Connect with us

TOP NEWS

Απούσα η Φώφη από το πρώτο debate των υποψηφίων για την Κεντροαριστερά

…ψάχνοντας τη Φώφη!!!

Tο όραμά τους για τη νέα Κεντροαριστερά και τις θέσεις τους για τα μείζονα προβλήματα της χώρας κατέθεσαν οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα στο πρώτο debate που πραγματοποιήθηκε στο Action 24.

Στο debate βρέθηκαν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κεντροαριστεράς: Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης.

Συντονιστής ήταν ο Γιώργος Κουβαράς και μαζί του οι Γιάννης Πολίτης και Αγγελική Σπανού, ενώ παρέμβαση-ερώτηση έκανε και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος. Στην τηλεμαχία συμμετείχαν 5 εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του υπό διαμόρφωση φορέα της Κεντροαριστεράς. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 12 Νοεμβρίου.

Απούσα ήταν η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα παραβρεθεί μόνο στις δύο τηλεμαχίες της επιτροπής Αλιβιζάτου και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, λόγω μικροεπέμβασης στην οποία υπεβλήθη.

 • Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της Φώφης Γεννηματά για την απόρριψη της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αλλά και για την στάση της στην ψηφοφορία για αλλαγή φύλου στα 15 λέγοντας ότι «κρύβεται». Οπως τόνισε, ο μεγάλος προοδευτικός χώρος χωράει και σοσιαλιστές και δημοκράτες και φιλελεύθερους ακτιβιστές. «Αν εκλεγώ θα υπάρχει χώρος για όλους: Από δεξιά μέχρι αριστερά. Τα άλλα είναι λογική μικρού κόμματος» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το μέλλον θέλει ενώσεις στο κέντρο και λίγο λογική Μακρόν: Να μας ενώσουν τα προβλήματα και όχι οι παλαιότερες ιδεολογίες».
 • Ο Γιώργος Καμίνης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να διαλυθούν τα κόμματα που απαρτίζουν τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς και να γίνει πολυτασικός. Σε ερώτηση του Στ. Θεοδωράκη αν θα εγκαταλείψει το δημαρχιακό θώκο αν εκλεγεί, απάντησε αρνητικά επικαλούμενος τα παραδείγματα Ρέντσι, Σιράκ και Μιτεράν.
 • Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ως λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου ότι δεν ενοχοποιήθηκε πλήρως η περίοδος του Κ. Καραμανλή. Σημείωσε δε ότι πρέπει το νέο κόμμα να φέρει μπροστά τις θετικές στιγμές της παράταξης: Τις μεταρρυθμίσεις, το κοινωνικό κράτος, την πατριωτική στάση» αλλά και «να αφήσουμε και κάποια πράγματα πίσω όπως η δημαγωγία, το πελατειακό κράτος, φαινόμενα διαφθοράς».
 • Ο Γ. Ραγκούσης πρότεινε να μην δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη εφόσον δεν συγκεντρώσει 151 βουλευτές. Παράλληλα δήλωσε ότι όταν παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ δεν μετακόμισε σε άλλο κόμμα. «Οπως όλοι οι Ελληνες κι εγώ είχα ανάγκη τις 7.000 ευρώ της βουλευτικής αποζημίωσης. Εφυγα όμως και πήγα σπίτι μου, όχι σε άλλο φορέα» είπε.
 • Ο Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι «μέσα στα μνημόνια το ΠΑΣΟΚ στάθηκε όρθιο και κατάφερε να κρατήσει και την χώρα όρθια» και υποστήριξε ότι ως υπουργός έδωσε το στίγμα του και κατέβαλε σημαντική προσπάθεια να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά η χώρα.

Αρχικά οι υποψήφιοι έκαναν μια τοποθέτηση ενός λεπτού ο καθένας.

 • Σταύρος Θεοδωράκης

Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό που γίνεται σήμερα και γι’ αυτό που κάνουμε. Ενώνουμε την Δημοκρατική παράταξη εμπλουτίζουμε την Δημοκρατία. Δίνουμε την δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν τον επικεφαλής ενός εντελώς νέου κόμματος. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή αρχή για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα ριζικά.

