Connect with us

TOP NEWS

Απούσα η Φώφη από το πρώτο debate των υποψηφίων για την Κεντροαριστερά

…ψάχνοντας τη Φώφη!!!

Tο όραμά τους για τη νέα Κεντροαριστερά και τις θέσεις τους για τα μείζονα προβλήματα της χώρας κατέθεσαν οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα στο πρώτο debate που πραγματοποιήθηκε στο Action 24.

Στο debate βρέθηκαν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κεντροαριστεράς: Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης.

Συντονιστής ήταν ο Γιώργος Κουβαράς και μαζί του οι Γιάννης Πολίτης και Αγγελική Σπανού, ενώ παρέμβαση-ερώτηση έκανε και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος. Στην τηλεμαχία συμμετείχαν 5 εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του υπό διαμόρφωση φορέα της Κεντροαριστεράς. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 12 Νοεμβρίου.

Απούσα ήταν η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα παραβρεθεί μόνο στις δύο τηλεμαχίες της επιτροπής Αλιβιζάτου και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, λόγω μικροεπέμβασης στην οποία υπεβλήθη.

 • Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της Φώφης Γεννηματά για την απόρριψη της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αλλά και για την στάση της στην ψηφοφορία για αλλαγή φύλου στα 15 λέγοντας ότι «κρύβεται». Οπως τόνισε, ο μεγάλος προοδευτικός χώρος χωράει και σοσιαλιστές και δημοκράτες και φιλελεύθερους ακτιβιστές. «Αν εκλεγώ θα υπάρχει χώρος για όλους: Από δεξιά μέχρι αριστερά. Τα άλλα είναι λογική μικρού κόμματος» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το μέλλον θέλει ενώσεις στο κέντρο και λίγο λογική Μακρόν: Να μας ενώσουν τα προβλήματα και όχι οι παλαιότερες ιδεολογίες».
 • Ο Γιώργος Καμίνης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να διαλυθούν τα κόμματα που απαρτίζουν τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς και να γίνει πολυτασικός. Σε ερώτηση του Στ. Θεοδωράκη αν θα εγκαταλείψει το δημαρχιακό θώκο αν εκλεγεί, απάντησε αρνητικά επικαλούμενος τα παραδείγματα Ρέντσι, Σιράκ και Μιτεράν.
 • Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ως λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου ότι δεν ενοχοποιήθηκε πλήρως η περίοδος του Κ. Καραμανλή. Σημείωσε δε ότι πρέπει το νέο κόμμα να φέρει μπροστά τις θετικές στιγμές της παράταξης: Τις μεταρρυθμίσεις, το κοινωνικό κράτος, την πατριωτική στάση» αλλά και «να αφήσουμε και κάποια πράγματα πίσω όπως η δημαγωγία, το πελατειακό κράτος, φαινόμενα διαφθοράς».
 • Ο Γ. Ραγκούσης πρότεινε να μην δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη εφόσον δεν συγκεντρώσει 151 βουλευτές. Παράλληλα δήλωσε ότι όταν παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ δεν μετακόμισε σε άλλο κόμμα. «Οπως όλοι οι Ελληνες κι εγώ είχα ανάγκη τις 7.000 ευρώ της βουλευτικής αποζημίωσης. Εφυγα όμως και πήγα σπίτι μου, όχι σε άλλο φορέα» είπε.
 • Ο Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι «μέσα στα μνημόνια το ΠΑΣΟΚ στάθηκε όρθιο και κατάφερε να κρατήσει και την χώρα όρθια» και υποστήριξε ότι ως υπουργός έδωσε το στίγμα του και κατέβαλε σημαντική προσπάθεια να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά η χώρα.

Αρχικά οι υποψήφιοι έκαναν μια τοποθέτηση ενός λεπτού ο καθένας.

 • Σταύρος Θεοδωράκης

Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό που γίνεται σήμερα και γι’ αυτό που κάνουμε. Ενώνουμε την Δημοκρατική παράταξη εμπλουτίζουμε την Δημοκρατία. Δίνουμε την δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν τον επικεφαλής ενός εντελώς νέου κόμματος. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή αρχή για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα ριζικά.

 • Γιώργος Καμίνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε οικτρά τις ελπίδες των πολιτών και η ΝΔ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα. Η χώρα χρειάζεται νέες προτάσεις. Πρόοδος σημαίνει αξιοκρατία. Εξωστρέφεια και όχι κλειστά συστήματα. Ξεκινάμε για μια Ελλάδα η οποία θα στηρίζει εξίσου και τους ικανούς και τους αδύναμους.

 • Νίκος Ανδρουλάκης

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας και όλων των χωρών της ΕΕ είναι η άνοδος των δυνάμεων της ακροδεξιάς και του συντηρητισμού. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό κράτος.

 • Γιάννης Μανιάτης

Μέσα στα μνημόνια το ΠΑΣΟΚ στάθηκε όρθιο και κατάφερε να κρατήσει και την χώρα όρθιο. Ως υπουργός έδωσε το στίγμα μου και κατέβαλα σημαντική προσπάθεια να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά.

 • Γιάννης Ραγκούσης

Πιστεύω πολύ στη νέα προοδευτική παράταξη και ακόμη περισσότερο στη μεγάλη προοδευτική παράταξη. Κοινωνική προϋπόθεση είναι οι αβοήθητοι Ελληνες να νιώσουν ότι το κάνουμε γι’ αυτούς όχι για μας, για να γίνουμε καλά αμειβόμενοι κρατικοί αξιωματούχοι. Πολιτική προϋπόθεση είναι να την απελευθερώσουμε από την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ να μην δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς τους 5 υποψηφίους.

