Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντροαριστερά ή αλλιώς: «Πήραν το κόμμα οι οχτροί»

Αυτή η διαδικασία άνοιξε γιατί στην τελευταία κεντρική επιτροπή του πασοκ κάποιοι έβαλαν το θέμα χοντρά…

Η διαδικασία για την εκλογή από όλους τους συμπολίτες μας -ή τουλάχιστον από όποιους το επιθυμούν και θέλουν να έχουν άποψη για το μέλλον τους- της νέας ηγεσίας του πολιτικού φορέα που καλείται να εκφράσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή έναν ολόκληρο προοδευτικό πολιτικό χώρο, έχει ξεκινήσει.


Σε αυτή τη διαδικασία εκλήθησαν όλοι όσοι πίστεψαν στο εγχείρημα και τοποθετούνται πολιτικά σε αυτόν τον χώρο.

Σήμερα μετέχουν και το υπηρετούν πολιτικά κόμματα, κινήσεις και πολιτικά στελέχη.

ποιό κόμμα μπορεί να κινδυνέψει από «οχτρούς»

Πολιτικό χώρο, και όχι ένα μικρό υφιστάμενο κόμμα.

Εάν ήταν υπόθεση ενός κόμματος ας έκανε συνέδριο αυτό το κόμμα για την αλλαγή του αρχηγού του χωρίς κάλεσμα σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, τις οποίες εάν τις κερδίσουμε οφείλουν να είναι μαζί μας… αλλά εάν χάσουμε… θα είναι οι «οχτροί».

Αυτή η διαδικασία άνοιξε γιατί στην τελευταία κεντρική επιτροπή του πασοκ κάποιοι έβαλαν το θέμα χοντρά… και κάποιοι επειδή δε γινόταν αλλιώς διέλυσαν την κεντρική επιτροπή και πήγαν σε μια διαδικασία που δεν την επιθυμούσαν καθόλου… αλλά δε μπορούσαν να κάνουν αλλιώς…

Σήμερα πάντως συμμετέχουν ως υποψήφιοι επικεφαλής… όσοι δέχτηκαν και προσήλθαν με τους όποιους όρους τέθηκαν.

Δε νοείται λοιπόν να περιλαμβάνει στα ύστερά της… αυτή η διαδικασία παιδιά και αποπαίδια.

Όσοι μετέχουν ως υποψήφιοι επικεφαλής, οφείλουν να αποδεχτούν ισότιμα -από την αρχή μέχρι το τέλος- όλους τους υποψήφιους επικεφαλής.

Όποιος λοιπόν είναι πιο πάνω στην επιλογή των ψηφοφόρων από κάποιον άλλον, δε νοείται να βάλει το δίλημμα «θα μας πάρουν το κόμμα οι οχτροί».

Γιατί εάν αυτό μπορούσε να είναι σοβαρό επιχείρημα, τότε θα έπρεπε να μη δεχτεί ο όποιος το σκεφτεί… τη συμμετοχή του “άλλου” που εκ των υστέρων θα τον ονομάσει “οχτρό”… στη διαδικασία.

Άρα για να μιλάμε απλά πρέπει ειλικρινώς όποιος διεκδικεί την ηγεσία αυτού του πολιτικού φορέα να θέλει και να μπορεί να εκφράσει:

Α) τα ανεκπροσώπητα κομμάτια της κοινωνίας ενώ ταυτόχρονα να μη λειτουργεί ως εκπρόσωπος ενός μόνο πολιτικού κόμματος ή μιας ομάδας που πρεσβεύει τα όποια…
αλλά

Β) ως εκφραστής ενός μεγάλου πολιτικού χώρου που μπορεί να υπερβεί τα υφιστάμενα κόμματα τη στιγμή που κανένα δε μπορεί να εκφράσει ούτε καν διψήφια ποσοστά της σημερινής ελληνικής κοινωνίας.