 • Γιώργος Καμίνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε οικτρά τις ελπίδες των πολιτών και η ΝΔ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα. Η χώρα χρειάζεται νέες προτάσεις. Πρόοδος σημαίνει αξιοκρατία. Εξωστρέφεια και όχι κλειστά συστήματα. Ξεκινάμε για μια Ελλάδα η οποία θα στηρίζει εξίσου και τους ικανούς και τους αδύναμους.

 • Νίκος Ανδρουλάκης

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας και όλων των χωρών της ΕΕ είναι η άνοδος των δυνάμεων της ακροδεξιάς και του συντηρητισμού. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό κράτος.

 • Γιάννης Μανιάτης

Μέσα στα μνημόνια το ΠΑΣΟΚ στάθηκε όρθιο και κατάφερε να κρατήσει και την χώρα όρθιο. Ως υπουργός έδωσε το στίγμα μου και κατέβαλα σημαντική προσπάθεια να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά.

 • Γιάννης Ραγκούσης

Πιστεύω πολύ στη νέα προοδευτική παράταξη και ακόμη περισσότερο στη μεγάλη προοδευτική παράταξη. Κοινωνική προϋπόθεση είναι οι αβοήθητοι Ελληνες να νιώσουν ότι το κάνουμε γι’ αυτούς όχι για μας, για να γίνουμε καλά αμειβόμενοι κρατικοί αξιωματούχοι. Πολιτική προϋπόθεση είναι να την απελευθερώσουμε από την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ να μην δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς τους 5 υποψηφίους.

Θεοδωράκης για τους ψηφοφόρους που απευθύνεται

Απευθυνόμαστε στο χώρο του κέντρου, σε αυτούς που φλερτάρουν με την ΝΔ και σε όσους εγκαταλείπουν τρέχοντας τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θέλω μια μεγάλη, τολμηρή δημοκρατική παράταξη. Κυρίως η Φώφη Γεννηματά δεν δέχθηκε να ψηφίσουν οι νέοι του εξωτερικού. Αλλά όλα αυτά πια είναι δευτερεύοντα, έστω κι έτσι οι πολίτες θα ψηφίσουν μια ηγεσία που δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, συμφωνούμε σε πολλά αλλά θα πρέπει να συγκρουστούμε. Και την επόμενη ημέρα θα πρέπει να υπερασπίζεται ο καθένας και τις κοινές απόψεις αλλά και τις δικές του αξίες μέσα στον νέο φορέα.

Ανδρουλάκης για ρήγμα με Γεννηματά

Ολα αυτά τα δύσκολα χρόνια παρέμεινα μέλος και απλός στρατιώτης. Το ίδιο θα πράξω και την επόμενη ημέρα.

Εχω μάθει να σέβομαι τις αποφάσεις των οργάνων. Στο συνέδριο του 2015 υπερασπίστηκα την άποψη να φτιάξουμε πρώτα το κόμμα, με Ιδρυτικό Συνέδριο και μετά να προχωρήσουμε στην εκλογή αρχηγού και οι εξελίξεις με δικαίωσαν. Φάγαμε ένα μήνα με τα διαδικαστικά.

Αυτή η παράταξη δεν πρέπει να είναι ένα αρχηγικό κόμμα. Δεν θα είμαστε ένα κόμμα-Βαβέλ όπως φάνηκε στη Βουλή με την αλλαγή φύλου.

Καμίνης για διάλυση κομμάτων

Θα πρέπει να είμαστε σαφείς και καθαροί. Εγώ λέω ότι θα πρέπει να πάμε σε ένα ενιαίο κόμμα με τάσεις φυσικά, όπως όλα τα σύγχρονα κόμματα σε όλες τις ευνομούμενες δημοκρατίες. Δεν το θέτω ως προϋπόθεση. Θα πρέπει να πάμε με συμφωνίες. Θα πρέπει να σεβαστούμε την ιστορία όλων. Τα κόμματα δεν καταργούνται με διατάγματα. Πιστεύω ότι πρέπει να πηγαίνουμε με μία φωνή, συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη. Η μεγάλη εγγύηση θα είναι η μεγάλη προσέλευση του κόσμου.