Θεοδωράκης για τους ψηφοφόρους που απευθύνεται

Απευθυνόμαστε στο χώρο του κέντρου, σε αυτούς που φλερτάρουν με την ΝΔ και σε όσους εγκαταλείπουν τρέχοντας τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θέλω μια μεγάλη, τολμηρή δημοκρατική παράταξη. Κυρίως η Φώφη Γεννηματά δεν δέχθηκε να ψηφίσουν οι νέοι του εξωτερικού. Αλλά όλα αυτά πια είναι δευτερεύοντα, έστω κι έτσι οι πολίτες θα ψηφίσουν μια ηγεσία που δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, συμφωνούμε σε πολλά αλλά θα πρέπει να συγκρουστούμε. Και την επόμενη ημέρα θα πρέπει να υπερασπίζεται ο καθένας και τις κοινές απόψεις αλλά και τις δικές του αξίες μέσα στον νέο φορέα.

Ανδρουλάκης για ρήγμα με Γεννηματά

Ολα αυτά τα δύσκολα χρόνια παρέμεινα μέλος και απλός στρατιώτης. Το ίδιο θα πράξω και την επόμενη ημέρα.

Εχω μάθει να σέβομαι τις αποφάσεις των οργάνων. Στο συνέδριο του 2015 υπερασπίστηκα την άποψη να φτιάξουμε πρώτα το κόμμα, με Ιδρυτικό Συνέδριο και μετά να προχωρήσουμε στην εκλογή αρχηγού και οι εξελίξεις με δικαίωσαν. Φάγαμε ένα μήνα με τα διαδικαστικά.

Αυτή η παράταξη δεν πρέπει να είναι ένα αρχηγικό κόμμα. Δεν θα είμαστε ένα κόμμα-Βαβέλ όπως φάνηκε στη Βουλή με την αλλαγή φύλου.

Καμίνης για διάλυση κομμάτων

Θα πρέπει να είμαστε σαφείς και καθαροί. Εγώ λέω ότι θα πρέπει να πάμε σε ένα ενιαίο κόμμα με τάσεις φυσικά, όπως όλα τα σύγχρονα κόμματα σε όλες τις ευνομούμενες δημοκρατίες. Δεν το θέτω ως προϋπόθεση. Θα πρέπει να πάμε με συμφωνίες. Θα πρέπει να σεβαστούμε την ιστορία όλων. Τα κόμματα δεν καταργούνται με διατάγματα. Πιστεύω ότι πρέπει να πηγαίνουμε με μία φωνή, συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη. Η μεγάλη εγγύηση θα είναι η μεγάλη προσέλευση του κόσμου.

Μανιάτης για το ποιον θα στηρίξει στο β’ γύρο

Εγώ θα είμαι στον δεύτερο γύρο. Στην απίθανη περίπτωση που δεν είμαι, θα τοποθετηθώ ευθέως και θα πω ποιον προτιμώ για ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης.

Θεοδωράκης για στάση Ποταμιού στην αλλαγή φύλου

Δεν θα κάνουμε καμία συμφωνία με κανέναν αν παραμερίζονται τα ατομικά δικαιώματα. Κανένα παζάρι στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πάω και με τον διάβολο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε το οικογενειακό δίκαιο σε σύγκρουση με την Εκκλησία. Και ο Κώστας Σημίτης με τις ταυτότητες.

Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε καμία αντίστοιχη κίνηση, αντιθέτως κρύβεται.

Ανδρουλάκης για εκλογές-συνεργασίες

Είμαι υπέρ της σταθερότητας διακυβέρνησης αλλά με αυτή την κυβέρνηση κάθε μέρα που περνάει κινδυνεύει η οικονομία. Ο Τσίπρας μιλούσε για Σεισάχθεια και τώρα ξεπουλιούνται σε funds περιουσίες πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Οσοι σήμερα βάζουν το θέμα των συμμαχιών πριν τις εκλογές περιφρονούν την βούληση του λαού. Αν δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία δεν χρειάζεται να μείνουμε στην κυβέρνηση ας μείνουμε στην αντιπολίτευση. Συναίνεση δεν σημαίνει και συγκυβέρνηση.

Μανιάτης για συγκυβέρνηση με Μητσοτάκη

Φύσει και θέσει είμαι απέναντι και στον αγοραίο φιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη και στον λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα. Ημουν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και νωρίτερα υφυπουργός της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Το 2011 άνοιξα τον φάκελο ορυκτού πλούτου και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προχώρησε τολμηρά ώστε όλα τα έσοδα να ορυκτού πλούτου πηγαίνουν για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και όχι για πρόσκαιρες δαπάνες.

Ραγκούσης για συναίνεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Το εύκολο «όχι» προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει θεωρητική διάσταση. Αναμένουμε ότι ο κ. Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές και θεωρούμε ότι θα τις χάσει παταγωδώς. Το ρεαλιστικό είναι να συζητάμε τι θα πράξουμε αν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης

Αν ο κ. Μητσοτάκης αποτύχει να συγκεντρώσει 151 βουλευτές τότε θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του από το κόμμα.

Θεοδωράκης από που θα βρει δαπάνες για μείωση φόρων

Υπάρχουν λύσεις θα μπορούσα να σας πω πολλές. Για παράδειγμα θα καταργούσα το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη που στοιχίζει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Ποσό που αντιστοιχεί σε λειτουργία τριών παιδικών σταθμών. Σήμερα αυξήθηκαν οι γενικές γραμματείες σε 156. Πρέπει να περιοριστεί η δυνατότητα σπατάλης του κράτους και να πάμε σε αυστηρή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων η οποία θα περιλαμβάνει και απολύσεις.