Ποιός από τους αρχηγήσιμους υποψήφιους μπορεί να το κάνει αυτό;
Μπορεί ο Σταύρος; Μπορεί ο Μανιάτης; Μπορεί ο Καμίνης; Μπορεί ο Ανδρουλάκης;

Σίγουρα δε μπορεί η Φώφη.
Γιατί δεν έχει κάτι κακό, αλλά δεν έχει και κάτι καλό…
Εάν το είχε, δε θα είμαστε καθηλωμένοι στο 6-7%.

Ας δούμε με προοπτική την επόμενη μέρα αυτού του πολιτικού χώρου.
Τους ανεκπροσώπητους πολίτες και τον πολιτικό χώρο που υπερβαίνει το ένα ή το άλλο σήμερα υφιστάμενο πολιτικό κόμμα.

Όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουν για τον πολιτικό χώρο που υπερβαίνει εκλογικά τα υφιστάμενα κόμματα.

Γιατί έχουν παθογένειες.

Πρέπει να τις υπερβείτε!

Ας αποδείξουν στους εαυτούς τους πρώτα ότι μπορούν, και μετά στους πολίτες.

Ε.Σ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βγαίνουμε;»- «Αφού στο λέω εγώ»

Διάλογοι & άλλα δαιμόνια

Στη Λήμνο βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Πέμπτης, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Λέσβο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με πολλούς νησιώτες στην βόλτα με τα πόδια στο λιμάνι και την κεντρική αγορά της Μύρινας της Λήμνου.

Άκουσε τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, που αφορούν κυρίως στη χειμερινή περίοδο, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «γι΄ αυτό είμαστε εδώ» και δεν έλειψαν και οι χιουμοριστικές ατάκες.

«Τώρα την περάσαμε τη φουρτούνα», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας με ψαράδες που έθεσαν το πρόβλημα του πετρελαίου, με έναν εξ αυτών να του… επισημαίνει ότι και τα πρίμα είναι δύσκολο να τα κουμαντάρεις. «Μην κωλώσεις» του είπε κάτοικος έξω απ’ το δημαρχείο. Στο κεντρικό καφενείο του λιμανιού, «τη «Βουλή» της Λήμνου», όπως το χαρακτήρισε, ο πρωθυπουργός χαιρετήθηκε με τους γηραιότερους Λημνιούς που απολάμβαναν τον πρωινό καφέ τους. «Τι κάνετε;», τους είπε. «Μεγαλώνουμε», απάντησαν, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Εδώ μεγαλώνουμε εμείς…».

Σε άλλο κατάστημα του έθεσαν το ζήτημα της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά, με μπηχτές: «Σας καλωσορίζουμε στην αγορά, είμαστε Κολωνάκι και Μύκονος», εννοώντας ότι ο ΦΠΑ θα έπρεπε να είναι χαμηλότερος. «Φάγαμε τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά», είπε ο πρωθυπουργός σε μια καταστηματάρχη, με εκείνη να τον ρωτά: «Βγαίνουμε; (σ.σ. από το πρόγραμμα) και τον Αλέξη Τσίπρα να της απαντά: «Αφού στο λέω εγώ». Άλλος κάτοικος του είπε «είσαι ο πιο χαμογελαστός πρωθυπουργός», με τον ίδιο να σχολιάζει χιουμοριστικά: «ε, κάτι είναι κι αυτό…».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακά μαντάτα στο Κίνημα Αλλαγής!

Μάλλον δεν θα έχει καλή κατάληξη όλη αυτή η ιστορία με το νέο φορέα …

Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποφάσισαν να εκπροσωπηθούν τα κόμματα που έδωσαν το «παρών»στη μάχη του νέου φορέα αλλά όχι οι υποψήφιοι που έδωσαν τη μάχη για το νέο ηγέτη!


Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους θέλουν το συνέδριο του νέου φορέα για την κεντροαριστερά η πρόεδρος, Φώφη, ο λειτουργών ως βοηθός της στη νέα (;) πορεία πρώην αρχηγός, Σταύρος, και η τιτανοτεράστια προσωπικότητα που ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου!

Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, που θα γίνει την άνοιξη, αποφάσισαν να εκπροσωπηθούν τα κόμματα που έδωσαν το «παρών»στη μάχη του νέου φορέα αλλά όχι οι υποψήφιοι που έδωσαν τη μάχη για το νέο ηγέτη!

Έτσι στο νέο σχήμα που είναι κυρίως προϊόν υπόγειων διαδρομών μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ηγεσίας Ποταμιού και ΚΙΔΗΣΟ, εκπροσωπούνται τα κόμματα αυτά, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης με έναν δικό του εκπρόσωπο, έναν ο Καμίνης, ενώ χωρίς εκπροσώπηση οι Μανιάτης και ο Κωνσταντίνος Γάτσιος καθώς δεν είχαν κόμμα (ειρήσθω εν παρόδω με έναν εκπρόσωπο και ο «δικός τους» Ραγκούσης, δείχνοντας πως ακριβώς σκέφτονται να πλιατσικολογήσουν πάνω στις προσδοκίες του κόσμου που ψήφισε πριν από λίγο καιρό)!

Το επίσης παράδοξο και πρωτοφανές είναι οτι επιχειρείται στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα να διοριστεί το 60% των συνέδρων και να εκλεγεί μόνο το 40%.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως η πρόεδρος Φώφη θέλει ένα νέο κόμμα που να υπηρετεί το σύστημα Χαριλάου Τρικούπη, ακυρώνοντας το όλον για το οποίο καυχιόταν!

Μάλλον δεν θα έχει καλή κατάληξη όλη αυτή η ιστορία με το νέο φορέα που φτιάχνεται στα μέτρα του νικητή και των… ιπποκόμων της!

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή προς Κομισιόν: Ισχύει και για ποιους η Συνθήκη Σένγκεν;

«Ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους Ευρωπαίους πολίτες;

H Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με πρακτικές καθόλα αντίθετες με το πνεύμα των ευρωπαϊκών συνθηκών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, επισημαίνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, για το θέμα των αυστηρών ελέγχων που υφίστανται εσχάτως οι Έλληνες επιβάτες στα αεροδρόμια της Γερμανίας και του Βελγίου και ρωτά γι” αυτό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους Ευρωπαίους πολίτες; Γίνεται κάποιοι να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Ισχύει η Συνθήκη Σένγκεν και για ποιους;».

«Με βάση, δε, την απάντηση της Γερμανίας στο σχετικό διάβημα της χώρας μας, η κυβέρνηση κατηγορείται και σιωπά, για ελλιπή έλεγχο των μεταναστών και των προσφύγων που καταφθάνουν σε ελληνικό έδαφος» αναφέρει η κ. Καϊλή και υπενθυμίζει «τη δυσχερέστατη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τοπικές κοινωνίες των νησιωτικών, κυρίως, περιοχών που «δέχονται» το μεγαλύτερο κύμα εισροών μεταναστών και προσφύγων».

Όπως τονίζει η ευρωβουλευτής, «την ίδια μεταχείριση και συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, αντιμετωπίζουν κι όσοι ταξιδεύουν από και προς την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα σοβαρό πλήγμα για τον τουρισμό και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Σε αυτό το πλαίσιο:

1) Η ΕΕ και η Επιτροπή ερωτώνται πώς επιτρέπουν να υφίστανται διακριτική μεταχείριση και συμπεριφορά πολίτες κράτους-μέλους, εντός, μάλιστα, Συνθήκης Σένγκεν; 2) Εν τέλει, ποιο το «δίχτυ προστασίας» που προσφέρεται από την ΕΕ σε μονομερείς αποφάσεις κρατών-μελών έναντι άλλων;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Trending