Μανιάτης για το ποιον θα στηρίξει στο β’ γύρο

Εγώ θα είμαι στον δεύτερο γύρο. Στην απίθανη περίπτωση που δεν είμαι, θα τοποθετηθώ ευθέως και θα πω ποιον προτιμώ για ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης.

Θεοδωράκης για στάση Ποταμιού στην αλλαγή φύλου

Δεν θα κάνουμε καμία συμφωνία με κανέναν αν παραμερίζονται τα ατομικά δικαιώματα. Κανένα παζάρι στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πάω και με τον διάβολο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε το οικογενειακό δίκαιο σε σύγκρουση με την Εκκλησία. Και ο Κώστας Σημίτης με τις ταυτότητες.

Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε καμία αντίστοιχη κίνηση, αντιθέτως κρύβεται.

Ανδρουλάκης για εκλογές-συνεργασίες

Είμαι υπέρ της σταθερότητας διακυβέρνησης αλλά με αυτή την κυβέρνηση κάθε μέρα που περνάει κινδυνεύει η οικονομία. Ο Τσίπρας μιλούσε για Σεισάχθεια και τώρα ξεπουλιούνται σε funds περιουσίες πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Οσοι σήμερα βάζουν το θέμα των συμμαχιών πριν τις εκλογές περιφρονούν την βούληση του λαού. Αν δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία δεν χρειάζεται να μείνουμε στην κυβέρνηση ας μείνουμε στην αντιπολίτευση. Συναίνεση δεν σημαίνει και συγκυβέρνηση.

Μανιάτης για συγκυβέρνηση με Μητσοτάκη

Φύσει και θέσει είμαι απέναντι και στον αγοραίο φιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη και στον λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα. Ημουν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και νωρίτερα υφυπουργός της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Το 2011 άνοιξα τον φάκελο ορυκτού πλούτου και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προχώρησε τολμηρά ώστε όλα τα έσοδα να ορυκτού πλούτου πηγαίνουν για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και όχι για πρόσκαιρες δαπάνες.

Ραγκούσης για συναίνεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Το εύκολο «όχι» προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει θεωρητική διάσταση. Αναμένουμε ότι ο κ. Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές και θεωρούμε ότι θα τις χάσει παταγωδώς. Το ρεαλιστικό είναι να συζητάμε τι θα πράξουμε αν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης

Αν ο κ. Μητσοτάκης αποτύχει να συγκεντρώσει 151 βουλευτές τότε θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του από το κόμμα.

Θεοδωράκης από που θα βρει δαπάνες για μείωση φόρων

Υπάρχουν λύσεις θα μπορούσα να σας πω πολλές. Για παράδειγμα θα καταργούσα το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη που στοιχίζει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Ποσό που αντιστοιχεί σε λειτουργία τριών παιδικών σταθμών. Σήμερα αυξήθηκαν οι γενικές γραμματείες σε 156. Πρέπει να περιοριστεί η δυνατότητα σπατάλης του κράτους και να πάμε σε αυστηρή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων η οποία θα περιλαμβάνει και απολύσεις.

Κάνει την αξιολόγηση το ΑΣΕΠ. Οσοι επιτυγχάνουν θα προσλαμβάνονται, όσοι αποτυγχάνουν διαρκώς θα πρέπει να οδηγούνται στην έξοδο.

Ανδρουλάκης για αλλαγή εκλογικού νόμου

Πρέπει να υπάρχει αναλογικότερο σύστημα και μπόνους με σκαλοπάτια. Πρέπει να σπάσει η Β’ Αθηνών. Αν ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμοι να συζητήσουν την πρότασή μου είναι ευπρόσδεκτοι, για να ηθικοποιήσουμε το πολιτικό μας σύστημα.

Πρότασή μου επίσης είναι ο κάθε υποψήφιος να δεσμεύεται στο πρόγραμμα, ώστε αν ο αρχηγός αλλάξει το πρόγραμμά του μετεκλογικά να μπορεί να διαφοροποιηθεί ο κάθε βουλευτής υπερασπιζόμενος το πρόγραμμα και όχι τις απόψεις του εκάστοτε αρχηγού.