Κάνει την αξιολόγηση το ΑΣΕΠ. Οσοι επιτυγχάνουν θα προσλαμβάνονται, όσοι αποτυγχάνουν διαρκώς θα πρέπει να οδηγούνται στην έξοδο.

Ανδρουλάκης για αλλαγή εκλογικού νόμου

Πρέπει να υπάρχει αναλογικότερο σύστημα και μπόνους με σκαλοπάτια. Πρέπει να σπάσει η Β’ Αθηνών. Αν ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμοι να συζητήσουν την πρότασή μου είναι ευπρόσδεκτοι, για να ηθικοποιήσουμε το πολιτικό μας σύστημα.

Πρότασή μου επίσης είναι ο κάθε υποψήφιος να δεσμεύεται στο πρόγραμμα, ώστε αν ο αρχηγός αλλάξει το πρόγραμμά του μετεκλογικά να μπορεί να διαφοροποιηθεί ο κάθε βουλευτής υπερασπιζόμενος το πρόγραμμα και όχι τις απόψεις του εκάστοτε αρχηγού.

Μανιάτης για χρέη ΠΑΣΟΚ

Δεν συμμετείχα ποτέ στα εσωτερικά του Κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ υπερδανείστηκε σε άλλες εποχές, το ίδιο λάθος έκαναν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα είναι άλλη εποχή. Το ΠΑΣΟΚ αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά του και μείωσε κατά 95% τα λειτουργικά του έξοδα. Αυτό που μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν θα επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ από την αποπληρωμή των δανείων του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό πρέπει να δεσμευτούν και οι ηγέτες των άλλων κομμάτων που έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Ραγκούσης για σύγκρουση με Εκκλησία

Δεν είμαι υπάλληλος της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εγώ περιέγραφα καταστάσεις και δεν αφορούσε πρόσωπα ότι μίλησα για ομοφυλοφιλία στην Εκκλησία. Την σύγκρουση επέλεξε η διοίκηση της Εκκλησίας. Ως δήμαρχος και ως υπουργός έχω στηρίξει την φιλανθρωπική προσπάθεια της Εκκλησίας αλλά δεν είμαι πρόθυμος να υπηρετήσω τον σκοταδισμό που εκπέμπεται από ορισμένους κύκλους. Θέλω να κάνει βήματα προόδου και όχι οπισθοδρόμησης η διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι απευθείας ερωτήσεις μεταξύ υποψηφίων

Στο δεύτερο σκέλος του debate οι υποψήφιοι ρώτησαν ο ένας τον άλλο, απευθείας.

 • Θεοδωράκης ρωτά Καμίνη: Θα διατηρήσεις τη θέση του δημάρχου; Εγώ αφιερώνω 18 με 20 ώρες την ημέρα στο Ποτάμι, εσύ το εμφάνισες ως part time job
 • Απάντηση Καμίνη: Υπάρχουν διεθνή παραδείγματα. Ο Ρέντσι δεν παραιτήθηκε. Ο Σιράκ ήταν δήμαρχος Παρισίων και του κόμματός του, όπως και ο Μιτεράν. Το θέμα είναι πώς κατανέμει κανείς δημιουργικά το χρόνο του. Εδώ δεν πάμε για ένα αρχηγικό κόμμα, πάμε να φτιάξουμε συλλογική ηγεσία όπου θα έχουμε όλοι ρόλο. Πάντοτε στη ζωή μου έκανε δύο πράγματα με επιτυχία και συνέπεια.
 • Ανδρουλάκης ρωτά Θεοδωράκη: Αφού το Ποτάμι ανήκει στον κεντρώο χώρο γιατί δεν επέλεξε να συνεργαστεί στη ευρωβουλή με το κόμμα των φιλελευθέρων αλλά συνεργάστηκε με τους σοσιαλδημοκράτες.
 • Απάντηση Θεοδωράκη: Ο μεγάλος προοδευτικός χώρος χωράει και σοσιαλιστές και δημοκράτες και φιλελεύθερους ακτιβιστές. Αν εκλεγώ θα υπάρχει χώρος για όλους: Από δεξιά μέχρι αριστερά. Τα άλλα είναι λογική μικρού κόμματος. Το μέλλον θέλει ενώσεις το κέντρο και λίγο λογική Μακρόν: Να μας ενώσουν τα προβλήματα και όχι οι παλαιότερες ιδεολογίες.
 • Μανιάτης ρωτά Θεοδωράκη: Αφού δεν πήγε όπως θα ήθελες το Ποτάμι γιατί να πάει με την ηγεσία σου καλύτερα ο νέος φορέας;
 • Απάντηση Θεοδωράκη: Μπορεί να σε ξεχωρίζω αλλά είσαι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που από 40% πήγε στο 4%, πώς μπορείς να ρωτάς για ένα κόμμα που από 6% πήγε στο 5%. Η ΔΗΑΝΑ απέτυχε; Ο Κύρκος απέτυχε; Ο Μάνος απέτυχε; Το ίχνος που αφήνει κάθε κόμμα δεν είναι πάντα ανάλογο με τα ποσοστά του. Χρειάζεται τολμηρότητα και γρήγορες αποφάσεις.

Κοινό ερώτημα: Τι διαφορετικό θα έκαναν το 2009 αν ήταν πρωθυπουργοί

Θεοδωράκης

Καλώς απευθυνθήκαμε στην ΕΕ τότε, δεν υπήρχε ούτε Ρωσία, ούτε Κίνα, ούτε Βενεζουέλα. Αυτό για το οποίο ασκώ κριτική είναι ότι έπρεπε το πολιτικό σύστημα να είχε έτοιμες τις λύσεις και να μην δεχθεί κακές προτάσεις, όπως εκείνες του ΔΝΤ. Οι πολιτικοί εκείνης της περιόδου δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τις καλές από τις κακές προτάσεις.

