Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Τζιώτης: Η Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ…

«Αριστερά σημαίνει μπροστά» τονίζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υποψήφιος αρχηγός για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς Δημήτρης Τζιώτης.

Υποστηρίζει ότι η χώρα δεν χρειάζεται σήμερα εκλογές και σημειώνει «να συνεργασθούμε με τα συμφέροντα για να ρίξουμε τον Τσίπρα, όπως έριξαν τον Παπανδρέου; Αυτό θα ήταν εκτροπή». «Μη γελιόμαστε, κανένα κόμμα δεν έχει ακόμα να προτείνει κάτι διαφορετικό. Γι” αυτό δημιουργούμε το καινούργιο, για να πλάσουμε κάτι που δεν υπάρχει» υπογραμμίζει.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Τζιώτης τονίζει ότι «δεν κάνουμε όλον αυτόν τον αγώνα για να μπούμε σε έναν συνασπισμό της Τζαμάικα. Όσοι θέλουν συνεργασίες με τη Δεξιά, ψάχνουν καρέκλες σε υπουργεία. Το νέο που δημιουργούμε δεν πρέπει να αναζητά υπουργεία. Την κυβέρνηση θέλουμε. Μέχρι τότε, μέχρι να ετοιμαστούμε, ας αφήσουμε τον Αλέξη να κυβερνήσει. Μην δημιουργούμε μόνοι μας τεχνητές κρίσεις. Όταν είμαστε έτοιμοι, όταν έρθει η ώρα, τη συνεργασία της Αριστεράς θα ζητήσουμε. Αυτός είναι ο φυσικός μας χώρος».

Και προσθέτει: «Δεν μπορεί τώρα να θέλουμε να τους ρίξουμε και μετά να ζητάμε να συνεργαστούν μαζί μας. Αν τους τραβήξουμε σήμερα εμείς το χαλί κάτω από τα πόδια, πώς θα τους ζητήσουμε να έρθουν μαζί μας όταν θα είμαστε εμείς το πρώτο κόμμα; Οφείλουμε να είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς».

Σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτήν την Ελλάδα πρέπει να ξανακερδίσουμε» και κατηγορεί το κράτος γιατί είναι πολύ μεγάλο. «Κατηγορώ αυτό το κράτος γιατί είναι πολύ ακριβό. Κατηγορώ αυτό το κράτος γιατί υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Αυτό το κράτος μάς κλέβει τη ζωή» λέει και προσθέτει «δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει αυτό το υπερτροφικό κράτος που δεν χρειαζόμαστε».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Τζιώτη στη Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΕΡ. Πού πιστεύετε ότι πρέπει να βρίσκεται ο νέος φορέας στον άξονα Αριστερά- Δεξιά και τι σημαίνει αυτό για τις μετεκλογικές συνεργασίες;

ΑΠ. Το νέο κίνημα που δημιουργούμε έχει ταυτότητα. Κεντροαριστερά. Δεν έχει καμία σχέση με τη Δεξιά. Αποστολή του νέου ΠΑΣΟΚ είναι η αλλαγή. Αριστερά είναι η πρόοδος. Αριστερά σημαίνει μπροστά. Ως Αριστερά της Αριστεράς κατηγορούσαν τον Ανδρέα. Αυτό είμαστε. Πιο προοδευτικοί από την Αριστερά. Τα πράγματα είναι απλά. Το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε γιατί πήγε δεξιά. Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Σήμερα, η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσο της τετραετίας. Τέρμα η μικροπολιτική. Αυτό είναι αλλαγή. Πώς να γίνουν, δηλαδή, εκλογές; Να συνεργασθούμε με τα συμφέροντα για να ρίξουμε τον Τσίπρα, όπως έριξαν τον Παπανδρέου; Αυτό θα ήταν εκτροπή. Ας σεβαστούμε τη δημοκρατία. Ας μάθουμε να σεβόμαστε τις αξίες μας, τους κανόνες που οι ίδιοι θέτουμε. Μη γελιόμαστε, κανένα κόμμα δεν έχει ακόμα να προτείνει κάτι διαφορετικό. Γι” αυτό δημιουργούμε το καινούργιο, για να πλάσουμε κάτι που δεν υπάρχει. Κάτι νέο, ολότελα διαφορετικό.

