παιδιά.

Νωρίτερα σήμερα ο δήμαρχος του Παλέρμο δήλωσε πρόθυμος να αψηφήσει τις εντολές του Σαλβίνι και θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου με τους μετανάστες.

Την απόφασή του υποστηρίζουν και άλλοι δήμαρχοι της νότιας Ιταλίας, της Νάπολης, της Μεσίνα και του Ρέτζιο Καλάμπρια, που δήλωσαν έτοιμοι να αψηφήσουν τις εντολές του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Continue Reading

TOP NEWS

Χιλιάδες συμμετέχοντες στο #athenspride2018

Έστειλαν ισχυρό μήνυμα κατά των διακρίσεων

Χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος στις φετινές εκδηλώσεις για το 14o Athens Pride, κατακλύζοντας τους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Υπό τους ήχους τυμπάνων, κρατώντας μια μεγάλη σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου, οι διαδηλωτές κινήθηκαν από την Πλατεία Συντάγματος έως την πλατεία Κλαυθμώνος, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ.

Η παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν πέντε μεγάλα άρματα, ολοκληρώθηκε γύρω στις 20:00 το βράδυ. Έως τα μεσάνυχτα θα λάβει χώρα συναυλία με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, όπως η Ευρυδίκη, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, η Μαρίνα Σάττι, ο Δημήτρης Θεοδοσιάδης, ο Δημήτρης Κοψής και η Άννα Γούλα.

Κύριο θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι θηλυκότητα και το πώς είναι παρούσα στις εκφράσεις κάθε φύλου, ενώ παράλληλα στάλθηκε το πάγιο μήνυμα κατά των διακρίσεων και υπέρ της διαφορετικότητας. Το σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων είναι «Παρούσα».

Στις εκδηλώσεις, που ήταν γεμάτες χρώμα, μίλησαν μητέρες μελών της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ, οι όποιες επισήμαναν την στήριξη που δίνουν στα παιδιά τους, τα οποία είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Το Athens Pride 2018 υποστηρίζεται από τις πρεσβείες 32 χωρών. Η πρεσβεία της Ολλανδίας έφερε στην Αθήνα ένα μεγάλο φόρεμα-σύμβολο που είναι καμωμένο από τις σημαίες όλων των χωρών όπου είναι αξιόποινη η ομοφυλοφιλία. Σε οκτώ εξ αυτών τιμωρείται με θάνατο.

TWITTER FEED

Continue Reading

Trending