Ανδρουλάκης

Αν κάναμε ένα λάθος είναι ότι έπρεπε να έχει ενοχοποιηθεί πλήρως η περίοδος του Κ. Καραμανλή ο οποίος θέλει σήμερα να γίνει και πρόεδρος της Δημοκρατίας και πέρασε στην κοινή γνώμη η εικόνα ότι το ΠΑΣΟΚ έφερε το μνημόνιο.

Καμίνης

Θα ξεκινήσω από τα θετικά της κυβέρνησης Παπανδρέου: Διαύγεια, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, νόμος Διαμαντοπούλου, μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα είναι ότι η κοινή γνώμη δεν πείστηκε ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις, δεν οικειοποιηθήκαμε το πρόγραμμα. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αν είχε βρεθεί σε διαφορετικές συνθήκες, θα είχε κάνει μια μεγάλη τομή στη χώρα.

Στη συνέχεια και η κυβέρνηση Παπαδήμου έκανε πολλά θετικά και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Να διαχωρίσω όμως: Ο κ. Βενιζέλος στάθηκε επάξια στις επάλξεις, ενώ ο κ. Σαμαράς έκανε θεμελιώδη λάθη ειδικά με τον τελευταίο του ανασχηματισμό.

Ραγκούσης

Οταν εμείς προσπαθούσαμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και να βρούμε λεφτά, οι κ. Σαμαράς και Τσίπρας κατέβαζαν τον κόσμο στους δρόμους. Ηθελαν μόνο να καταλάβουν την εξουσία και το κατάφεραν και ο ένας υπέγραψε το β’ μνημόνιο και ο άλλος το τρίτο.

Αποδείχθηκε ότι η χώρα δεν είχε άλλη λύση το 2010 με τον Γιώργο Παπανδρέου και το μνημόνιο. Το θέμα δεν είναι γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο αλλά γιατί κολλήσαμε στο μνημόνιο.

Μανιάτης

Οταν η κυβέρνηση Παπανδρέου ανέλαβε την χρεοκοπημένη χώρα από την διακυβέρνηση Καραμανλή θα μπορούσαμε να παραδώσουμε στον επόμενο. Δεν το πράξαμε, προτάξαμε το πατριωτικό μας καθήκον και κρατήσαμε τη χώρα όρθια.

Προφανώς και έγιναν επιμέρους λάθη, όμως το τελικό ισοζύγιο ήταν θετικό.

Θεοδωράκης για τον λόγο που αρνείται τον όρο κεντροαριστερά

Δεν τον αρνούμαι, δε μου αρέσουν οι ταμπέλες. Κεντροαριστερά είναι μόνο ένα μικρό τμήμα του προοδευτικού κόσμου.

Ανδρουλάκης για το αν θα έχει ρόλο για Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλο

Σέβομαι και τους τρεις ηγέτες και θα είναι πολύ χρήσιμη η εμπειρία τους. Αν κάτι πρέπει να πετύχουμε είναι η ενοποίηση του ιστορικού αφηγήματος ανεξαρτήτως των συγκυριακών στιγμών που υπηρέτησε ο καθένας από τους προαναφερθέντες. Στην όχθη του καινούργιου πρέπει να φέρουμε τις θετικές στιγμές της παράταξης: Τις μεταρρυθμίσεις, το κοινωνικό κράτος, την πατριωτική στάση. Πρέπει να αφήσουμε και κάποια πράγματα πίσω όπως η δημαγωγία, το πελατειακό κράτος, φαινόμενα διαφθοράς.

Μανιάτης για την ανανέωση στο νέο φορέα

Το νέο δεν είναι υποχρεωτικά και ηλικιακά. Πάρτε το παράδειγμα Τσίπρα: Εκφράζει ό,τι πιο δημαγωγικό και παλαιοκομματικό, είναι παιδί του κομματικού σωλήνα. Νέο στην πολιτική είναι αυτό που έχει ένσημα ζωής, αλήθεια και συνέπεια λόγων και έργων.

 

TOP NEWS

Ε. Τσακαλώτος: Παροχολογία έκαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αυξάνοντας το έλλειμμα και το χρέος της χώρας

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη του Στο Κόκκινο τόνισε πως «δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη. Το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήτανε το κομμάτι προστασία της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα».

Στα περί «παροχολογίας» απαντά μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως εάν το να χτίσεις ένα κοινωνικό κράτος είναι παροχές, τότε «σηκώνω τα χέρια».


Επίσης αναφέρει πως «μέσα στους περιορισμούς και μέσα στον συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει, έχουμε μία επιστροφή της ανάπτυξης και επεκτατικούς προϋπολογισμούς». Αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίλυση του «Μακεδονικού», τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο ζήτημα της ανόδου της ακροδεξιάς, σημειώνοντας πως στις επερχόμενες ευρωεκλογές οι δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και οι Πράσινοι «πρέπει να βάλουν μία ατζέντα που να έχει διαχωριστικές γραμμές».

«Παροχολογία είναι να δίνεις παροχές σε συγκεκριμένους ανθρώπους για να κερδίσεις εκλογές χωρίς να έχεις τα χρήματα, να αυξάνεται μετά το έλλειμμα του Δημοσίου και μετά να αυξάνεται και το χρέος. Αυτό κάνανε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πριν από το 2008 και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε», σημείωσε σχολιάζοντας τα περί «παροχολογίας με φόντο της εκλογές». «Εμείς με πολύ σοβαρό και σταδιακό τρόπο αρχίσαμε να κάνουμε μία δημοσιονομική αναπροσαρμογή, πέτυχε, γίναμε αξιόπιστοι και  χτίζουμε ένα κοινωνικό κράτος, κάνουμε και πράγματα για την ανάπτυξη σταδιακά», πρόσθεσε.