Αυτή τη στιγμή, η μόνη εναλλακτική που υπάρχει είναι να γυρίσουμε πίσω. Αυτό δεν είναι λύση. Δεν θα μας σώσουν αυτοί που μας χρεοκόπησαν. Η χώρα χρειάζεται μία μεγάλη αλλαγή. Μία αλλαγή πολύ μεγαλύτερη από τις απλές μεταρρυθμίσεις. Μία επανάσταση. Μία νέα αρχή. Για να σταθούμε επιτέλους μόνοι μας στα πόδια μας. Για ένα τέτοιο ξεκίνημα έχουμε ανάγκη μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία. Να αποφασίσουμε ξεκάθαρα τι είμαστε, με ποιους είμαστε και τι πιστεύουμε. Μια μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων της Αριστεράς. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε τη χώρα. Το πισωγύρισμα δεν είναι επιλογή. Δική μας αποστολή είναι αυτή η μεγάλη αλλαγή. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Εμείς μόλις αρχίσαμε. Τι λόγο έχουμε να ζητάμε εκλογές; Δεν κάνουμε όλον αυτόν τον αγώνα για να μπούμε σε έναν συνασπισμό της Τζαμάικα. Όσοι θέλουν συνεργασίες με τη Δεξιά, ψάχνουν καρέκλες σε υπουργεία. Το νέο που δημιουργούμε δεν πρέπει να αναζητά υπουργεία. Την κυβέρνηση θέλουμε. Την πρώτη θέση. Αυτός είναι ο στόχος μας. Έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας για να τον πετύχουμε. Η Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτήν την Ελλάδα πρέπει να ξανακερδίσουμε. Μόνο έτσι θα κάνουμε την επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα. Μέχρι τότε, μέχρι να ετοιμαστούμε, ας αφήσουμε τον Αλέξη να κυβερνήσει. Μην δημιουργούμε μόνοι μας τεχνητές κρίσεις. Με αυτή τη λογική δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση. Ας είμαστε σοβαροί. Όταν είμαστε έτοιμοι, όταν έρθει η ώρα, τη συνεργασία της Αριστεράς θα ζητήσουμε. Αυτός είναι ο φυσικός μας χώρος. Δεν μπορεί τώρα να θέλουμε να τους ρίξουμε και μετά να ζητάμε να συνεργαστούν μαζί μας. Αν τους τραβήξουμε σήμερα εμείς το χαλί κάτω από τα πόδια, πώς θα τους ζητήσουμε να έρθουν μαζί μας όταν θα είμαστε εμείς το πρώτο κόμμα; Οφείλουμε να είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς. Η αξία της αλλαγής πρέπει να γίνει ένα κίνημα προόδου. Οφείλει να οδηγήσει την κοινωνία μπροστά. Η αναγέννηση θα έρθει όταν προβάλουμε με τόλμη ένα όραμα για τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια εποχή και αναπτύξουμε θέσεις για την προοδευτική εξέλιξη της κοινωνίας. Όταν το νέο που δημιουργούμε καταθέσει στην ελληνική κοινωνία ξεκάθαρες προγραμματικές προτάσεις και διαφοροποιηθεί απόλυτα από τη συντήρηση. Όταν συμμαχήσει με την κοινωνία των πολιτών και εξελιχθεί σε ένα αληθινά ανοικτό, σύγχρονο και κοινωνικά αντιπροσωπευτικό κίνημα. Η αλήθεια είναι ευθύνη μας. Υποχρέωσή μας. Αυτό είναι αλλαγή.