Μανιάτης για χρέη ΠΑΣΟΚ

Δεν συμμετείχα ποτέ στα εσωτερικά του Κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ υπερδανείστηκε σε άλλες εποχές, το ίδιο λάθος έκαναν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα είναι άλλη εποχή. Το ΠΑΣΟΚ αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά του και μείωσε κατά 95% τα λειτουργικά του έξοδα. Αυτό που μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν θα επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ από την αποπληρωμή των δανείων του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό πρέπει να δεσμευτούν και οι ηγέτες των άλλων κομμάτων που έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Ραγκούσης για σύγκρουση με Εκκλησία

Δεν είμαι υπάλληλος της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εγώ περιέγραφα καταστάσεις και δεν αφορούσε πρόσωπα ότι μίλησα για ομοφυλοφιλία στην Εκκλησία. Την σύγκρουση επέλεξε η διοίκηση της Εκκλησίας. Ως δήμαρχος και ως υπουργός έχω στηρίξει την φιλανθρωπική προσπάθεια της Εκκλησίας αλλά δεν είμαι πρόθυμος να υπηρετήσω τον σκοταδισμό που εκπέμπεται από ορισμένους κύκλους. Θέλω να κάνει βήματα προόδου και όχι οπισθοδρόμησης η διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι απευθείας ερωτήσεις μεταξύ υποψηφίων

Στο δεύτερο σκέλος του debate οι υποψήφιοι ρώτησαν ο ένας τον άλλο, απευθείας.

 • Θεοδωράκης ρωτά Καμίνη: Θα διατηρήσεις τη θέση του δημάρχου; Εγώ αφιερώνω 18 με 20 ώρες την ημέρα στο Ποτάμι, εσύ το εμφάνισες ως part time job
 • Απάντηση Καμίνη: Υπάρχουν διεθνή παραδείγματα. Ο Ρέντσι δεν παραιτήθηκε. Ο Σιράκ ήταν δήμαρχος Παρισίων και του κόμματός του, όπως και ο Μιτεράν. Το θέμα είναι πώς κατανέμει κανείς δημιουργικά το χρόνο του. Εδώ δεν πάμε για ένα αρχηγικό κόμμα, πάμε να φτιάξουμε συλλογική ηγεσία όπου θα έχουμε όλοι ρόλο. Πάντοτε στη ζωή μου έκανε δύο πράγματα με επιτυχία και συνέπεια.
 • Ανδρουλάκης ρωτά Θεοδωράκη: Αφού το Ποτάμι ανήκει στον κεντρώο χώρο γιατί δεν επέλεξε να συνεργαστεί στη ευρωβουλή με το κόμμα των φιλελευθέρων αλλά συνεργάστηκε με τους σοσιαλδημοκράτες.
 • Απάντηση Θεοδωράκη: Ο μεγάλος προοδευτικός χώρος χωράει και σοσιαλιστές και δημοκράτες και φιλελεύθερους ακτιβιστές. Αν εκλεγώ θα υπάρχει χώρος για όλους: Από δεξιά μέχρι αριστερά. Τα άλλα είναι λογική μικρού κόμματος. Το μέλλον θέλει ενώσεις το κέντρο και λίγο λογική Μακρόν: Να μας ενώσουν τα προβλήματα και όχι οι παλαιότερες ιδεολογίες.
 • Μανιάτης ρωτά Θεοδωράκη: Αφού δεν πήγε όπως θα ήθελες το Ποτάμι γιατί να πάει με την ηγεσία σου καλύτερα ο νέος φορέας;
 • Απάντηση Θεοδωράκη: Μπορεί να σε ξεχωρίζω αλλά είσαι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που από 40% πήγε στο 4%, πώς μπορείς να ρωτάς για ένα κόμμα που από 6% πήγε στο 5%. Η ΔΗΑΝΑ απέτυχε; Ο Κύρκος απέτυχε; Ο Μάνος απέτυχε; Το ίχνος που αφήνει κάθε κόμμα δεν είναι πάντα ανάλογο με τα ποσοστά του. Χρειάζεται τολμηρότητα και γρήγορες αποφάσεις.