«Από το 2018, αρχίσαμε τα αντίμετρα, δεν άρχισαν σήμερα με αυτό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Ήδη από το 2018 ξοδέψαμε πάνω από 200 εκατομμύρια για τα παιδιά γιατί η Ελλάδα έπρεπε να έχει μία πολιτική για τα παιδιά (…) Αυτό θα συνεχιστεί και το 2019 και θα έχουμε επιπλέον και επιδόματα στέγασης γιατί η Ελλάδα από όλες τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξοδεύει σχεδόν τίποτα για στέγαση» ανέφερε επίσης ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν το βλέπω εγώ παροχολογία. Αν το να χτίσεις ένα κοινωνικό κράτος είναι παροχές, τότε σηκώνω τα χέρια».

Σε σχέση με το ύψος των δημοσίων επενδύσεων στον προϋπολογισμό, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως «οι επενδύσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ακριβώς αυτό που ήτανε πέρυσι. Αυτό που εννοεί η αντιπολίτευση είναι ότι είναι μικρότερο από αυτό που είχαμε γράψει μέσα στο μεσοπρόθεσμο. Άρα δεν υπάρχει πραγματική μείωση των επενδύσεων». Πρόσθεσε δε πως «και να χρειαστούμε περισσότερες επενδύσεις, αυτά τα πράγματα λύνονται και στην πορεία, μπορείς να μεταφέρεις πόρους από κομμάτια της κυβέρνησης που έχουν υπο-καταναλώσει, για να τα πας σε κάποιο άλλο σημείο». «Δεν νομίζω ότι είναι σοβαρό ζήτημα αυτό που βάζει η ΝΔ», σχολίασε και τόνισε πως «το ποσό θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο βεβαίως αλλά είναι κάτι που είναι ικανοποιητικό».

Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις που διατυπώνει η αντιπολίτευση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «εμείς έχουμε κάποιους στόχους που είναι μέχρι το 2022. Αυτοί οι στόχοι είναι 3,5%, -πολύ αυστηροί στόχοι, χρειάζεται η Ευρώπη να αλλάξει  πορεία και να υπάρχει λιγότερη λιτότητα και πολλές χώρες αρχίζουν να το λένε αυτό όπως λέγαμε και εμείς από πριν από το 2015 και δεν το συζητούσε κανένας και τώρα το συζητούν». «Μέσα σε αυτούς του στόχους», συνέχισε «δημιουργούμε χώρο που μπορούμε συγχρόνως να φτάσουμε στο 3,5% και να ξοδέψουμε επιπλέον και αυτό το επιπλέον είναι 3,5 δις συσσωρευτικά μέχρι το 2022».

«Το πρώτο κομμάτι από αυτό είναι τα 910 εκατομμύρια –ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 750 εκατομμύρια, με τη συζήτηση πήγε στα 910. Αυτά τα λεφτά τα έχουμε. Τι προτείνει η αντιπολίτευση; Να τα κρατήσουμε καβάτζα;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας: «Δεν το καταλαβαίνω γιατί αυτοί μας κατηγορούσαν πριν ότι εμείς δημιουργούμε υπερπλεόνασμα για να το ξοδέψουμε στο τέλος του χρόνου ως μέρισμα. Εμείς δεν κάνουμε τώρα αυτό. Εμείς τώρα εκ των προτέρων ξοδεύουμε με μόνιμα μέτρα αυτά τα λεφτά που υπάρχουν για να φτάσουμε στο στόχο». Υπογράμμισε δε πως τη μόνη συζήτηση που ο ίδιος θα κατανοούσε  είναι να πει κανείς «εγώ δεν θέλω να το ξοδέψετε στη στέγαση,  θέλω να το ξοδέψετε για την υγεία», «αυτό το καταλαβαίνω, είναι μία σοβαρή συζήτηση πού ακριβώς να το ξοδέψουμε, δεν είναι προφανές ότι πάντα έχουμε δίκιο εμείς. Πάντα υπάρχει συζήτηση αλλά είναι συζήτηση με προτεραιότητες εντός ενός φακέλου 910 εκατομμύρια».

Για το πώς πρόκειται να κατανεμηθούν τα χρήματα αυτά, ο ίδιος ανέφερε πως ένα μέρος του θα πάει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους –πέρασε ο νόμος την προηγούμενη εβδομάδα-. Επίσης, αναφέρθηκε στις τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων. Το επόμενο διάστημα θα πάει στη Βουλή το στεγαστικό επίδομα που είναι 400 εκατομμύρια. «Όλα αυτά μαζί με κάποια άλλα μικρά που είναι σημαντικά όμως», όπως  η βοήθεια στο σπίτι και η ειδική αγωγή, ανέφερε «κάνει ένα πακέτο που έχει και πράγματα που είναι για να βοηθήσουν, να τονώσουν την οικονομία από τη μεριά των εισφορών και από την μεριά των δαπανών».