ΕΡ. Η Σοσιαλδημοκρατία στη Γερμανία κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό της από τον β” παγκόσμιο πόλεμο. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι καταποντίζονται τα σοσιαλδημοκρατικά και κεντροαριστερά κόμματα στην Ευρώπη;

ΑΠ. Τα σοσιαλδημοκρατικά και κεντροαριστερά κόμματα στην Ευρώπη έχασαν την ταυτότητά τους. Παρασύρθηκαν από την ατζέντα της κρίσης και έγειραν δεξιά. Η Ευρώπη εξ ορισμού είναι μια αριστερή ιδέα. Οι Δεξιοί ήταν εθνικιστές, όχι διεθνιστές. Μια Ευρώπη που παύει να έχει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, τη διανοητική πρωτοπορία εννοώ, τότε καθίσταται Δεξιά Ευρώπη. Και αν η Ευρώπη παραμείνει Δεξιά, θα σημαίνει απλώς πως γέρασε. Αυτό αναγκαστικά θα την οδηγήσει στην παρακμή και τη διάλυση.

Μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό το αδιέξοδο έχει η Αριστερά. Η Δεξιά εκφράζει τη συντήρηση. Δεν διεκδικεί την ιδεολογική πρωτοπορία. Η ευρύτερη, όμως, Αριστερά έχει την ευθύνη που έχει χάσει την ταυτότητά της. Αν η Αριστερά δεν είναι προοδευτική, είναι λογικό η κοινωνία να γυρίζει πίσω. Σήμερα, η ευρύτερη Αριστερά σ” όλο τον κόσμο έχει ταυτιστεί με το κατεστημένο. Δεν εκφράζει κάτι καινούργιο. Ό,τι λέει, μοιάζει παλιό.

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει προοδευτική Αριστερά. Αξία έχουν μόνο τα λεφτά. Η ευρύτερη Αριστερά έχει χάσει την ιδεολογική πρωτοπορία. Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημά της. Δεν διαθέτει μια νέα πρόταση για το μέλλον. Αυτό είναι που φοβίζει τον κόσμο: η έλλειψη μιας διαφορετικής προοπτικής. Το κράτος δημιουργήθηκε μόνο για τη διασφάλιση της ελευθερίας. Από τη στιγμή που η αριστερή σκέψη ταυτίστηκε με το μεγάλο χρεοκοπημένο κράτος, τον μεγάλο αδελφό που θέλει να κάνει και να ελέγχει τα πάντα, ευνουχίστηκε. Το αδιέξοδο αυτό εκμεταλλεύεται η συντήρηση και επιστρέφουμε στο παρελθόν.

ΕΡ. Πώς σχολιάζετε το ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία εκλογής αρχηγού ενός φορέα του οποίου δεν γνωρίζουμε το ιδεολογικό στίγμα και τις βασικές αρχές;

ΑΠ. Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφάσισε. Πάμε Αριστερά και μπροστά. Με βάση αυτή την απόφαση δέχτηκα την πρόσκληση να επιστρέψω σπίτι μου. Αριστερά σημαίνει μπροστά, όχι πίσω. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να μας κρατάει πίσω. Η δημοκρατία είναι το νέο όραμα για την Ελλάδα. Μια νέα κατεύθυνση για τη χώρα. Η συντήρηση βασίζεται σε κάθε μορφής φόβο. Στο φόβο της αλλαγής. Η νέα γενιά των Ελλήνων πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Να συγκρουσθούμε με τη συντήρηση. Να εκφράσουμε την πρόοδο της χώρας. Πραγματικά ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα. Η Ελλάδα χρειάζεται ανανέωση παντού. Μια νέα κουλτούρα. Μια νέα αντίληψη για το μέλλον. Μια νέα νοοτροπία για τη ζωή. Ήρθε η ώρα να σηκωθούμε ψηλότερα.

ΕΡ. Ποια είναι η θέση σας για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος;