Κοινό ερώτημα: Τι διαφορετικό θα έκαναν το 2009 αν ήταν πρωθυπουργοί

Θεοδωράκης

Καλώς απευθυνθήκαμε στην ΕΕ τότε, δεν υπήρχε ούτε Ρωσία, ούτε Κίνα, ούτε Βενεζουέλα. Αυτό για το οποίο ασκώ κριτική είναι ότι έπρεπε το πολιτικό σύστημα να είχε έτοιμες τις λύσεις και να μην δεχθεί κακές προτάσεις, όπως εκείνες του ΔΝΤ. Οι πολιτικοί εκείνης της περιόδου δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τις καλές από τις κακές προτάσεις.

Ανδρουλάκης

Αν κάναμε ένα λάθος είναι ότι έπρεπε να έχει ενοχοποιηθεί πλήρως η περίοδος του Κ. Καραμανλή ο οποίος θέλει σήμερα να γίνει και πρόεδρος της Δημοκρατίας και πέρασε στην κοινή γνώμη η εικόνα ότι το ΠΑΣΟΚ έφερε το μνημόνιο.

Καμίνης

Θα ξεκινήσω από τα θετικά της κυβέρνησης Παπανδρέου: Διαύγεια, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, νόμος Διαμαντοπούλου, μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα είναι ότι η κοινή γνώμη δεν πείστηκε ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις, δεν οικειοποιηθήκαμε το πρόγραμμα. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αν είχε βρεθεί σε διαφορετικές συνθήκες, θα είχε κάνει μια μεγάλη τομή στη χώρα.

Στη συνέχεια και η κυβέρνηση Παπαδήμου έκανε πολλά θετικά και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Να διαχωρίσω όμως: Ο κ. Βενιζέλος στάθηκε επάξια στις επάλξεις, ενώ ο κ. Σαμαράς έκανε θεμελιώδη λάθη ειδικά με τον τελευταίο του ανασχηματισμό.

Ραγκούσης

Οταν εμείς προσπαθούσαμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και να βρούμε λεφτά, οι κ. Σαμαράς και Τσίπρας κατέβαζαν τον κόσμο στους δρόμους. Ηθελαν μόνο να καταλάβουν την εξουσία και το κατάφεραν και ο ένας υπέγραψε το β’ μνημόνιο και ο άλλος το τρίτο.

Αποδείχθηκε ότι η χώρα δεν είχε άλλη λύση το 2010 με τον Γιώργο Παπανδρέου και το μνημόνιο. Το θέμα δεν είναι γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο αλλά γιατί κολλήσαμε στο μνημόνιο.

Μανιάτης

Οταν η κυβέρνηση Παπανδρέου ανέλαβε την χρεοκοπημένη χώρα από την διακυβέρνηση Καραμανλή θα μπορούσαμε να παραδώσουμε στον επόμενο. Δεν το πράξαμε, προτάξαμε το πατριωτικό μας καθήκον και κρατήσαμε τη χώρα όρθια.

Προφανώς και έγιναν επιμέρους λάθη, όμως το τελικό ισοζύγιο ήταν θετικό.

Θεοδωράκης για τον λόγο που αρνείται τον όρο κεντροαριστερά

Δεν τον αρνούμαι, δε μου αρέσουν οι ταμπέλες. Κεντροαριστερά είναι μόνο ένα μικρό τμήμα του προοδευτικού κόσμου.

Ανδρουλάκης για το αν θα έχει ρόλο για Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλο

Σέβομαι και τους τρεις ηγέτες και θα είναι πολύ χρήσιμη η εμπειρία τους. Αν κάτι πρέπει να πετύχουμε είναι η ενοποίηση του ιστορικού αφηγήματος ανεξαρτήτως των συγκυριακών στιγμών που υπηρέτησε ο καθένας από τους προαναφερθέντες. Στην όχθη του καινούργιου πρέπει να φέρουμε τις θετικές στιγμές της παράταξης: Τις μεταρρυθμίσεις, το κοινωνικό κράτος, την πατριωτική στάση. Πρέπει να αφήσουμε και κάποια πράγματα πίσω όπως η δημαγωγία, το πελατειακό κράτος, φαινόμενα διαφθοράς.