Απαντώντας στο αφήγημα της αντιπολίτευσης περί «καθηλωμένης οικονομίας», ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως «Έχω μία συνήθεια στη Βουλή που την έχω κρατήσει εδώ και 1,5 χρόνο. Κάθε φορά που παρουσιάζουμε είτε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είτε στην Ολομέλεια, λέω τα καλά νέα που υπάρχουν από την προηγούμενη φορά που παρουσιάστηκαν. Και κάθε φορά έχω καλές ειδήσεις για το τι γίνεται από την τελευταία φορά που μίλησε για τη βιομηχανία που αυξήθηκε, ή για την αύξηση της απασχόλησης ή τη μείωση της ανεργίας, ή για το λιανικό εμπόριο ή για τις εξαγωγές». «Αν τα βάλετε όλα αυτά είναι μία σημαντική βελτίωση τον τελευταίο 1- 1,5 χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάρα πολύ κόσμο που είναι πολύ ζορισμένος και λέμε δύο πράγματα. Δεν λέμε ότι τα πράγματα είναι καλά και έχουμε κάνει θαύματα. Μέσα στους περιορισμούς και μέσα στον συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει, έχουμε μία επιστροφή της ανάπτυξης και έχουμε και πιο επεκτατικούς προϋπολογισμούς. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι λύνονται όλα τα προβλήματα, η λιτότητα παραμένει αλλά μειώνεται στον χρόνο. Αυτό έχουμε υποσχεθεί και αυτό μπορέσαμε να κάνουμε».

Ερωτηθείς για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε αρχικά για τον πήχη που θέτει η αντιπολίτευση πως «θα μπορούσε να είναι πολύ ψηλότερος και θα τον περνάγαμε και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω τη στρατηγική της ΝΔ. Δεν το λέω αυτό σαν ρητορικό σχήμα, πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι κερδίζουν που λένε ότι όλα τα πράγματα είναι καταστροφικά, δεν θα βγούμε από το μνημόνιο, θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν υπάρχουν αντίμετρα και τώρα όχι μόνο δεν μειώνονται οι συντάξεις αλλά και υπάρχουν αντίμετρα και θα υπάρχει ανάπτυξη».

«Στο ερώτημά σας αν έχουμε ξεπεράσει κάποιον πήχη για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, η απάντηση είναι ‘ναι’. Αν θα μπορέσουμε να κάνουμε βιώσιμη αυτήν την ανάπτυξη και να έχουμε κι ανάπτυξη καλή και το 2021, και το 2022, και το 2023, και το 2024 και το 2025, τότε εκεί είναι θέμα και της κυβέρνησης με μία αναπτυξιακή στρατηγική και τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους και τις επιχειρήσεις και τον κοινωνικό τομέα και το συνεταιριστικό τομέα να μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την καλή οικονομική κατάσταση για να κάνουμε ένα καινούργιο, διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι και βιώσιμο», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια και εμείς και το ΤΧΣ και οι ίδιες οι τράπεζες και νομίζω ότι σιγά-σιγά θα αντιμετωπιστεί». Διευκρίνισε πως «δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη. Το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήτανε το κομμάτι προστασία της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα». Επίσης επισήμανε πως «όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη 31/12/2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα. Ακόμη και μόνο η αίτηση να έχει γίνει στον νόμο Κατσέλη, παραμένουν σε αυτό το σύστημα προστασίας πλήρως». Πρόσθεσε δε πως «πολλές από τις διατάξεις, σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη θα παραμείνουν και μετά από το Γενάρη του 2019».

Από εκεί και πέρα, ερωτηθείς για το «μακεδονικό» ζήτημα, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου είτε υποστηρίζει την συμφωνία είτε έχει την άποψη ότι και να μην είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 25 χρόνια στην αναμονή μέχρι να βρεθεί η τέλεια λύση. Αυτό το βλέπω και σε πολλούς κεντρώους ανθρώπους και μάλιστα που είναι πολύ στεναχωρημένοι με την στάση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας». «Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η λύση για τη Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε εκφράζοντας την άποψη πως «όσο η Θεσσαλονίκη κοιτάει προς τον νότο, θα την κερδίζει πάντα η Αθήνα. Αν είναι κλεισμένη η οικονομική ανάπτυξη και η συν-ανάπτυξη με τα Βαλκάνια, η Θεσσαλονίκη δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να γίνει κέντρο των Βαλκανίων ούτε να είναι κέντρο ενεργειακό, εμπορικό, μεταφορικό».

Σε σχέση με τις καταλήψεις στα σχολεία για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημείωσε πως «αυτό το κίνημα κινείται από ακροδεξιές δυνάμεις. Στεναχωριέμαι όταν καθηγητές βάζουν θέμα και τους υποστηρίζουν» και υπογράμμισε πως «η λύση είναι και τα σχολεία και καθηγητές να κάνουν ανοιχτές συζητήσεις -αυτό είναι το σχολείο όπως και το πανεπιστήμιο, είναι χώροι διαλόγου- να συζητήσουν τα θέματα με ανοιχτό τρόπο, πού είναι προβληματική αυτή η λύση, πού δεν είναι προβληματική αυτή η λύση. Νομίζω ότι οι καθηγητές ιδιαίτερα αλλά και το υπουργείο πρέπει να προωθήσει έναν ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά για να δούμε τους προβληματισμούς».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη συνολικά πρέπει να αποτελέσει έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Όπως τόνισε, «πρέπει σε αυτές τις ευρωεκλογές  οι δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας που αποδεσμεύεται από τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και οι Πράσινοι, να βάλουν μία ατζέντα η οποία να έχει διαχωριστικές γραμμές. Μία διαχωριστική γραμμή είναι η ανισότητα, γιατί η ανισότητα, η φτώχεια, οι κακές θέσεις εργασίας ή θέσεις εργασίας που δεν έχουν προοπτική, τροφοδοτεί την ακροδεξιά. Η δεύτερη διαχωριστική γραμμή είναι για τα δικαιώματα του πολίτη και τη δημοκρατία και για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει και η κυβέρνησή μας την συνταγματική αναθεώρηση και η τρίτη διαχωριστική γραμμή έχει να κάνει με τον εθνικισμό».