ΑΠ. Η δημοκρατία δεν είναι διαδικασία. Η δημοκρατία είναι η στρατηγική για την αναγέννησή μας. Δημοκρατία παντού. Συνεχής δημοκρατία. “Αμεση δημοκρατία. Χωρίς μεσάζοντες. Να αποφασίζει για όλα ο λαός. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Να αποφασίζουν οι πολλοί. Όχι οι λίγοι. Όσοι περισσότεροι γίνεται. Δημιουργούμε ένα νέο προοδευτικό κίνημα. Η πρόοδος είναι η ταυτότητά μας. Πώς μπορεί ένα νέο κόμμα να πρεσβεύει την πρόοδο και να φοβάται την τεχνολογία; Αυτές οι εκλογές δεν είναι διαδικασία. Είναι η ιδρυτική μας πράξη. Το πρότυπο που θέτουμε. Ένα νέο παράδειγμα. Η πεμπτουσία. Πρώτα πρέπει να θέσουμε τον στόχο και μετά να βρούμε τα μέσα για να τον επιτύχουμε. Η συμμετοχή 100.000 πολιτών δεν θα είναι επιτυχία. Αν τα κάνουμε όλα σωστά πρέπει να στοχεύσουμε στη συμμετοχή 300.000 πολιτών. Για να δημιουργηθεί ένα αληθινά νέο κίνημα.

Εξίσου όμως σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε τη μέγιστη ανταποδοτικότητα αυτής της επένδυσης για το νέο κίνημα. Να επενδύσουμε στη δημοκρατία. Αυτά τα χρήματα να μην δοθούν μόνο για μια χρήση. Να επενδυθούν για την διεύρυνση της δημοκρατικής διαδικασίας. Για τη μόνιμη διασύνδεση των πολιτών με το νέο κίνημα. Όσοι ψηφίσουν να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να ψηφίζουν συνεχώς για όλα τα θέματα. Για το συνέδριο, για το όνομα, για το σήμα, για το πρόγραμμα, για τις θέσεις μας. Η άμεση δημοκρατία να είναι ο καθημερινός τρόπος λειτουργίας μας.

ΕΡ. Έχετε διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2007. Πώς και αποφασίσατε να το ξαναπροσπαθήσετε;

ΑΠ. Από το 2007, όταν έθεσα για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την ηγεσία της προοδευτικής παράταξης, χάσαμε πολλά. Μία ολόκληρη δεκαετία. Η πράξη της υποψηφιότητάς μου τo 2007 ήταν ένα μήνυμα ανατροπής. Γι” αυτό το λόγο έβαψα κόκκινο, από τότε, τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, έχουμε ανάγκη από μια νέα αλλαγή. Η αλλαγή να αποκτήσει νέο περιεχόμενο. Αυτά έλεγα από το 2007. Πολιτική, σήμερα, θεωρείται ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής της αντίληψης των Ελλήνων. Ο κόσμος βαρέθηκε την πολιτική. Κανείς δεν εμπιστεύεται τα κόμματα. Κανείς δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς. Η πολιτική κατάντησε βαρετή. Πολύ βαρετή. Όλοι συμφωνούμε ότι έχουμε ανάγκη την αλλαγή. Τι είναι, όμως, αλλαγή; Ποια είναι αυτή η νέα αλλαγή; Αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Ο κόσμος αναζητά την αλλαγή. Οι πολίτες ψηφίζουν για να αλλάξουν τα πράγματα. Όμως, η αλλαγή δεν γίνεται πράξη. Αυτό που επαναλαμβάνεται είναι «μία από τα ίδια». Οι πολιτικοί που ανήκουν στο χθες υπόσχονται την αλλαγή, αλλά δεν μπορούν και δεν θέλουν να την φέρουν. Γιατί δεν την πιστεύουν. Δεν τους συμφέρει. Το κράτος της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας χρεοκόπησε. Αυτό το σύστημα εξουσίας ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε. Κουράστηκε και μας κούρασε.

ΕΡ. Υποστηρίζετε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτεύματος. Πιστεύετε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι το πολίτευμα;

ΑΠ. Σήμερα όλοι δέχονται ότι χρειαζόμαστε μία νέα αρχή. Όμως, δεν τολμούν να την προσδιορίσουν. Όταν λένε αλλαγή, αναμασάνε τα ίδια και τα ίδια.