Μανιάτης για την ανανέωση στο νέο φορέα

Το νέο δεν είναι υποχρεωτικά και ηλικιακά. Πάρτε το παράδειγμα Τσίπρα: Εκφράζει ό,τι πιο δημαγωγικό και παλαιοκομματικό, είναι παιδί του κομματικού σωλήνα. Νέο στην πολιτική είναι αυτό που έχει ένσημα ζωής, αλήθεια και συνέπεια λόγων και έργων.

 

TOP NEWS

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ- Β. Κορέας

Οι πρώτες λεπτομέρειες για το κείμενο που υπέγραψαν ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ στην Σιγκαπούρη αρχίζουν τώρα να διαρρέουν.

Οι πρώτες λεπτομέρειες για το κείμενο που υπέγραψαν ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ στην Σιγκαπούρη αρχίζουν τώρα να διαρρέουν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο  Βορειοκορεάτης ηγέτης δεσμεύτηκε για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής χερσονήσου και ο Ντόναλντ Τραμπ να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Πιονγιάνγκ.

Και μπορεί, βέβαια, αυτό να ακούγεται εξαιρετικά σημαντικό, αλλά αναλυτές σημειώνουν ότι ο Κιμ έχει ήδη δεσμευτεί να εργαστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου στις συνομιλίες που είχε με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν τον Απρίλιο στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών. Υπογραμμίζουν δε ότι μένει να αποδειχθεί αν η Πιονγιάνγκ και η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνονται το ίδιο πράγμα όταν μιλούν για «πλήρη αποπυρηνικοποίηση».

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της Ουάσιγκτον για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση»,  αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, ερωτηθείς νωρίτερα από τον δημοσιογράφο Τζιμ Ακόστα του CNN αν η Βόρεια Κορέα συμφώνησε στην αποπυρηνικοποίησή της απάντησε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει «πολύ σύντομα».

LIVE

 

Τα τέσσερα βασικά σημεία της συμφωνίας Τραμπ – Κιμ, όπως αναφέρει το BBC, αναφέρουν:

 1.  ΗΠΑ και ΛΔΒΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας) δεσμεύονται να βάλουν σε νέα βάση τις διμερείς τους σχέσεις σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο κρατών για ειρήνη και ευημερία.
 2.  ΗΠΑ και ΛΔΒΚ θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης, σταθερής ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.
 3. Επιβεβαιώνοντας τη διακήρυξη του Πανμουντζόν [αναφορά στη συνάντηση Κιμ-Μουν Τζάε Ιν στη μεθόριο των Βόρειας και Νότιας Κορέας] της 27ης Απριλίου, η ΛΔΒΚ δεσμεύεται να εργαστεί προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
 4. ΗΠΑ και ΛΔΒΔ δεσμεύονται για την ανάκτηση των σορών των αιχμαλώτων πολέμου και των πεσόντων [στον πόλεμο της Κορέας 1950-1953] περιλαμβανομένου και του άμεσου επαναπατρισμού όσων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Πρώτες αντιδράσεις αναλυτών: «Άνθρακες ο θησαυρός»

Η συμφωνία προκάλεσε χλιαρές αντιδράσεις από αναλυτές.

«Πω, πω. Αν περί αυτού πρόκειται… τότε είναι καταθλιπτικό. Ακόμη λιγότερο απ’ ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι σκεπτικιστές. Θα περίμενα να πάρει τουλάχιστον ο Τραμπ κάποιους πυραύλους, ή να κλείσουν κάποιες εγκαταστάσεις, ή κάτι συγκεκριμένο. Αυτό εδώ δείχνει πολύ γενικόλογο…», σχολίασε στο Twitter o Μπιλ Νίλι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Πουσάν.