Κλείνοντας να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα «Η ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας στη μεταμνημονιακή εποχή» που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης (19:00, Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός, Περίπτερο 8, ΔΕΘ).

Continue Reading

TOP NEWS

Πρωθυπουργός: «Αρχίζει κύκλος οικονομικών ελαφρύνσεων»

«Προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος», επισήμανε.

«Σήμερα είναι η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την εκπνοή του προγράμματος προσαρμογής και την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις αλλά και με νέα σύνθεση», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια καλωσόρισε τις νέες και τους νέους υπουργούς, και τους ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή δουλειά στα νέα τους καθήκοντα.

«Η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής του, για ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά, πάνω από όλα, με προσδοκίες να πορευτούμε από δω και στο εξής με σύνεση αλλά και με σχέδιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κι όλα αυτά, όπως είπε, «για να μη ξαναγυρίσει ποτέ η χώρα στη περιπέτεια της χρεοκοπίας αλλά και για να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες αυτού του τόπου».

«Καλούμαστε να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Με τον κύκλο των Μνημονίων έχει κλείσει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης. Πάντοτε βεβαίως με σύνεση και σωφροσύνη, χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην μνημονιακή επιτροπεία και την παρακμή», επισήμανε.

«Στο πολιτικό μας σχέδιο, βασικός μας στόχος είναι η στήριξη αυτών ακριβώς των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτα και κύρια με την ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήδη οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν επανέλθει, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας έχει μειωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για τη διοικητική αποτελεσματικότητα και την καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς στο διοικητικό μηχανισμό, που, επίσης, λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, ξένες ή ελληνικές.

Για επιτάχυνση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία, μίλησε ο πρωθυπουργός.

«Μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως λ.χ. το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το περιουσιολόγιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα. Όλες αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Αντιθέτως, είναι μεταρρυθμίσεις δικές μας, είναι μεταρρυθμίσεις που αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε ή να μη πληρώναμε τόσο βαρύ τίμημα. Και σε τελική ανάλυση, είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε», επισήμανε.

Η ανάκτηση της εργασίας δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς, αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

«Εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος. Να ακούσουμε τα σήματα και τα αιτήματα τις αγοράς. Να βρούμε τους συγκεκριμένους τρόπους για την ελάφρυνση αυτών των κοινωνικών κατηγοριών αλλά να δώσουμε και ευκαιρίες καινοτομίας με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων. Από τα ευρωπαϊκά προγράμματα μέχρι τις μικροπιστώσεις και τον προσανατολισμό της αναπτυξιακής τράπεζας, έχουμε χρέος να κατανείμουμε τους πόρους με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους είναι σημαντικός άξονας του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης, είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως σε αυτό τον τομέα θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης, δηλαδή, στα πεδία της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας, όπου έχουν γίνει ήδη μεγάλα βήματα.

«Η πίστη στην προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι ακριβώς, που μας διαφοροποιεί, όλους εμάς που βρισκόμαστε σε αυτό το υπουργικό τραπέζι, αριστερούς, οικολόγους, κεντροαριστερούς αλλά και κεντροδεξιούς, από τις δυνάμεις του ακραίου νέο-φιλελευθερισμού, που, πέραν όλων των άλλων ευθυνών για την πορεία της οικονομίας, έχουν ακέραια και την ευθύνη και για την άνοδο της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στον τόπο μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Μπορούμε σήμερα να πούμε ότι είμαστε, επιτέλους, σε καλό δρόμο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Παρά τις κινδυνολογικές κραυγές, την καταστροφολογία, την προεξόφληση της αποτυχίας από την αντιπολίτευση και όσους την στηρίζουν, βλέπουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί σήμερα καλή είδηση σε ένα διεθνές περιβάλλον που κάθε άλλο παρά σταθερό είναι», σημείωσε.

«Η ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης δεν είναι αξίωμα, ούτε προνόμιο, είναι ευθύνη», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενόψει των νέων καθηκόντων τους. Γιατί δεν μας χρωστάει ο λαός. Εμείς του χρωστάμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Από την δική του εξουσία πηγάζει η δική μας ευθύνη. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Στην βαριά καθημερινότητα μας πρέπει πάντοτε να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι δίνουμε καθημερινά εξετάσεις. Εξετάσεις αποτελεσματικότητας αλλά και εξετάσεις ευπρέπειας, κοινωνικής ευαισθησίας και κατανόησης. Εξετάσεις ηθικής και πολιτικής ποιότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αλαζονικές συμπεριφορές, κλειστές πόρτες και κλειστά αυτιά, αίσθηση αυτάρκειας, άρνηση συντονισμού, προσωπικές στρατηγικές είναι χαρακτηριστικά των υπουργών και των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα. Δεν έχουν θέση στη δική μας κυβέρνηση».

 

Continue Reading

TOP NEWS

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ- Β. Κορέας

Οι πρώτες λεπτομέρειες για το κείμενο που υπέγραψαν ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ στην Σιγκαπούρη αρχίζουν τώρα να διαρρέουν.

Οι πρώτες λεπτομέρειες για το κείμενο που υπέγραψαν ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ στην Σιγκαπούρη αρχίζουν τώρα να διαρρέουν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο  Βορειοκορεάτης ηγέτης δεσμεύτηκε για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής χερσονήσου και ο Ντόναλντ Τραμπ να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Πιονγιάνγκ.