Ήρθε η ώρα, αυτή η αλλαγή να πάρει μορφή. Το Σύνταγμα είναι ο υπέρτατος θεμελιώδης νόμος της ελληνικής Πολιτείας. Αυτό το κράτος στραγγαλίζει τη δυναμική της κοινωνίας μας. Σήμερα, εννέα στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι βαδίζουμε σε λάθος κατεύθυνση. Εδώ που φτάσαμε, η αλλαγή που έχουμε ανάγκη δεν είναι μικρή. Κατηγορώ αυτό το κράτος γιατί συνεχίζει να λειτουργεί σαν να μην χρεοκόπησε. Κατηγορώ αυτό το κράτος γιατί δεν θέλει και δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του. Κατηγορώ αυτό το κράτος γιατί μεταβιβάζει τις υποχρεώσεις του στις γενιές του μέλλοντος. Αυτό είναι ό,τι πιο ανήθικο κάνει. Το κόστος ύπαρξης αυτού του κράτους είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο από ό,τι προσφέρει. Αυτό το κράτος είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής χρέους. Κατηγορώ αυτό το κράτος γιατί είναι πολύ μεγάλο. Κατηγορώ αυτό το κράτος γιατί είναι πολύ ακριβό. Κατηγορώ αυτό το κράτος γιατί υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Αυτό το κράτος μάς κλέβει τη ζωή. Απ” αυτό το κράτος είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα άλλο, πολύ καλύτερο. Στο αδιέξοδο που βρισκόμαστε, η δημοκρατία είναι η μόνη λύση. Ήρθε πια η ώρα να τα αλλάξουμε όλα. Εδώ και τώρα. Με μια δημοκρατική επανάσταση. Να αποφασίσει για όλα ο λαός. Για τα πάντα. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος. Μόνο έτσι θα τελειώσουμε με το παλιό.

Μόνο αυτή θα είναι αληθινά μία νέα αρχή. Μια νέα Μεταπολίτευση. Να δημιουργήσουμε την τέταρτη ελληνική δημοκρατία. Η έννοια Μεταπολίτευση είναι απλή και πολύ συγκεκριμένη. Η αλλαγή πολιτεύματος.

Η αλλαγή του Συντάγματος. Ήρθε η ώρα να δώσουμε αυτή τη μάχη. Μια μάχη ιδεών. Αυτή είναι η σύγκρουση ανάμεσα στο νέο και το παλιό.

Καμία αλλαγή δεν είναι αρκετά μεγάλη αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα. Αυτό είναι το πρώτο που χρειαζόμαστε. Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα ξεκαθαρίζει μια και καλή ότι το νέο κράτος θα είναι υπηρέτης του λαού και όχι ο λαός υπηρέτης αυτού του κράτους. Κάποιος πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσει τη δυνατότητα να κυβερνήσει. Στην πράξη, οι κομματικοί μηχανισμοί, εκπροσωπώντας μικροσυμφέροντα, εμποδίζουν τη λήψη αποφάσεων. Στην Ελλάδα δεν κυβερνάει ο πρωθυπουργός, κυβερνάει η γραφειοκρατία. Ο μόνος τρόπος για να είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε Δημοκρατία, είναι να διασφαλίσουμε ότι όποιος εκλέγεται θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Ο εκλεγμένος από τον λαό Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Για να μπορεί να κυβερνά αυτός που εκλέγει ο λαός. Όπως έλεγε ο Ρήγας, ένας να είναι της πατρίδας ο αρχηγός! Ένα Σύνταγμα που θα ψηφίσει ο λαός. Το Σύνταγμα της νέας Ελλάδας.

ΕΡ. Μετά την εκλογή του νέου αρχηγού τα συμμετέχοντα κόμματα πρέπει να αυτοδιαλυθούν;

ΑΠ. Αυτό είναι λογικό. Για να δημιουργηθεί κάτι εντελώς καινούργιο. Αυτό το παράδειγμα μας έδειξε και ο Ανδρέας όταν δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ. Ένα νέο κίνημα που θα λειτουργεί ως εγγυητής των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και όχι ως ανταλλακτήριο ρουσφετιών και ψήφων. Δεν χρειαζόμαστε τα κόμματα μέσα στα κόμματα. Ούτε τους μηχανισμούς. Να κάνουμε τη δημοκρατία τρόπο ζωής. Αυτό το νέο κίνημα πρέπει να ανήκει στα μέλη του. Όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τα μέλη του. Η άμεση δημοκρατία να είναι ο τρόπος λειτουργίας του. Οι αρχές της Δημοκρατίας να διέπουν την καθημερινότητά μας.