«Αυτό ακριβώς δεσμεύτηκαν να κάνουν πριν από 25 χρόνια. Την ίδια μέρα!», συμπληρώνει ο Βιπίν Ναράνγκ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο MIT. Ενώ ο Τσαντ Ο’Κάρολ του Korea Risk Group διερωτάται πώς θα κάνει ο Τραμπ αξιόπιστες τις εγγυήσεις ασφαλείας προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας,  σημειώνοντας ότι από την απάντηση θα εξαρτηθεί το χρονοδιάγραμμα για την «αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου».

Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν ότι οι γενικόλογες και ασαφώς διατυπωμένες δεσμεύσεις των δύο πλευρών δεν σηματοδοτούν κάποια πρόοδο αναφορικά με προηγούμενες συμφωνίες ΗΠΑ -Βορεία Κορέας τις περασμένες δεκαετίες.

Σημειώνουν, όμως, ότι θα ακολουθούσουν περαιτέρω συναντήσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των δύο πλευρών, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα της συνόδου.

Ο Τραμπ επέστησε εξάλλου την προσοχή στην «χημεία» του με τον Κιμ, υποστηρίζοντας ότι σηματοδοτεί μια σημαντικότατη εξέλιξη.

Ανάλογες συμφωνίες το 1994 και το 2005 περιείχαν ανάλογες δεσμεύσεις, αλλά κατέρρευσαν λόγω διαφορετικής ερμηνείας από τις δύο πλευρές ως προς το περιεχόμενό τους και λόγω των αντιδράσεων της Πιονγιάνγκ στη διαδικασία της επαλήθευσης.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τις δύο πλευρές χωρίζει ένα χάσμα αναφορικά με το τι εννοούν όταν κάνουν λόγο για αποπυρηνικοποίηση. Οι ΗΠΑ ζητούν το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η διαδικασία της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, ενώ η το κομμουνιστικό καθεστώς επιδιώκει μια ανοικτή διαπραγμάτευση όπου θα αντιμετωπίζεται ως ισότιμος εταίρος.

Τραμπ: Υπογράψαμε ένα πολύ σημαντικό και περιεκτικό έγγραφο

Νωρίτερα, καθώς ο Τραμπ κάθισε στο τραπέζι και υπέγραψε μαζί με τον Κιμ τα σχετικά έγγραφα, χωρίς να αποκαλύπτει το περιεχόμενό τους είπε:  «Υπογράφουμε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο, ένα πολύ περιεκτικό έγγραφο.»

Από την πλευρά του ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σημείωσε: «Σήμερα είχαμε μια ιστορική συνάντηση κι αποφασίσαμε να αφήσουμε πισω το παρελθόν. Ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας μιας σημαντικής αλλαγής. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ που κατέστησε εφικτή αυτή τη συνάντηση».

Μετά τις πρώτες δηλώσεις έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν τα έγγραφα.

 

Continue Reading

TOP NEWS

Αφημένοι στην τύχη τους για δεύτερη μέρα 629 μετανάστες

Για δεύτερη μέρα παραμένουν στο ακινητοποιημένο πλοίο «Aquarius» 629 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λιβύη που διατάχθηκε να σταματήσει στα ανοιχτά, 37 ναυτικά μίλια από την Ιταλία και 27 από τη Μάλτα, με τις δύο χώρες να αρνούνται να τους δεχτούν.

«Φτάνει: η διάσωση ζωών είναι καθήκον αλλά το να κάνουμε την Ιταλία έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό δεν είναι. Αυτή τη φορά η Ιταλία σταμάτησε να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει. Υπάρχουν αυτοί που λένε “όχι”. Ακόμα και σήμερα είναι το πλοίο SeaWatch3 υπό ολλανδική σημαία, γερμανικής ΜΚΟ, ανοιχτά των ακτών της Λιβύης περιμένοντας να μεταφέρει ακόμη ένα φορτίο μεταναστών, προφανώς στην Ιταλία. Γερμανική ΜΚΟ, ολλανδικό πλοίο… η Μάλτα δεν κάνει πίσω, η Γαλλία απορρίπτει, η Ευρώπη που ενδιαφέρεται…», έγραψε ο σήμερα στο facebook ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι.