Και μπορεί, βέβαια, αυτό να ακούγεται εξαιρετικά σημαντικό, αλλά αναλυτές σημειώνουν ότι ο Κιμ έχει ήδη δεσμευτεί να εργαστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου στις συνομιλίες που είχε με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν τον Απρίλιο στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών. Υπογραμμίζουν δε ότι μένει να αποδειχθεί αν η Πιονγιάνγκ και η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνονται το ίδιο πράγμα όταν μιλούν για «πλήρη αποπυρηνικοποίηση».

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της Ουάσιγκτον για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση»,  αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, ερωτηθείς νωρίτερα από τον δημοσιογράφο Τζιμ Ακόστα του CNN αν η Βόρεια Κορέα συμφώνησε στην αποπυρηνικοποίησή της απάντησε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει «πολύ σύντομα».

LIVE

 

Τα τέσσερα βασικά σημεία της συμφωνίας Τραμπ – Κιμ, όπως αναφέρει το BBC, αναφέρουν:

 1.  ΗΠΑ και ΛΔΒΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας) δεσμεύονται να βάλουν σε νέα βάση τις διμερείς τους σχέσεις σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο κρατών για ειρήνη και ευημερία.
 2.  ΗΠΑ και ΛΔΒΚ θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης, σταθερής ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.
 3. Επιβεβαιώνοντας τη διακήρυξη του Πανμουντζόν [αναφορά στη συνάντηση Κιμ-Μουν Τζάε Ιν στη μεθόριο των Βόρειας και Νότιας Κορέας] της 27ης Απριλίου, η ΛΔΒΚ δεσμεύεται να εργαστεί προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
 4. ΗΠΑ και ΛΔΒΔ δεσμεύονται για την ανάκτηση των σορών των αιχμαλώτων πολέμου και των πεσόντων [στον πόλεμο της Κορέας 1950-1953] περιλαμβανομένου και του άμεσου επαναπατρισμού όσων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Πρώτες αντιδράσεις αναλυτών: «Άνθρακες ο θησαυρός»

Η συμφωνία προκάλεσε χλιαρές αντιδράσεις από αναλυτές.

«Πω, πω. Αν περί αυτού πρόκειται… τότε είναι καταθλιπτικό. Ακόμη λιγότερο απ’ ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι σκεπτικιστές. Θα περίμενα να πάρει τουλάχιστον ο Τραμπ κάποιους πυραύλους, ή να κλείσουν κάποιες εγκαταστάσεις, ή κάτι συγκεκριμένο. Αυτό εδώ δείχνει πολύ γενικόλογο…», σχολίασε στο Twitter o Μπιλ Νίλι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Πουσάν.

«Αυτό ακριβώς δεσμεύτηκαν να κάνουν πριν από 25 χρόνια. Την ίδια μέρα!», συμπληρώνει ο Βιπίν Ναράνγκ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο MIT. Ενώ ο Τσαντ Ο’Κάρολ του Korea Risk Group διερωτάται πώς θα κάνει ο Τραμπ αξιόπιστες τις εγγυήσεις ασφαλείας προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας,  σημειώνοντας ότι από την απάντηση θα εξαρτηθεί το χρονοδιάγραμμα για την «αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου».

Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν ότι οι γενικόλογες και ασαφώς διατυπωμένες δεσμεύσεις των δύο πλευρών δεν σηματοδοτούν κάποια πρόοδο αναφορικά με προηγούμενες συμφωνίες ΗΠΑ -Βορεία Κορέας τις περασμένες δεκαετίες.

Σημειώνουν, όμως, ότι θα ακολουθούσουν περαιτέρω συναντήσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των δύο πλευρών, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα της συνόδου.

Ο Τραμπ επέστησε εξάλλου την προσοχή στην «χημεία» του με τον Κιμ, υποστηρίζοντας ότι σηματοδοτεί μια σημαντικότατη εξέλιξη.

Ανάλογες συμφωνίες το 1994 και το 2005 περιείχαν ανάλογες δεσμεύσεις, αλλά κατέρρευσαν λόγω διαφορετικής ερμηνείας από τις δύο πλευρές ως προς το περιεχόμενό τους και λόγω των αντιδράσεων της Πιονγιάνγκ στη διαδικασία της επαλήθευσης.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τις δύο πλευρές χωρίζει ένα χάσμα αναφορικά με το τι εννοούν όταν κάνουν λόγο για αποπυρηνικοποίηση. Οι ΗΠΑ ζητούν το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η διαδικασία της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, ενώ η το κομμουνιστικό καθεστώς επιδιώκει μια ανοικτή διαπραγμάτευση όπου θα αντιμετωπίζεται ως ισότιμος εταίρος.

Τραμπ: Υπογράψαμε ένα πολύ σημαντικό και περιεκτικό έγγραφο

Νωρίτερα, καθώς ο Τραμπ κάθισε στο τραπέζι και υπέγραψε μαζί με τον Κιμ τα σχετικά έγγραφα, χωρίς να αποκαλύπτει το περιεχόμενό τους είπε:  «Υπογράφουμε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο, ένα πολύ περιεκτικό έγγραφο.»

Από την πλευρά του ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σημείωσε: «Σήμερα είχαμε μια ιστορική συνάντηση κι αποφασίσαμε να αφήσουμε πισω το παρελθόν. Ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας μιας σημαντικής αλλαγής. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ που κατέστησε εφικτή αυτή τη συνάντηση».

Μετά τις πρώτες δηλώσεις έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν τα έγγραφα.

 

Continue Reading

Trending