ΕΡ. Ποια κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του αρχηγού για να προχωρήσει το εγχείρημα;

ΑΠ. Να έχει αποφασίσει να πει την αλήθεια. Όλα τα κόμματα φοβούνται το πολιτικό κόστος. Φοβούνται ότι αν πουν την αλήθεια, θα χάσουν ψήφους. Αυτό το κράτος είναι ένα πελατειακό κατασκεύασμα. Ένας μηχανισμός εξυπηρέτησης συμφερόντων. Το κράτος είναι σάπιο. Η πηγή της διαφθοράς. Όλοι το γνωρίζουν και κανένας δεν τολμάει να το πει. Αυτό το κράτος φυλακίζει τους Έλληνες. Ακυρώνει τα όνειρά τους. Ληστεύει τις οικονομίες τους. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ανάσα ελευθερίας. Αυτό είναι η επανάσταση. Πρέπει, επιτέλους, να προστατεύσουμε τη δημοκρατία από τον κρατισμό και τη γραφειοκρατία. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση για να γίνει μια νέα αρχή.

Τόσα χρόνια, δανειζόμαστε λεφτά και τα πετάμε σ” έναν κουβά που είναι τρύπιος. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει αυτό το υπερτροφικό κράτος που δεν χρειαζόμαστε. Όταν λυθεί αυτό το πρόβλημα, που δεν αγγίζει κανείς, τότε θα τελειώσει και η κρίση. Για αυτά τα πράγματα θα πρέπει να τολμά να μιλήσει. Αριστερά να γίνει η αλήθεια.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βγαίνουμε;»- «Αφού στο λέω εγώ»

Διάλογοι & άλλα δαιμόνια

Στη Λήμνο βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Πέμπτης, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Λέσβο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με πολλούς νησιώτες στην βόλτα με τα πόδια στο λιμάνι και την κεντρική αγορά της Μύρινας της Λήμνου.

Άκουσε τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, που αφορούν κυρίως στη χειμερινή περίοδο, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «γι΄ αυτό είμαστε εδώ» και δεν έλειψαν και οι χιουμοριστικές ατάκες.

«Τώρα την περάσαμε τη φουρτούνα», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας με ψαράδες που έθεσαν το πρόβλημα του πετρελαίου, με έναν εξ αυτών να του… επισημαίνει ότι και τα πρίμα είναι δύσκολο να τα κουμαντάρεις. «Μην κωλώσεις» του είπε κάτοικος έξω απ’ το δημαρχείο. Στο κεντρικό καφενείο του λιμανιού, «τη «Βουλή» της Λήμνου», όπως το χαρακτήρισε, ο πρωθυπουργός χαιρετήθηκε με τους γηραιότερους Λημνιούς που απολάμβαναν τον πρωινό καφέ τους. «Τι κάνετε;», τους είπε. «Μεγαλώνουμε», απάντησαν, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Εδώ μεγαλώνουμε εμείς…».

Σε άλλο κατάστημα του έθεσαν το ζήτημα της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά, με μπηχτές: «Σας καλωσορίζουμε στην αγορά, είμαστε Κολωνάκι και Μύκονος», εννοώντας ότι ο ΦΠΑ θα έπρεπε να είναι χαμηλότερος. «Φάγαμε τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά», είπε ο πρωθυπουργός σε μια καταστηματάρχη, με εκείνη να τον ρωτά: «Βγαίνουμε; (σ.σ. από το πρόγραμμα) και τον Αλέξη Τσίπρα να της απαντά: «Αφού στο λέω εγώ». Άλλος κάτοικος του είπε «είσαι ο πιο χαμογελαστός πρωθυπουργός», με τον ίδιο να σχολιάζει χιουμοριστικά: «ε, κάτι είναι κι αυτό…».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακά μαντάτα στο Κίνημα Αλλαγής!

Μάλλον δεν θα έχει καλή κατάληξη όλη αυτή η ιστορία με το νέο φορέα …

Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποφάσισαν να εκπροσωπηθούν τα κόμματα που έδωσαν το «παρών»στη μάχη του νέου φορέα αλλά όχι οι υποψήφιοι που έδωσαν τη μάχη για το νέο ηγέτη!


Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους θέλουν το συνέδριο του νέου φορέα για την κεντροαριστερά η πρόεδρος, Φώφη, ο λειτουργών ως βοηθός της στη νέα (;) πορεία πρώην αρχηγός, Σταύρος, και η τιτανοτεράστια προσωπικότητα που ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου!

Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, που θα γίνει την άνοιξη, αποφάσισαν να εκπροσωπηθούν τα κόμματα που έδωσαν το «παρών»στη μάχη του νέου φορέα αλλά όχι οι υποψήφιοι που έδωσαν τη μάχη για το νέο ηγέτη!

Έτσι στο νέο σχήμα που είναι κυρίως προϊόν υπόγειων διαδρομών μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ηγεσίας Ποταμιού και ΚΙΔΗΣΟ, εκπροσωπούνται τα κόμματα αυτά, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης με έναν δικό του εκπρόσωπο, έναν ο Καμίνης, ενώ χωρίς εκπροσώπηση οι Μανιάτης και ο Κωνσταντίνος Γάτσιος καθώς δεν είχαν κόμμα (ειρήσθω εν παρόδω με έναν εκπρόσωπο και ο «δικός τους» Ραγκούσης, δείχνοντας πως ακριβώς σκέφτονται να πλιατσικολογήσουν πάνω στις προσδοκίες του κόσμου που ψήφισε πριν από λίγο καιρό)!

Το επίσης παράδοξο και πρωτοφανές είναι οτι επιχειρείται στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα να διοριστεί το 60% των συνέδρων και να εκλεγεί μόνο το 40%.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως η πρόεδρος Φώφη θέλει ένα νέο κόμμα που να υπηρετεί το σύστημα Χαριλάου Τρικούπη, ακυρώνοντας το όλον για το οποίο καυχιόταν!

Μάλλον δεν θα έχει καλή κατάληξη όλη αυτή η ιστορία με το νέο φορέα που φτιάχνεται στα μέτρα του νικητή και των… ιπποκόμων της!

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή προς Κομισιόν: Ισχύει και για ποιους η Συνθήκη Σένγκεν;

«Ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους Ευρωπαίους πολίτες;

H Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με πρακτικές καθόλα αντίθετες με το πνεύμα των ευρωπαϊκών συνθηκών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, επισημαίνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, για το θέμα των αυστηρών ελέγχων που υφίστανται εσχάτως οι Έλληνες επιβάτες στα αεροδρόμια της Γερμανίας και του Βελγίου και ρωτά γι” αυτό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους Ευρωπαίους πολίτες; Γίνεται κάποιοι να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Ισχύει η Συνθήκη Σένγκεν και για ποιους;».

«Με βάση, δε, την απάντηση της Γερμανίας στο σχετικό διάβημα της χώρας μας, η κυβέρνηση κατηγορείται και σιωπά, για ελλιπή έλεγχο των μεταναστών και των προσφύγων που καταφθάνουν σε ελληνικό έδαφος» αναφέρει η κ. Καϊλή και υπενθυμίζει «τη δυσχερέστατη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τοπικές κοινωνίες των νησιωτικών, κυρίως, περιοχών που «δέχονται» το μεγαλύτερο κύμα εισροών μεταναστών και προσφύγων».

Όπως τονίζει η ευρωβουλευτής, «την ίδια μεταχείριση και συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, αντιμετωπίζουν κι όσοι ταξιδεύουν από και προς την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα σοβαρό πλήγμα για τον τουρισμό και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Σε αυτό το πλαίσιο:

1) Η ΕΕ και η Επιτροπή ερωτώνται πώς επιτρέπουν να υφίστανται διακριτική μεταχείριση και συμπεριφορά πολίτες κράτους-μέλους, εντός, μάλιστα, Συνθήκης Σένγκεν; 2) Εν τέλει, ποιο το «δίχτυ προστασίας» που προσφέρεται από την ΕΕ σε μονομερείς αποφάσεις κρατών-μελών έναντι άλλων;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Trending