Ο ίδιος χθες έδωσε εντολή να κλείσουν τα λιμάνια της χώρας, αλλά το ίδιο έκανε και η Μάλτα που υποστηρίζει ότι η επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα και γι” αυτό το «Aquarius» θα πρέπει να δέσει στο κοντινότερο λιμάνι, που είναι η Λαμπεντούζα

Οι 629 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν χθες μια πολύ δύσκολη νύχτα: ορισμένοι, κυρίως γυναικόπαιδα, κοιμήθηκαν μέσα στο πλοίο αλλά πολλές εκατοντάδες έμειναν στο κατάστρωμα.

Χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση, οι μετανάστες ανησυχούν βλέποντας ότι το πλοίο παραμένει ακινητοποιημένο, ενώ από το κέντρο ελέγχου στη Ρώμη δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μετά τη χθεσινή εντολή να παραμείνουν εκεί.

Δίπλα στο πλοίο έχουν φτάσει πλοία του ιταλικού Λιμενικού για να παράσχουν ιατρική βοήθεια αν χρειαστεί και να τους μεταφέρουν προμήθειες (νερό και τρόφιμα) καθώς οι προμήθειες του πλοίου επαρκούσαν για δύο μέρες.

Το «Aquarius» έχει χωρητικότητα 550 ατόμων αλλά σ” αυτό στοιβάζονται αυτή τη στιγμή σχεδόν 100 άτομα περισσότερα.

Κανείς δεν αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα υγείας, ωστόσο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στο πλοίο να αναφέρουν ότι αρκετοί φέρουν τραύματα και εγκαύματα απ” την πολύμηνη κράτησή τους στη Λιβύη, ενώ φροντίδα χρειάζονται σίγουρα επτά έγκυοι και δεκάδες παιδιά.

Νωρίτερα σήμερα ο δήμαρχος του Παλέρμο δήλωσε πρόθυμος να αψηφήσει τις εντολές του Σαλβίνι και θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου με τους μετανάστες.

Την απόφασή του υποστηρίζουν και άλλοι δήμαρχοι της νότιας Ιταλίας, της Νάπολης, της Μεσίνα και του Ρέτζιο Καλάμπρια, που δήλωσαν έτοιμοι να αψηφήσουν τις εντολές του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Continue Reading

TOP NEWS

Χιλιάδες συμμετέχοντες στο #athenspride2018

Έστειλαν ισχυρό μήνυμα κατά των διακρίσεων

Χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος στις φετινές εκδηλώσεις για το 14o Athens Pride, κατακλύζοντας τους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Υπό τους ήχους τυμπάνων, κρατώντας μια μεγάλη σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου, οι διαδηλωτές κινήθηκαν από την Πλατεία Συντάγματος έως την πλατεία Κλαυθμώνος, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ.

Η παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν πέντε μεγάλα άρματα, ολοκληρώθηκε γύρω στις 20:00 το βράδυ. Έως τα μεσάνυχτα θα λάβει χώρα συναυλία με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, όπως η Ευρυδίκη, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, η Μαρίνα Σάττι, ο Δημήτρης Θεοδοσιάδης, ο Δημήτρης Κοψής και η Άννα Γούλα.

Κύριο θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι θηλυκότητα και το πώς είναι παρούσα στις εκφράσεις κάθε φύλου, ενώ παράλληλα στάλθηκε το πάγιο μήνυμα κατά των διακρίσεων και υπέρ της διαφορετικότητας. Το σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων είναι «Παρούσα».

Στις εκδηλώσεις, που ήταν γεμάτες χρώμα, μίλησαν μητέρες μελών της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ, οι όποιες επισήμαναν την στήριξη που δίνουν στα παιδιά τους, τα οποία είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Το Athens Pride 2018 υποστηρίζεται από τις πρεσβείες 32 χωρών. Η πρεσβεία της Ολλανδίας έφερε στην Αθήνα ένα μεγάλο φόρεμα-σύμβολο που είναι καμωμένο από τις σημαίες όλων των χωρών όπου είναι αξιόποινη η ομοφυλοφιλία. Σε οκτώ εξ αυτών τιμωρείται με θάνατο.

TWITTER FEED

Continue Reading

Trending